Απόρριψη αίτησης για το επ' αορίστου / ΔΑΔ

Εικόνα Μαριαμ

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έτσι και σε εμάς απορρίφθηκε η αίτηση που κάναμε για να μας αποδοθεί το επ' αορίστου, για το παιδί μου ηλικίας 7 ετών, για πάθηση η οποία βέβαια ανήκει στον πίνακα με τις 43 που το δικαιούνται. Σημειωτέον, ότι η γνωμάτευση μας: διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή 67% παιδικός αυτισμός [σας το αναφέρω όπως ακριβώς το γράφει η γνωμάτευση] είναι μετά τον Νοέμβριο του 2013 [Υπουργική Απόφαση].

Να σας ενημερώσω πως τα ΚΕ.Π.Α. δεν είχαν γνώση, ούτε ακόμη τι φόρμα αίτησης πρέπει να συμπληρωθεί. Ακόμη για τον παιδικό αυτισμό μου ζήταγαν απαραίτητα και δείκτη νοημοσύνης, για να μπορέσει να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό, που εκείνοι μου έλεγαν ότι πρέπει να είναι για την συγκεκριμένη πάθηση 80% ώστε να μου αποδοθεί το επ' αορίστου. Μα τους είπα στον αυτισμό, δεν είναι κριτήριο ο δείκτης νοημοσύνης, καθώς μπορεί να μην συνοδεύεται και από νοητική στέρηση. Π.χ. το σύνδρομο Asperger που συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα με τις 43 παθήσεις, συνήθως έχει υψηλό δείκτη, πως θα συνοδευτεί λοιπόν με έναν χαμηλό δείκτη; Όσο για τα απαιτούμενα ποσοστά, τους εξήγησα πως από ότι κατάλαβα από τον πίνακα με τις 43 παθήσεις, δεν είναι απαραίτητο το 80%, αλλά είναι απαραίτητο να έχεις εκείνα τα απαιτούμενα ποσοστά, που προσδιορίζονται στον Ε.Π.Π.Π.Α. [Ενιαίος πίνακας προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας]. 

Δηλαδή διαβάζουμε την πάθηση στον πίνακα με τις 43 και εκεί μας γίνεται παραπομπή, σε πια σελίδα αναφοράς, πρέπει να ανατρέξουμε στον Ε.Π.Π.Π.Α. ώστε να δούμε τα απαιτούμενα ποσοστά, που για την συγκεκριμένη πάθηση [ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ 43 ΠΑΘΗΣΕΙΣ - Νο 15 ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ / ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ 23417 ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Ε.Π.Π.Π.Α.] που κάνει δεκτό για την συγκεκριμένη πάθηση και το 67% έως 80% και πάνω. Όμως εδώ υπάρχει ένα βλακώδες κενό, που οι άνω η δεν πρόσεξαν, η δεν νοιάστηκαν να επισημάνουν. Είναι όμως ξεκάθαρο και δεν πρέπει να μας προβληματίζει.

Ανακεφαλαιώνω, πριν τον πίνακα με τις 43 παθήσεις, υπήρχε και άλλος προγενέστερος: ΑΡΘΡΟ 16 / ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 / ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3846 / 2010 / ΦΕΚ.66 / Τ.Α. 11 - 05 - 2010 όπου εκεί υπήρχε ο αυτισμός μαζί με άλλες παθήσεις, όπου θα έπρεπε όμως οι συγκεκριμένες παθήσεις να διέθεταν 80%, για να πάρουν το επ' αορίστου.

