Αυτισμός σε παιδί 3 ετών

Εικόνα Michele Pan

Καλησπέρα. Διαβάζω αρκετό καιρό μηνύματα και απορίες πολλών ανθρώπων. Ήρθε και η σειρά μου λοιπόν. Έχω ένα γιο 3 χρονών και 2 μηνών. Όλα άρχισαν λίγο πριν κλείσει τα 2 η παιδίατρος του μας είπε ότι τον βρίσκει λίγο ανώριμο για την ηλικία του και ότι θα ήθελε να τον δει κάποιος αναπτυξιολογος Μετά από 3 μήνες πήγαμε σε αναπτυξιολογο η οποία μας είπε ότι είναι πίσω στην ομιλία αλλά δεν είναι αυτισμός.

Αυτό φοβόμουν γιατί το έψαξα αρκετά στο internet. Μας σύστησε ένα κέντρο λογοθεραπείας που εχει καλό όνομα στη Θεσσαλονίκη. Τον είδε παιδοψυχιατρος  παιδοψυχολογος και εργοθεραπευτης μας είπαν ότι όντως είναι πίσω στον λόγο και στην αλιδρεπιδραση αλλά δεν είναι σίγουρα αυτισμός. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του κέντρου και.μας σύστησε λογοθεραπεία 2 φορές την εβδομάδα. Δεν είναι σίγουρα αυτισμός και γενικά όχι κάτι σοβαρό. Το ίδιο είπε και στην παιδίατρο του. Οπότε ηρεμήσαμε. Έκανε το παιδί ένα μήνα λογοθεραπειες μετά ήρθε το lockdown του Μαρτίου. Ξεκίνησε τον Μάιο πάλι όλα καλά μέχρι τον Ιουλιο μέχρι που κατέβηκε η λογοθεραπευτρια με ένα ερωτηματολόγιο λέγοντάς μας ότι πρέπει να το συμπληρώσουμε και να τον ξανά δεί παιδοψυχιατρος.

Όλο αυτό γιατί πέρασαν 6 μήνες. Στην ουσία όμως το παιδί έκανε 3 μήνες μόνο λογοθεραπείες. Ο παιδοψυχιατρος άλλος από την πρώτη μας έκανε ερωτήσεις που αφορούσαν τον αυτισμό και μαζί με τον ιδιοκτήτη του κέντρου προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το παιδί έχει αναπτυξιακή διαταραχή και χρειάζεται και εργοθεραπείες που σήμαινε αλλά 240 ευρώ τον μήνα και όταν του είπαμε ότι στην αρχή μας είπε αλλά μας έβγαλε τρελούς. Η παιδίατρος δεν το συζητώ έγινε έξαλλη. Συνέχισε το παιδί λογοθεραπείες τον Ιούλιο και για 6 ακόμα συνεδρίες τον Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ εγώ ξανά πήγα στην αναπτυξιολογο για να πάρω γνωμάτευση για τον ΕΟΠΥΥ και για να τον ξανά δεί. Η οποία μου είπε ότι δεν είναι αυτισμός σε καμία περίπτωση γιατί το παιδί πλέον μιλάει αλληλεπιδρά και έχει βλεμματικη επαφή και ότι αυτισμός σημαίνει εαυτός άρα τα άτομα με αυτισμό απομονώνεται ενώ ο μικρός μου όχι και είδε σημαντική βελτίωση όπως και όλοι μας. Μου είπε ότι όποιος σας είπε κάτι τέτοιο αυτός έχει αυτισμό. 

Ενημερώσαμετην λογοθεραπευτρια και την γραμματεία ότι θα σταματήσουμε τέλη του μήνα. Με πήρε ο ιδιοκτήτης του κέντρου το βράδυ να με πείσει ότι το παιδί έχει αυτισμό. Περιττό να σας πω τι ακολούθησε. Δυστυχώς μετά από 3 μέρες έχασα την μητέρα μου ξαφνικά. Η ψυχολογία χάλια δεν ήξερα γιατί από τα 2 έπρεπε να κλάψω. Πήγαμε σε άλλο κέντρο αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζουμε με λογοθεραπείες ο μικρός ξετρελαμενος πάει με μεγάλη χαρά. Έχει μεγάλη βελτίωση. Η υπεύθυνη του κέντρου και ειδική παιδαγωγός μου είπε ότι θεωρεί ότι δεν είναι αυτισμός απλά θέλει να περάσει λίγος καιρός πριν μας πει κάτι για σίγουρα.

Το παιδί μιλάει απλά δεν κάνει κανονική συζήτηση. Απαντάει σε ερωτήσεις του τύπου πως σε λένε τι είναι αυτό που είναι το τάδε ξερει τα χρώματα τα σχήματα τα μέρη του σώματος τα ζώα και τους ήχους τους τα γράμματα ξέρει τραγούδια στα ελληνικά και στα αγγλικά. Χαμογελάει συνέχεια είναι χαρούμενος τρφερος και του αρέσουν οι αγκαλιές και τα φιλιά. Τρώει κανονικά δεν έχει πρόβλημα με το μπάνιο το κούρεμα κτλ. Δείχνει με το δάχτυλο χαιρετά ότι θέλει το ζητάει κανονικά. Παίζει με φαντασία και μας ζητάει να παίξουμε παρέα. Χαίρετε απίστευτα όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι.

Αυτό που με απασχολεί είναι ότι παίζει πιο καλά με μεγάλους παρά με παιδιά παρουσιάζει ηχολαλια αλλά μας είπαν ότι πιθανόν υπάρχει επειδή έμεινε πίσω στο λόγω. Επίσης του αρέσουν οι ανεμιστήρες και τα ρολόγια. Έχω μπερδευτεί πάρα πολύ αλλά πιστεύω ότι δεν είναι αυτισμός. Επίσης κάτι σημαντικό έχει κάνει 2 χειρουργεία όταν ήταν 8 και 23 μηνών. Μίλησα με παιδοαναισθησιολογο και μου είπε ότι η νάρκωση σε παιδιά κάτω των 4 ετών επηρεάζει την ανάπτυξη του και κυρίως την ομιλία. Τον άλλο μήνα θα πάμε σε παιδοψυχολογο.

Μπορεί κάποιος να μου πει την γνώμη του;

Ξεχασα να αναφέρω ότι εκτελεί εντολές και όταν πηγαίνουμε παιδική χαρά παίζει καλά όταν υπάρχουν παιδιά ενώ όταν είμαστε μόνη μας θεία να φύγουμε. Φοράει ακόμα πάνα και δεν έχει κόψει την πιπίλα. Κάποιες φορές όταν είναι ξυπόλυτος περπατάει στις μύτες. Γυρνάει όταν τον φωνάζουμε με το ονομα του. Του αρέσει το κρυφτό και από μωρό το κούκου τσα. Μας ταιζει στο στόμα επίσης χρησιμοποιεί κουτάλι βουρτσίζει τα δόντια του πλένει τα χέρια του και χτενίζει τα μαλλιά του.

Σχόλια

Παιδοψυχιατρος

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Επειδή κανένα κέντρο δε μπορεί να δώσει διάγνωση αλλά ούτε κι ο παιδίατρος, θα σας πρότεινα να πάτε στην παιδοψυχιατρο Βάγια Παπαγεωργίου (είστε Θεσσαλονίκη από ότι κατάλαβα) που είναι πολύ εξειδικευμένη και γνωστή σε διαφοροδιαγνωσεις αυτισμού.

Θα ήταν σημαντικό όχι για να μπει κάποια ταμπέλα (αφού πηγαίνει τόσο καλά δεν έχει σημασία αυτό) αλλά γιατι αν υπάρχουν στοιχεία αυτισμού πρέπει να δουλευτεί και η κοινωνική επικοινωνια κι όχι μόνο ο λόγος.

Ελπίζω να βοήθησα.
Θερμές ευχές
Βικυ

like2

Τον έχει δει παιδοψυχίατρος

Εικόνα Michele Pan

Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Τον έχει δει παιδοψυχιατρος στο Ιπποκράτειο ο οποίος μου είπε ότι δεν μπορεί να δώσει διάγνωση για αυτισμό γιατί βλέπει πάρα πολλά θετικά στοιχεία και δεν θέλει να του βάλει ταμπέλα. Επίσης για την κα. Παπαγεωργίου μου είπαν ότι έχει την τάση να δείνει τη διάγνωση αυτισμός στα περισσότερα παιδιά γιατί ασχολείται πολύ με αυτό το θέμα. Κάτι που θεωρώ άδικο. Όσο για το κοινωνικό κομμάτι το παιδί πήγαινε παιδικό αλλά λόγω lockdown σταμάτησε. Τον άλλο μήνα θα πάμε στη παιδοψυχολογο Χατζηδημητρίου Χριστίνα για να πάρουμε και άλλη γνώμη. Επίσης στο κέντρο που πηγαίνει δεν δουλεύουν μόνο τον λόγο του. Στην ανάρτηση που έχω κάνει είχα γράψει και άλλες πληροφορίες αλλά δεν φαίνονται όλες ίσως επειδή ήταν πάρα πολλές.

like0

Παρόμοια εμπειρία

Εικόνα Tsefti314

Γεια σας κ από εμένα . Επειδή βίωσα παρόμοια εμπειρία με ιδιοκτήτη κέντρου στη Θεσσαλονίκη που προσπαθούσε να με πείσει ότι ο μικρός μου είναι αυτιστικός, ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο κέντρο μιλάτε ;

like1

Πείτε μου το Κέντρο

Εικόνα Ol Gounis

Θα ήθελα να μου πείτε και μένα το Κέντρο αν είναι εύκολο. Επίσης την φήμη για την κ. Παπαγεωργίου και εγώ την έχω ακούσει. Αλλά το θετικό είναι πως το παιδάκι μίλησε. Εμένα έκλεισε 4 και τώρα λέει κάποιες λέξεις αλλά όχι επικοινωνιακά. 

