Αυτισμος και κληρονομικοτητα

Εικόνα χριστινα-j
Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος απο εσάς είχε κληρονομικότητα αυτισμου στην οικογένεια. Με εμας συμβαινει το εξής: εχουμε τον μικρο με διαγνωση ΔΑΔ-αυτισμό, η κουνιάδα μου εχει ενα κοριτσάκι στα 6 τώρα που ενώ επικοινωνεί καταπληκτικά δεν μιλάει ακόμα αν εξαιρέσεις 5-6 λέξεις. Οι γιατροι της έχουνε πεί οτι δεν είναι στο φασμα όμως οπωσδήποτε κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Και σαν να μην έφτανε αυτό , οταν διαγνώστηκε ο μικρος και αρχίσαμε να ρωτάμε παππουδες, γιαγιαδες κτλ ο πεθερος μου θυμήθηκε οτι οταν ήτανε μικρος λέγανε οτι δεν πρόκειτε να μιλήσει ποτέ, γιατι μίλησε στα 7-8.Αυτο το διαστάυρωσα απο μια ηλικιωμένη θεια του η οποια το θυμόταν ,δεν θυμόταν όμως τιποτα άλλο να μου πει( λ.χ. για τη συμπεριφορά του), άλλωστε ποιος έδινε και πολλύ μεγάλη σημασία στα παιδιά εκεινα τα χρόνια. Οταν τα ανέφερα όλα αυτά στον αναπτυξιολόγο απλα χαμογέλασε στωικά και είπε οτι ίσως να έχουν και αυτά τη σημασία τους, ενώ στην παιδονευρολόγο που ανέφερα τα ίδια πράγματα η μοναδική απάντησή της ήταν ΅Ναι ,εντάξει.(Το οποιο μου φάνηκε πολλύ ειρωνικό).Δεν μπορει ολα αυτά ομως να ειναι τυχαία.Θα μου πείτε τώρα γιατι το ψάχνω τόσο πολλύ? Γιατι βλέπω τον πεθερό μου καθόλα φυσιολογικό, με τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιοτροπειες του ,οπως έχουμε όλοι, αλλα φυσιολογικό.Μαλλον ευχομαι την πορεία του να έχει και ο μικρουλης μου.Θα ήθελα παρακαλώ να μου απαντήσει καποιος που έχει κάποιο περιστατικό στην οικογένεια του ,ή καποιον γνωστό του.

