Βρεφικοί σπασμοί (υποπλασία παρεγκεφαλίδας και μικροκεφαλία)

Εικόνα Κaterina M

Καλησπέρα στην ομάδα!

Μόλις σήμερα βρήκα τον χρόνο αλλά και την δύναμη να γράψω την ιστορία μας. Το βρεφάκι μου γεννήθηκε τον Απρίλιο με υποπλασία παρεγκεφαλίδας και μικροκεφαλία, παρά τις άπειρες εξετάσεις που είχαν γίνει προγεννητικά αλλά και κατά τη εμβρυική του περίοδο (τα λάθη των γιατρών κατά την παρακολούθηση της κύησης είναι άπειρα, αλλά με αυτό θα ασχοληθώ εν καιρώ).

Λόγω διάφορων ατυχών συγκυριών η μόνη μαγνητική εξέταση που έχουμε είναι αυτή των 2 ημερών ζωής του που ωστόσο ο παιδονευρολόγος που το παρακολουθεί μου είπε πως δεν έχει και μεγάλη χρησιμότητα πλέον.

Το παρόν μου πρόβλημα είναι οι άτυποι σπασμοί που εμφάνισε πριν από περίπου έναν μήνα κατά κύριο λόγο στον ύπνο του και με την μορφή "τικ" την υπόλοιπη ημέρα...έκανε 24ωρο εγκεφαλογράφημα το οποίο ναι μεν έδειξε υψαρρυθμίες και γενικευμένη εικόνα επιληπτική (έγινε μια αναφορά και σε σπασμούς τύπου west) αλλά όχι εστίες επιληπτικές ακόμα τουλάχιστον.

Νοσηλεύτηκε για δυο εβδομάδες στο ΑΧΕΠΑ όπου ακολουθήθηκε θεραπεία με φαινοβαρβυτάλη και keppra, που θα έλεγα πως μάλλον επιδείνωσαν το πρόβλημα (η τέλος πάντων σίγουρα δεν το βελτίωσαν). Στην συνέχεια αλλάξαμε γιατρό, κόψαμε το keppra και ακολουθούμε κορτιζονούχα θεραπεία (μαζί με την φαινοβαρβυτάλη).

To μωρό μου άρχισε να επανέρχεται ως συμπεριφορά και διάθεση, σίγουρα είναι αρκετά πίσω αναπτυξιακά και σε σχέση με αυτό που ήταν έναν μήνα πριν, αλλά οι σπασμοί επιμένουν. Το εγκεφαλογράφημα που έκανε μετά από αγωγή μιας εβδομάδας είναι βελτιωμένο και ο γιατρός μας αύξησε την δόση της κορτιζόνης και μας είπε ότι γενικά περιμένει να περιοριστούν οι σπασμοί αισθητά....

Οι ερωτήσεις μου είναι:

1. πόσο χρονικό διάστημα είναι επαρκές για να κρίνουμε ότι ένα φάρμακο του ταιριάζει ή όχι, δρα θετικά και σε έναν βαθμό βοηθάει το μωρό;

2. Είναι δυνατόν να έχουμε  καλό εγκεφαλογράφημα χωρίς όμως καλύτερη εικόνα σπασμών;

3. Λόγω της δυσπιστίας μου πλέον στους γιατρούς σκεφτόμουν να πάρω και δεύτερη ή και τρίτη γνώμη αλλά φοβάμαι μήπως μπερδευτώ περισσότερο....

Θα εκτιμούσα τις απαντήσεις σας, ειδικά όσων έχετε εμπειρία, μιας και είμαστε ακόμα στην φάση που όλα είναι πρωτόγνωρα για εμάς...

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Η μικρή μας εμφάνισε βρεφικους σπασμούς 6,5 μηνών

Εικόνα Μαρία

Καλησπέρα. Η μικρή μας εμφάνισε βρεφικους σπασμούς (Σύνδρομο West) όταν ήταν 6.5 μηνών.ξεκινησε θεραπεία με Sabril και σταμάτησαν, αλλά μόλις το κόψαμε άρχισαν ξανά. Τώρα είναι 13 μηνών παιρνει ξανά το Sabril ( γιατί το Keppra δεν μας έπιασε) και δεν έχουν σταματήσει οι σπασμοι. Ψάχνω κ εγώ παιδονευρολογους στην Θεσσαλονίκη (είμαστε από επαρχία) για να παρω και άλλες γνώμες. Με ποιον έχετε συνεργαστεί εσείς; Καλη δυναμη, και σας ευχομαι το καλυτερο.. 

like0

Απαντήσεις για τους σπασμούς

Εικόνα Alex

Γεια σου Κατερίνα. Η κόρη μου έκανε βρεφικούς σπασμούς όταν ήταν δύο μηνών και όσο βρισκόμασταν στο νοσοκομείο της δοκίμασαν διάφορες θεραπείες. Η φαινοβαρβυτάλη τη χειροτέρεψε και καταλήξαμε στη θεραπεία Keppra - Depakine. Μετα από λιγες μερες σταματησαν οι σπασμοι και από τότε δεν είχαμε ξανα. Τώρα είναι 2 χρονών. Για τις ερωτήσεις σου έχω κάποιες απαντήσεις, με βάση αυτά που μου λένε οι γιατροί (Ηράκλειο Κρήτης).

1. Τα φάρμακα πάντα βοηθάνε σταδιακα. Πρεπει να περασει ένα διαστημα αλλά αυτο έχει πάντα να κάνει με τον κάθε οργανισμό. Ελπίζω πλεον που σου γραφω αυτο να ειναι παρελθόν και να έχετε βρει τη σωστή θεραπεία.

2. Όχι. H επιληψία υπάρχει και ξεκινάει από τον εγκέφαλο. Τα φάρμακα απλά καταστέλλουν τα συμπτώματά της, δηλαδή τους σπασμούς. Η κόρη μου δεν έχει ξανακάνει σπασμούς αλλά στο ετήσιο εγκεφαλογράφημα φαίνεται ότι η επιληψία είναι εκεί. Γι'αυτο το λόγο δεν υπάρχει περιπτωση ακόμη να δοκιμάσουμε να κόψουμε κάποιο φάρμακο - σταδιακά πάντα- έστω και ας μην έχει ξανακάνει επεισόδιο. Μόνο ο εγκέφαλός της μπορεί να λύσει το πρόβλημα δυστυχώς δεν έχει φτάσει η ιατρική σε άλλο επίπεδο. Η νευρολογία είναι απίστευτα δύσκολη, δύσκολο να εντωπιστούν οι λόγοι που προκαλούν αυτές τις παθήσεις.

3. Συνήθως οι γιατροί πάνε με βάση πρωτόκολλου. Δηλαδή θα κανουν τα βήματα που θα έκανε και ένας γιατρός στο Μιλάνο. Αυτό που μου είπε ένας φίλος Ιταλός γιατρός που δουλεύει σε αυτό το τμήμα είναι, ότι αφού οι σπασμοί έχουν κατασταλλεί, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και δεν υπάρχει κάτι εξτρα που θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί. Εννοείται ότι εαν δεν έχετε βρει λύση, να πάτε!

Ελπίζω να βοήθησα. Καλή δύναμη! Και να θυμόμαστε πάντα οτι τα μαναρια μας είναι μοναδικά και ιδιαίτερα, όπως όλοι οι άνθρωποι άλλωστε. 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.