κ. Χατζηδημητρίου εξαιρετική.

like1

Εσείς είχατε κάποιο συγγενή πρώτου βαθμού που άργησε να μιλήσει;

Εικόνα Michele Pan

Καλημέρα καλύτερα να μην πω το όνομα δημόσια αλλά πιστεύω αν σας πω διεύθυνση θα καταλάβετε αν μιλάμε για το ίδιο κέντρο. Νικολάου Πλαστήρα, Χαριλάου.

Εμένα ο σύζυγος μου μίλησε στα 5 μου είπαν ότι είναι κληρονομικό κυρίως από πατέρα σε γιο. Εσείς είχατε κάποιο συγγενή πρώτου βαθμού που άργησε να μιλήσει; Όλη αυτή η ιστορία με το φάσμα και πόσο μεγάλο είναι με έχει κουράσει προσωπικά πάρα πολύ σαν υπάρχει μόνο αυτισμός και τίποτα άλλο. Βάζουν τα παιδάκια από μικρά αλλά και τους γονείς σε μια διαδικασία πολλή ψυχοφθόρα δεν προλαβαίνουμε να τα χαρούμε. Την Τετάρτη έχουμε ραντεβού με την κα Χατζηδημητρίου μόνο οι γονείς σε πρώτη φάση ελπίζω σύντομα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ηρεμήσουμε κάπως. Το κέντρο που πηγαίνουμε τώρα το διευθύνει μια εξαιρετική κυρία με πολύ καλούς συνεργάτες. Αν μπορώ να σας ενημερώσω με κάποιο προσωπικο μήνυμα ποιο είναι αν σας ενδιαφέρει φυσικά.

like1

Πριν λίγες μέρες πήγαμε στην αναπτυξιολόγο

Εικόνα Michele Pan

Καλησπέρα και πάλι πριν λίγες μέρες πήγαμε στην αναπτυξιολογο και για 3 φορά μας είπε ότι δεν είναι αυτισμός διακρίνει κάποια ανωριμότητα οπότε συνεχίζουμε λογοθεραπείες σε συνδιασμό με εργοθεραπείες. Μας είπε ότι το παιδί επικοινωνεί αλληλεπιδρά έχει βλεματικη επαφή δείχνει τα συναισθήματα του και ότι μόλις βελτιωθεί και άλλο η ομιλία του θα ξεπεράσει κάποιες δυσκολίες επίσης ότι είναι μικρός μόλις 3 και δεν πρέπει να έχουμε τρελές απαιτήσεις κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Τον είδε και η κ. Χατζηδημητρίου μια φορά και σε λίγες μέρες θα τον ξανά δεί για να γίνει αξιολόγηση. Ελπίζω να συμβαδίζουν οι απόψεις τους και να μην μας μπερδέψουν άλλο.

like1

Αναπτυξιολογος

Εικόνα Niki

Θελω να παω το γιο μου σε αναπτυξιολογο εχει γινει διαγνωση απο παιδοψυχολογο υπερκινητικοτητα αλλα εχει και διασπαση προσοχης. θα κλεισω ραντεβου σε δημοσιο νοσοκομειο ποιον εχετε να μου προτεινετε να παω? Ευχαριστω πολυ.

like0

Την κα. Στυλιανάκη

Εικόνα Michele Pan

Την κ. Στυλιανάκη έχει ιατρείο στη Μάρκου Μπότσαρη. Στα δημόσια νοσοκομεία αργούν πολύ να κλείσουν ραντεβού. Ήθελα να πάμε στο αναπτυξιολογικο στο Ιπποκράτειο που έχω ακούσει τα καλύτερα αλλά είχε ένα χρόνο αναμονής προ covid. Επίσης έχω ακούσει καλά λόγια και για τον κ. Σαμαρά.

like0

Ψυχοκινητική ανωριμότητα

Εικόνα Michele Pan

Ψυχοκινητική ανωριμότητα σύμφωνα με την κυρία Χατζηδημητρίου και την ειδική παιδαγωγό που έχει το κέντρο στο οποίο κάνει λογοθεραπείες ο μικρός οπότε έχουμε 3 ίδιες απόψεις. Οπότε τώρα γνωρίζουμε τις δυσκολίες του παιδιού και προχωράμε. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε σωστούς επαγγελματίες αλλά και ανθρώπους που μπορούν ουσιαστικά να βοηθήσουν τα παιδάκια μας και να συμβουλεύουν και εμάς οπως και να ακολουθούμε το ένστικτο μας . Καλή συνέχεια και κουράγιο σε όλους

like1

Με ανησυχεί μια συμπεριφορά του μικρού

Εικόνα Michele Pan

Γεια σας και πάλι. Με ανησυχεί μια συμπεριφορά του μικρού. Παίζει πολύ με τις πόρτες δεν τις ανοίγει και τις κλείνει απλά αλλά μπαίνει και βγαίνει και λέει μπήκα μέσα κτλ. Συχνά βάζει και εμάς στο παιχνίδι δηλαδή να χτυπάμε την πόρτα να μας ανοίγει και να του λέμε γεια σου τι κάνεις; Αλλες φορές μας λέει να μπούμε μέσα στο σπίτι του. Στο κέντρο που κάνει λογοθεραπείες μου λένε ότι έχει εμμονή εμένα μου φαίνεται ότι το βλέπει σαν παιχνίδι. Επίσης του αρέσουν τα φώτα. Η αναπτυξιολογος που τον είδε μου είπε ότι συμβαίνει συχνά στα παιδιά γιατί είναι κάτι το ενδιαφέρον ωπ ανοίγει το φως ωπ κλείνει και τους φαίνεται μαγικό. Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία με το δικό του παιδί; Θα ήθελα την βοήθεια σας παρακαλώ.

like1

O μικρούλης μου ανήκει στο φάσμα

Εικόνα Μαρίνα Χ.

Μichele pan Γεια σας!!! Και εμενα ο γιος μου ειναι 4 ετων και παιζει με φωτα,πορτες και νερο! Βεβαια ο μικρουλης μου ανηκει στο φασμα, Υψηλης λειτουργικοτητας!

like1

Ο Μιχάλης μου θέλει ανοιχτά τα φώτα

Εικόνα Michele Pan

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ο Μιχάλης μου θέλει ανοιχτά τα φώτα και του αρέσει να τα βλέπει το δικό σας παιδάκι κάνει το ίδιο; Αν μπορείτε να μου πείτε τι ήταν αυτό που έκανε να δείτε κάποιον ειδικό θα με βοηθούσε επίσης πολύ. Να είστε καλά

like1

Εμάς του αρέσει να ανοιγοκλείνει πόρτες και φώτα

Εικόνα Μαρίνα Χ.

Εμας του αρεσει να ανοιγοκλεινει τις πορτες και τα φωτα! Απο μωρακι ηταν πισω σε σχεση με αλλα συνομιληκα παιδακια! Αργησε να μιλησει, να περπατησει, κοιταγε τα χερακια του,κολλουσε στα φωτα και δεν ειχε καλη βλεμματικη επαφη! Μετα ξεκινησε να ηχολαλει. Ευχομαι τα καλυτερα για το παιδακι σας! Οτι αλλο χρειαστειτε μου λετε!

like1

Έχω πολλές ερωτήσεις

Εικόνα Michele Pan

Έχω πολλές ερωτήσεις η αλήθεια είναι. Ελπίζω να μην σας κουράζω αλλά πέρα από τους ειδικούς δεν έχω κάποιον άλλον να συζητήσω μαζί του. Κατά αρχήν σε ποια ηλικία έγινε διάγνωση και από ποιον; Μένετε Θεσσαλονίκη; Σκέφτομαι τελικά να πάω στην κ. Παπαγεωργίου γι'αυτό σας ρωτάω. Επίσης το παιδάκι σας τι εξέλιξη έχει; μιμείται δείχνει με το δάχτυλο; Χαιρετάει; Κάνει στερεοτυπιες με τα σώμα του;Σε μέρη με πολύ κόσμο πως αντιδράει; Εγω δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται οι γιατροί του δημόσιου τομέα όπως ο παιδοψυχιατρος  και αυτοί που δεν έχουν να κερδίσουν κάτι αναπτυξιολογος και ψυχολόγος μου αποκλείουν τον αυτισμό και μου λένε ότι είναι ψυχοκινητική ανωριμότητα ενώ τα ιδιωτικά κέντρα μου μιλούν για το φάσμα του αυτισμού. 

like2

Απο αναπτυξιολογο πηραμε διαγνωση

Εικόνα Μαρίνα Χ.

