Σχέδιο νόμου "Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση" (2014)

Εικόνα Pro

Εισάγουμε σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με το ν.4048/2012 (ΦΕΚ 34/τΑ΄/-23-02-2014), το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση με σκοπό την αναβάθμιση των δομών και τη λειτουργία τους. Σας καλώ να συμμετάσχετε στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του παρόντος σχεδίου νόμου, υποβάλλοντας παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις, μέχρι την 9η Μαΐου 2014. Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και πώς μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση.

Σας ευχαριστώ, ο υπουργός,
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πηγή: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1963

Σχόλια

Καθόλου τυχαία η επιλογή του χρονικού σημείου διαβούλευσης

Εικόνα NOESI.gr

Γράφει η Pwlina Papanikolaou στο Facebook:

Χθες Μεγάλη Πέμπτη μέσα λοιπόν στην ραστώνη των Πασχαλινών διακοπών το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε προς ανοιχτή διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των Μαθητών/ριών με Αναπηρία στην χώρα μας. Καθόλου τυχαία κατ’ αρχήν η επιλογή του χρονικού σημείου διαβούλευσης… Εφιστώ την προσοχή ιδίως στο άρθρο 6, με το οποίο αναμορφώνεται ΡΙΖΙΚΑ προφανώς επί τα χείρω ο ήδη πολύπαθος θεσμός της Παράλληλης Στήριξης, ο οποίος, εάν το Σχέδιο Νόμου περάσει θα παρέχεται στο Λύκειο σε εξαιρετικές περιπτώσεις… και όχι ως γενικής φύσεως εναλλακτική εκπαιδευτική δομή, ανεξάρτητα από την προβληματική ως σήμερα εφαρμογή του.

Η πρώτη εκτίμηση μου, ύστερα από την γρήγορη ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου είναι η τάση ενίσχυσης των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και των Τμημάτων Ένταξης έναντι της συνεκπαίδευσης των Μαθητών/ριών με Αναπηρία στα Γενικά Σχολεία.

Θα επανέλθω στο θέμα σύντομα…  Κατά τα λοιπά "καλή Ανάσταση…" είπαμε δεν είπαμε…

Ακόμα ένα νομοσχέδιο που μας πάει προς τα πίσω

Εικόνα NOESI.gr

Γράφει η Vi Vi Hobokiou στο Facebook:

Μετά από μια πρώτη γρήγορή ανάγνωση, ακόμα ένα νομοσχέδιο που μας πάει προς τα πίσω. Ενισχυμένοι και νέοι διαγνωστικοί φορείς εντός σχολείων ( οι ταμπελίτσες και το ξεσκαρτάρισμα θα γίνεται εντός και από νωρίς), έντονος κλινικός προσανατολισμός με έμφαση στο βαθμό και το ειδος της αναπηρίας, καινούριες κατηγορίες που εντάσσονται στην κατηγορία της ΕΑ όπως μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Πρόταξη σε προσλήψεις, διορισμούς και υπηρεσιακές μεταβολές των αποφοίτων σχολών ειδικής αγωγής ( για κάλυψη θέσης σε ΤΕ , ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ, θα προηγείται η τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού με το πτυχίο της ΕΑ ,ακόμα και με μηδενική προϋπηρεσία, αντί π.χ. εκπαιδευτικού με πτυχίο ΓΑ, με Μεταπτυχιακό στην ΕΑ, 2ετή μετεκπαίδευση σε Διδασκαλείο στην ΕΑ, μεταπτυχιακό στην ΓΑ και 13προυπηρεσία στην εκπαίδευση εκ των οποίων τα μισά χρόνια στην ΕΑ). Η αναφορά σε ενταξιακή εκπαίδευση μέσα στο νομοσχέδιο γίνεται στο επίπεδο της ρητορείας και της πολιτικής ορθότητας. Οι αποκλεισμοί συνεχίζονται και παίρνουν νέες μορφές, η επιχειρηματολογία αντλείται από τη δεξαμενή της Ειδικής Αγωγής και της ατομική και κλινικής προσέγγισης της αναπηρίας, οι αναφορές σε ίσες ευκαιρίες και ισότιμη συμμετοχή είναι διακηρυκτικές, καθώς η λογική και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προβλέπεται ότι παρέχονται και θα παρέχονται σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο έρχονται σε αντίφαση με το περιεχόμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ένταξης.

Προσπάθεια να περάσουν ρυθμίσεις

Εικόνα NOESI.gr

Από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)

Το ΥΠΑΙΘ, αγνοώντας την απαίτηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης, της ειδικής αγωγής και του αναπηρικού και γονεικού κινήματος, να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος,  ανήρτησε, Μ. Πέμπτη, για διαβούλευση το σχέδιο νόμου με την ονομασία "Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση".

Είναι φανερό ότι γίνεται εκ νέου προσπάθεια για να περάσουν ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τους μαθητές χωρίς την συμμετοχή τους και παρά την γνώμη τους.
 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.