Ένα μικρό ποίημα που τελικά τα λέει όλα

Εικόνα αλικη
«Σε περίμενα πολύ καιρό, αγαπημένε, από τότε που το κορμί μου αλλάζοντας το πρώτο του σχήμα ετοιμαζόταν να σε δεχτεί. Σε περίμενα πολύ καιρό. Την άνοιξη με τα χελιδόνια, το καλοκαίρι με γεμάτα τα χέρια μου ώριμα φρούτα, το φθινόπωρο ανοίγοντας πάνω στο νοτισμένο χώμα τ’ αυλάκια της σποράς, το χειμώνα πίνοντας παλιό κόκκινο κρασί. Μέσα στο μυαλό μου η ανάσα σου η πρώτη, και το πρώτο καλωσόρισμα στον ερχομό σου. «έρχεται», έλεγα, «έρχεται ο νικητής της μοναξιάς, της οδύνης και του θανάτου μου». Κι όταν ήρθες όλες μου οι αγάπες γλίστρησαν από πάνω μου, όπως γλιστράει το νερό πάνω στο γυαλί και δεν αφήνει χνάρι, κι απόμεινε μόνο η δική σου η πιο μεγάλη. Κείνη που ‘ναι ανείπωτη ακόμα, γιατί δεν βρέθηκαν λέξεις ποτέ να την ιστορήσουν, κι ούτε στόμα ανθρώπου ευλογήθηκε ποτέ να ομολογήσει. Ήρθες κι έθρεψες την μοναξιά μου με τη σιωπή, κι ούτε που μου άπλωσες το χέρι. Το δρόμο το δικό μου δεν τον καταδέχτηκες, μήτε τη γλώσσα την προγονική, παρά απλώνοντας τα χέρια σου, άλλοτε με κινήσεις ανάλαφρες σαν των φτερών της πεταλούδας, κι άλλοτε κωπηλατώντας στον αέρα, ιχνογραφείς τα δικά σου μονοπάτια. Έχω ένα παράπονο, ακριβέ μου, και θα σου το πω. Δε μου γύρεψες ποτέ καθαρή αλλαξιά για να γυαλιστείς μες στον καθρέφτη. Κι όμως είσ ’ ωραίος, κι η ομορφιά σου δεν έχει μέτρο, γιατί περιφρονεί την αποδοχή μας. Μας χώρισε ένα ποτάμι απελπισία. Εσύ στη μίαν όχθη κι εγώ στην άλλη. Μα χτίζω ένα γεφύρι να σε φτάσω. Θα ΄ναι γερό γεφύρι, γιατί θα το στοιχειώσω με το κορμί μου. Κι εσύ στέκεις εκεί και με κοιτάς ανέκφραστος, απίστευτα γνώριμος και παράλογα ξένος. Σώμα από μάρμαρο κι από βελούδο, μάτια από νερό και νιόκοπη φλούδα πεύκου, κι απάνω από το μέτωπο ν΄ αφρίζει βουβά, μια θάλασσα τρικυμισμένη. ...............................................................................................

Σχόλια

αντί σχολίου...

Εικόνα arlekinos
Κι αν δεν είμαι το ιδεατό παιδί... δεν το επέλεξα... 'Ακουσε με... Γνώρισέ με... Αγάπησε τη διαφορά μου... Κι ίσως το ιδεατό παιδί να πάρει τη μορφή μου. (Σχόλιο στο εσώφυλλο του "Αλκη δεν είσαι μόνος")
like2

Αλλο ενα ποιημα...

Εικόνα Panic
Σώμα από μάρμαρο κι από βελούδο, μάτια από νερό και νιόκοπη φλούδα πεύκου, κι απάνω από το μέτωπο ν΄ αφρίζει βουβά, μια θάλασσα τρικυμισμένη.Ο γιος μου εναμισυ μολις χρονων. Αυτος ειναι ο τελευταιος στιχος του ποιηματος εκει που το βρηκα δημισιευμενο. Το ποιημα το οποιο παρεθεσε η αλικη το εχει γραψει η Σταυρουλα Τσατσαρουνου -μητερα αυτιστικου παιδιου, εχει τιτλο "Παραπονο" και ειναι "αφιερωμενο σε ολες τις μητερες που απεκτησαν ενα γιο αλλιωτικο". Θυμαμαι το κλαμα που εκανα οταν διαβασα αυτο το ποιημα οταν τυχαια επεσε στα χερια μου μια μερα στη βιβλιοθηκη. Τοτε που δεν ηξερα... Ακομα ενα ποιημα της μητερας Αννας Ραχιωτη με τιτλο "Ησουν και εσυ ανθρωπος" Ησουν εκει, οπως συνηθιζες μόνος και εστεκες μεσα στη βροχη. τα ρουχα σου βρεγμενα, κολλουσαν πανω σου. το κρυο ηταν δυνατο, και τα πόδια σου μεσα στα λασπονερα. Μα εσενα ουτε που σε ενοιαζε. Πότε χαμογελούσες και ποτε μαλλωνες με τις σταγονες της βροχης που επεφταν στο προσωπο σου. Τα ματια σου ηταν υγρα, τα ανοιγοκλεινες ξανα και ξανα λες και κατι ηθελες να διωξεις. Ηταν η βροχη ή μηπως τα δάκρυα; Δεν μπορεσα να δω. Φανταζες υπνωτισμενος απο τον ηχο που εκανε το νερο, οπως αγγιζε το χωμα τα ξερα φυλλα. Στιγμες στιγμες σε ειδα να λικνιζεσαι, λες και σε ειχε συνεπαρει το ακουσμα μιας μελωδιας. Ησουν ενα με τη φυση κι εδειχνες μαγεμενος. Περασαν κατι ανθρωποι και σε ειδαν και τρομαγμενοι ετρεξαν να φυγουν. Ισως σε περασαν για αγριο ζωο, ισως και για αγνωστο στοιχειό. Ηταν η βροχη, ισως που ειχε αρχισει να σκοτεινιαζει κιολας, και ετσι δεν μπορεσαν να διακρινουν οτι ησουν και εσυ ανθρωπος. Να σημειωσω εδω οτι ο Χρηστος Αλεξιου προλογιζει αυτα τα δυο ποιηματα, αναφεροντας καποια πραγματα για τον αυτισμο και λεει αναμεσα σε αλλα οτι ο αυτισμος ειναι μια δυσεξηγητη ψυχοπνευματικη διαταραχη και οτι τα αυτιστικα ατομα εχουν ειδικα μειονεκτηματα τα οποια συνυπαρχουν συχνα με πλεονεκτηματα. Δε θα σχολιασω ουτε θα κρινω αν ο προλογος αυτος ειναι σωστος ή λανθασμενος να αναφερω μονο οτι η αποψη αυτη εχει διαφοροποιηθει με το περασμα του χρονου.
like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.