Michele Pan Καλημερα! Απο αναπτυξιολογο πηραμε διαγνωση 3 ετων σε δημοσιο νοσοκομειο,αυτισμος υψηλης λειτουργικοτητας! Μενω Αθηνα αλλα για την κ. Παπαγεωργιου εχω ακουσει τα καλυτερα απο αλλους γονεις, δεν χανεται κατι να κανετε μια επισκεψη. Ο μικρουλης δοξα τω θεω τα παει καλα. Με την μιμηση δεν ειχε ποτε θεμα, δειχνει με το δαχτυλο αλλα αργησε εδειξε 19 μηνων, χαιρεταει οχι παντα ομως,στερεοτυπιες δεν κανει με το σωμα του και με τον κοσμο δεν εχει θεμα ειναι κοινωνικος,μας το ειπε και η αναπτυξιολογος. Επισης ηχολαλει πολυ σπανια και πλεον εχει καλη βλεμματικη. Δεν νομιζω 3 γιατροι που ειδαν το παιδι σας και σας ειπαν για ψυχοκινητικη ανωριμοτητανα να επεσαν εξω στην διαγνωση,σας ειπαν απο το κεντρο οτι εχει αυτισμο επειδη παιζει με πορτες?

like1

Δεν μας έχουν δώσει διάγνωση αυτισμός

Εικόνα Michele Pan

Από το κέντρο δεν μας έχουν δώσει διάγνωση αυτισμός απλά τους προβληματίζει το ότι ασχολείται αρκετά με τις πόρτες και τα φώτα και το ότι δυσκολεύεται να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις που αφορούν τον εαυτό του οπότε μας λένε ότι ίσως και να ειναι.Έχει πάρα πολύ καλά στοιχεία όμως οπότε περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί. Επικοινωνεί αρκετά καλά και έχει πολύ καλή επαφή. Δεν τον ενοχλούν οι αλλαγές ούτε κάποιες υφές ή οσμές ούτε να τον αγγίζουν και να τον φιλάνε. Εκφράζει τα συναισθήματα του και κατανοεί και τον άλλων ανθρώπων. Επεξεργάζεται και το περιβάλλον. Με τους ήχους του περιβάλλοντος δεν έχει θέμα το μόνο που φοβάται πολύ είναι κάποια παιχνίδια. Ανά διαστήματα παίζει παιχνίδια ρόλων αλλά αυτά για τα οποία τρελαίνεται είναι παιχνίδια με το σώμα όπως το να παλεύουμε στο κρεββάτι αλλά και το κρυφτό. Πάντως για το δικό σας παιδάκι δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω γιατί του έδωσαν αυτή τη διάγνωση και πόσο μάλλον σε τόσο μικρή ηλικία. Άργησε τόσο πολύ να περπατήσει και να μιλήσει; Με την εξέλιξη που έχει πάντως πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει η διάγνωση έτσι δεν είναι; Γιατί τα στοιχεία που έχει είναι ελάχιστα από όσο ξέρω θέλει τουλαχιστον 10  για να δωθεί τέτοια διάγνωση.

like0

Δεν νομιζω να αλλαξει κατι για εμας οσο αφορα την διαγνωση

Εικόνα Μαρίνα Χ.

Δεν νομιζω να αλλαξει κατι για εμας οσο αφορα την διαγνωση!! Τωρα που τον ειδε η αναπτυξιολογος παλι τον βρηκε πολυ καλυτερα!Μας ειπε οτι αλληλεπιδρα και ειναι κοινωνικος! Θα εχει λογο, θα αυτοεξυπηρετειται, παιδια οπως ο  Αγγελος πανε μεχρι και πανεπιστημιο. Περπατησε 21 μηνων και ξεκινησε να λεει λεξουλες 2,5 χρονων, γνωστικα ειναι πολυ καλος για την ηλικια του! Και το παιδακι σας παντως που δεν απαντα σε καποιες ερωτησεις και παιζει με τις πορτες να εχει αυτισμο? Τι να πω! Εσας μιλαει? Παιζει με παιδακια? Παντως να πατε και για αλλη μια γνωμη γιατι και σε εμας η πρωτη αναπτυξιολογος μας ειχε πει νοητικη υστερηση οχι αυτισμο οταν ηταν 2,5 χρονων και οι αλλες 2 που πηγαμε μας ειπαν οτι ειναι στο φασμα. Ευχομαι να σας πανε ολα καλα!!!

like0

Ο Μιχάλης περπάτησε 13 μηνών

Εικόνα Michele Pan

Ο Μιχάλης περπάτησε 13 μηνών γνωστικά επίσης είναι πάρα πάρα πολύ καλός και έχει καλη αντίληψη. Ειπε λίγες λεξουλες από 12 μηνών και γύρω στους 24 μήνες άρχισε το λεξιλόγιο να αυξάνετε. Μαθαίνει πολύ γρήγορα. 28 μηνών άρχισε να κάνει προτάσεις με το θέλω βέβαια τον βοήθησαν οι λογοθεραπείες τώρα μιλάει κάνει προτάσεις απαντάει σε πολλές ερωτήσεις και κάνει ερωτήσεις απλά μπερδεύει τους χρόνους και τις αντωνυμίες προσπαθει πάρα πολύ να μιλήσει αλλά μπερδεύετε.Δυστυχώς οι επαφές μας με παιδιά είναι σπάνιες.Στην παιδική χαρά πλησιάζει παιδιά τους μιλάει για παράδειγμα έλα παιδάκι κάνε τσουλήθρα ή τα λέει πήγαινε στην κούνια κτλ  Στον παιδικό σταθμό πήγε μόνο για ένα μήνα και εκεί που μας έλεγε η δασκάλα του ότι αρχίζει να πλησιάζει παιδιά και να μπαίνει στην ομάδα έκλεισαν. Η άποψη μου είναι ότι πλέον δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από τον αυτισμό και την Δεπυ και αν το καλό σκεφτούμε όλοι μας έχουμε αυτιστικά στοιχεία εφόσον λένε όλοι ότι το φάσμα είναι τεράστιο

like1

Στο σχολειο τα παει καλα

Εικόνα Μαρίνα Χ.

καποιες φορες μπερδευει τις αντωνυμιες,στο σχολειο τα παει καλα,πλησιαζει παιδακια τα αγκαλιαζει ξεκιναει παιχνιδι μαζι τους αλλα δεν το τελειωνει. Και η παιδοψυχολογος του σχολειου μου ειπε οτι ειναι καλο το επιπεδο του παιδιου και οτι ειναι δουλεμενο παιδι και να συνεχισουμε ετσι.Καλο θα ειναι να τον ξεκινησετε καποια δραστηριοτητα,οπως κολυμβητηριο θα του κανει καλο,εμεις λεμε να τον ξεκινησουμε τον Σεπτεμβρη,αν ανοιξουν!Φυσικα ολοι μας εχουμε αυτιστικα στοιχεια και καλο ειναι να μην βαζουμε ταμπελες στα παιδια οτι και αν ειναι με πολυ δουλεια ολα θα πανε καλα!

like0

Και ο δικός μου τα αγκαλιάζει

Εικόνα Michele Pan

Και ο δικός μου τα αγκαλιάζει. Χθες και σήμερα βρεθήκαμε με φιλικά ζευγάρια που έχουν παιδί κοντά στην ηλικία του και έπαιξε πολύ καλά!!!! Δραστηριότητα οπωσδήποτε και κολυμβητήριο σκέφτηκα αλλά και γυμναστική ή χορό γιατί η δασκάλα του στον παιδικό μου έλεγε ότι όταν είχαν γυμναστική ή χορό με τραγούδι έδινε ρεσιτάλ τους έλεγε άντε πάμε και έδινε τον ρυθμό!!! Ερχόταν στο σπίτι και μου έδειχνε τις ασκήσεις και μου τραγουδούσε!!! χαχαχαχα. Γερά να είναι τα μικρούλια μας και χαρούμενα

like0

Μια χαρά τον βρίσκω τον μικρούλη σας

Εικόνα Μαρίνα Χ.

Michele pan Μια χαρα τον βρισκω τον μικρουλη σας! Με λιγη δουλιτσα θα τα παει περιφημα! Υγεια να εχουν ολα τα παιδακια και ολα θα παρουν τον δρομο τους!Και εμεις να μην απογοητευομαστε και να ειμαστε παντα διπλα τους να τα στηριζουμε με τον καλυτερο τροπο!

like1

Την πάνα πως την έκοψε;

Εικόνα Michele Pan

Ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμα την πάνα πως την έκοψε; Εμένα με έχει δυσκολέψει πολύ ενώ έχει κάνει τσισα και κακά και στην τουαλέτα και στο γιογιό στην ουσία δεν δέχεται να κόψει την πανα. Το κάνει πιο πολύ σαν παιχνίδι επειδή διαβάζουμε παραμύθια για το κόψιμο της Πάνας. Μόλις του λέω ότι θα βγάλει την πάνα και θα φορέσει εσώρουχο στεναχωριέμαι και μου λέει οχι

like0

Την πάνα την έκοψε 3,5 ετών μέσα σε 10 μέρες

Εικόνα Μαρίνα Χ.

