Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Οδηγός ΠΡΟΝΟΗΣΕ παρουσιάζει υπηρεσίες στους τομείς "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" και ενημέρωση για εκδηλώσεις, δραστηριότητες, προκηρύξεις. Συνεισφέρετε στην ανάπτυξη πλατφόρμας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εικόνα ΠΡΟΝΟΗΣΕ

Λογότυπο για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN Β. ΕΛΛΑΔΑΣ στον Οδηγό υπηρεσιών ΠΡΟΝΟΗΣΕ του NOESI.gr.Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της κας Χαρίκλειας Χατζησεβαστού - Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Ιστορικά, πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη Ελλάδα. Σήμερα, ο Σύλλογος αποτελεί φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η ομάδα της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) επισκέφτηκε τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη στις 07/10/2015 στο πλαίσιο της πανελλαδικής περιοδείας για την χαρτογράφηση των υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία.

Νέα — Ανακοινώσεις

Με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καθιερώθηκε από το 2006 η 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Αφίσα Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο DownEπιλέχθηκε η 21η Μαρτίου με βάση τα αριθμητικά δεδομένα της ημερομηνίας (...?) τα χρωμοσωμικά χαρακτηριστικά του σ. Ντάουν: στο 21ο ζεύγος / στο 3ο χρωμόσωμα = 21 / 3 (...!)

Αφίσα από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN Β. ΕΛΛΑΔΑΣ: Νέοι και νέες με σύνδρομο Down σερβίρουν τον καφέ σας.

Δείτε το αφιέρωμα του NOESI.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down εδώ: https://noesi.gr/down/day

Υπηρεσίες — Προγράμματα

Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιριών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα μας.

Αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελούμενών του.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου συνεργαζόμαστε με συμβούλους Ειδικής Αγωγής, με το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ. και τα ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά).

