Διάγνωση Asperger ήπιου βαθμού

Εικόνα Aspergermommy2010

Καλησπέρα σας 

Ο γιος μου είναι 12 ετών και διαγνώστηκε από την κ. Βάγια Παπαγεωργίου με Asperger ήπιου βαθμού .Έχω κλείσει ραντεβού και στον κ. Καμπάκο για να πάρω και δεύτερη γνώμη. Επειδή ζούμε σε επαρχία και είναι δύσκολο να βρω οικογένειες με παρόμοια εμπειρία η οποία βοήθεια θα μας ήταν πολύτιμη!

Σχόλια

Έχω και εγώ ένα κορίτσι 7,5 ετών με Asperger

Εικόνα Γεωργία

Χαίρετε, έχω και εγώ ένα κορίτσι 7.5 χρόνων με Asperger. Είχα πάρει και άλλες αξιολογήσεις αλλά τελικά η κ. Βάγια Παπαγεωργίου είχε δίκιο. Όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνονται τα χαρακτηριστικά. Asperger με Asperger διαφέρει από όσο ξέρω, εύχομαι οι λογοθεραπείες και εργοθεραπείες που θα ακολουθήσετε να αποδώσουν.

like2

Τι χαρακτηριστικά επιβεβαιώνονται στο παιδί σας;

Εικόνα Φένια

Δηλαδή αν δε γίνομαι αδιάκριτη τι χαρακτηριστικά επιβεβαιώνονται στο παιδί σας;; Δηλαδή δεν τα είχε αρχικά και τα απόκτησε στη πορεία;

like0

Κάθε μέρα είναι διαφορετική, αυτό με σκοτώνει

Εικόνα Aspergermommy2010

Καλησπέρα σας και εγώ πήρα και άλλες διαγνώσεις όμως ήταν αρνητικές για Άσπεργκερεστίαζαν  στην κοινωνική διαταραχή, όμως μεγαλώνοντας τον βλέπω να αυξάνει τις εκρήξεις θυμού και το κοινωνικό έλλειμμα που παρουσιάζει να αυξάνεται. Αυτό που με σκοτώνει είναι ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική. Δηλαδή, κάποιες μέρες είναι καλές και κάποιες είναι πολύ χάλια! Εσάς τι εμφανίζει;

Από περίπου 8 ετών που έκανε μια τεράστια έκρηξη θυμού, θορυβηθηκαμε και πριν ήταν ένα αρκετά κλειστό παιδί με πολλές φοβίες αλλά κατά τα άλλα πλήρως λειτουργικό στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μεγαλώνοντας άρχισε να φαίνεται περισσότερο αυτή η διαφορετικότητα του.


Σημειώσεις από το NOESI.gr (μπορείτε να σχολιάσετε τις αναρτήσεις):

like0

Ελάχιστα στοιχεία ΔΕΠ και άτυπος (αυτισμός)

Εικόνα Φένια

Για τον μικρό μου, παρά δυο μήνες 3,5, πήραμε διάγνωση για άτυπο.* Καθυστέρηση λόγου έχει ουσιαστικά προς το παρόν και μια δυσκολία μικρή κοινωνικοποίησης. Για την ώρα δεν έχει κάτι άλλο. Και γενικά οι γνώμες είναι μεταξύ ανωριμότητας με ελάχιστα στοιχεία ΔΕΠ** και άτυπο. Απλά προσπαθώ να μάθω.. μήπως όλες αυτές οι εκρήξεις του παιδιού ωφελούνται σε εφηβεία; Δεν την περνάνε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο.. τι φοβίες είχε και τι σας είχε προβληματίσει ποιο μικρό δηλαδή; Είχε στερεοτυπίες; Ώρες - ώρες μου περνάει από το μυαλό μήπως γίνεται υπέρ διάγνωση γενικά επί του θέματος…


Σημειώσεις από το NOESI.gr:

* Ενν.: Αυτισμό.
** Ενν.: Διάσπαση προσοχής, χωρίς υπερκινητικότητα.

like1

Σχετικά με την διαφορετικότητα του

Εικόνα Aspergermommy2010

Καλημέρα σας 

Έχει μια διαφορετικοτητα π.χ. στα αθλήματα δεν είναι καθόλου καλός στο τρέξιμο κάπως αδεξιος και γενικά έχει μια κοινωνική φοβία. Στην νηπιακή ηλικία δεν είχε τίποτα εμφανές, ίσα - ίσα έκανε πολλά πριν από την ηλικία του!