Σχετικα ευκολα. Την εκοψε 3.5 ετων μεσα σε 10 μερες. Και μετα απο μια βδομαδα εκοψε και την βραδινη. Τωρα εχει ξεκινησει να σκουπιζετε οχι καλα βεβαια. Εγω του ειχα βαλει το γιο γιο στο σαλονι εκει που ειμασταν τις περισσοτερες ωρες και τον εβαζα να καθεται για να καταλαβει την διαδικασια,επισης του φοραγα τις περισσοτερες ωρες στο σπιτι εσωρουχο οχι πανα. Οταν εκανε τσισα στο εσωρουχο του εξηγουσαμε οτι δεν κανουμε τσισα και κακα πανω μας μονο στο γιο γιο. Επισης μπορειτε να του παρετε εσωρουχα με τον ηρωα που του αρεσει η να κολλατε αυτοκολλητα στο καπακι της τουαλετας για επιβραβευση. Τωρα που θα ανοιξουν τα σχολεια θα τον βοηθησει και η δασκαλα και η εργοθεραπευτρια στο κεντρο που πατε. Καλη επιτυχια!

like1

Πήγαμε στην κ. Παπαγεωργίου, μας είπε ότι είναι ήπιος αυτισμός

Εικόνα Michele Pan

Καλησπέρα πήγαμε σήμερα στην κ. Παπαγεωργίου. Μας είπε ότι είναι ήπιος αυτισμός. Για να είμαι ειλικρινής δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένη. Η διάγνωση βγήκε πάρα πολύ γρήγορα. Μου είπε ότι ηχολαλεί όταν δεν ξέρει τι να απαντήσει ότι είναι παθητικός χρησιμοποιεί το τρίτο πρόσωπο όταν αναφέρεται στον εαυτό του και ότι αυτά αρκούν για να δώσει διάγνωση για αυτισμό και όλα αυτά με 4 παιχνίδια που έπαιξαν. Αναπτυξιολόγο, ψυχολόγο και παιδοψυχίατρο από το Ιπποκράτειο τους έβγαλε άχρηστους. Μου είπε ότι δεν υπάρχει ουτε αναπτυξιακή καθυστέρηση ούτε ψυχοκινητική ανωριμότητα ούτε τίποτα. Να σημειώσω ότι το παιδί συνεργάστηκε άψογα μαζί της και εκτελούσε όλες τις εντολές. Άσχετα που ήθελε να φύγουμε πριν ακόμα μπούμε μέσα. Δεν άκουγε και δεν δεχόταν τίποτα από αυτά που ήθελα να της πω, ότι το παιδί δηλαδή συμπεριφέρεται διαφορετικά όταν είναι σπίτι του και γενικότερα σε γνώριμα μέρη και με ανθρώπους που γνωρίζει ή τουλάχιστον έχει δει δύο φορές. Και πολλά άλλα. Τι να πω, δεν ξέρω πήγα για καλό και μπερδεύτηκα περισσότερο.

like2

Τόσες μέρες σκέφτομαι αυτά που θέλω να γράψω

Εικόνα Michele Pan

Καλησπέρα και πάλι. Τόσες μέρες σκέφτομαι αυτά που θέλω να γράψω. Λοιπόν επειδή ακούω πολύ καλά λόγια για την κυρία … [το όνομα αποκρύφτηκε με παρέμβαση του διαχειριστή του NOESI.gr] και νομίζω ότι πρέπει να ακουστεί και κάποια άλλη άποψη, Θα πω ότι εγώ γνώρισα μια αντιεπαγγελματια η οποία το μόνο που έκανε ήταν να μειώσει τους συναδέλφους της και να περιαυτολογισει. Μου είπε ότι έκανε διάγνωση από τη στιγμή που της είπα σε ποιους άλλους ειδικούς πήγα και τι μου είπαν. Είδε το παιδί μου ελάχιστα και το χειρότερο από όλα ήταν ότι τα είπε όλα αυτά μπροστά του. Όταν την ρώτησα τόσο γρήγορα βγάλατε συμπέρασμα; η απάντηση της ήταν εγώ πήγα στην Αμερική και ξέρω δεν έδωσα τόσα λεφτά άδικα. Πραγματικά εγώ δεν μπορώ να λάβω υπόψιν την διάγνωση της η οποία ευτυχώς είναι μόνο στα λόγια. Επίσης χρεώνει πάρα πολλά λεφτά για την εποχή που ζούμε. Με λίγα λόγια αυτό που κατάλαβα είναι ότι η διάγνωση της για όλα τα παιδιά είναι αυτισμός που απλά τον χωρίζει σε ήπιο μέτριο και σοβαρό. Κακώς πήγα γιατί με είχαν προειδοποιήσει. 

like1

Πριν 10 μέρες πήγαμε σε αναπτυξιολόγο

Εικόνα Michele Pan

Γεια σας και πάλι!! Πριν 10 μέρες πήγαμε σε αναπτυξιολογο. Όχι δεν είναι αυτισμός είναι ανωριμότητα. Ανωριμοτητα λόγου που του προκαλεί κάποιες δυσκολίες εκτός από την ομιλία όπως μη καλή βλεμματική που διαφέρει ποσοτικά και όχι ποιοτικά επειδή δυσκολευετε να συγκεντρωθεί. Είναι παιδί που επικοινωνεί και αλληλεπιδρα έχει χιούμορ συνεργάζεται ακούει αυτά που τους λες εκτελεί εντολές κάνει φανταστικό και μιμητικό παιχνίδι και δεν είναι σε καμία περίπτωση παθητικός. Εξερεύνησε τον χώρο και έπαιξε με τα παιχνίδια και μάλιστα μου τα έφερνε για να παίξουμε μαζί. Είναι πίσω σε σχέση με παιδιά της ηλικίας του αλλά θα τα φτάσει. Είναι ίδιος με τον μπαμπά του όταν ήταν μικρός. 

like0

Χαίρομαι πολύ!! Όλα θα πάνε καλά!!

Εικόνα Vaso Br

Μπράβο!! Χαίρομαι πολύ!! Όλα θα πάνε καλά!! Κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και θέλει τον χρόνο  του!! 

like1

Κάθε παιδάκι διαφορετικό!!

Εικόνα Michele Pan

Έτσι ακριβώς vaso Br κάθε παιδάκι διαφορετικό!!! Δώστε χρόνο στα παιδάκια σας. Και την πάνα την έκοψε σε 2 βδομάδες χωρίς τη βοήθεια εργοθεραπευτριας απλά ήταν έτοιμος και το κατάφερε

like1

Βοήθεια

Εικόνα Nina M

Καλημέρα,

υπάρχει δυνατότητα να επικοινωνήσουμε προσωπικά? Έχουμε πολλές ομοιότητες σε αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει. Χρειαζόμαστε βοήθεια, είμαστε σε απόγνωση.

Σε ευχαριστώ πολύ

like0

Ο Μιχάλης μας έχει φοβερή εξέλιξη

Εικόνα Michele Pan

Γεια σας και πάλι. Ο Μιχάλης μας έχει φοβερή εξέλιξη στην ομιλία του. Έχει σταματήσει η ηχολαλια κάνει πολυ καλές προτάσεις και κουβεντουλα. Επίσης χρησιμοποιεί πλέον το πρώτο πρόσωπο αν και κάποιες φορές μπερδεύεται λίγο. Φανταστικό παιχνίδι και παιχνίδι ρόλων  παίζουμε συνεχεια. Στο σχολείο μου είπαν ότι μιλάει με όλους και είναι κοινωνικός αλλά δεν συγκεντρώνεται. Είχε 3 μήνες να ασχοληθεί με φώτα και πόρτες έχει όμως ένα μήνα που ασχολείται με τα φώτα πάλι αλλά το κάνει και σαν παιχνίδι ότι το φως κλαίει πεινάει πήγε για ύπνο και άλλα τέτοια. Αυτό το μήνα ταλαιπωρείται από λοίμωξη στο στόμα έχει αφθες που δεν υποχωρούν, θα πάμε σε στοματολογο.Μου είπε γιατρός ότι λοιμώξεις στο στόμα κυρίως από στρεπτόκοκκο προκαλεί εμμονές και ψυχαναγκασμούς στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία;

like1

Πως είναι τώρα ο μικρός και πόσο χρονών είναι ακριβώς;

Εικόνα Maria

Καλησπέρα, θέλω να μάθω πώς θα πάει ο μικρός τώρα και πόσο χρονών είναι ακριβώς! Ο γιος μου είναι 34 μηνών το Φεβρουάριο κλείνει τα 3 και είναι σαν να περιγράφεται στον δικό μου γιο. Το μόνο που δεν έχουμε είναι το θέμα με τις πόρτες και τους διακόπτες! Τον παρακολουθεί η παιδοψυχίατρος Κύργια Αθανασία η οποία μας έχει αποκλείσει τον αυτισμό ενώ όταν ήταν 20 μηνών και είχαμε πάει στην Παπαγεωργίου είχαμε ακριβώς την ίδια εμπειρία με εσάς, κάνουμε και εμείς λογοθεραπείες εργοθεραπείες και έχουμε ξεκινήσει παιδικό σταθμό, όπου στο σχολείο μου λένε ότι έχει εκρήξεις θυμού και ότι πέφτει κάτω και κλαίει το κάνει και στο σπίτι αυτό όταν θέλει κάτι αλλά δεν κρατάει πάνω από πέντε λεπτά!!!

like0

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!

