2 ετών αγοράκι - Διαταραχή επικοινωνίας

Εικόνα Γιάννης Μυκ.

Επισκεφτήκαμε γνωστή αναπτυξιολόγο και μας είπε οτι η συμπεριφορά του μικρού είναι ανησυχητική. Είναι υπερκινητικός (χοροπηδάει αρκετά συχνά με τα 2 πόδια), περπατάει συχνά στις μύτες, δεν γυρνάει στο όνομά του, η βλεμματική του επαφή είναι καλή, χαρούμενος συχνά, αλλά δεν επικοινωνεί και ενώ έπρεπε να είναι για 2 ετών η επικοινωνία του είναι για 9 μηνών.

Μας είπε να κάνουμε καποιες αιματολογικές εξετάσεις ώστε να αποκλείσει άν υπάρχει κάτι ορμονικό κ.τ.λ. 

Δεν ξέρουμε κάν τι μπορεί να είναι η διαταραχή επικοινωνίας και σε τι βαθμό μπορεί να δυσκολέψει την ζωή του μικρού μας...

Ειμαστε και οι 2 γονείς φρικαρισμένοι και πολύ στεναχωρημένοι. Εχουμε πέσει απο τα σύννεφα και φοβόμαστε τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά. Δεν θέλω να φανώ εγωιστής γιατί ξέρω οτι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είναι δύσκολες πραγματικά, και οτι πρέπει να βρώ δύναμη κτλ κτλ, αλλά στην φάση που βρισκόμαστε δεν γίνεται...

Ζητάω να μάθω απο τον κάθέναν σας κατα πόσο μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου με οποιοδήποτε κόστος σύμφωνα με τις εμπειρίες σας. Είχαμε ξεκινήσει ήδη 2 εβδομάδες πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης (γιατί είχαμε και ένα μικρό θεματάκι με την κόρη μας που είχε κάτι πολύ ήπιο και βελτιώθηκε δραματικά) αλλά πέρα απο αυτό θα ήθελα να μάθω ποιά Κέντρα είναι τα καλύτερα κατα την άποψή σας και αν θεωρείτε οτι πρέπει να φύγουμε για εξωτερικό προκειμένου να λάβει τα μέγιστα.

Δεν υπάρχει ταβάνι για να βοηθήσουμε το παιδί μας πραγματικά, κάθε άποψη είναι σεβαστή, και φυσικά πάνω απόλα της αναπτυξιολόγου που θα μας δώσει επακριβείς οδηγίες.

Σας ευχαριστώ,

Σχόλια

Ψυχραιμία

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Ψυχραιμία χρειάζεται και καλή έρευνα για ειδικούς.

Κάνεις δε ξέρει πως εξελίσσεται το κάθε παιδί.

Το να κάνετε πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντικό.

Πάνω από όλα όμως ψυχραιμία για να βοηθήσετε σωστά και το παιδί. 

like0

Πρώιμη παρέμβαση, κάνατε το σωστο που ξεκινήσατε

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Κάνατε το σωστό που ξεκινήσατε πρώιμη. Το ιδανικότερο είναι να είναι καθημερινή και η θεραπεία επικοινωνίας να εστιάζει στην αλληλεπίδραση και τις αισθητηριακες προτιμήσεις. Επίσης είναι κομβικό κομμάτι θεραπείας να κάνετε εσείς εκπαίδευση (όχι απλά συμβουλευτική) προς το τι είναι διαταραχή επικοινωνίας και συγκεκριμένες στρατηγικές καθώς το παιδί μαθαίνει από σας καθημερινά και μπορεί να προσχωρήσει γρηγορότερα. Τέτοιες εκπαιδεύσεις είναι το cygnet και το hanen. 

Δεν υπάρχει στο εξωτερικό κάτι που δεν υπάρχει κι εδώ οπότε δεν υπάρχει λόγος να το σκέφτεστε.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία μη διστασετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Θερμές ευχές,
Βίκυ

Δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε το εξωτερικό.

like2

Εξηγήσεις, και στο πρώτο παιδί είχαμε μία καθυστέρηση λόγου

Εικόνα Γιάννης Μυκ.

Κυρία Βίκυ γειά σας,

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές και τις απόψεις σας.

