Ενήλικας με Άσπεργκερ και πανελλήνιες με το 5%

Εικόνα Jimmy

Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι και φίλες και καλή χρονιά!! 

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας! 

Με λένε Δημήτρη, είμαι 33 χρόνων και πιθανότατα πάσχω από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Εδώ και τόσα χρόνια βασανιζόμουν, δεν ήξερα τι μου συνέβαινε και είχα πάντα όνειρο να καταφέρω να μπω στο πανεπιστήμιο.

Είχα δώσει τότε εξετάσεις, αλλά δεν κατάφερα να περάσω. Μετά από 15 χρόνια, έμαθα με μεγάλη ανακούφιση ότι τα άτομα με ΔΑΔ και αναπηρία 67% μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, με το 5%!! 

Διάβασα το ΦΕΚ για τα δικαιολογητικά και αναφέρει ότι πρέπει να έχω πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης από την επταμελή επιτροπή ενός εκ των νοσοκομείων τα οποία έχουν οριστεί από το υπουργείο Παιδείας. 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το πού θα μπορούσα να απευθυνθώ, ώστε να πάρω πρώτα μια ιατρική γνωμάτευση για ΔΑΦ ενηλίκου;  Το ΦΕΚ αναφέρει ότι αυτή θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από έναν διευθυντή κλινικής ή έναν γιατρό καθηγητή πανεπιστημίου. Αν είχα μια τέτοια γνωμάτευση, υπάρχει μετά περίπτωση να την απορρίψει η επταμελής επιτροπή;;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σχόλια

Σε ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή Ψ/Τ Γεν. Νοσοκομείου

Εικόνα NOESI.gr

Καλό θα είναι να απευθυνθείτε αρχικά σε ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας για την αρχική διάγνωση. Ανάλογα με την περιοχή κατοικίας σας, δείτε τον κατάλογο εδώ: https://www.noesi.gr/pronoise/iatropaidagogika-kpsy

Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα Γενικό Νοσοκομείο με εξωτερικά ιατρεία Ψυχιατρικού Τμήματος (Ψ/Τ), π.χ. αν είστε στην Αθήνα στο Αιγηνίτειο ή το Σισμανόγλειο.

Προφανώς, η αρμόδια Αρχή για την έκγριση του αιτήματος είναι η Επιτροπές του Υπ. Παιδείας, που αναφέρει το ΦΕΚ 6069/Β/28-11-2022, οπότε εν δυνάμει, ναι, θα μπορούσε να απορριφθεί το αίτημά σας αν η Επιτροπή δεν είναι σύμφωνη με τα δικαιολογητικά που θα προσκομισθούν.

like1

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

Εικόνα Jimmy

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!! 

like1

Διάγνωση Ενήλικα

Εικόνα Χριστίνα Τζώρτζη

Καλησπέρα Δημήτρη, 

Αν θέλεις, ενημέρωσε μας για τις εξελίξεις, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες που κάνουν διάγνωση σε ενήλικες είναι περιορισμένες και θα είναι χρήσιμο. 

like0

Αιγινήτειο

Εικόνα Χριστίνα Τζώρτζη

Αναφορικά με την διάγνωση στο Αιγινήτειο, αναφέρω τα εξής από το https://nad.edu.gr

"Από τις 31 Αυγούστου 2022 το Ειδικό Ιατρείο Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών, για τη διάγνωση ενηλίκων με ΔΕΠΥ ή ΔΑΦ, δε δύναται να εξυπηρετήσει άλλα αιτήματα. Στους λόγους περιλαμβάνονται, ο τεράστιος αριθμός των αιτημάτων που έχει σωρευτεί τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής αυτής πύλης, αλλά και η έλλειψη οικονομικών πόρων ύστερα και από την ολοκλήρωση της σύμβασής μας ως ‘Δράσης 3’ με την Περιφέρεια Αττικής και το πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας στους ευπαθείς πληθυσμούς. Τα ήδη καταχωρηθέντα αιτήματα θα εξυπηρετηθούν κανονικά."

like1

Που μπορούμε να απευθυνθούμε εναλλακτικά;

Εικόνα E_leni1_50685

Και που μπορουμε να απευθυνθούμε αφου επαψε να δεχεται αιτηματα;

like0
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.