Εικόνα Michele Pan

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά!!! Ο μικρός μου είναι 4 χρονών και 2 μηνών και τα πηγαίνει εξαιρετικά. Εκτός από την ομιλία που που πλέον λέει τα πάντα η κοινωνική επικοινωνία είναι εξαιρετική, οπως και η αλληλεπίδραση. Στην γιορτή του σχολείου είπε τα λόγια του πιο δυνατά και καθαρά από όλα τα παιδάκια. Επικοινωνεί άριστα με παιδιά και ενήλικες το παιχνίδι του έχει βελτιωθεί επίσης. Συμμετέχει σε όλα στο σπίτι στο σχολείο ακόμα και σε παιδική παράσταση που πήγαμε τα Χριστούγεννα που ήταν διαδραστική συμμετείχε και εκεί. Ξυπνάει το πρωί λέει καλημέρα όταν ζητάει κάτι το ζητάει ευγενικά δίνει εντολές μας λέει όταν κάτι δεν κάνουμε σωστά να το διορθώσουμε άρχισε να ζωγραφίζει ενώ δεν έπιανε καθόλου μαρκαδόρο. Μας λέει πως πέρασε στο σχολείο και με ποια παιδιά έπαιξε. Μπαίνουμε σε κάποιο μαγαζί και ζητάει αυτό που θέλει από πωλητές πωλήτριας κτλ. Μιλάει στο τηλέφωνο μιμείται ότι κάνουμε,στην μίμηση ήταν πάντα καλός. Η συγκέντρωση του έχει βελτιωθεί κάνει περισσότερες ερωτήσεις. Τα παιδιά τον αγαπούν πολύ και τον ακολουθούν στο παιχνίδι. Όλοι μας λένε τα καλύτερα. Από το κέντρο που κάνουμε λογοθεραπεια ενώ έλεγαν ότι ίσως είναι στο φάσμα οριακά τώρα με την ραγδαία εξέλιξη που έχει μας λένε να το βγάλουμε από το μυαλό μας. Από το σχολείο επίσης μας λένε ότι χρειάζεται δουλειά αλλά να βγάλουμε από το μυαλό μας τον αυτισμό,ξέρω ότι δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση όμως βλέπουν την βελτίωση του. Γενικά είναι ένα υπέροχο γλυκό αγοράκι που λάτρευα και λατρεύω!!! Και είμαι σίγουρη ότι θα έχει μια υπέροχη ζωη. Όσο αφορά το δικό σας παιδάκι θα έλεγα να μην αγχώνεστε εφόσον κάνει λόγο και έργο και δεν είναι κάτι σοβαρό θα τα πάει μια χαρά. Από τα τέσσερα και μετά θα δείτε διαφορά

like1

Νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ κάποιες σκέψεις

Εικόνα Michele Pan

Γεια σας και πάλι. Νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου σχετικά με την πρόοδο του παιδιού. Είχαμε ενημέρωση από τη νηπιαγωγό την προηγούμενη βδομάδα η οποία η αλήθεια είναι ότι μου είπε πολύ θετικά πράγματα όπως το ότι κάθεται στη παρεούλα βοηθάει τις δασκάλες του να  συμαζεψουν την τάξη μετά από κάποια δραστηριότητα όπως κουκλοθέατρο, είναι συνεργάσιμος τους ακούει, στο γνωστικό κομμάτι είναι άψογος, επικοινωνεί μιλάει είναι χαρούμενος και δείχνει να περνάει πολύ καλά. τον αγαπούν ολοι. Είναι δυναμικός και παίρνει πρωτοβουλίες. Επίσης κάθεται μαζί με τα παιδιά αλλά στο παιχνίδι του αρέσει να τα παρατηρεί δεν παίζει μαζί τους.Δεν απομονώνεται μου είπαν. επίσης αποφεύγει να γράφει και να ζωγραφίζει γιατί δυσκολεύεται. γενικά είναι παιδί που του αρέσει να παρατηρεί και να αντιγράφει. Η δασκάλα του θεωρεί ότι με αυτό το τρόπο μαθαίνει να κάνει πράγματα και ότι όταν θα είναι έτοιμος θα μπει και αυτός στο παιχνίδι. θα το κατακτήσει και αυτό μου είπε. Εγώ αυτό που θεωρώ πολύ καλό είναι ότι παρατηρεί τι συμβαίνει και όταν έρχεται στο σπίτι ή μου τα λέει ή κάνει αυτά που κανουν στο σχολείο π.χ. παίζει τη δασκάλα ή τον γυμναστή, θα ήθελα να ακουσω και την δική σας γνώμη την οποία για να είμαι ειλικρινής την λαμβάνω περισσότερο υπόψη απ' ότι των ειδικών. Επίσης στην ομιλία μου δίνει την εντύπωση ότι κάποιες φορές δεν ξέρει ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσει και να τις βάλει σωστά στη σειρά για να κάνει πρόταση σκέφτεται και λέει εμμμμ ή προσπαθεί να μιλήσει γρήγορα και μπερδεύεται. από το κέντρο που πηγαίνουμε έχω απογοητευτεί και θυμώσει και δεν θέλω να συζητήσω τίποτα μαζί τους και εννοείται ότι από Σεπτέμβρη θα πάμε αλλού.

like1

Να μοιραστούμε τις σκέψεις σου..

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Διαβάζω πολύ όμορφα πράγματα για τον μικρό σου! Η ένταξη του στο νηπιαγωγείο πάει πολύ καλά, στο επιβεβαιώνει και η νηπιαγωγός. Έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι για τα παιδάκια μας Michele Pan, είναι ότι αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες σε σχέση με άλλα. Στη δική σας περίπτωση μπορεί να βγει μια μαθησιακή δυσκολία πιο μετά στο σχολείο, ίσως γι' αυτό παρατηρείς ότι δυσκολεύεται να "βρει τις λέξεις". Φυσικά μπορεί με τον καιρό και την τριβή να τα ξεπεράσει όλα.

Ίσως είναι και φειδωλός στην επιλογή φίλων αργότερα και να έχει λίγους και καλούς, δεν το γνωρίζουμε όμως από τώρα. Μπορεί και να σου διαψεύσει όλες τις φοβίες σου, όπως έχει γίνει έως τώρα.

Μόνο αγάπη και στήριξη θέλει.

Μια ερώτηση μόνο, γιατί απογοητεύτηκες από το κέντρο που πάτε; Ρωτάω γιατί και εμείς για τη μικρή μου 2,5 χρόνων, έχουμε 1 μήνα που ξεκινήσαμε Εργοθεραπεία .

like0

Για το Κέντρο όπου πηγαίνουμε (με ενοχλεί)

Εικόνα Michele Pan

Τι να σας πρώτο πω για το Κέντρο, που πηγαίνουμε. Με ενοχλεί πολύ που η ιδιοκτήτρια του κέντρου η οποία είναι λογοθεραπευτρια και ειδική παιδαγωγός από την πρώτη φορά που τον είδε μου είχε πει ότι ίσως είναι οριακός αυτισμός αλλά δεν μπορεί να κάνει διάγνωση λόγω της ειδικότητας της. πέρασε λίγο καιρός μου είπε ότι αρχίζει να της φεύγει από το μυαλό και ότι ίσως είναι κάποια δυσκολία στην ομιλία. Πηγαίνουμε 2 χρόνια εκεί και μια μας λέει να βγάλουμε από το μυαλό μας τον αυτισμό μια ότι ίσως είναι στο φάσμα δηλαδή σκωτσέζικο ντους και παρόλο που δεν μπορεί να κάνει διάγνωση αμφισβητεί την διάγνωση της  αναπτυξιολογου και της παιδοψυχολογου που είναι ανωριμοτητα. Επίσης δεν πιστεύει στο παιδί μας και στις δυνατότητες του όλο ακούω ένα ναι μεν αλλά .Η λογοθεραπευτρια τον έχει βοηθήσει αρκετά μέχρι τώρα δεν λέω αλλά δεν είμαι σίγουρη αν έχει να του δώσει κάτι άλλο. Όσο για τα παιδιά έχω παρατηρήσει ότι όταν είμαστε στη παιδική χαρά παίζει μεμονωμένα με κάποια παιδιά όπως στην τσουλήθρα και τη τραμπάλα , ζητάει από τα παιδιά να κάνουν δίπλα δίπλα κούνια ή να παίξουν κυνηγητό ή με μια μπάλα όταν όμως είναι να παίξει με κάποιο παιχνίδι εκεί δυσκολεύεται. Ίσως να μην ξέρει ακόμα να συνεργάζεται