Να φανταστεις μίλησε και περπάτησε 11 μηνών 2 χρόνων έκοψε την πάνα. Όμως μεγαλώνοντας είχε πάρα πολλές φοβίες π.χ. έκλαιγε αν αργούσα να τον πάρω 5 λεπτά από το σχολειο και δεν έμπαινε στην ομάδα εύκολα επίσης αν τον πας σε ένα χώρο με πολύ κόσμο θα κάτσει κάπου μόνος χωρίς να ξέρει το γιατί.

Γενικά, οι διαγνώσεις είναι δύσκολες. 

like2

Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν νευροτυπικοί

Εικόνα Michele Pan

Aspergermommy2010, με όλο τον σεβασμό, αλλά ειλικρινά όλο αυτό δεν το καταλαβαίνω. Επειδή ένα παιδί είναι αδέξιο σε αθλητικές δραστηριότητες και δεν του αρέσει να βρίσκεται σε χώρο με πολύ κόσμο σημαίνει ότι έχει κάποια διαταραχή; Οτι έχει Asperger;; Η συγκεκριμένη γιατρός, σας το λέω ενημερωτικά, δίνει σε όλα τα παιδιά τη διάγνωση αυτισμός και Asperger. Με αυτή τη λογική είμαστε όλοι μας όλοι στο φάσμα και έτσι πως πάμε σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν νευροτυπικοι άνθρωποι. Δεν τα βάζω με εσάς αλλά με το σύστημα και τις διαγνώσεις.

like2

Και εγώ δεν νιώθω άνετα να είμαι με πολύ κόσμο

Εικόνα Michele Pan

Και εγώ δεν νιώθω άνετα να βρίσκομαι με πολύ κόσμο και, ναι, ήμουν αδέξια στα αθλήματα στο σχολείο ακόμα και όταν παίζαμε λάστιχο με τις φίλες μου. Επίσης, αυτό που ακούω ότι παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία όπως στα 3 και 3.5 επειδή δεν μπορούν να κάνουν φίλους και να προσεγγίσουν παιδιά είναι στο φάσμα, με εξοργίζει ακόμα περισσότερο. Δηλαδή εμείς σε αυτή την ηλικία τι κάναμε; Μην τρελαθουμε. 

like0

Δεν ξέρω πραγματικά τι έχει το παιδί, ειλικρινά!

Εικόνα Aspergermommy2010

Καλησπέρα σας εγώ δεν ξέρω πραγματικά τι έχει το παιδί ειλικρινά! Δεν ξέρω ποιον να πιστέψω και τι! Το θέμα είναι ότι όταν τον πιάνουν εκρήξεις θυμου για 5 λεπτά είναι εκτός ελέγχου και φωνάζει ότι θα πέσει από το μπαλκόνι και δεν είναι εύκολο να τον διαχειριστουμε!

like1

Μήπως θα έπρεπε να μιλήσετε σε ψυχολόγο;

Εικόνα Michele Pan

Μήπως θα έπρεπε να μιλήσετε σε ψυχολόγο για να σας συμβουλέψει πως να το διαχειριστείτε; Εκτός αν το έχετε κάνει ήδη. Μήπως έχει προβλήματα στο σχολείο; Γι' αυτό αντιδράει έντονα; Επειδή είπατε ότι ότι είναι αδέξιος σε αθλητικές δραστηριότητες ίσως τον κοροϊδεύουν - ενοχλούν οι συμμαθητές του. 

like1

Μπορεί να μην έχει αυτισμό αλλά η εύκολη λύση είναι αυτή

Εικόνα Aspergermommy2010

Καλησπερα και παλι το παιδι κανει ψυχοθεραπεια εδω και 2 χρονια και προσπαθει να το διαχειριστει ολο αυτο, επισης, ειναι αρκετα εξυπνος και δυσκολα βρισκει πραγματα που να το κεντρισουν το ενδιαφερον!

