Ομάδα Φωτογραφίας από την ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Ο εξειδικευμένος Πολυχώρος Πλοήγηση απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νέους με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή.
Πέμπτη, 30 Νοέμβριος, 2017 - 18:00 - 20:00

Το πέρασμα της φωτογραφίας από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή καθιστά το φωτογραφικό μέσο προσιτό ως καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το κέντρο ημέρας «Πλοήγηση», ένας εξειδικευμένος πολυχώρος ανάπτυξης δεξιοτήτων, φιλοξενεί για τρίτη χρονιά φέτος την ομάδα φωτογραφίας με συντονιστή τον Μπάμπη Κουγεμήτρο και συμμετέχοντες παιδιά, εφήβους και ενήλικες με μαθησιακές, συναισθηματικές και ψυχικές δυσκολίες.

Η ομάδα φωτογραφίας αποτελείται από δύο τμήματα, αυτό των προχωρημένων - παιδιά που παρακολουθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το εργαστήρι - και αυτό των αρχαρίων, αυτών δηλαδή που ενσωματώθηκαν πολύ πρόσφατα. Στο τμήμα ωστόσο των αρχάριων, συμμετέχουν και οι προχωρημένοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν και ρόλο δασκάλου, βοηθώντας του νεότερους τόσο στο θεωρητικό κομμάτι όσο και σε αυτό της πρακτικής άσκησης.

Στους συμμετέχοντες στο εργαστήρι φωτογραφίας, δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν συνοπτικά την ιστορία της Φωτογραφίας, μέσω της παρουσίασης κλασσικών αλλά και σύγχρονων φωτογράφων, να εμπνευστούν από το έργο τους και με τη σειρά τους να φωτογραφίσουν και οι ίδιοι δημιουργώντας έτσι το προσωπικό τους portfolio.

Οι συμμετέχοντες διδάσκονται τις βασικές τεχνικές λειτουργίες των φωτογραφικών τους μηχανών καθώς και βασικές λειτουργίες επεξεργασίας της φωτογραφικής εικόνας στο Photoshop.

Το φωτογραφικό υλικό των μελών, το οποίο προκύπτει είτε από ομαδικές φωτογραφικές εξορμήσεις, είτε κατά μόνας, προβάλλεται στο εργαστήρι (με τη χρήση προτζέκτορα), αξιολογείται και επιλέγεται από τον συντονιστή σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε να καταλήξει είτε σε μια ομαδική έκθεση είτε σε ένα photobook.

Απώτερος στόχος της ομάδας φωτογραφίας είναι ο οπτικός εγγραμματισμός των συμμετεχόντων, η καλλιέργεια μιας «αναλογικής» ματιάς σε έναν κόσμο ψηφιακό, η όξυνση της ικανότητας παρατήρησης, η προσωπική έκφραση και δημιουργία μέσω της φωτογραφικής απεικόνισης-μεταμόρφωσης της ορατής πραγματικότητας και εντέλει η απόλαυση και η χαρά που προσφέρει η φωτογραφική διαδικασία, ένα τελετουργικό η διάρκεια του οποίου εκτείνεται πολύ πριν και πολύ μετά από τη στιγμή της λήψης της εικόνας.

Μπάμπης Κουγεμήτρος

Ημέρες διεξαγωγής

  • Τμήμα προχωρημένων: μία Τετάρτη κάθε μήνα 10-12
  • Τμήμα αρχαρίων: ένα Σάββατο κάθε μήνα 11:00-13:00

Εγγραφές γίνονται όλο το χρόνο και οι συντονιστές των ομάδων φροντίζουν για την ένταξη των νέων μελών.

Γνωρίζετε την ΠΛΟΗΓΗΣΗ;

Λογότυπο για τον εξειδικευμένο Πολυχώρο Πλοήγηση.Η "Πλοήγηση" είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νέους με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή. Σκοπός του προγράμματος της "Πλοήγησης" είναι το κάθε άτομο να πάρει προσωπική ικανοποίηση και ευχαρίστηση μέσα από την συνεργασία και την επικοινωνία, να κάνει σχέσεις, να αναπτύξει πρωτοβουλία και αυτονομία.

Λογότυπο του Οδηγού διαταραχών του NOESI.grΜάθετε περισσότερα για την ΠΛΟΗΓΗΣΗ στον Οδηγό υπηρεσιών στη σελίδα noesi.gr/ploigisi
Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται ενημέρωση, υποστήριξη και συμβουλευτική, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών δωρεάν

Κυκλοφόρησε η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.