Μία σελίδα του Οδηγού παρεμβάσεων

O Οδηγός των παρεμβάσεων του NOESI.gr περιγράφει προγράμματα (μοντέλα) παρέμβασης, θεραπείας και αντιμετώπισης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

O Οδηγός παρεμβάσεων περιγράφει στόχους και μεθόδους παρέμβασης και αποκατάστασης στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0.[?]

Θεραπεία Κρατήματος (Holding Therapy)

Εικόνα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η θεραπεία μέσω της αγκαλιάς (ή θεραπεία κρατήματος) απέσπασε σημαντικά την προσοχή, όταν η Dr Martha Welch, Παιδοψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη, άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως μέσω εργασίας με τα παιδιά με αυτισμό. Η δουλειά της δημοσιεύτηκε στο βιβλίο "Holding Time".

Η θεραπεία μέσω της αγκαλιάς περιλαμβάνει ένα άτομο, συνήθως τη μητέρα ή τον θεραπευτή που κρατά στενή επαφή με το παιδί με αυτισμό, ώστε να εξασφαλίζεται μεταξύ τους οπτική επαφή. Ο σκοπός είναι να προκληθεί σκόπιμα στο παιδί εξάντληση και κόπωση, μέχρι να έχει ανάγκη και να δεχτεί ικανοποίηση και ανακούφιση. 

Οι υποστηρικτές της θεραπείας αυτής αναγνωρίζουν ότι ο αυτισμός οφείλεται σε έλλειψη συναισθηματικής ισορροπίας (το χαρακτηρίζουν "κυριαρχία άγχους και έλλειψη συναισθηματικής ισορροπίας") που εμποδίζει το παιδί να μάθει μέσω της συναναστροφής με τους άλλους και τελικά οδηγεί σε αποξένωση από το κοινωνικό περιβάλλον.

Υποστηρίζεται πως αυτή η συναισθηματική ανισορροπία προέρχεται από την έλλειψη δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού. Αυτός ο δεσμός μπορεί να δημιουργηθεί μέσω μιας νέας δυνατής συναισθηματικής σχέσης ανάμεσά τους. Για να γίνει αυτό, η θεραπεία προκαλεί δυσαρέσκεια στο παιδί και μετά του προσφέρεται η απαραίτητη ικανοποίηση.

Υπάρχουν τρία στάδια στη διαδικασία της θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου (σύγκρουση), η μητέρα και το παιδί τοποθετούνται έτσι ώστε να βρίσκονται σωματικά κοντά και να υπάρχει βλεμματική επαφή- υπό πίεση αν χρειαστεί. Αυτό οδηγεί στο δεύτερο στάδιο (απόρριψη), όπου το παιδί μπορεί να εναντιωθεί στην αγκαλιά. Όταν το παιδί σταματήσει αυτή την πάλη, το τρίτο στάδιο (επίλυση) έφτασε, όπου αναγνωρίζεται η δημιουργία ενός δυνατού και διαρκούς δεσμού μεταξύ τους.

Κίνδυνοι μέσω της θεραπείας κρατήματος. 

Παρόλο που η τεχνική αυτή αρχικά προοριζόταν για ενήλικες με αυτισμό, χρησιμοποιήθηκε επίσης και σε παιδιά, έφηβους και νέους με "διαταραχές προσκόλλησης".

Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής την αναγνωρίζουν ως τεχνική για το καλό του παιδιού, μια αρκετά συνηθισμένη δικαιολογία που χρησιμοποιείται για τις μορφές τιμωρίας που συμπεριλαμβάνουν και το χτύπημα στον πισινό. 

Όπου χρησιμοποιείται πίεση, η αυθεντικότητα της "επιτυχίας" τίθεται υπό αμφισβήτηση. Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να πει "όχι", τι σημαίνει το "ναι" του; Το παιδί όταν δέχεται εξαναγκασμό, έχει μάθει να προσποιείται συμπεριφορά προσκόλλησης. Αυτή η προσποίηση, θεωρείται από πολλούς το κύριο χαρακτηριστικό της αντικοινωνικής προσωπικότητας. Η χρήση πίεσης σε ένα παιδί είναι πάντα ένας παράγοντας κινδύνου, και δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη εκτός αν η ζωή ή η υγεία του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο, και δεν υπάρχει καλύτερη λύση. 

Mετάφραση

  • Νίκη ΠορτοκαλλάΨυχολόγος

​Η μετάφραση έγινε για λογαριασμό του NOESI.gr.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.