Η αλήθεια είναι οτι επειδή και στο 1ο μας παιδί είχαμε μια καθυστέρηση λόγου, φοβόμαστε μήπως συνδέεται κάπως και στο 2ο κάτι το οποίο όμως είναι διαφορετικό. Είναι αδύνατον όπως καταλαβαίνετε να μην μπούμε στην διαδικασία σύγκρισης απο την στιγμή που υπήρχε κάτι. Σχετικά όμως με το 2ο παιδί για το οποίο γράφω κιόλας, αυτό που μας ανησυχεί είναι η παλινδρόμηση καθώς μέχρι 18 μηνών ήταν απόλυτα φυσιολογικός και λειτουργικός χωρίς κανένα σύμπωμα, και ίσα ίσα λέγαμε οτι αυτός θα είναι άψογος και θα μιλήσει και γρήγορα κτλ κτλ.

Δυστυχώς παρατηρούμε συμπεριφορές, όπως οτι δεν μιλάει, οτι τρέχει συνέχεια απο την μια πλευρα του σαλονιού μεχρι την άλλη, δεν μας κοιτάει έντονα (αν και έχει καλή βλεμματική επαφή σύμφωνα με την αναπτυξιολόγο) και όταν είναι στάσιμος κάπου χοροποηδάει (αυτό το κάνει αρκετά συχνά). 

Στην ουσία θα θέλαμε να μάθουμε άν υπάρχουν μεθόδοι να ελαττώσουμε το "stimming" άν και εφόσον μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι (άν τελικά διαγνωστεί με ΔΑΔ) . Επίσης το ότι η πρώιμη παρέμβαση στην μικρή μας απέδωσε τόσο αποτελεσματικά που τώρα πραγματικά δεν βλέπουμε κανένα απολύτως θέμα (πέρα του λόγου που θέλει λίγο καθάρισμα) μας δίνει ελπίδες οτι θα μπορούσε και ο μικρός μας να βελτιωθεί ανάλογα. 

Αυτό που μας τρομάζει είναι μήπως χειροτερέψει ή μήπως κάποιες στερεοτυπίες του μέινουν και δεν μπορούν να εξαληφθούν. Κάθε λεπτό και στιγμή δημιουργούμε και κάνουμε σενάρια (μέχρι και για πολλά χρόνια μετά) και αυτά μας δημιουργούν μια κατάσταση απαισιοδοξίας. 

Θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να τον βοηθήσουμε, απλά είναι το άγνωστο μονοπάτι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε συνεχώς ανασφαλείς και οτι δεν ξέρουμε τι γίνεται μέσα σε αυτό το μικρό κεφαλάκι.

like4

Για το τρέξιμο και το χοροπηδητό

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Για το τρέξιμο και το χοροπηδητο σε αυτή την ηλικία το πιο αποτελεσματικό είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση (υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για αυτό) και συγκεκριμένες στρατηγικές που μαθαίνουν οι γονείς κατά την εκπαίδευση τους για να "σπάσουν" αυτό και να πετύχουν επικοινωνία κι αλληλεπίδραση.

Δε ξέρω αν βοήθησα..

Θερμές ευχές

Βικυ

like2

Τι εννοείτε ήταν φυσιολογικός και λειτουργικός;

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα. Σαν μαμα θα ηθελα να μου εξηγησετε τι εννοειτε οταν λετε οτι μεχρι 18 μηνων ηταν απολυτα φυσιολογικος και λειτουργικος χωρις κανενα συμπτωμα...

Θελω να ρωτησω αν εδειχνε με τον δεικτη, αν χαιρετουσε και αν εκανε παλαμακια και γενικα μιμιση, αν εκτελουσε απλες εντολες του τυπου δωσε τα παπουτσια στην μαμα, αν σας τραβουσε απο τα ρουχα για να το παρετε αγκαλια (οπως κανουν τα μωρα στο ετος) και ξαφνικα τα σταματησε.

Θα το εκτιμουσα αν μου απαντουσατε.

like2

Τα έκανε όλα!

Εικόνα Γιάννης Μυκ.

Καλησπέρα σας,

Μέχρι 18 μηνών, έπαιζε κουκουτσά με τα χέρια και το στόμα, του λέγαμε μια λέξη και προσπαθούσε να την πεί, έδειχνε κανονικά τα πάντα και γενικά είχε έντονη βλεμματική επαφή και συγκέντρωση στο άτομο και όχι στα αντικείμενα. Παλαμάκια έκανε και από μόνος του και έπειτα από εντολή, όπως και μας τραβούσε για να μας δείξει κάτι. Γενικά ήταν όπως έπρεπε να είναι και λέγαμε μάλιστα ότι θα έχει και γρήγορη εξέλιξη όπως πάει. 