like1

Νιώθω ότι δεν πρόλαβα να χαρώ το παιδάκι μου

Εικόνα Michele Pan

Φυσικά θέλει στήριξη και αγάπη όπως όλα τα παιδάκια απλά με πονάει όλο αυτό τόσο πολύ. Νιώθω ότι δεν πρόλαβα να χαρώ το παιδάκι μου από τοτε που ήταν 2 χρονών και 2 μηνών τρέχουμε στους ειδικούς, και λίγο πριν κλείσει τα 2 στα νοσοκομεία. Έχω φτάσει σε σημείο να ζηλεύω τους άλλους γονείς που δεν έχουν τέτοιες στεναχώριες και νευριάζω όταν μου λένε κουράστηκα να τρέχω στις δραστηριότητες των παιδιών. μακάρι να ήταν αυτή η κούραση μου

like1

Λογοθεραπεία και κέντρα

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όλες αυτές οι ειδικότητες (αναπτυξιολογοι, παιδονευρολογοι, παιδοψυχολογοι και θεραπευτές) συνεργάζονται για τη μέγιστη βοήθεια στα παιδιά μας. Ο καθένας με το ρόλο του όμως! Ο αναπτυξιολογος και η παιδοψυχολογος θα διαγνώσουν ανωριμότητα και οι θεραπευτές οφείλουν να δουλέψουν πάνω σε αυτό. Και όχι να αμφισβητούν! μα στο λέει κιόλας! δεν είναι αρμοδιοτητες τους! Αυτό που με εξόργισε όμως είναι που δεν πιστεύει στο παιδί και στις δυνατότητες του. Καλά θα κάνεις να το ψάξεις από Σεπτέμβριο. Το μόνο που θα με κρατούσε πίσω εμένα σε αυτή τη σκέψη, είναι η δυσκολία τού να προσαρμοστεί σε νέα λογοθεραπευτρια... όσο να ' ναι η παλιά ξέρει τα κουμπιά του και ο ίδιος ο μικρός έχει εξοικειωση μαζί της και τον έχει βοηθήσει, λες, αρκετά. Ίσως να δοκίμαζες κάποιες επισκέψεις και σε άλλο κέντρο και μετά να αποφασιζες οριστικά.

Τώρα για το θέμα " παίζω παιχνίδια με άλλα παιδάκια" θεωρώ πως ο μικρός σου ήδη έχει κάνει το πρώτο βήμα του ομαδικού παιχνιδιού. Του προκαλεί το ενδιαφέρον, θέλει να συμμετέχει, τα πλησιαζει, τα παρατηρεί. Ακόμη δεν ξέρει τους κοινωνικούς ρόλους-ορους του παιχνιδιού.. δεν τους αντιλαμβάνεται πλήρως. Όμως με όλα αυτά τα ερεθίσματα, ωριμάζει ώσπου να είναι έτοιμος και για αυτό το βήμα. Στο λέει και η νηπιαγωγός. Εσύ του μιλάς προτείνοντας τον πώς να συμμετέχει; Να του εξηγήσεις τι θα μπορούσε να κάνει για αρχή;

like2

Το σημείο μηδέν

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Εμείς είμαστε στο σημείο μηδέν . Τότε που ξεκίνησες εσύ... από τα 2 κ μετά..δεν ξέρω τι να περιμένουμε. Μου δίνει πολύ κουράγιο που λες ότι η διαφορά με τις θεραπείες φαίνεται μετά τα 4. Την κούραση σου τη νιώθω απόλυτα. Τις δυσκολίες της τις έχω μπροστά μου..Όλη μέρα τρέχω γι'αυτην, ακόμη και το βράδυ, τα όνειρα μου, ο ύπνος μου, έχουν να κάνουν με την κατάσταση του παιδιού μου. Ούτε στη δουλειά μου δε σταματά η σκέψη.. ένα μόνιμο άγχος, που δε σε αφήνει να χαρείς το παιδί σου...

Το ξέρω αυτό το συναίσθημα, όμως πρέπει να ορθώσεις το ανάστημα σου. Να είσαι δυνατή για το παιδί. Μην κοιτάς τους άλλους. Δεν ξέρεις τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, όλα δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού..

Αφεσου στη χαρά του, στην αγκαλιά του ..

like0

Τα λες τόσο όμορφα!!!

Εικόνα Michele Pan

Τα λες τόσο όμορφα!!! Έχει αυτά τα υπέροχα ματάκια που με κοιτάζουν και λιώνω και την πιο γλυκιά αγκαλιά του κόσμου που θέλω να μείνω εκεί για πάντα. Αυτό που λέτε για τη λογοθεραπευτρια το σκεφτόμουν τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε  γιατί και τότε ήθελα να σταματήσουμε αλλά φοβόμουν την αλλαγή επειδή θα άλλαζε και σχολείο. Τώρα σκέφτομαι ότι η αλλαγή ίσως του κάνει καλο. Έχουν γίνει πολλά που δεν μπορώ να γράψω και δεν  ξέρω αν μπορώ να τα ανεχτώ πλέον. Η εξέλιξη ήρθε σταδιακά αλλά από τα 4 και μετά έγινε το μεγάλο μπαμ. Ναι φυσικά τον  συμβουλεύω για το πώς μπορεί να προσεγγίσει τα παιδάκια και να μοιραστεί παιχνίδια κτλ. 

like0

Να καμαρώνετε το κοριτσάκι σας!

Εικόνα Michele Pan

Να είστε γερή να χαίρεστε και να καμαρώνετε το κοριτσάκι σας !!!! Ευχαριστώ για τα λόγια σας, που μου έδωσαν κουράγιο. 

like1

Αχ Michele..

Εικόνα Φένια

Κ εγώ Νοιώθω ότι από τα 2,5 που αρχίσαμε πρώιμη Παρέμβαση δεν χαίρομαι τον μικρό μου.. γίνεται 3,5 τώρα. Κ πιάνω τον ευατο μου πολλές φορές να γίνεται αυστηρός γιατί μέσα μου ξέρω ότι μπορεί αλλά επειδή δυσκολεύεται είναι σαν να μη θέλει.. κοψαμε την πάνα πολύ γρήγορα, είχες δίκιο Michele, απλά τον βάζω εγώ να κάνει δε πάει μονος του. Είναι 15 μέρες που τη κόψαμε. Πανεύκολα. Φαντάζομαι αυτό θα αλλάξει.. ελπίζω δηλαδή.. κ εγώ έχω θέμα με τη λογοθεραπεύτρια γιατί Νοιώθω ότι δεν τον πιστεύει.. κ επειδή δεν τον πιστεύει Ισως δεν έχει βρει τα κουμπιά του.δυο φορες τον πήρε ο υπνος εκεί! κ είναι πολύ άσχημο συναίσθημα αυτό. Παίζει παρέα με αλλά παιδάκια αλλά μοναχικά.. πήγαμε σε κάτι γενέθλια που το σπίτι είχε πααααααρα πολλά παιχνίδια κ κόλλησε εκεί. Δεν πήγε καθόλου στα παιδάκια. Κ εκεί παρατήρησα ότι υπάρχουν παιδάκια που παρατηρούν, που δεν παίζουν με τα αλλά αρκετή ώρα αλλα

βαριούνται κ φεύγουν.. γιατί κορίτσι μου προβληματίζεσαι έτσι με τέτοια εξέλιξη του μικρού; Τι είναι αυτό που σε κολλάει; Ξέρεις πως περιμένω πως κ πως να μου μιλάει κ εμένα έτσι; Λέμε λεξούλες κ το όχι μια χαρα το διαχειρίζεται.. αλλά μου λείπει αυτό το μαμα ρε παιδί μου να το ακούσω..

like2

Του θύμιζα να πηγαίνει στην τουαλέτα μέχρι να το συνηθίσει

Εικόνα Michele Pan

Και εγώ για κάποιο διάστημα του θύμιζα να πηγαίνει στην τουαλέτα μέχρι να το συνηθίσει (όχι για πολύ καιρό). Η λογοθεραπευτρια τι σας λέει που τον παίρνει ο ύπνος κάποιες φορές; μήπως πηγαίνει ώρες που είναι πολύ κουρασμένος; Δεν ξέρω που κολλάω πραγματικά, ίσως φταίει ότι μου έχουν βάλει αυτή την σκέψη στο μυαλό οι ειδικοί, το ότι έχω διαβάσει πάρα πολλά στο ίντερνετ ,που τον παρατηρώ συνέχεια που τον συγκρίνω με άλλα παιδια. Δεν θα ησυχάσω ποτέ. Τον λατρεύω είναι υπέροχο πλασματακι αλλά με πονάει και μόνο η σκέψη ότι μπορεί να είναι διαφορετικός. Φοβάμαι τον ρατσισμό όσο θα μεγαλώνει , την κακία του κόσμου. Υποθέτω ότι όλοι οι γονείς έτσι σκεφτόμαστε. 

like0

Είναι ανώριμος σε κάποιους τομείς

Εικόνα Michele Pan

Είναι ανώριμος σε κάποιους τομείς όπως για παράδειγμα στη ζωγραφική , όταν ζωγραφίζει στο σχολείο συνήθως, στο σπίτι ποτέ ,οι ζωγραφιές του μοιάζουν με μικρότερου παιδιού , δεν σχεδιάζει μόνο μουτζουρωνει και φεύγει εκτός πλαισίου όταν πρέπει να χρωματίσει, όμως μπορεί να κουμπώσει το φερμουάρ του μπουφάν του, έχει λίγες μέρες που ντύνεται και ξεντυνεται με λίγη βοήθεια, κλειδώνει και ξεκλειδώνει την εξώπορτα γενικά θέλει να τα κάνει όλα μόνος του και όταν καταφέρνει χαίρετε πολύ και μας λέει κοίτα το έκανα μόνος μου . Η νηπιαγωγός μου λέει ότι δεν έχει κινητικά προβλήματα απλώς το χεράκι του δεν είναι δυνατό και θα βοηθηθεί με εργοθεραπεία. Κολλάει κάποιες φορές στις λεπτομέρειες των παιχνιδιών και στην ομιλία θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα, νομίζω ότι πέρα από αυτά δεν με απασχολεί κάτι άλλο. Είναι αρκετά ντροπαλός αλλά δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα αυτό αλλά στοιχείο του χαρακτήρα του.

like1

Ουφφ

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Michelle και Φένια

Τι είναι αυτό που κατατάσσει τα παιδιά μας στο φάσμα του αυτισμού για τους ειδικούς, δεν έχω καταλάβει...

