Ασφαλιστική Αναπηρία (βιοποριστική ανικανότητα του ασφαλισμένου)

Εικόνα Ανδρέας Μπαρδάκης

Με αφορμή τις πρόσφατες εγκυκλίους του ΙΚΑ:

α): Σ32/23-11/12/2014 Κρίση περί ιατρικής και ασφαλιστικής αναπηρίας των ασφαλισμένων από 1/1/1993, σύμφωνα με τη με αρ. 269/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Υπενθύμιση οδηγιών των εγκυκλίων 18/1991 και 67/2011.

β): Π51/44-12/12/2014  Αρμοδιότητα Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. να αποφαίνονται περί της ιατρικής και ασφαλιστικής αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που παραπέμπονται στα ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Επιθυμούμε με αυτό το άρθρο να εξηγήσουμε σε λίγα λόγια το θέμα της ασφαλιστικής αναπηρίας που οφείλεται να προσδιορίζεται στον ασφαλισμένο που κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση, όπου ως "ασφαλιστική" ή "επαγγελματική" αναπηρία, εννοούμε τη βιοποριστική ανικανότητα του ασφαλισμένου.

Έτσι, όταν εκτιμάται η αναπηρία ενός ασφαλισμένου που αιτείται συνταξιοδότηση λόγω της αναπηρίας του, τα κριτήρια για την αναπηρία του είναι δύο ειδών:

  1. Τα ιατρικά κριτήρια, τα οποία θεωρούνται αμιγώς αντικειμενικά για την κρίση της σωματικής, ή της πνευματικής πάθησης.
     
  2. Τα ασφαλιστικά κριτήρια, δηλαδή τα κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θεωρούνται υποκειμενικά, όπως είναι η ηλικία, η μόρφωση, οι δεξιότητες για το επάγγελμά του ή κάποιο παρεμφερές επάγγελμα και οι συνθήκες αγοράς εργασίας σε συγκεκριμένο τόπο ή χρόνο.

Το θέμα της κρίσης για ασφαλιστική αναπηρία είχε τεθεί πριν λίγα χρόνια από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο γνωμοδότησε (έτος 2012) και μόλις τώρα βγήκαν οι σχετικές οδηγίες διαχείρισης του συγκεκριμένου ζητήματος από το ΙΚΑ.

Έτσι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχει ερμηνευτεί ότι:

Οι ασφαλισμένοι έως 31/12/1992 (οι "ΠΑΛΑΙΟΙ) μπορούν να λάβουν επιπλέον μέχρι 17 ποσοστιαίες μονάδες (ασφαλιστικής αναπηρίας) στο ποσοστό ιατρικής αναπηρίας τους.

Αρμόδιο όργανο για την ασφαλιστική αναπηρία των "παλαιών" ασφαλισμένων είναι ο διευθυντής του ΙΚΑ και τα Διοικητικά Δικαστήρια (ασφαλιστικά όργανα).

Ενώ οι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 (οι "ΝΕΟΙ") μπορούν να λάβουν έως επιπλέον 15% του ποσοστού ιατρικής αναπηρίας τους, σύμφωνα πάντα με τη βαθμίδα αναπηρίας τους.

Στους "νέους" ασφαλισμένους αρμόδιο όργανο για την κρίση της ασφαλιστική αναπηρίας είναι κυρίως οι Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. οι οποίες αποφαίνονται δεσμευτικά για τα ασφαλιστικά όργανα (Διευθυντής και Διοικητικά Δικαστήρια)

Δηλαδή, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι "παλαιοί" ασφαλισμένοι  κρίνονται με βάση αμιγώς αντικειμενικά ιατρικά κριτήρια.

Ενώ στα επαγγελματικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ) οι παλαιοί κρίνονται με βάση ιατρικά και ασφαλιστικά κριτήρια.

Οι "νέοι" ασφαλισμένοι κρίνονται από όλα τα ταμεία με βάση ιατρικά και ασφαλιστικά κριτήρια.

Αυτές οι ερμηνείες βασίστηκαν κυρίως στους Ν.1902/90, Ν.1976/91 και Ν.2084/92.

Τώρα, επί του πρακτέου:

Σχεδόν όλοι έχετε δικαίωμα στο επιπλέον ποσοστό αναπηρίας εφόσον το κριτήριο της αγοράς εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολύ άσχημο.

  • Οι ασφαλισμένοι που κάνετε Αίτηση για Συνταξιότηση λόγω Αναπηρίας θα μεριμνάτε (στην αίτηση) να ενημερώσετε με τα ασφαλιστικά σας κριτήρια (μόρφωση, επάγγελμα, κατάσταση αγοράς εργασίας) ώστε ο προϊστάμενος του Τμήματος Απονομής Συντάξεων που θα συμπληρώσει την Έκθεση Εκτίμησης Ασφαλιστικής Αναπηρίας να μπορέσει να προσεγγίσει, όσο του είναι δυνατόν, μια ορθή εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης.

Στον Πίνακα 4 (Ειδικές Πληροφορίες), του εντύπου Σ2 (αίτημα για απονομή κύριας σύνταξης αναπηρίας) υπάρχουν τα πεδία 4.11 και το 4.12 σχετικά με τα στοιχεία εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξειδίκευσης των ασφαλισμένων, τα οποία σχετίζονται με τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής αναπηρίας τους.

Επίσης, στο πεδίο 6.1 μπορείτε να συμπληρώσετε και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία.

Δίνουμε ένα παράδειγμα:

Προσοχή:

Σε περίπτωση ταυτόχρονης απασχόλησης και συνταξιοδότησης ο ασφαλιστικός φορέας έχει το δικαίωμα μετά από συνεχή απασχόληση έξι μηνών να σας αφαιρέσει το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας με αποτέλεσμα πιθανή μείωση του ποσού της σύνταξης, μέχρι και διακοπή της σύνταξης.

Ο φίλος σας,

Ανδρέας Μπαρδάκης
http://logistisamea.blogspot.gr

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Διαπιστευτείτε από το NOESI.gr.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τα πρώτα μέλη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Τι είναι και τι παρέχουν οι Συνεργατικές Ομάδες στο NOESI.gr;

Ο κατάλογος επαγγελματιών με διαπιστευμένους επαγγελματίες από το NOESI.gr.Οι Συνεργατικές Ομάδες δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας 2010-2020 από χίλιες (1.000) θέσεις μελών του NOESI.gr, που διέθεταν πρόσβαση σε μία ειδική πλατφόρμα (Google Workspace) που λειτούργησε έως το 2022 με ετήσιο κόστος 72.000$ με χορηγία της Google ειδικά σχεδιασμένη για συνέργειες!

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.