Ξαφνικά και σταδιακά... έκλεισε διακόπτης. Όλα αρχίσανε να γίνονται διαφορετικά... πλέον δεν μας κοιτάει όπως πριν, μας ψιλοαποφεύγει. Δεν εκτελεί εντολές ούτε ακούει το όνομά του, δεν κάνει μιμήσεις ούτε καν προσπαθεί, τρέχει πέρα δώθε και πηδάει στατικά, φωνάζει με κραυγές όταν τρέχει και προσπαθεί να μας δαγκώσει. Γενικά βλέπουμε ένα άλλο παιδί... 

Έχουμε χάσει όχι μόνο τον ύπνο μας αλλά και ότι είναι ζωντανό μέσα μας.. πραγματικά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που συμβαίνει, αλλά θα πρέπει εν τέλει αν αποδειχτεί ότι κάτι έχει. 

like4

Πρώιμη Παρέμβαση και focus στις δυνατότητες

Εικόνα Ειρήνη Χέλιου

Καλημέρα σας,

Η κατοχή επίσημης διάγνωσης και η πρώιμη παρέμβαση είναι οπωσδήποτε τα πρώτα και πολύ σημαντικά βήματα για να βοηθήσετε το χρυσό σας αγόρι. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς μπορείτε να κινηθείτε όπως και ιδιώτες και κέντρα με αξιόλογη προσπάθεια.

Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό, όσο αν και φαντάζει δύσκολο αυτήν τη στιγμή, είναι να παραμένετε ψύχραιμοι  και να θυμάστε ότι μια διάγνωση μας παρέχει τις  πολύτιμες πληροφορίες  για να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε στην αφετηρία  του εγχειρήματός μας.  Τον προορισμό καθώς και το πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε με το παιδί μας δεν μπορεί να το προκαθορίζει κανείς. Μια διάγνωση μας ρίχνει το φως σ' αυτό που 'λείπει', δεν αναφέρεται όμως στη δυναμική εξέλιξης και στις αξιοποιήσιμες δυνατότητες που είναι ήδη εκεί. 

Με εκτίμηση,
Ειρήνη Χέλιου

like0

Κάθε γονιός ανησυχεί για το παιδί του, λογικό είναι

Εικόνα Jenaki

Σας ευχαριστω για την απαντηση. Ο καθε γονιος ανησυχει για το παιδι του και αυτο ειναι το λογικο.

Δηλαδη τωρα σταματησε να τα κανει ολα αυτα;

Ευχομαι ομως να μην εχει τιποτα το παιδι σας και να περναει απλα μια φαση.

like1

Ελπίζουμε πάντα..

Εικόνα Γιάννης Μυκ.

Ευχαριστούμε για την συμπαράσταση.

Σίγουρα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κάτι, είμαστε χαμένοι στο διάστημα. Μόλις ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει σίγουρα θα μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί και να βελτιωθεί και εκείνο με την σειρά του έπειτα από τις ενέργειες μας.

Ότι σταμάτησε σε σχέση με πρίν ναι, έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

like3

Γιάννη μου καταρχήν υπομονή!!

Εικόνα Vaso Br

Γιάννη μου καταρχήν υπομονή!! Μπορεί κ ο γιος σου να έχει την εξέλιξη της κόρης σου.. Έχω ένα αγοράκι 32 μηνών,  είχα καταλάβει από τους 15 μήνες ότι είναι στο φάσμα του αυτισμού απλά ο άντρας μου χρειάστηκε λίγο καιρό να το αποδειχτεί κ να ξεκινήσουμε να το ψάχνουμε. Ο γιος μου δεν μιλάει αν κ γνωρίζει πολλές λέξεις. Κάνει σωστή επιλογή σε όλες τις εικόνες που του δείχνουμε.  Τώρα έχει ξεκινήσει να δείχνει δεν το έχει κατακτήσει τέλεια θέλει δουλειά ακόμα. Έχει ξεκινήσει να ζητάει μπανάνα, μπισκότο.. Δεν κάνει φανταστικό παιχνίδι και το συμβολικό είναι περιορισμένο. Εκτελεί απλές εντολές από μικρός. Ενώ στον παιδικό τα πήγαινε καλά τώρα δεν κοιτάει την δασκάλα ούτε γυρίζει που του μιλάει δεν ξέρω τι έγινε γιατί ο μικρός καταλαβαίνει πολύ καλά όταν τον μαλωνεις ή όταν του μιλάς με αγάπη. Με τις αδερφές του δεν παίζει πολύ σπάνια απλά έχει αρχίσει και τις παρατηρεί. Ο μικρός σου παίζει με την αδερφή του; ενδιαφέρεται για άλλα παιδάκια; 

like0

Τα σενάρια είναι αυτά που μας τρομάζουν

Εικόνα Γιάννης Μυκ.