Εμένα τώρα η μικρή μου, 2 και 5 μηνών, έχει αυξήσει τις λέξεις, νομίζω γύρω στις 50+, ζωγραφίζει στο σχολείο, κάνει τις εργασίες της κανονικά, έχει βελτιωθεί και η βλεμματική παίζουμε μαζί και γελάμε. Το μόνο που μου ξενίζει είναι ότι πλέον δε θέλει καθόλου τους ξένους- μη οικείους. Αν είμαστε στο πάρκο κ έρθει κάποιος άγνωστος, κυρίως άντρας, να της μιλήσει, να τη χαρεί, σκύβει το κεφάλι. Και αν γίνει επίμονος τρέχει να κρυφτεί πάνω μου και κλαίει. Ακόμη κ με τους γνωστούς μας που βγαίναμε όταν ήταν πιο μικρή, κάνει ντροπες κ δεν εξοικειώνεται. Έχει 1 μήνα αυτό το χούι, δε θέλω να πιστεύω ότι είναι απόρροια εμβολίου, γιατί συμπίπτει χρονικά.

Στο Κέντρο που πάμε, μου λένε ότι οφείλεται στην ανωριμότητα που έχει στην επικοινωνία (γλώσσα+ εξωλεκτικοι κώδικες) κ στο ότι αντιλαμβάνεται πλέον κ η ίδια τις δυσκολίες της. Μάλιστα τις ονομάζουν συμπεριφορές αποφυγής.

Επίσης έχει αρχίσει να παίζει με τις πόρτες, όχι σε σημείο κολλήματος, κ μερικές φορές κολλάει στις λεπτομέρειες παιχνιδιών.

Ο παιδονευρολογος μου έγραψε ΔΑΔ μη καθορισμένη, αλλά μόνο λέει για να δικαιολογήσει τις θεραπείες. Θεωρεί ότι είναι αναπτυξιακή δυσκολία πιο ήπια...

Στο σχολείο δε μου έχουν αναφέρει τίποτα κακό, το μόνο που είναι εσωστρεφής κ εξαρτάται αρκετά από τον ενήλικα. Τον θέλει δίπλα της. Στην αυλή που τους βγάζουν, δε θα αλωνισει για να παίξει. Θα κάνει κάτι κ μετά θα ψάχνει τη δασκάλα της. Βέβαια έτσι είναι κ στο σπίτι. Δεν έχει αδέρφια, κ πάντα είναι κάποιος μαζί της για να κάνει πράγματα.

Καθημερινά εύχομαι να περάσει ο καιρός, να μεγαλώσει κ να απαλύνουν κάποια πράγματα κ να κλείσει η ψαλίδα

like1

Η παραμικρή δυσκολία του παιδιού μπαίνει στο φάσμα του αυτισμού

Εικόνα Michele Pan

Ίριδα Λιλ αυτό που έχω καταλάβει εγώ και το είχε γράψει και μια άλλη μανούλα η blou blou είναι ότι πλέον το φάσμα είναι πολύ μεγάλο και την παραμικρή δυσκολία που έχει ένα παιδί στην ανάπτυξη του μπαίνει στο φάσμα του αυτισμού. Έχουν ανοίξει ένα τσουβάλι δηλαδή και τα ρίχνουν όλα μέσα. Έχουμε φτάσει σε σημείο όλα τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να έχουν μια διαταραχή. Παλιότερα παιδιά όπως τα δικά μας εξελισσόταν από μόνα τους μεγαλώνοντας ή μπορεί να είχαν μικρές δυσκολίες που δεν καταλάβαινε κανείς και ζούσαν ευτυχισμένα , δεν λέω καλή η πρώιμη παρέμβαση αλλά δεν θεωρώ σωστό να μπαίνουν ταμπέλες τόσο εύκολα στα μικρά παιδιά. Από την άγνοια έχουμε περάσει στην υπερδιαγνωση και όχι μόνο αυτισμού. Αυτό που λέτε για την γνωμάτευση που καλύπτει θεραπείας ενώ δεν είναι στην ουσία και η σωστή διάγνωση το κάνουν πολλοί για να βοηθήσουν τους γονείς οικονομικά . επίσης το να φοβάται ένα παιδάκι 2.5 χρόνων τους ξένους δεν μου ακούγεται περίεργο ούτε και πρόβλημα. Στο κέντρο που πηγαίνουμε εμείς μου λένε ότι βλέπουν ακόμα μια ανωριμότητα στην επικοινωνία όμως προχθές που είπα στη λογοθεραπευτρια ότι ανοίγεται πλέον περισσότερο στους ξένους και ότι χαιρετάει και μιλάει στο κόσμο μου είπε ότι ναι και εδώ το ίδιο κάνει και ότι μάλλον θα βάλει για δήμαρχος, δηλαδή έχει πρόβλημα στην επικοινωνία αλλά μπορεί να γίνει δήμαρχος ας πούμε,  πείτε μου πως γίνεται αυτό. Επίσης ο Μιχάλης μου στην γιορτή του σχολείου που έγινε πριν μια βδομάδα τα πήγε εξαιρετικά καλα και δεν διέφερε σε τίποτα από τα άλλα παιδιά. τραγούδησε και χόρεψε μπροστά σε πολύ κόσμο σε χωρο με πολυ φασαρία. Επίσης όταν πηγαίνουμε παιδικό θέατρο τις περισσότερες φορές σε διαδραστικό είναι η καλύτερη του, συμμετέχει σε όλα με ανεση και είναι πολύ επικοινωνιακός

like0

Μια άλλη θεώρηση

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Που έχω ακούσει από αγανακτισμένο μπαμπά, είναι ότι όλοι αυτοί που εμπλέκονται στις διαγνώσεις των παιδιών μας, τροφοδοτούν όλο αυτόν τον κύκλο με χρήματα κ υποψηφίους ασθενείς. ( Αναπτυξιολογοι-παιδονευρολογοι- παιδοψυχολογοι- κέντρα Εργοθεραπείας Λογοθεραπείας).

Γι' αυτό και παιδιά με ήπιες δυσκολίες τα βαφτίζουν φάσμα αυτισμού. Περνάει από το μυαλό μου ως ένα σημείο, απλά δυσκολεύομαι να αποδεχτώ ότι ένας επιστήμονας θα βάλει σε μια τόσο δύσκολη διαδικασία μια οικογένεια κ ένα παιδάκι, αν δεν υπάρχει λόγος.

Πάντως Μιchlele, διαβάζω και ξαναδιαβάζω για το γιό σου, και απορώ πραγματικά. Με τόση εξέλιξη και όλη αυτή την πορεία, με τόσα που κάνει, πώς ακόμη επιμένουν κάποιοι ότι είναι ανώριμος στην επικοινωνία.. δεν κολλάει όντως. Μήπως στα λένε για να μην τον σταματήσεις από τις θεραπείες?

Όλοι μας εδώ μέσα θα ευχόμασταν τέτοια εξέλιξη για τα παιδιά μας. Δε διαφέρει σε κάτι ο μικρός σου από τους συνομηλίκους του. Ειλικρινά. 

 Να μην ξεχνάμε πάντα και τον παράγοντα χαρακτήρα. Δεν μπορεί όλοι να είναι ηγέτες, σούπερ κοινωνικοί κ με ευχέρεια στην επικοινωνία.! Κ γω όταν εκτίθεμαι σε κοινό, για παρουσίαση ή οποιαδήποτε τοποθέτηση, κομπλαρω κ η γλώσσα μου γίνεται κόμπος! Γράφω όμως πολύ ωραία. Όλοι μας έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες και ταλέντα.

