Διακοπή επιδόματος ΟΠΕΚΑ λόγω αυτόματης προσαύξησης ΕΦΚΑ

Εικόνα Νατάσσα Πελτέκη

Ο γιός μου, ηλικίας 22 ετών, λαμβάνει σύνταξη θανάτου από τον πατέρα του κατόπιν απόφασης συνταξιοδότησης ΕΦΚΑ το 2014, λόγω πιστοποιημένης αναπηρίας εφ'όρου ζωής ποσοστού 67%. Για τη λήψη αναπηρικού επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ πρέπει να ισχύουν σωρευτικά και οι 3 παρακάτω προϋποθέσεις:α) ο λαβων του επιδόματος να είναι έμμεσα ασφαλισμένος, β) να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω βαριάς αναπηρίας και γ)το ποσό της σύνταξης να είναι μικρότερο ή το πολύ ίσο με το ποσό του επιδόματος ΟΠΕΚΑ (ήτοι 313€).

Όλα καλά μέχρι πρότινος που διακόπηκε το επίδομα ΟΠΕΚΑ λόγω της σύνταξης ΕΦΚΑ που τον τελευταίο χρόνο ο ΕΦΚΑ προσαύξησε αυτομάτως με το ποσό των 80€, με συνέπεια πλέον η σύνταξη εφκα του παιδιού μου να υπερβαίνει κατά ελαχιστα λεπτά του ευρώ τα 313€ (δηλ.το ποσό του προνοιακου αναπηρικού).

Στο όνομα της αναπροσαρμογής των συντάξεων κατά υφυπουργού Τσακλογλου (εγκύκλιος εν ετι 2019), προσαύξησαν τη σύνταξη του παιδιού μου ακουσίως κατά 80€ και στην πράξη του αφαίρεσαν 233€ εφόσον λόγω αυτής της προσαύξησης διεκόπη το προνοιακό επίδομα.

Στα πλαίσια μονογονεικης οικογένειας απουσία ακίνητης περιουσίας και με μοναδικό πλέον συνολικό οικογενειακό εισόδημα: 731,09€ (418€ η δική μου σύνταξη χηρείας και άλλα 313,09€ η σύνταξη του παιδιού) για 2 ανθρώπους, μετά τη διακοπή του επιδόματος ΟΠΕΚΑ εξαναγκάστηκα με μεγάλη μου θλίψη και πολύ μεγαλύτερη οργή να διακόψω την πολύτιμη παροχή ιατρικής φροντίδας στο παιδί μου από ιδιώτη γιατρό αφού από την πρωτοβάθμια περίθαλψη λαμβάνουμε μόνο συνταγογραφημενα φάρμακα.

Το ακόμα πιο παράδοξο της ακούσιας αυτής προσαύξησης είναι ότι ο ΕΦΚΑ τη σταμάτησε λίγα μόνο λεπτά του ευρώ πάνω από τα 313€ χωρίς έστω να τη φτάσει στο πόσο της εθνικής σύνταξης.

  • Γιατί όλο αυτό μου φαντάζει ως ανακατανομή φτώχειας;
  • Ποιός νόμος νομιμοποιεί όλα τα παραπάνω;
  • Ποιός νόμος δίνει το δικαίωμα στον κρατικό λογιστή να αναπροσαρμόζει τις συντάξεις κατά το δοκούν στο όνομα της εθνικής σύνταξης κατά Τσακλογλου ζημιωνοντας κατάφωρα έναν ήδη επιβαρυμένο με αναπηρία ασφαλισμένο, απλά αυξάνοντας τη σύνταξή του τόσο όσο για να διακοπεί το προνοιακό αναπηρικό επίδομα;Π

Πρέπει να προσφύγω ενδίκως στον ΕΦΚΑ; Στον ΟΠΕΚΑ; Στο Συμβούλιο Επικρατείας; Στα ΜΜΕ;

Σε όλα αυτά μαζί;

Που να βρώ τα χρήματα για να μας προασπισω; Δε μας έφτανε ήδη η δυσκολία μας καθημερινά; Έπρεπε να μας εξαθλιωσουν ακομα περισσότερο; Εκπέμπω S.O.S!!! Σας παρακαλώ πολύ πείτε μου τι να κάνω!!!

Είμαι μόνη μητέρα, αποκλειστική κηδεμόνας και φροντιστής του βαριά ανάπηρου εφ'ορου ζωής παιδιού μου με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μια σύνταξη χηρείας 418€ και μια τεράστια αγάπη για το παιδί μου που δυστυχώς κατέστη παντελώς αναποτελεσματική μπροστά στο Λεβιάθαν του συστήματος που κόβει και ράβει συντάξεις, παλιές και καινούριες στο ίδιο μηχανάκι κατά το δοκούν...

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.