  • Πρόγραμμα Δεξιοτήτων Ζωής και Αυτόνομης Διαβίωσης: Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελεί έναν τομέα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περιλαμβάνει δραστηριότητες μέσα στο σπίτι (πχ. μαγείρεμα, συμμάζεμα, σιδέρωμα), αλλά και έξω από αυτό (πχ. μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης μαθήματα συναισθηματικής αγωγής, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, του αυτοελέγχου κλπ. Οι στόχοι είναι εξατομικευμένοι, ενώ πραγματοποιούνται αξιολογήσεις των συμμετεχόντων στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους με τη χρήση της κλίμακας AAMD.
  • Πρόγραμμα Βασικών / Γενικών Γνώσεων:  Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν  μαθήματα μουσικής έκφρασης (με στόχο την ανάπτυξη μιας θετικής αυτοεικόνας και αυτοπεποίθησης, αλλά και τον αυτοσχεδιασμό), ιστορίας, θρησκευτικών, γεωγραφίας, γλώσσας και αγγλικών. Επιπλέον, γίνονται μια φορά την εβδομάδα και μαθήματα μαγειρικής.
  • Εκπαιδευτική Κουζίνα: Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής κουζίνας προσφέρει στα άτομα τη δυνατότητα εκμάθησης απλών συνταγών μαγειρικής, αλλά και ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την προετοιμασία ενός γεύματος (στρώσιμο τραπεζιού, πλύσιμο πιάτων κ.λπ).
  • Πρόγραμμα εθελοντισμού σε παιδικό σταθμό: Νέες με σύνδρομο Down πηγαίνουν μια φορά την εβδομάδα στον παιδικό σταθμό "Το χαμόγελο" και προσφέρουν εθελοντική εργασία σε βρέφη και παιδιά. Τα βοηθούν να φάνε, τα κοιμίζουν, τους διαβάζουν παραμύθια. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, αλλα και η εξοικείωση παιδιών χωρίς αναπηρία με το σύνδρομο Down. 
  • Πρόγραμμα κοινωνικοποίησης με τους νέους της ΣΥΖΩΗΣ: Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το 2015. Στόχος είναι η γνωριμία με άλλα άτομα με αναπηρία, η ψυχαγωγία και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση συναντήσεις και έξοδοι στους χώρους των δύο φορέων.
  • Πρόγραμμα Κοινωνικής Αριθμητικής: Στα πλαίσια του Προγράμματος Κοινωνικής Αριθμητικής τα άτομα εξοικειώνονται με καθημερινές δραστηριότητες, οπως οι οικονομικές συναλλαγές, οι χωροχρονικές έννοιες και οι επισκέψεις σε εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Τέλος, ενισχύονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες.
  • Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη και Υποστήριξη Μαθησιακών Δεξιοτήτων Παιδιών / Ατόμων με σύνδρομο Down: Στο Πρόγραμμα επιχειρείται μια καταρχήν θεωρητική προσέγγιση της ανάπτυξης των μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών και των ατόμων με σύνδρομο Down. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ανά 15-20 μέρες και η θεματολογία είναι η εξής: α) Πρώτη ανάγνωση και γραφή, β) Ενίσχυση της κατανόησης (για παιδιά που έχουν αναπτύξει τη ανάγνωση και τη γραφή, αλλά χρειάζονται βοήθεια για να γίνουν αυτόνομοι αναγνώστες). Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού σχεδιάζονται: α) Η "μετεγγραφή" κλασικών λογοτεχνικών κειμένων, β) Η οργάνωση λέσχης "φιλαναγνωσίας" με παιδιά - αναγνώστες με σύνδρομο Down, γ) Εργαστήρι "ζωντανής" γλώσσας για παιδιά-άτομα με σύνδρομο Down.
  • Πρόγραμμα Υπολογιστών "Επεξεργασία Κειμένου - Διαδίκτυο (ΙIΙ)": Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των ανθρώπων με σύνδρομο Down με τη χρήση του υπολογιστή και η ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο.
  • Πρόγραμμα Αλληλεγγύης: Το πρόγραμμα σκοπεύει στην υποστήριξη γονέων που βρίσκονται σε δυσχέρεια, την παρακολούθηση προβλημάτων που προκύπτουν σε οικογένειες που ζουν στη Θεσσαλονίκη ή στην επαρχία και την αντιμετώπισή τους, την υποστήριξη ατόμων με σύνδρομο Down και των γονιών τους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε γονείς που μένουν στην επαρχία και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε άτομα με σύνδρομο Down, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή ιδρύματα. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού ο Σύλλογος συμμετέχει σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, που στόχο έχουν την παροχή βοήθειας σε όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη.
  • Διαδικτυακό περιοδικό: Το 2016 ξεκίνησαν οι αναρτήσεις στο διαδικτυακό περιοδικό με ύλη που επιλέγεται / συντάσσεται από ενήλικες με σύνδρομο Down. Ενδεικτικά, η ύλη που δημοσιεύεται είναι ιστορίες που γράφουν άτομα με σύνδρομο Down, φωτογραφίες που τραβούν, ζωγραφιές, συνεντεύξεις, κριτικές βιβλίων, θεατρικών παραστάσεων και ταινιών.

Για τον ελεύθερο χρόνο, την άσκηση και την αναψυχή λειτουργούν τα εξής προγράμματα:

