Η πρώτη επαφή με εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας

Εικόνα καλβ
Αν κάτι θα σας φανεί χρήσιμο από αυτά που έχουμε δοκιμάσει και εφαρμόζουμε στην εκπαίδευση του Διονύση είναι ο εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας του. Εν συντομία να σας πω ότι από 1-3 ετών έκανε 3 φορές την εβδομάδα, εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία στην Πάτρα, αναγκαζόμαστε δηλ. να ταξιδεύουμε με το μικρό κάθε εβδομάδα.
NOESI.gr: Με εξαιρετικό ενδιαφέρον διαβάζουμε για εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας!


Αυτό μας κούρασε πολύ, ώστε όταν βελτιώθηκε κινητικά (περπάτησε 21/2χρ.) αποφασίσαμε να συνεχίσει στη Ζάκυνθο τις ασκήσεις σε ένα κέντρο που είχε μόλις ανοίξει και ήταν κυρίως για παιδιά με ΔΑΔ. Εκεί σε ηλικία περίπου 3 χρονών ήρθε σε επαφή με το PECS στο οποίο ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα. Η εικόνα ήταν το μέσο με το οποίο μπορούσε πλέον να μας ζητήσει αυτό που ήθελε και να τον καταλάβουμε. [ Τι είναι το PECS; ] Η χαρά του ήταν απίστευτη, ενώ πολλές φορές αυτό που ήθελε ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που νομίζαμε ότι θέλει. Ο Διονύσης είναι ένα παιδί πολύ κοινωνικό που αναζητά με οποιοδήποτε τρόπο την επικοινωνία και απολαμβάνει να συζητάς μαζί του για ό,τι ζει καθημερινά. Κάποια στιγμή λοιπόν το PECS ήταν πολύ λίγο για σχολιασμούς - αφηγήσεις αυτών που έκανε ή άκουγε ή του διαβάζαμε, ενώ ταυτόχρονα το κέντρο στο οποίο παρακολουθούσε, δεν μας κάλυπτε στις ατομικές ανάγκες εκπαίδευσης του Διονύση. Έτσι αποφασίσαμε να πειραματιστούμε στέλνοντάς τον σε κανονικό νηπιαγωγείο (ήταν 6 χρονών) με συνοδεία, ενώ ξεκινήσαμε συνεργασία με το Χατζηπατέρειο Ίδρυμα στο πρόγραμμα του τηλεΚΑΣΠ ,στο οποίο συνεχίζουμε ακόμα. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει για το Διονύση 1 ώρα ειδικής αγωγής και 2 ώρες εργοθεραπείας την εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό σημαίνει ό,τι εγώ και ο Διονύσης καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή συνδεόμαστε με την Αθήνα και σε πραγματικό χρόνο γίνεται το μάθημα έχοντας άμεση οπτική και ακουστική επαφή με τους εκπαιδευτές. Όπως καταλαβαίνετε το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα είναι για μας που ζούμε στην επαρχία πραγματικά σωτήριο.

Σχόλια

Καλώς ήρθατε

Εικόνα soula
Καλως ηρθατε, Μπραβο που βρηκατε εναλλακτικους τροπους για τις συνεδριες σας. Μπραβο και σε αυτους που προνοησαν και εδωσαν αυτη την δυνατοτητα και σε εσας και σε αλλους φανταζομαι που μενουν επαρχια. Καλη συνεχεια. Με εκτιμηση, Σουλα
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.