Βάσω ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου και οτι μοιράστηκες την προσωπική σου εμπειρία. Το εκτιμώ πολύ.

Ο μικρός δεν εκτελεί εντολές ακόμη. Με την αδερφή του δεν παίζει παρα μόνο όταν έχει κάποιο παιχνίδι κοντά της που μπορεί να του προκαλέσει το ενδιαφέρον ή άν θα πάρει το τάμπλετ να δεί λίγο κινούμενα σχέδια. Μας δείχνει οτι παρατηρεί πράγματα αλλά όποτε το θέλει εκείνος. Γενικά γελάει όταν του κάνουμε παιχνίδια, όταν τον πειράζουμε και μάλιστα πολλές φορές πονηρά , πράγμα που μας κάνει να νομίζουμε οτι μας δουλεύει ώρες ώρες. Αν δεν είχε κάποιες συμπεριφορές όπως οτι τρέχει πολύ και οτι κάνει επιτόπου αλματάκια δεν θα μας πείραζε πολύ. Τώρα αυτές οι στερεοτυπίες σε συνδυασμό με τα ορόσημα που δεν έχει κατακτήσει μας δείχνουν οτι κάτι έχει... και αυτό που δεν μπορούμε να χωνέψουμε με τίποτα είναι το μεγάλο ΓΙΑΤΙ ?

Εσείς τον ξεκινήσατε απο νωρίς πρωιμή παρέμβαση? Βοήθησε καθόλου? Οτι αυτή την στιγμή δεν μας παρατηρεί πολύ και δεν μας δίνει σημασία είναι το πιο δύσκολο σημείο που πρέπει να ξεπεράσουμε. 

like0

Ο μικρός μου ξεκίνησε

Εικόνα Vaso Br

Ο μικρός μου ξεκίνησε εργοθεραπεία 23 μηνών κ μόλις έφτιαξε το θέμα της προσοχής 2.5 ετών ξεκίνησε λογοθεραπεία. Ο δικός μου δεν γυριζε καν σε ήχους τώρα το παραμικρό να ακούσει γυρίζει. Θέλει υπομονή κ πολύ δουλειά. Ξεκίνησε να του δείχνεις εικόνες με το δάχτυλο σε βιβλίο και να λες τα ονόματα τους. Ξεκίνησε να του ζωγραφιζεις βοηθάνε πολύ να αναπτύσσει προσοχή κ να ακολουθεί το δάχτυλο σου. Κόψε του τελείως ταμπλετ κ κινητά αν βλέπει θα δεις μεγάλη διαφορά. Πάρε του ξύλινα παζλ με ζωάκια ή σχήματα να βρίσκει που πάνε. Αυτά βοήθησαν πολύ το μικρό μου στο σπίτι. Όσο που τρέχει και χοροπηδα μην σε αγχώνει είναι μικρό παιδί και εν μέρει είναι φυσιολογικό. Τώρα το γιατί είναι μεγάλη κουβέντα... Πολύ μεγάλη... Μην το ψάχνεις... Έτυχε σ'εμάς.. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή και όλα μπορούν να μας συμβούν. 

like1

Είχατε κάποια εξέλιξη σχετικά

Εικόνα Γιούλη / Κωνσταντίνος

Είχατε κάποια εξέλιξη σχετικά; Θα θέλατε να την μοιραστείτε μαζί μας μιας και έχουμε πολλά κοινά στοιχεία συμπεριφοράς; 

like1

Περαιτέρω ανάπτυξη δεξιοτήτων

Εικόνα Αντιγόνη

Καλησπέρα και από μένα. Σε καμία περίπτωση μην ματαιωνεστε γιατί σε κάθε παιδί, με τη σωστή παρέμβαση μπορούν να αναδειχθούν οι πραγματικές του δεξιοτητες. Προωθώντας την επικοινωνία πολλές διαταραχτικες συμπεριφορές του παιδιού καταστέλλονται ώστε να πάρουν την θέση τους η ομιλία, η κοινωνικότητα και οριοθετημένη συμπεριφορά. Αυτό για να γίνει θέλει υπομονη, σωστό προγραμματισμό και κατάλληλη εφαρμογή βάσει τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

like3

Εξελίξεις στην συμπεριφορά

Εικόνα Γιάννης Μυκ.