Σιγουρα μια διαφορετικοτητα την εχει παντως! Μπορει απλα να μην εχει αυτισμο αλλα η ευκολη λυση για τους παιδοψυχιατρους ειναι αυτη!

like0

Kι εμείς έχουμε από τη συγκεκριμένη γιατρό παρόμοια διάγνωση

Εικόνα Pantelis

Επειδή κι εμείς έχουμε από τη συγκεκριμένη γιατρό παρόμοια διάγνωση, μπορείτε να μου πείτε την πηγή της ενημέρωσή σας για την καθολική διάγνωση αυτισμού και Asperger; Αυτό που βλέπουμε κι εμείς είναι δηλαδή απλά μια διαφορετικότητα; 

like1

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο

Εικόνα Aspergermommy2010

Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο βλέπω απλά μια διαφορετικοτητα κυρίως στην σύναψη κοινωνικών σχέσεων και στην διαχείριση του θυμου. Επισης έχει νευρα που κάποιες φορές είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί. Εσας το δικό σας παιδί πόσο ετών είναι;

like1

Για μένα, που την πάτησα, το παιδί μου διαγνώστηκε 17,5 ετών

Εικόνα Μαρία-Αικατερίνη

Για μένα, που θεωρώ ότι την πάτησα, αφού το παιδί μου διαγνώστηκε με Άσπεργκερ στα 17,5 χρόνια, θεωρώ πια ότι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη την γνώμη ενός ειδικού που τον εμπιστευόμαστε — κι ίσως και να την διασταυρώνουμε και με άλλον ειδικό — όταν καταλαβαίνουμε δείγματα που μας προβληματίζουν στη συμπεριφορά του παιδιού ή έχουμε συνεχώς αναφορές από άλλους, π.χ. τους δασκάλους του.

Ο γιος μου, που είχε μια ιδιαίτερη συμπεριφορά (π.χ. γινόταν αδικαιολόγητα ενοχλητικός, δεν μπορούσε να παίξει ομαδικό παιχνίδι, ήταν πανωλεθρία κάθε προσπάθεια να συμμετέχει σε αθλήματα, ήταν μόνιμο το φαινόμενο των διαμαρτυριών των εκπαιδευτικών για τις συνεχείς διακοπές του μαθήματος από τον ίδιο, έτρωγε απίστευτο μπούλινγκ για πολλά χρόνια από συμμαθητές του) δεινοπάθησε και στο οικογενειακό και στο σχολικό περιβάλλον του.

Πολλές φορές οι άλλοι δεν τον καταλάβαιναν και τηρούσαν εχθρική στάση απέναντί του, με λεκτική υποτίμηση, ξύλο κι επιθέσεις από τα άλλα παιδιά, εχθρική στάση δασκάλων κλπ. (Μικρός είχε διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, όχι με Άσπεργκερ). Δεν έλαβε ποτέ την εκπαίδευση με τον τρόπο που ήταν κατάλληλος για τις ανάγκες του, όπως συστήθηκε από το ΚΕΔΑΣΥ.

Αποφοίτησε από το Λύκειο τέσσερις μήνες μετά την παραπάνω διάγνωση, δύο μήνες μετά την γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ (οι συστάσεις που έδωσαν για τους εκπαιδευτικούς ήταν να  τον ενθαρρύνουν, να τον αντιμετωπίζουν με εγγύτητα,  με υπομονή και επιμονή, να του δίνουν πρωτοβουλία στο μάθημα κλπ,). Είχε την ατυχία τα ραντεβού στους φορείς να πάνε δύο χρόνια περίπου πίσω λόγω της πανδημίας.. 

