Αφηγήσεις παραμυθιών στον Εθνικό Κήπο

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Συγγραφείς διαβάζουν τα παραμύθια τους στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου με ελεύθερη είσοδο και παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική.

Τα φετινά Χριστούγεννα στην Αθήνα αναμένονται ξεχωριστά. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Μία από τις πιο ξεχωριστές εορταστικές δράσεις του ξεκινάει αυτό το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, και απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους.

Όλα τα Σάββατα του Δεκεμβρίου καθώς και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, πέντε γνωστοί Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων θα διαβάζουν στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι τους στα παιδιά που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Η είσοδος φυσικά είναι ελεύθερη, όπως και σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου, ενώ η αφήγηση του κάθε παραμυθιού θα συνοδεύεται και από παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική έτσι ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής.

Πάρτε τα παιδιά σας και πείτε ναι σε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών και των Χριστουγέννων από το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 11 το πρωί στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου. Οι ίδιοι οι συγγραφείς έχουν τον δικό τους τρόπο να διαβάσουν τα παραμύθια τους αιχμαλωτίζοντας τους μικρούς μας φίλους σε ένα σύμπαν, όπου ο Άγιος Βασίλης ζει και βασιλεύει, οι τάρανδοι στήνουν χορό γύρω από τα έλατα, οι καλικάντζαροι τρυπώνουν από τις καμινάδες και το φωτεινό αστέρι λάμπει σταθερά στον ουρανό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αφηγήσεων


Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, στις 11 π.μ.
Άννη Θεοχάρη «Για πάντα Χριστούγεννα» (Εκδόσεις Λιβάνη)

Μέσα στη µικρή µας χιονόµπαλα ζει ένας χιονάνθρωπος που κάνει µία και µόνο ευχή, να βγει από τη γυάλα του και να περάσει τα Χριστούγεννα µε τους φίλους του. Παραµονή Χριστουγέννων η ευχή του γίνεται πραγµατικότητα… Όµως θα βρεθεί µπροστά σε µια φοβερή ανακάλυψη: Τα Χριστούγεννα δεν κρατούν για πάντα! Μια συναρπαστική περιπέτεια ξεκινάει. Και λίγο πριν τα Χριστούγεννα τελειώσουν ο µικρός χιονάνθρωπος θα βρει τον τρόπο να τα κάνει να κρατήσουν για πάντα!


Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, στις 11 π.μ.
Σοφία Μαντουβάλου «Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη» (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο διάσημος αλέκτορας Μίζα Ντελ Γκάλο, ισπανικής καταγωγής, γνωστός και ως πετεινός ή κόκορας, είναι φημισμένος για το ένα και μοναδικό παραμύθι που λέει τη μία και μοναδική νύχτα από τις τριακόσιες εξήντα πέντε νύχτες του χρόνου. Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση πάππου προς πάππο, ο Μίζα Ντελ Γκάλο κάθε χρόνο στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ, όταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, ώρα που τα παιδιά βλέπουν όνειρα γλυκά, ανεβαίνει στο πιο ψηλό καμπαναριό, κράζει δώδεκα φορές για να τα ξυπνήσει, και τους λέει με μπόλικο αλάτι και πιπέρι το αγαπημένο του παραμύθι: τη Νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη.


Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ.
Μαρία Παπαγιάννη «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω» (εκδόσεις Πατάκη)

Αυτά τα Χριστούγεννα θα γνωρίσουμε τον Νέιθαν, ένα καλικαντζαράκι τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Του αρέσουν τα βιβλία, τα τραγούδια, οι ιστορίες, η ζωγραφική, αλλά δεν του αρέσουν καθόλου οι σκανταλιές. Δε βρίζει, δε φτύνει, δε σπρώχνει, δεν τσιρίζει. Αμ το άλλο; Τρελαίνεται για το νερό. Του αρέσει να είναι καθαρός, κι όταν βγαίνει στη γειτονιά, κανείς δε θέλει να παίξει μαζί του, γιατί βρομάει σαπούνι και οδοντόκρεμα. Το χειρότερο είναι ότι πλησιάζει η μέρα που όλα τα καλικαντζαράκια θα ανεβούν πάνω στη γη, όπως τέτοια μέρα κάθε χρόνο. Ο Νέιθαν θέλει να γνωρίσει τους ανθρώπους κι ας ακούει από τους μεγάλους τρομαχτικές ιστορίες γι’ αυτούς. Λένε ότι κάποτε τους έκλεψαν τις αρχαίες ιερές πέτρες. 

Ο Νέιθαν θέλει να πάει στην Πάνω Γη, αλλά όχι απρόσκλητος. Αλλά τελικά, θέλει δε θέλει, θα πάει και μάλιστα μετά από ένα απρόοπτο γεγονός θ’ αναγκαστεί να μείνει έναν ολόκληρο χρόνο με τους ανθρώπους. Και τότε θα καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο κι ότι υπάρχουν πολλές αλήθειες. Θα ανακαλύψει πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κακοί, όπως δεν είναι όλοι οι καλικάντζαροι καλοί. Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί και διαφορετικοί. Μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ και τρυφερότητα, με σκηνικό όλη την παράδοση που θέλει τα περίεργα αυτά πλάσματα να ανεβαίνουν στη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους. Μέσα από την ιστορία του θα μας μάθει ότι δεν έχει και τόση σημασία από πού βλέπεις τον ήλιο και το φεγγάρι. Σημασία έχει να θέλεις να καταλάβεις τον κόσμο και να είσαι ανοιχτός στις πολλές και διαφορετικές πτυχές του, όπου χωράνε όλα τα πλάσματα της γης.


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ.
 ​Μαρία Ρουσάκη «Η ριγέ κάλτσα της Σημίνας» (εκδόσεις Κέδρος)

Πώς θα νιώσει η Σημίνα γιορτινή χωρίς τη μία ριγέ χριστουγεννιάτικη κάλτσα της; Αποφασίζει, λοιπόν, να φορέσει έστω τη μία ριγέ κάλτσα για τις γιορτές. Ώσπου ανακαλύπτει ότι η μοναχική της κάλτσα κρύβει μια χριστουγεννιάτικη έκπληξη, για να μη νιώθει ποτέ η ίδια μόνη σαν αυτήν.


Σάββατο 26 Δεκεμβρίου στις 12 μ.μ.
Αλεξάνδρα Μπίζη «Ο πειρατής Περπερούα και τα κάλαντα» (εκδόσεις Πατάκη)

Είναι Πρωτοχρονιά, και ο λοστρόμος ο Πυξίδας ονειρεύεται νόστιμα φαγητά και λαχταριστούς κουραμπιέδες. Όμως, ο πειρατής Περπερούα έχει άλλα σχέδια. Θέλει να βρουν τον χαμένο χάρτη του Τορ, που είναι κρυμμένος σε μια σκοτεινή θαλασσοσπηλιά. Τότε, όμως, μια φοβερή έκπληξη τους περιμένει.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.