Ήρθε λοιπόν ο νέος πίνακας με τις 43 συνολικά παθήσεις και λέω συνολικά, γιατί μέσα συμπεριλαμβάνονται και οι παλαιές, που ήτανε στον προηγούμενο πίνακα, και μας ενημερώνει πως η πάθηση για να πληρεί τις προυποθέσεις για να πάρει το επ' αορίστου, πρέπει να έχει τα ποσοστά που ορίζει ο Ε.Π.Π.Π.Α. Εκεί λοιπόν η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή - παιδικός αυτισμός είναι δεκτή με 67% - 80%, στον παλαιότερο πίνακα όμως ήτανε αυστηρά 80% και να επισημάνω ότι εκεί δεν υπήρχε λεπτομερή διαχώριση, π.χ. παιδικός αυτισμός, asperger, rett, κ.λ.π. αλλά αναφερότανε σκέτα αυτισμός.

Ο καινούργιος πίνακας λοιπόν ήρθε για να επαναπροσδιορίσει και να ενημερώσει καλύτερα, άρα λογικά δεν ισχύει το 80%, αφού ο νέος πίνακας επαναπροσδιορίζει και μας παραπέμπει στον πίνακα Ε.Π.Π.Π.Α. όπου εκεί αναφέρει από 67% έως 80%. Εξάλλου και στην εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. αναφέρουν το εξής: που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που σας λέω [με τα κατά περίπτωση ποσοστά που απαιτούνται, άρα μας παραπέμπει στον Ε.Π.Π.Π.Α.] Είναι πιστεύεται έτσι όπως σας τα αναφέρω; λογικά έτσι πρέπει να είναι, αφού εξάλλου έχει καταγραφεί και περιστατικό με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή με 67% που έγινε δεκτό και πήρανε το επ' αορίστου. [πως δίνεται αλλού το επ' αόριστο και αλλού δεν δίνεται; ειδικά για ακριβώς ίδιες περιπτώσεις;] Εμένα παντώς η αιτιολογία που μου δώσανε ανεπίσημα, είναι πως συνήθως δεν δίνεται από την πρώτη φορά, χωρίς όμως αυτό να στέκει πουθενά νομοθετικά, επίσης λόγω μικρής ηλικίας, που και αυτό δεν στηρίζεται πουθενά και ασχέτως αν έχει δοθεί ήδη σε παιδί ίδιας ηλικίας και με τα ίδια ποσοστά, [αναφέρομαι στην περίπτωση που καταγράφηκε και παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα noesi.gr] ακόμη η απόρριψη δεν έγραφε τον λόγο που η συγκεκριμένη εγκύκλιος διατάζει να γίνεται, όταν το αίτημα μας απορρίπτεται.

Σας παρακαλώ βοηθήστε με ενημερώνοντας με και εμένα αν όλα αυτά που διαβάσατε είναι έτσι.

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ / ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΟΜΙΖΩ 6 ΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΝOISI ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟ ΜΕ 67%;

[Ενημέρωση - Updated]
Κάτι που μου διέφυγε νας σας ενημερώσω είναι ότι: μου είπαν λεκτικά βέβαια πάντα και ανεπίσημα [ γιατί η γνωστοποίηση έγραφε μόνο την απόρριψη και όχι τους λόγους όπως θα όφειλαν ] πως η ιατρική κρίση ακόμη και εάν πληρείς τα ποσοστά και η πάθηση σου είναι μέσα στον πίνακα, έχει το δικαίωμα να μην σου αποδόσει το επ' αορίστου. Τότε αναρωτιέμαι εγώ ποιος ο λόγος της νομοθεσίας. Τελικά 67% σε διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή σε παιδί 7 ετών και με γνωμάτευση μετά τον Νοέμβριο του 2013 δικαιούται το επ' αόριστο; η πρέπει να έχει μόνο 80% συμφωνα με τον παλιό πίνακα που σας αναφέρω και στο προηγούμενο μηνυμα μου; Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει;

Σχόλια

Καλημέρα

Εικόνα Tinajazz

Καλημερα σας στελνω προσωπικο μηνυμα.

like0

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα

Εικόνα Σπυρος Μπακος

Τελικα τι εκανες βρηκες ακρη ?? Εχουμε ακριβως το ιδιο προβλημα μονο που η κορη μου ειναι 11 χρονων..

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.