Σας λέω ειλικρινά ότι έχει αηδιάσει με το σύστημα εκπαίδευσης, οι ικανότητές του δεν αξιοποιήθηκαν, κι ούτε τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί ξανά. Αν κι οι δάσκαλοί του κι οι συμμαθητές του είχαν πολλές φορές εκφράσει την άποψη ότι έχει πολύ καλό δυναμικό και μπορούσε να έχει μια πολύ καλή πορεία σε σπουδές.

Ένα παιδί όμως 18 χρονών δεν το παίρνεις από το χέρι να το πaς στον ειδικό για τις θεραπείες του, όταν στηλώνει τα ποδια και δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Και αν δεν κάνει θεραπείες πώς θα προχωρήσει στη ζωή; Είτε αυτό που έχει ένα παιδί είναι Άσπεργκερ, είτε δεν ξέρω και εγώ οποιαδήποτε νευραναπτυξιακή διαταραχή, ή ΔΕΠΥ, υπερκινητικότητα κλπ, θεωρώ αναγκαίο το παιδί να εξετάζεται από ειδικό της απολυτης εμπιστοσύνης μας, να παίρνει γνωματευση, να γίνονται υποδείξεις από τους αρμόδιους φορείς έγκαιρα στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον και να γίνεται η θεραπεία ώστε να του δοθούν οι ευκαιρίες να αξιοποιήσει το αξιοθαύμαστο δυναμικό που έχει.

Και τα παιδιά στο φάσμα, μου φαίνεται ότι έχουν απίθανες δυνατότητες και ειλικρινά τα θαυμάζω. Αυτό που τους λείπει είναι κάποιος να τους δείξει τον τρόπο να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν τους καταλαβαίνει.

like1

Τι σημασία έχει για μένα η έγκαιρη διάγνωση;

Εικόνα Μαρία-Αικατερίνη

Στην περίπτωση του γιου μου, ευχαριστώ τον Θεό, που η διάγνωση έγινε έστω κι αργά. Γιατί πήρε με τη μία και χωρίς καμία άλλη ερώτηση απαλλαγή από την θητεία με το που είδαν στην επιτροπή απαλλαγών την διάγνωση. Έχω ακούσει  περιπτώσεις που αγόρια με το σύνδρομο Ασπεργκερ στρατεύθηκαν κι έπαθαν νευρικό κλονισμό ή εμφάνισαν βαριά κατάθλιψη. Και μάλιστα έχω ακούσει περίπτωση μητέρας που πίεσε το παιδί της , παρ΄όλο που εμφάνιζε τα συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου, να υπηρετήσει. Και το παιδί αυτό δεν επανήλθε ποτέ μέχρι σήμερα.

Επίσης έχω ακούσει και περίπτωση παιδιού με το σύνδρομο που από την επιμονή του γονέα, παρά την άρνησή του, συμμετείχε σε πρόγραμμα εράσμους. Πιέστηκε πολύ από την κατάσταση όμως εκεί, να συντονιστεί με την ομάδα, να ακολουθεί το πρόγραμμα. Όταν επέστρεψε δεν μιλούσε σε κανέναν κι αρνιόταν για μεγάλο διάστημα να φάει.

Κατά τη γνώμη μου η έγκαιρη διάγνωση, η συμβουλευτική, οι υποδείξεις και συστάσεις για όλους τους εμπλεκόμενους και βέβαια η θεραπεία είναι πολύτιμη, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας.

like2

Συνάντηση ατόμων με σύνδρομο Asperger

Εικόνα Pantelis

Κατάφερα μετά από καιρό, να ανακτήσω κωδικούς και να μπω.

Αν δεν κάνω λάθος έχετε επισκεφθεί την κ. Παπαγεωργίου.

  • Έχετε στο μεταξύ απευθυνθεί και κάπου αλλού;
  • Βγάλατε κάποιο συμπέρασμα;
  • Έχετε κάποιες αμφιβολίες για την πρώτη διάγνωση;
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.