Γονείς, πείτε μας για τα σημάδια του αυτισμού!

Εικόνα zwh

Φιλες και φιλοι αυτης της ομορφης παρεας γεια σας. Xρειαζομαι "τα φωτα σας" και ξερω οτι μονο εσεις μπορειτε να με βοηθησετε. Έχω μια φιλη που ζει σε ενα απομακρυσμενο νησι του Βορείου Αιγαιου. Μεγαλωμένη σε μια οικογενεια με αλκοολικο και χαρτοπαιχτη πατερα, ενα αδερφο με χαρακτηρισμο απο τους νησιωτες "καθυστερημενο" περασε πολλες δυσκολιες και με χιλια βασανα κατεφερε να τελειωσει τη Β' Γυμνασιου και προσφατα να κανει οικογενεια.

Δώστε προσοχή, χρειάζεται η συνδρομή σας.

Μολις απεκτησε το μωρακι της αρχισε να διαβαζει τα παντα σχετικα με τη σωστη ανατροφή του. Προσφατα σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχαμε μου ειπε οτι διαβασε καπου τα συμπτωματα του αυτισμου και αναγνωρισε πολλα απο αυτα στον αδερφό της (ο οποιος καπου τον εστειλαν οι δικοι της, μαλλον σε ιδρυμα και δεν ξερει εδω και χρονια που ειναι) και αγχώθηκε πολυ για το θεμα της κληρονομικοτητας.

Mιλησε με τον παιδιατρο του γιου της (ο οποίος ειναι 10 μηνων) αλλα ο παιδιατρος της απαντησε οτι σε τοσο μικρή ηλικια δεν μπορει κανεις να ανιχνευσει κατι και πρεπει να περιμενουν το παιδακι να γινει 3-4 χρονων. Zητησε τη βοηθεια μου, αφου δεν εχει που αλλου να απευθυνθει και εγω ανακάλυψα το site αυτο. Διάβασα τις ιστοριες σας και είδα ότι πράγματι τα περισσότερα περιστατικα ανακαλύφθηκαν οταν τα παιδακια σας ηταν 3-4 χρονων ενω ειχαν φυσιολογικη αναπτυξη μεχρι τοτε.

Αυτο που ερχομαι να ρωτησω εσας και ξερω οτι η βοηθεια σας θα ειναι πολυτιμη οχι μονο σε αυτη τη μητερα, αλλα σε πολλες που εχουν τις ιδιες αποριες ειναι το εξης: Όλοι εσεις θα βλεπατε κατι "περιεργο" στις συμπεριφορες των παιδιών σας όταν ηταν μικρα, που ομως το δικαιολογουσατε επειδη ηταν μικρα. Όταν ομως εγιναν οι διαγνωσεις και μιλησατε με ειδικους τοτε θα σας εξηγησαν οτι τα "περιεργα" που βλεπατε ηταν δειγματα αυτη της διαταραχής αλλα δεν τα γνωριζατε.

Θα μας βοηθουσε λοιπον πολυ αν οσοι απο εσας θελετε, να μας αναφερετε καποια απο εκεινα που εκαναν τα παιδια σας οταν ηταν κατω του ετους ή μεχρι 2 χρονων που αργοτερα ανακαλυψατε οτι ηταν φανερα σημαδια.

  • Για παραδειγμα καποιος απο εσας ανεφερε οτι μιλουσε στο μωρακι του και αυτο δεν του εδινε σημασια - σα να ητσν κωφο - οι απαντηση των γονιων ηταν "μας γραφει" αλλα αργοτερα αποδειχτηκε οτι αυτο ηταν ενα σημαδι του αυτισμου.
  • Ή καποιος αλλος ανεφερε την ελλειψη κοινωνικοτητας του παιδιου του.

