Παιδικό ιχνογράφημα και διαζύγιο

Εικόνα vilbel

Καλησπέρα, Μιλούσα σήμερα με ένα ανιψάκι μου ηλικίας 5 ετών, οι γονείς του οποίου βιώνουν ένα άσχημο διαζύγιο. Το παιδί αναγκάστηκε στα μέσα της χρονιάς να αλλάξει νηπιαγωγείο και να μετακομίσει σε μια γειτονική πόλη. Έχει κλειστεί πολύ στον εαυτό του και μοιάζει να αυτο-ενοχοποιείται για την οικογενειακή εξέλιξη. Οι γονείς το έχουν κάνει μπαλάκι και το ανακατεύουν στο θέμα του χωρισμού. Ως εκ τούτου, το παιδί παρουσιάζει ελαφρύ τραυλισμό και κόμπιασμα όταν μιλάει με ηλικιακά μεγαλύτερους, ενώ παράλληλα φανερώνει απογοήτευση και ανασφάλεια (μου παραπονέθηκε για την συμπεριφορά των συμμαθητών του απέναντί του και για την έλλειψη υποστήριξης που έχει από την μαμά και την δασκάλα). Του ζήτησα να μου ζωγραφίσει ένα σπίτι, καθώς συζητούσαμε περί ανέμων και υδάτων. Αρνήθηκε, αλλά μου είπε ότι ζωγραφίζει πάντα ένα σπίτι με τρεις ορόφους και μια μεγάλη σκάλα στην μέση. Ο ίδιος, λέει, μένει στον πρώτο όροφο για να μπορεί να φεύγει και να πηγαίνει στο Δημοτικό (πηγαίνει ακόμη στο νηπιαγωγείο, αλλά ανυπομονεί να μεγαλώσει γιατί στο δημοτικό έχει μια φίλη). Πάντα, λέει, βάζει ένα παράθυρο και δεν του αρέσει να βάζει καμινάδα, γιατί δεν έχουν καμινάδα στο σπίτι του. Τι μπορεί να σημαίνει η διαίρεση του σπιτιού σε τρεις ορόφους; Σκεφτόμουν πως ίσως συμβολίζει την διαίρεση της οικογένειας σε τρια στρατόπεδα: της μαμάς, του μπαμπά και το δικό του, που επιθυμεί να απομονωθεί από τους καυγάδες. Εσείς τι λέτε;


Δείτε ακόμη από τον Οδηγός παρεμβάσεων του NOESI.gr:

Σχόλια

Γενικά στοιχεία αξιολόγησης των σχεδίων στα παιδιά

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Δείτε αυτό: Παιδικό Ιχνογράφημα: Γενικά στοιχεία αξιολόγησης των σχεδίων στα παιδιά http://www.noesi.gr/book/intervention/ixnografima

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.