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Τι απαιτήσεις έχουμε από παιδί στα 2,5 ως προς το παιχνίδι με παιδιά? Η δικιά μου απλά συνυπάρχει στον πυρήνα της τάξης της κ παίζει δίπλα σε άλλα παιδάκια. Είναι φειδωλή στο να πάει να παρέμβει σε παιχνίδι άλλου παιδιού. Δειλά δειλά θα πάει να δει στην παιδική χαρά πώς παίζουν άλλα παιδάκια κ θα παρατηρεί...

like1

«Βλέπω πολλά παιδιά και ξέρω καλύτερα»

Εικόνα Michele Pan

Φυσικά και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία παίζουν μόνα τους ή δίπλα δίπλα στα παιδιά και αυτό έλεγα σε λογοπαθολογο στο πρώτο κέντρο που έκανε ο μικρός λογοθεραπεία αλλά φυσικά η απάντηση του ήταν εγώ βλέπω πολλά παιδιά και ξέρω καλύτερα. Η παιδοψυχολογος πάντως συμφώνησε μαζί μου και κάτι άλλο που μου είπε είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα lockdown όπου τα παιδιά δεν είχαν επαφή με κόσμο. Συμφωνώ με όσα γράφεται σχετικά με τον  χαρακτήρα του καθενός και με όσα σας είπε ο αγανακτισμένος μπαμπάς επίσης. Ο μικρούλης μου είναι λίγο πίσω σε κάποιους τομείς αλλά δεν πιστεύω ότι είναι στο φάσμα. Στην ομιλία είναι πίσω και όχι στην επικοινωνία γιατί ότι και να λένε οι ειδικοί εγώ ξέρω καλύτερα από όλους το παιδί μου. Δεν τον ένιωσα ποτέ κλεισμένο στον εαυτό του ούτε αδιάφορο για το περιβάλλον. Ίσα ίσα τον ένιωθα πάρα πολύ κοντά μου πάντα.

like1

Αν έπαιρνα το παιδί μου και πήγαινα σε ένα βουνό

Εικόνα Φένια

Πιάνω πολλές φορές τον ευατο μου κ σκέφτεται.. αν έπαιρνα το παιδί μου κ πήγαινα σε ένα βουνό χωρίς να κάνει τις παρεμβάσεις που κάνει ή αν όλο αυτό γινόταν πριν 20 χρόνια.. Τι θα γινόταν; Μήπως κάποια παιδιά εξελίσσονται πιο αργά; Μήπως είναι πιο κλειστά; Μήπως θέλουν τον χρόνο τους; Μήπως ορισμένες φορές πιέζουμε καταστασεις από τις συνθήκες κ από το άγχος; Έχω διαβάσει τα πάντα περί αυτισμού. Τα πάντα. Εχω δει αμέτρητα βίντεο.αντί να χαζεύω στο κινητό μου αυτά που χαζεύει όλος ο κόσμος εγώ έχω πάθει εμμονή. Ψάχνω ομοιότητες, διάφορες. Ναι έχω ένα παιδάκι με δυσκολία. Δεν αμφιβάλλω. Έχω ένα παιδάκι που πέρα από μεμονωμένες λέξεις δεν μιλάει. Ναι έχω ένα παιδακι που θέλει επαναλήψεις.όχι γιατί δεν το καταλαβαίνει αλλά γιατί βαριέται. Τον έβαλα σε διαδικασία να κόψω την πάνα. Από εδώ μέσα με παρακινήσετε εσυ Michele και η bloublou. Από το κεδασυ μου είπαν δύσκολα να κόψει την πάνα μέχρι τον Σεπτέμβρη. Το περιβάλλον του άντρα μου μου λένε μα δε μιλάει πως θα τη κόψει; Δεν άκουσα κανέναν. Μέσα σε 5 μέρες την έκοψε. Μέρα νύχτα. Κ σήμερα πήγε δυο φορες μονος του. Με ατύχημα βέβαια γιατί δεν τα κατέβασε καλά αλλά δεν με ενδιαφέρει. Τα κατάφερε.Μου λένε για άτυπο αυτισμό. Έχει δυσκολία στην επικοινωνία , δεν μιλάει, δεν παίζει με αλλα παιδάκια αλλά κάθεται παρέα. Κ ρωτάω.ένα παιδί που έχει μια δυσκολία στον λόγο δεν είναι λογικο να  Έχει ανωριμότητα;  Ξέρω τις δυσκολίες του. Όμως ειλικρινά πιστεύω παρά πολύ στην υπέρ διάγνωση. Γιατί υπάρχουν κ οι χαρακτήρες. Όπως υπάρχει το φασμα του αυτισμού υπάρχει και το φασμα του φυσιολογικού. Και έρχονται μετά από  χρόνια σε πολλές περιπτώσεις κ όλα αυτά αλλάζουν. Και ήταν απλα δυσκολιες. Εσυ ομως έχεις χάσει χρόνια από τη ζωή σου από το άγχος…

like1

Φένια περιγράφεις τη ζωή μου

Εικόνα Michele Pan

Φένια περιγράφεις τη ζωή μου όλη. Για ακριβώς αυτό τον λόγο λέω και ξανά λέω γιατί ταμπέλες σε τόσο μικρή ηλικία που κανείς δεν ξέρει τι εξέλιξη θα έχουν τα παιδιά;και εμένα μου είπε η ιδιοκτήτρια του κέντρου λογοθεραπείας βάλε εργοθεραπευτρια για να κόψει την πάνα και εκεί τρελάθηκα και είπα όχι το παιδί μου θα τα καταφέρει μόνο του. Επίσης περίπου αρχές Νοεμβρίου με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει γιατί δεν πάτε το παιδί σε δημόσιο σχολείο σε τμήμα ένταξης; στο σχολείο που πηγαίνει τώρα είναι πολλά τα παιδιά και δεν θα τα βγάλει πέρα, και σε αυτό βγήκε ψεύτρα. Γιατί να του κόψουμε τα φτερά δεν καταλαβαίνω τη λογική. Η νηπιαγωγός του μου είπε ότι φυσικά και το σχολείο τον βοηθάει περισσότερο γιατί αλλιώς είναι να συναναστρέφεται με παιδιά της ηλικίας του και αλλιώς με μια μεγάλη λογοθεραπευτρια για 45 λεπτά. Εννοείται ότι έχω στο μυαλό μου πως του χρόνου όταν τελειώσει το νηπιαγωγείο και δούμε ότι δεν είναι έτοιμος για το Δημοτικό ή θα ξανά πάει Νηπιαγωγείο ή θα μπει σε τμήμα ένταξης ή με παράλληλη στήριξη αλλά θέλω να δω πρώτα πως θα τα πάει και πόσο θα ωριμάσει άλλωστε στο προνηπιο τα πήγε πολύ καλά. Συμφωνώ με ότι λέτε για την ομιλία και ότι αυτό κρατάει ένα παιδί πίσω, όπως και το ότι καταλαβαίνουν τις δυσκολίες τους και δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια με συνομηλίκους 

like0

Φενια και Michele, περιγράφετε και τη δική μου ζωή

Εικόνα Elra Ras

Φενια και Michele, περιγράφετε και τη δική μου ζωή. Έχω δίδυμα, αγόρι και κορίτσι. Ο μικρός διεγνωσθη με ΔΑΦ το Σεπτέμβρη. Δεν έχει λόγο, αλλά χαμογελάει, κάνει πονηριές, παίζει με την αδερφή του, λύνουν μαζί σταυρόλεξα. Τώρα στον παιδικό ήταν σε διαφορετικά τμήματα γιατί δεν είχε το λόγο και λόγω διάγνωσης ήθελαν να νιώθει πιο ελεύθερος και άνετος.

Εμείς έχουμε άλλο θέμα τώρα. Επειδή δεν έχει κατακτήσει το λόγο και έχει ένα λεξιλόγιο περίπου 100 λέξεις και κάθε μέρα πλέον προσθέτει και κάτι, θεωρούν ότι αν και γραμμένος στο προνηπιο να παρακολουθεί το μεγάλο τμήμα του παιδικού και να μην ανησυχώ, αν αναπτύξει το λόγο, θα μπορεί να ακολουθήσει αργότερα. Πότε αργότερα; πώς θα καλύψει ύλη προνηπιο για να πάει νηπιαγωγείο; υποπτεύομαι ότι θέλουν να επαναλάβει το νηπιαγωγείο αργότερα.

Να αναφέρω ότι παίζει συμβολικό παιχνίδι, έχει βλεμματικη, δίνει και ανταλλάσσει πράγματα, συγυριζει ρούχα, παπούτσια, βάζουμε πλυντήριο, πλένουμε πιάτα παρέα.

ΚΑΙ χτες ξαφνικά κρατώντας με από ένα δάχτυλο άρχισε να κολυμπάει. Μετά το 4ο μπάνιο. Είναι υπερδραστηριος και παίζει τα παιχνίδια κανονικά αλλά τα χρησιμοποιεί και σε άλλες ιστορίες, δεν κολλάει σε έναν τρόπο, έχει μεγάλη φαντασία.

Για πάνα δεν έχω δοκιμάσει, περιμένω τον Αύγουστο.

Ο σύζυγος θεωρεί ότι όλα είναι υπερβολές, ότι αυτός άρχισε αν μιλάει 3-3,5 και δεν έπαθε κάτι, έκανε δύο μεταπτυχιακά και πως όλα τα υπεραναλυουμε με θεωρίες για να γυρίζει το χρήμα.

Όλη η συζήτηση σας με έκανε να θέλω να γραφτώ στη σελίδα.

Εύχομαι τώρα στις διακοπές να δείτε και άλλα θετικά στοιχεία. 

like0

Σελίδες

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.