Μπορειτε να μας βοηθησετε; Να μας πειτε καποια πραγματα απο την εμπειρια σας, καποια σημαδια, ωστε αν βρούμε πολλά από αυτά στο μωράκι μας, να αρχίσουμε να ειμαστε πιο υποψιασμένοι και να το ψάξουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Σχόλια

Σημάδια υγιούς επικοινωνίας

Εικόνα Fouli Bakali

Το βρέφος στην ηλικία αυτή έχει αρχίσει να μπουσουλά. Οι γονείς αναφέρουν πως τώρα τα βρέφη θυμώνουν πιο συχνά και πιο έντονα, όταν αποτύχει κάποια προσπάθειά τους. Μετά τους 7-8 μήνες τα βρέφη αναστατώνονται, όταν ο γονέας βγει από το δωμάτιο και τον αναζητούν. Ακόμα, μητέρα και βρέφος μοιράζονται από κοινού τα συναισθήματά τους: αν δηλ. η μητέρα κοιτάξει κάπου αλλού, προς εκείνη την κατεύθυνση θα κοιτάξει και το μωρό. Επιπλέον σε αυτή την ηλικία, το μωρό αναζητά ενδείξεις για το πώς πρέπει να φέρεται και να αισθάνεται: π.χ. Έχουμε γίνει πολλές φορές θεατές της σκηνής, όπου το βρέφος παίρνει κάποιο αντικείμενο από το τραπέζι και γυρνά προς το μέρος μας περιμένοντας να δει την αντίδρασή μας. Τέλος, στους 9 περίπου μήνες τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν λεξούλες και εκφράσεις, όπως «κάνε αντίο» ή «θες το μπουκάλι σου». Αυτά για την ενημέρωσή σας. Είναι απόσπασμα από το βιβλίο των Cole and Cole: "H ανάπτυξη των παιδιών".

Πιστεύω ότι γίνεστε υπερβολική (και δικαιολογημένα).

Με εκτίμηση,
Μπακάλη Ευμορφία
Ψυχολόγος

like4

Έχω ένα αγοράκι με MSDD, δηλαδή μια σκάλα κατώτερη από αυτισμό

Εικόνα Agrianitis

Αγαπητή φίλη Ζωή, καλώς όρισες στην παρέα. Εγώ έχω ενα αγοράκι 3,5 χρόνων και έχει αυτισμό (Multiple System Development Disorder) (MSDD) δηλαδή μια σκάλα κατώτερη από αυτισμό. Εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα τίποτα πως το παιδί είχε κάτι, μόνο περίπου δύο χρονών αρχίσαμε να ψαχνόμαστε γιατί δεν μίλαγε. Θέλω να σου πω δηλαδή πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
Με εκτίμηση, Agrianitis Panos

like3

Γειά σου Ζwh

Εικόνα Soula
Γεια σου Ζwh, Ο Γιαννης ειχε κανονικη αναπτυξη σε ολους τους τομεις, παιχνιδι, περπατημα, μπουσουλημα, ομιλια [εδώ για κανα εξαμηνο μιλαγε στο τριτο προσωπο]. Οταν ηταν 3 χρονων μου εκανε εντυπωση η εντονη γκρινια και η ενασχοληση του με τους αριθμους. Να ειστε καλα. Με εκτιμηση, Σουλα
like0