  • Πρόγραμμα εξόδων Inside Out: Το πρόγραμμα εξόδων έχει σαν στόχο την κοινωνικοποίηση νέων με σύνδρομο Down, την εξοικείωση με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών
  • Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Λειτουργικής Μάθησης: Ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς ατόμων με αναπηρία και γενικότερα όσους ασχολούνται με την ειδική αγωγή είναι η αδυναμία ή η δυσκολία των ατόμων με νοητική ανεπάρκεια να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις με άτομα με και χωρίς αναπηρία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδιά και άτομα με σύνδρομο Down από 5 μέχρι 40 ετών, χωρισμένα ηλικιακά σε 4 ομάδες. Γίνεται με τη συμμετοχή εθελοντών-ατόμων τυπικής ανάπτυξης. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των ατόμων, η γνώση και η εφαρμογή των κανόνων που διέπουν μια συζήτηση, ο σεβασμός στο συνομιλητή και η δημιουργία φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά, αλλά και μεταξύ των ατόμων με σύνδρομο Down και των εθελοντών. Επιπλέον, με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο γίνεται εξάσκηση σε δεξιότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων, όπως η προετοιμασία μικρών γευμάτων, ζαχαροπλαστική, χρήση τηλεφώνου, διαχείριση συναισθημάτων, διαχείριση ελεύθερου χρόνου.
  • Ειδική Φυσική Αγωγή: Στο Σύλλογο δίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα Ειδικής Φυσικής Αγωγής.  Ειδικότερα, υλοποιούνται τα ακόλουθα: Ρυθμική, Παραδοσιακοί Χοροί, Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Bowling, Floorball, Badminton, Μοντέρνος Χορός, Ψυχοκινητική Αγωγή, Ενδυνάμωση, Εισαγωγή στην άσκηση με παιγνιώδη μορφή, Στίβος, Bocce
  • Θεατρική Ομάδα: Το θέατρο προσφέρει την δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να εκφραστούν με λεκτικούς και μη λεκτικούς τρόπους, να συνεργαστούν στα πλαίσια της ομάδας, να εξασκήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Συμβάλλει στη γλωσσική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών/ατόμων με σύνδρομο Down.
  • Club Φωτογραφίας: Μετά από τις διακρίσεις, που έλαβε η φωτογραφική ομάδα του Συλλόγου Συνδρόμου Down σε διαγωνισμούς φωτογραφίας του Αγγλικού Συλλόγου Συνδρόμου Down αποφασίστηκε η σύσταση αυτόνομου τμήματος Φωτογραφίας. Το Club Φωτογραφίας έχει σαν στόχο την εξοικείωση των ανθρώπων με σύνδρομο Down με τη φωτογραφική μηχανή και τη χρήση υπολογιστικών προγραμμάτων για την επεξεργασία των φωτογραφιών, τη δημιουργία ενός προσωπικού στυλ φωτογράφησης, τη συμμετοχή σε εκθέσεις φωτογραφίας που γίνονται στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Οι στόχοι είναι εξατομικευμένοι, ενώ στα πλαίσια λειτουργίας του τμήματος πραγματοποιούνται συναντήσεις με φωτογράφους και φωτορεπόρτερ της πόλης, επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους και εκθέσεις φωτογραφίας κλπ.
  • Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα.

Επίσης, λειτουργούν τα εξής Εργαστήρια:

  • Εργαστήριο Διατροφής: Στόχος είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με την καθιέρωση ενός καθημερινού και θρεπτικού διαιτολογίου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα με τη συμμετοχή των μελών του πρωινού τμήματος.
  • Καλλιτεχνικό Εργαστήρι. 
  • Εργαστήρι Κηπουρικής.
  • Εργαστήρι Κεραμικής.
  • Εργαστήρι Κινηματογράφου. 
  • Εργαστήριο Εικαστικών και Δημιουργικής Απασχόλησης. 
  • Εργαστήριο Παραδοσιακών Αρτοσκευασμάτων και Γλυκών. 
  • Εργαστήριο Προεπαγγελματικής Κατάρτισης (Εργαστήριο Μπομπονιέρας): Στο Εργαστήριο εργάζονται άτομα με σύνδρομο Down ηλικίας 25-64 ετών. Εδώ μπορείτε να βρείτε μπομπονιέρες για τον αρραβώνα, το γάμο ή τη βάφτιση. Ο δειγματισμός γίνεται κατόπιν ραντεβού. 

Διοικητικό Συμβούλιο

Το Δ.Σ. του Συλλόγου απαρτίζουν τα εξής άτομα:

  • Τσιφλίκης Σταύρος, Πρόεδρος
  • Γεωργιάδης Θεοδόσης, Επίτιμος Πρόεδρος
  • Κεχαγιόγλου Δημήτρης, Αντιπρόεδρος
  • Χούπη Μαρία, Γραμματέας
  • Κλαδάκης Νίκος, Ταμίας

και τα μέλη:

  • Ζαϊμης Νικόλαος
  • Κρομύδα Εύη
  • Κουινέλη Κατερίνα
  • Πυλωρίδου Φωτεινή
  • Χαραλαμπίδου Άννα

Επικοινωνία — Πληροφορίες

Καρανιβάλου 31, Κάτω Τούμπα — Θεσσαλονίκn 544 54

Σχετικά αρχεία: 

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.