Καλησπέρα σας,

Καταρχάς θα ήθελα να απολογηθω για την αργοπορημένη απάντηση μου προς όλους τους ενδιαφερομένους. Η αλήθεια είναι οτι είχα ένα θέμα με τις ειδοποιήσεις το οποίο λύθηκε σήμερα.

Έχοντας ξεκινήσει εργοθεραπεία, ο μικρός μας σε ηλικία πλέον 3 χρονών έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Η βλεμματική του επαφή έχει αυξηθεί κατα πολύ, γυρνάει στο όνομά του σχεδόν πάντα, κοιτάει κάποιον που μπαίνει μέσα στα μάτια και τον παρατηρεί , όπως και τα αντικείμενα που μπορεί να κρατάει για να δεί άν τον ενδιαφέρουν. 

Στοιχεία που ακόμη κρατάει είναι τα τρεξίματα με φωνή καθώς και αναπηδήσεις τοπικά. Τα συγκεκριμένα όμως είναι επιβεβαιωμένα οτι τα κάνει για συγκεκριμένους λόγους, πχ οταν (Δεν) θέλει να κάνει κακά του, οπότε έχουμε ενημερωθεί οτι είναι αισθητηριακά τα οποία βελτιώνονται με το καιρό. 

Εχει ξεκινήσει μιμητική συμπεριφορά, καθώς και συμβολικό παιχνίδι (οχι και τόσο πλούσιο όμως, αλλά είναι μια καλή αρχή).

Δυστυχώς ακόμη λέει πολύ λίγες λέξεις και σπάνια μέσα στην ημέρα, οπότε ο λόγος του ακόμη δεν υπάρχει, αλλά δείχνει συνέχεια οτι θέλει να μιλήσει και προσπαθεί αρκετά, οπότε πλέον με την ένταξη της λογοθεραπείας που θα ξεκινήσουμε άμεσα, ευελπιστούμε να βελτιωθεί. 

Ενα άλλο σημαντικό θέμα, είναι οτι δεν τρώει το μεγαλύτερο μέρος των φαγητών, παρα μόνο πατάτες, πατατάκια, σοκολάτες, φρούτα κτλ... Αυτό δεν τον εμποδίζει να αναπτυχθεί κανονικά, και είναι πολύ καλός στα κιλά του παρόλο που δεν τρέφεται με ποικιλία γευμάτων. Μας είπανε οτι, επίσης αυτό το θέμα είναι αισθητηριακό και χρήζει βελτίωσης.

Δυστυχώς ενα καιρώ COVID-19 το παιδί κλείστηκε αρκετό καιρό μέσα στο σπίτι, κάτι που σίγουρα τον κλόνισε και δεν τον άφησε να λειτουργήσει με βάση το πρόγραμμα του. Ο παιδικός τον βοηθάει σίγουρα πάρα πολύ στην κοινωνικοποίηση και είναι χαρούμενος εκεί, οπότε ενόσω ήταν κλειστά τα σχολεία, σίγουρα "εχασε έδαφος" το οποίο θα προσπαθήσουμε να το ξανακερδίσουμε στο άμεσο μέλλον. 

Εν κατακλείδι, σίγουρα βλέπουμε ένα αρκετά βελτιωμένο παιδί απο τότε που ξεκίνησα να τα περιγράφω και η πρώιμη παρέμβαση ήταν καταλυτική προκειμένου να τον αφυπνήσει και να τον βοηθήσει να εξελιχθεί. Η ανυσηχία μας είναι πλέον περισσότερο για τον λόγο του, που θεωρούμε σαν γονείς οτι μόλις ξεκινήσει , θα "ξεμπλοκάρει" περισσότερο και θα αρχίσει να κάνει μεγαλύτερα βήματα για την αυτοβελτίωσή του.

Σας ευχαριστώ,

like0

Αυτισμός, βία και επιθετικότητα

Εικόνα Νατ Νατ

Μη σας φοβιζουν αυτα: θα μαθει και να μιλαει και να διαβαζει εστω με καθυστερηση και να επικοινωνει με τον τροπο του. Το δυσκολο ειναι η βια και η επιθετικοτητα που εκδηλωνουν αυτα τα παιδια οχι αν αντι στο 1 ετος μιλησουν στα 4 ετη.

like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.