Σημάδια διαταραχής

Εικόνα Marian
Στην δική μας περίπτωση τα σημάδια ήταν εμφανή, αλλά δεν μπορούσαμε να τα αξιολογήσουμε ως προς τη σοβαροτητά τους. Γι αυτό και απευθυνθήκαμε σε γιατρό γύρω στους 18 μήνες. Το πρώτο πράγμα που είχα προσέξει στην ηλικία που αναφέρεστε ήταν η αδιαφορία του για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Μπορούσε κάποιος να φύγει από κοντά του και να τον αφήσει μόνο του για πολλή ώρα χωρίς να το αντιληφτεί καθόλου. Δεν ήθελε αγκαλιά και από μωρό ποτέ δεν δέχτηκε να τον νανουρίσω ή ταίσω αγκαλιά και μετά τους εφτά μήνες κρατούσε το μπουκάλι μόνος του. Αυτό που μας μπέρδευε ήταν ότι είχε την νοημοσύνη να εκτελεί πολλά από τα παιχνίδια της ηλικίας του γρήγορα και σωστά, δηλαδή τοποθετούσε τους κρίκους ή τα τα σχήματα και σε ηλικία ενός έτους έφτιαχνε ένα παζλ με μεμονωμένες εικόνες πολύ γρήγορα. Αλλά δεν μας κοίταζε ποτέ όταν του μιλάγαμε σαν να ήταν κουφός και δεν ζητούσε ποτέ τίποτα ούτε φαγητό ή νερό. Στην ηλικία των δεκαπέντε μηνών αρχισε νε εκτελεί κάποιες περιέργες κινήσεις του καφαλιού και να κοιτάζει τα παιχνίδια με την άκρη του ματιούστο φως και με περιέργο τρόπο. Ακόμα δεν έκλαιγε ποτέ, ούτε όταν χτύπαγε και πολλές φορές τα βράδια τον έβρισκα όρθιο στο κρεβάτι του γιατί κάτι ήθελε, αλλά δεν έκανε τον παραμικρό θόρυβο. Στην διατροφή του δεν πέρασε στην στερεή τροφή στον αναμενόμενο χρόνο, αλλά μέχρι τα δυο έτρωγε μόνο ρευστές τροφές. 'Εδειχνε αξιοπερίεργη δραστηριότητα σε σωματικές ασκήσεις όπου είναι πολύ επιδέξιος και έλλειψη φόβου (δεν έχει χτυπήσει από μόνος του ποτέ μέχρι σήμερα). Η διάγνωση έγινε λίγο πριν από τα δύο.
like2

Παρακαλώ για τη γνώμη σας

Εικόνα ΣΤΕΛΛΑ
Παρακαλώ για τη γνώμη σας.. και την βοηθεια σας.. Θα σας μιλήσω για το ανηψακι μου 12μηνών αγορακι θέλοντας την άποψη σας και τις γνώσεις σχετικά με την εξέλιξη της αναπτυξης του που με ανησυχεί.. Καταρχήν είναι πολύ αδύνατο 8700κιλά (γεννήθηκε 2850) εξαιτιας ίσως πολλών ιωσεων και κρυωμάτων που πέρασε. Δεν περπατά.. ομως μπουσουλά.. δεν κανει γεια, αντιο, δεν σβήνει κερί, δεν δειχνει να καταλαβαίνει το όχι, ή άπλές εκφράσεις.. όμως ευτυχώς γελάει και θέλει πολλές αγκαλιές και αν φύγει απο το δωμάτιο η μητερα του κλαιει.. Γενικώς είναι σαν ένα μωράκι π.χ. 8 μηνών. Θέλω να πιστεύω ότι οι ιώσεις κτλ που πέρασε τον κράτησαν πίσω.. παρολαυτά ομολογώ ότι ανησυχώ.. και ελπίζω αδικα και υπερβολικά..
like3

Ελπίζω να βοηθήσω

Εικόνα θανασης
Èχω ένα γιο 5, 5 ετών ανακάλυψα με την γυναίκα μου ότι έχει αυτισμό στην ηλικία των 2, 5 ετών. Tα σημάδια που είδαμε και αρχίσαμε να ανησυχούμε είναι τα εξής:
    1. Είχε στερεότυπες κινήσεις. 2. Δεν ήθελε να παίξει με τον αδερφό του. 3. Δεν έκανε τα παιχνίδια που κάνουν όλα τα μικρά παιδία. 4. Έπαιζε με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι για παρά πολλή ώρα. 5. Δεν είχε καλή βλεμματικη επαφή.
Πιστεύω να σου έδωσα να καταλάβεις πως περίπου είναι ένα παιδί με το φάσμα του αυτισμού. Σου εύχομαι να μη έχει τίποτα και να έχει την πλήρη και γρηγορότερη ανάρρωση και υπομονή, γιατί εάν είναι αυτιστικό θα τη χρειαστείτε. Και να πηγαίνετε το παιδί στην εκκλησία να το μεταλαμβάνετε, γιατί λένε ότι είναι πειρασμεικο.
like1

Πειρασμικο;

Εικόνα Panic
Τι σημαινει πειρασμικο;
like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.