Θεραπευτική ιππασία και εγκεφαλική παράλυση (❓)

Εικόνα mama2

Γεια σας, διάβασα στο ιντερνετ τα οφέλη της θεραπευτική ιππασίας για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Θα ήθελα όμως να έχω την άποψη εσάς των γονιών. Βοήθησε τα παιδιά σας? Η κόρη μου είναι 2 1/2 χρ με διάγνωση μικροκεφαλια και εγκεφαλική παράλυση. Ο κορμός της είναι υποτονικός. Ευχαριστώ

Σχόλια

Οφέλη θεραπευτικής ιππασίας

Εικόνα anna kal

Εμείς ξεκινήσαμε θεραπευτική ιππασία τον Οκτώβριο του 2013. Ο γιος μου, 5 ετών, έχει και αυτός υποτονικό κορμό, κάτι για το οποίο ενδείκνυται η θεραπευτική ιππασία. Για να δεις τυχόν οφέλη πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες, απ' ότι μας είπαν. Τον Οκτώβριο αλλάξαμε επίσης φυσιοθεραπεύτρια, η οποία αν και δουλεύει τη μέθοδο μπόμπαθ όπως και η προηγούμενη, έχει διαφορετική προσέγγιση, δουλεύει δηλ. διαφορετικά μέρη του σώματος. Έχουμε δηλαδή συνδυασμό θεραπευτικής ιππασίας και αλλαγή στη φυσικοθεραπεία γι' αυτό δεν μπορώ να πω ακριβώς ποιο ωφελεί τι. Τα μαθήματα είναι μία φορά την εβδομάδα για μισή ώρα περίπου, 4 ή 5 το μήνα, όσα βγουν δηλαδή, και είναι αρκετά ακριβά. Ξεκινούν όμως συνήθως τα παιδιά από 3 ετών το μίνιμουμ, γι' αυτό κάνε μια ερώτηση, γιατί ίσως να μην δέχονται τόσο μικρό παιδάκι. Εγώ είμαι ευχαριστημένη με τη θεραπευτική ιππασία, πρώτα πρώτα γιατί είναι κάτι που του αρέσει, μπορώ να πω το μόνο που του αρέσει εκτός σπιτιού και πηγαίνει με χαρά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σ' όλα τ' άλλα (θεραπείες, κολύμβηση, σχολείο) πάει με βαριά καρδιά ως και με το ζόρι. Η θεραπευτική ιππασία δεν μοιάζει με θεραπεία, αλλά με διασκέδαση. Στον κορμό του έχουμε δει βελτίωση καθώς ειδικά η καθιστή θέση έχει βελτιωθεί παρα πολύ. Αλλά επαναλαμβάνω δεν ξέρω αν οφείλεται στην ιππασία ή στην αλλαγή της φυσιοθεραπείας. Τείνω να πιστέψω ότι το καθένα παίζει το ρόλο του. Επίσης είναι σημαντικό ότι η ιππασία γίνεται εκτός πόλης, σε χωράφια, με άλογα, σκυλιά κλπ διότι η επαφή με τη φύση είναι απαραίτητη κι ένα παιδί με κινητική αναπηρία έχει πολλούς περιορισμούς ως προς αυτήν την επαφή.

Ακόμη είναι κάτι που γίνεται με οιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, εκτός από πολλή βροχή. Στο κολυμβητήριο πηγαίναμε το καλοκαίρι, αλλά τον Οκτώβριο σταματήσαμε,γιατί το παιδί αρνιόταν να φορέσει τη σκούφια και δεν μπορούσα να τον βγάζω χειμώνα καιρό έξω με βρεμένο ή νωπό κεφάλι.

Επίσης λόγω του βρεφικού αντανακλαστικού που διατηρείται μέχρι τώρα, να ανοίγει το στόμα του όταν ακουμπάει αυτό σε κάτι, είχε ως αποτέλεσμα να πίνει πολύ νερό στην πισίνα, κάτι που του ήταν δυσάρεστο. Έτσι αντικαταστήσαμε την κολύμβηση με την ιππασία. Μπορώ να πω ότι στους 3 μήνες που πήγε κολυμβητήριο δεν είδα διαφορά στη φυσική του κατάσταση, ενώ με την ιππασία έχω δει.

