Διάγνωση αυτισμού / Άσπεργκερ - Πάτρα

Εικόνα Stavroula Goudoudaki

Καλημέρα σε όλους και όλες. Γράφω πρωτη φορά. Πως μπορω να έχω μια ασφαλή διάγνωση στην Πάτρα; Χρονια τώρα εχουν δωθεί στον μεγάλο υιό μου διάφορες... γνωματευεσεις... παντα προφορικές απο διάφορους φορείς (ΚΕΔΔΥ, παιδοψυχιατρο δημοσιου νοσοκομειου, ιδιωτη παιδοψυχολογο). Σε μια επισκεψη στην Αθηνα για τον μικρο μου υιο, μεσα απο τη συζητηση με τον γιατρο αναφερθηκε για πρωτη φορα το θεμα του Άσπεργκερ

Σας ευχαριστώ εκ των προτερων

Σχόλια

Στο ΚΕΣΥ σας έδωσαν γνωμάτευση προφορικά;

Εικόνα Tzortzak

Εγινε παραπομπή στο ΚΕΣΥ και σας έδωσαν προφορική γνωμάτευση; Δε σας έδωσαν γραπτή; Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο.

Γενικά στην περίπτωση που υποψιάζεστε αυτισμό, είναι κρίσιμο να δει το παιδί διεπιστημονική ομάδα(ειδικός παιδαγωγός, ψυχολόγος, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, παιδοψυχίατρος). Αν δεν υπάρχει κάποια δημόσια δομή στην Πάτρα που να έχει μαζεμένες τις παραπάνω ειδικότητες, απευθυνθειτε σε αυτη που έχει όσο περισσότερους γίνεται. Δηλαδή είτε στα ΚΕΣΥ είτε σε νοσοκομείο, αν έχει παιδοψυχίατρο Αλλιώς μπορείτε να πάτε Αθήνα σε παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο.

like0

Διαγνωση Asperger κι εμεις

Εικόνα Ilian Papado

Καλησπέρα σας

Είμαι μαμά 3 παιδιών. Τον Ιανουάριο ο 5χρονος γιος μου διαγνώστηκε από την κυρία Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη με asperger. Είναι ένα παιδί λειτουργικό, μαθαίνει εύκολα, έχει λειτουργικό λόγο και σαν μωρό "επιανε" εγκαίρως όλα τα ηλικιακά του ορόσημα. Βέβαια κατά καιρούς με ανησυχούσαν οι έντονες εκρήξεις θυμού που είχε και οι μικροεμμονές του (πχ του άρεσε μια σελίδα από ένα βιβλίο και ήθελε να τη διαβάζουμε συνέχεια). Οπότε, για να ηρεμήσω πέρυσι το καλοκαίρι (πριν ξεκινήσει τα προνήπια) τον πήγα σε αναπτυξιολόγο και παιδοψυχιατρο οι οποίοι δε διαγνωσαν κάτι. Όταν ξενίκησε το προνήπιο, τα προβλήματα κοινωνικού συντονισμού φάνηκαν αμέσως. Κλείσαμε ραντεβού με την κα.Παπαγεωργίου η οποία μας μίλησε για asperger. Όπως μπορείτε να καταλάβετε αισθάνομαι ότι έχω χάσει τη γη κάτω απ τα πόδια μου. Έχω ήδη ξεκινήσει εργο, λόγο και συμπεριφορικό δράμα αλλά λόγω κορωνοιού το διάστημα που παρακολούθησε θεραπείες είναι ελάχιστο. Έχει περίπου 10 μέρες που ξεκινήσαμε πάλι. Οι θεραπευτές του είναι ιδιαίτερα αισιοδοξοι και μου μιλάνε για κάτι ήπιο αλλα ο φόβος μου είναι απίστευτος.

Πώς εξελίσσεται το ασπεργκερ? πόσο λειτουργικός ενήλικας θα γίνει? θα μπορέσει να σπουδάσει? να αγαπήσει? να δουλέψει? να ζήσει μόνος του? να είναι ευτυχισμένος πάνω απ' όλα? Όλα αυτά είναι ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις και με κρατάν ξύπνια τα βράδια! Και η αλήθεια είναι ότι η αναζήτηση σε διάφορα σαιτ στο ιντερνετ δε βοηθά. Όσοι έχουν εμπειρία στο θέμα και χρόνο, θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό να μου γράψουν...

Ευχαριστώ 

like1

Πώς εξελίσεται το άσπεργκερ ?

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Γεια σας απο την όμορφη Θεσσαλονίκη.

Πρώτα απο όλα θα ήθελα να σας πώ οτι σε αυτη τη θέση βρισκόμαστε χιλιάδες γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κάθε άνθρωπος όταν αντιμετωπίζει μια δυσκολία του φαίνεται αξεπέραστο βουνό. θα μου πείτε αυτο είναι μια απλή δυσκολία ?  Οχι είναι κάτι περισσότερο. Νομίζω ομως οτι παίρνει το μεγεθος που του δίνουμε εμείς.

Σκεφτήτε οτι όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας ακόμη και αυτοί οι οποίοι δεν εχουν καμία διάγνωση. Αυτο σημαίνει για μένα ότι η διαφορετικότητα υπάρχει παντού.

Ρωτάτε πως εξελίσεται το άσπεργκερ δεν νομίζω οτι μπορει κάποιος να σας δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. Μεσα στο σάιτ θα διαβάσεται για διάφορες περιπτώσεις γιατι ο αυτισμός λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε παιδί.

  Απο την προσωπική μου εμπειρία με το δικό μου παιδί, κατάλαβα οτι αυτό που παίζει πρωταρχικό ρόλο, για την καλή πορεία του παιδιού, είναι να εχει το παιδί ένα καλό δυναμικό και γονείς που μόλις βρούν ξανα τη γη κάτω από τα πόδια τους, γιατι όλοι τη χάνουμε αρχικά, θα αποδεχτούν αυτο που συμβαίνει στο παιδί τους και θα βρούν τους καλύτερους θεραπευτές για τη δική τους περίπτωση. Εδω βοηθάει πολύ το ένστικτο και το ίδιο το παιδί. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ο τροπος είναι σχεδόν ίδιος λογοθεραπεια εργοθεραπεια το σημαντικο είναι με ποιούς. Επίσης κατι πολυ σημαντικο πιστέψτε οι ίδιοι οτι το παιδι σας θα προοδευει, έστω και με μικρα βηματάκια και δείξτε το στο παιδί. Δώστε του χώρο και χρόνο να κάνει αυτα που για άλλα παιδια είναι αυτονόητα και ας αργήσει λίγο δεν πειράζει. Περάστε όσο χρόνο μπορείτε κοντά στη φύση , για μένα ο καλύτερος εργοθεραπευτής και γενικά  έξω απο το σπίτι.

Ετσι αντιμετώπισα και συνεχίζω να αντιμετωπίζω τον αυτισμο σαν μια λέξη με 7 γράμματα. Φυσικα θα έρθουν και πολυ δύσκολες στιγμές που θα θέλεις να γίνεις ένας κόκος άμμου να κρυφτείς σε μια απέραντη αμμουδιά. θα ερχεται όμως το καλοκαιρινό αεράκι και θα σε ξεσκεπάζει και θα σου λέει σήκω ο ήλιος βγαίνει.....

Και θα δεις ότι και λειτουργικος ενήλικας θα γίνει και θα σπουδάσει κι άν δεν σπουδάσει δε χάλασε ο κόσμος. Ευχομαι όμως να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Καλό σας βράδυ.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.