Σχόλια

Αυτισμός και κληρονομικότητα

Εικόνα Ρήνα
αγαπητη χριστινα το θεμα που θιγεις με απασχολει πολυ γιατι και μεις το ψαξαμε πολυ. τι βρηκαμε;κυριως αντρες της οικογενειας αργησαν πολυ να μιλησουν (6-7) και μια ανηψια ακοινωνητη που παρουσιαζεται σπανιως ομως ολοι πηγαν κανονικα σχολειο σπουδασαν παντρευτηκαν εκτος απο την ανηψια που εινα νεα κοπελα και εχει πανεπιστημιακη μορφωση.ιδιαιτροτητες βεβαια παντα υπηρχαν χαρακτηρος ιδιως καποια νευρασθενεια η καταθλιψη περιστασιακη σε καποιο παππου τετοια πραγματα,ομως ποιος μπορει να πει τι γινεται μεσα σ ενα κεφαλακι την ωρα που αναπτυσσονται οι συνδεσεις;και αν κατι που σε εναν εκδηλωνεται σαν καταθλιψη πχ στον αλλον μπορει να εμφανιστει ως αυτισμος εστω και ελαφρυς που ειναι κατι τελειως διαφορετικο.μετα το Πασχα που εχω να επικοινωνησω εχω κανει πολλες σκεψεις κυριως για το μελλον και επειδη πελαγωσα σου λεω τα εξης:βλεπεις ζευγαρια και οικογενειες γεματους κληρονομικα και ομως γεννωνται γερα παιδια και αλλους που ψαχνονται χωρις να υπαρχει κατι το εμφανες αρα πιστευω οτι επειδη ο ανθρωπος ΝΟΜΙΖΕΙ οτι μπορει να τα ρυθμιζει ολα-και μιλαω γενικα, βλ.εξωσωματικες,προγραμματισμος γεννας και μαλιστα με αφαιρουμενα σοβαρα γονιδια,προγρ. φυλου και τοσα αλλα-και εχει θεοποιησει την επιστημη,χωρις να την αναιρω λεω μηπως και ο Θεος κραταει και μερικα πραγματα για Κεινον οπως καποιες σοβαρες ασθενειες,τους σεισμους κλπ για να ταπεινωνεται ο ανθρωπος και να ζηταει τη βοηθεια Του και να βαζει και τον δικο του κοπο προκειμενου να σωθει;για να μη σου φανει οτι φιλοσοφω θα σου πω οτι μεχρι τωρα γενικα θεωρουσα οτι ειχαμε μια ευτυχια καπως δεδομενη και ξαφνικα αστροπελεκι.δες το και γενικωτερα με το τι συμβαινει στη πατριδα μας ανετραπησαν ολες οι σταθερες μας σε μελλον και ελπιδες και εγω να σκεφτομαι τι μπορω να κανω μεσα σαυτο το ασταθες περιβαλλον και με τετοια προβληματα;να σκεφτομαι αυτα που απασχολουν τους περισσοτερους που γραφουν εδω και σενα για κληρονομικοτητα και τι θα απανταμε στο αλλο παιδι οταν θα θελησει να κανει οικογενεια;εκει λοιπον μπλοκαρισα και ειπα αυτο ρηνα δε μπορεις να το λυσεις ειναι στα χερια Αλλου και παραδοξως ησυχασα γιατι καταλαβα οτι ελεγχω μονο το παρον και αυτο μερικως μπορω μονο να προοσευχομαι για το μελλον και να ενθαρρυνομαι από τα θαυματα που βλεπω να συμβαινουν.ομως παρατηρησα οτι ακομα και τα "θαυματα" θελουν πρωτα ολη τη δικη μας προσπαθεια μα ΟΛΗ και μετα ερχονται με τροπους παραξενους αθορυβους απαλους και οχι κραυγαλεους και καποια στιγμη μετα από χρονια αναρωτιεσαι:ταχα αυτο δεν ηταν θαυμα;αυτα ειχα να σου πω από μια αλλη σκοπια και από μια αλλη ηλικια.οσο για τα νεα μας μια αδιορατη διαφορα βλεπουμε αλλα φοβομαστε ακομα και να το ομολογησουμε ειναι αλλωστε ακομα πολυ νωρις και υπαρχουν και πισωγυρισματα.το στρες καθημερινο.επειδη θα απεχω για αρκετο διαστημα από το pc μονο σημερα μπορω να επικοινωνησω ολη μερα.καλο καλοκαιρι σε ολους σας και ολα τα παιδακια να προοδευσουν ρηνα.
like1

Έχω μία κόρη που έχει διαγωνστεί με ΔΑΔ

Εικόνα katerina n.smyrni
Αγαπητη Χριστινα, Εχω μια κορη στα 5, που εχει διαγνωστει με ΔΑΔ. Επιπλεον ο μεγαλος μου αδερφος που ειναι τωρα 40 ετων, ειναι και αυτος αυτιστικος. Ομως ο αδερφος μου εχει διαφορετικα χαρακτηριστικα απο την κορη μου. Μια βασικη διαφορα ειναι οτι ο αδερφος μου δεν εχει λογο και κλεινεται πολυ στον εαυτο του, ενω η κορη μου μιλαει και ειναι πολυ επικοινωνιακη. Καλο ειναι να μην κανεις συγκρισεις και αυτο ειναι που μας ειπαν και εμας οι γιατροι οταν εκαναν διαγνωση στην κορη μας. Στο λεω αυτο γιατι υπαρχει κινδυνος να επαναπαυτειτε και να μην αξιολογησετε σωστα την κατασταση και τι πραγματικα χρειαζεται ο γιος σας. Μη με παραξηγεις...καταλαβαινω τις ανησυχιες σας, περναμε και μεις τα ιδια... Φιλικα
like0

Ρήνα, ευχαριστούμε για τα ελπιδοφόρα λόγια σου!

Εικόνα Ιουλία Σαββα
....ευχαριστούμε για τα ελπιδοφόρα λόγια σου! Αλήθεια είναι, τελικά έρχονται τα θαύματα.... Με εκτίμηση
like0

Να σας πω και εγω την εμπειρια μου στο θεμα..

Εικόνα Ζωη Ανδρεανιδου

Ο γυιος μου και ο πατερας του ειναι και οι δυο στο φασμα αυτο... Ομοιοτητες δεν εχουν πολλες γιατι ειναι πολλες οι διαταραχες της ανάπτυξης... Αλλες ο ενας αλλες ο αλλος αλλα βασικο κοινο η μη κοινη λογικη... η ελλειψη συναισθηματων και αλλες.. Ενα εχω να πω μετα απο 20 χρονια ζωντας?? Δεν ξερω που πατω και που βρισκομαι.. 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.