Εάν έχεις κάποια άλλη απορία ή θέλεις πληροφορία για τιμές κλπ. μπορείς να μου στείλεις μέιλ στο annakal4@yahoo.gr. Πάντως σε γενικές γραμμές εγώ είμαι σαφώς υπέρ της θεραπευτικής ιππασίας, αν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι. Να τονίσω ότι η θεραπεύτρια εκεί που πάμε, την οποία μου σύστησαν και από το νόεσι, είναι εξαιρετική. Με το που είδε το παιδί μας περιέγραψε χαρτί και καλαμάρι τι έχει, την κινητική του κατάσταση, τις αδυναμίες τους, τι πρέπει να προσεχθεί κλπ. Ενώ στην κολύμβηση κατάλαβα ότι ο δάσκαλος, αν και εξαιρετικός ως άνθρωπος, δεν είχε ειδικές γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση. Πιθανότατα είχε κάνει σεμινάρια γενικά για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αναπηρία κλπ. Το καλοκαίρι που θα ξεκινήσουμε πάλι κολυμβητήριο, σκέφτομαι να ψάξω και σε άλλα κολυμβητήρια να δω τι άλλοι δάσκαλοι υπάρχουν και μήπως κάποιος έχει ειδικές γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση. Εσύ ρωτάς για την ιππασία κι εγώ σου λέω και για την κολύμβηση, ελπίζω να φανούν όμως χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες.

like0

Υποτονία και θεραπευτική ιππασία

Εικόνα annakyrozi

Η κόρη μου Μαριλένα εκτός των άλλων προβλημάτων έχει και γενικευμένη υποτονία. Άρχισε θεραπευτική ιππασία τον Σεπτέμβριο '12. Έχουμε δει θεαματική αλλαγή στην στάση του κορμού της καθώς κ στην ισσοροπία της στο βάδισμα. Την έχει βοηθήσει πολύ κ επικοινωνιακά κ της αρέσει πάρα πολύ! Σίγουρα παίζουν ρόλο κ οι υπόλοιπες θεραπείες που κάνει, αλλά με την θεραπευτική ιππασία είδαμε άλματα στο ψυχοκινητικό. Πηγαίνει στην ΕΕΘΙΙΕ και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από όλο το προσωπικό. Είναι εξαιρετικά παιδιά όλοι τους με πολλές γνώσεις σε αυτό που κάνουν. Το καλοκαίρι την στείλαμε στην κατασκήνωση που οργανώνει η ΕΕΘΙΙΕ και πέρασε καταπληκτικά. Πρώτη φορά την είδα τόσο ευτυχισμένη! Αξίζει να δει κάποιος το βίντεο που έχουν βάλει. Φτάνει να δείτε τα γελαστά προσωπάκια όλων των παιδιών αλλά και των θεραπευτών για να καταλάβετε πόσο καλά περνούσαν όλη μέρα! Κάθε φορά που βλέπω εγώ το βίντεο δακρύζω γιατί βλέπω το παιδί μου ευτυχισμένο και ανθρώπους γύρω της που φαίνεται με πόσο αγάπη κ χαρά φροντίζουν τα παιδιά μας!

like1

Η μικρή είναι προσκολλημένη πάνω μας

Εικόνα mama2

Είμαστε από Κύπρο. Εμένα η μικρή είναι πολυ προσκολλημένη πάνω μας για αυτό σκέφτομαι κάθε φορά που της ξεκινώ κάτι καινούργιο. Να σκεφτείτε της αρέσει τόσο πολύ η θάλασσα και η πισίνα μαζί μας αλλά με το δάσκαλο της όλη την ώρα κλαίει και για αυτό το σταμάτησα για λίγο. Σκέφτηκα την ιπποθεραπεία ως αντικατάστατο της πισινάς μέχρι να μεγαλώσει λίγο. Θα την πάρω να δω πως αντιδρά. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

like1
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.