Παραμιλητό μου

Είναι τελικά λίγες οι φορές που ξεχνιέμαι και νομίζω ότι δεν τρέχει τίποτα. Και είναι πολύ περισσότερες εκείνες που αντιλαμβάνομαι πως ακόμα και αν δεν είχα ποτέ μου τη διάθεση να προβληματίσω τους ανθρώπους που αγαπάω, τώρα το κάνω, είτε θέλω είτε όχι.
NEO: Ένα νέο "βιολόγιο" (με πολύ νου!) ξεκίνησε!
Σχόλιο από το NOESI.gr: Η Κατερίνα μιλά για πράγματα που γνωρίζει. Θεωρία + πράξη!


Και είναι ακόμα πιο δύσκολο για έναν άνθρωπο που είχε μάθει πριν την αναπηρία του. να είναι ανεξάρτητος και κυρίως αυτόβουλος. Ένας τέτοιος χαρακτήρας είναι επίσης συνήθως αρκετά εγωιστής/πρόθυμος ώστε να δίνει όλο το «χώρο» και την άνεση στους ανθρώπους του να στηρίζονται πάνω του, χωρίς να ασκεί πιέσεις. Ε, λοιπόν, το σκηνικό αυτό αλλάζει μετά την αναπηρία. Ούτε για ψέματα, ούτε για προσωρινά. Αληθινότατα και μονιμότατα. «Ζωή, μού βγήκες φάρσα...». Και μάλιστα κακόγουστη. Και άμα είσαι στα 20, δεν γνωρίζεις με βεβαιότητα για ποιο λόγο επιλέγεις να συνεχίσεις μετά από αυτό. Αυτά που έχεις κάνει και όσα έχεις νιώσει δεν είναι πολλά για να κρατηθείς σφιχτά πάνω τους και να σωθείς, ούτε λίγα είναι όμως, ώστε να βρεις το κουράγιο να τα αρνηθείς και ν’αρχίσεις απ’την αρχή.
    Το μόνο που θυμάμαι έντονα, είναι ένα τέλος και η ανάμνηση ενός έργου. Τώρα είμαι στο παρασκήνιο. Και χαζεύω τους καινούργιους πρωταγωνιστές.
Ωστόσο, η αναπηρία μπορεί να διαμορφώνει νέες (φυτοζωικές) συνθήκες πραγματικότητας, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο πλάθει καινούργιες προσωπικότητες. Αυτά που κουβαλούσα στο μυαλό μου και τα μοντέλα ζωής που υποστήριζα, δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Δεν έχω να παλέψω τόσο με τις σκέψεις μου, όσο με τις σκέψεις των άλλων. Όταν επιθυμώ να περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που αγαπάω, έχω το χρέος να ακούω προσεχτικά, να είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο να αντιλαμβάνομαι αντιδράσεις που παίζουν με τις ισορροπίες, και να είμαι σε ετοιμότητα όταν οι ισορροπίες αυτές γκρεμίζονται. Όχι γιατί μπορώ να ανατρέψω τις καταστάσεις (αυτό έτσι και αλλιώς δεν γίνεται όταν η πραγματικότητα δρομολογείται από μόνη της και σε αφήνει πίσω), αλλά γιατί απλώς θέλω να βρίσκομαι εκεί. Να είμαι μπροστά στις εξελίξεις (με όποιες συνέπειες) και να κοιτάω κατάματα (ή στα κλεφτά) τις αλλαγές. Το ψυχικό κόστος είναι μεγάλο. Ειδικά όταν γίνεσαι μάρτυρας της κούρασης, της απογοήτευσης, και της δυσφορίας των ανθρώπων του περιβάλλοντός σου, για τους περιορισμούς και τις συνθήκες που πρέπει να βιώσουν λόγω της δικής σου αναπηρίας. Είναι αλήθεια ότι, τότε, ούτε να πεις ούτε να κάνεις πολλά μπορείς. Και ας είναι σχεδόν σπαρακτική η αγάπη που σας συνδέει. Όταν πρόκειται για ερωτική σχέση, το παιχνίδι είναι πιο σκληρό. Και αν δεν έχεις το κόμπλεξ τού να τη βγεις από πάνω, τότε άλλος λέει την τελευταία λέξη, εσύ μάλλον καταπίνεις τη γλώσσα σου, και μεταξύ μας... δε σε βλέπω και πολύ καλά! Οι εξελίξεις είναι άφθονες σε ποικιλία, και βεβαίως έχει να κάνει με τις προσωπικότητες των δύο συντρόφων. Και ίσως ακόμα και με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιούργησαν αυτοί τη σχέση τους. Πώς λέμε «π.Χ. και μ.Χ.» ή «ΠΑΤ και ΜΑΤ»; Ε, έτσι παίζει και το «σχέση προ αναπηρίας και σχέση μετά αναπηρίας». Είναι όντως διαφορετικές καταστάσεις. Και ίσως με αφορμή αυτό, έχει ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει ερωτικό σύντροφο. Δεν θυμάμαι για παράδειγμα, να έχω διαλέξει παλιότερα σύντροφο, με το σκεπτικό ότι θα ζούσαμε ευτυχισμένα μαζί, ακόμα και αν αποκτούσε ή αποκτούσα αναπηρία μετά από κάποιο ατύχημα! Ίσως είναι και άρρωστο να σκέφτεται κανείς έτσι. Ωστόσο, η αναπηρία υπάρχει, και ενίοτε σε βρίσκει. Και μαζί με σένα, βρίσκει και τον άνθρωπό σου. Το παραμύθι, λοιπόν, ή αρχίζει από εδώ, ή κάπου εδώ τελειώνει. Το τέλος του μένει πάντοτε μυστικό, για να έχει και σασπένς!

Σχόλια

Κατερίνα καλή αρχή!

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Καλώς ήρθες! Μου πήρε χρόνο να καταλάβω τι μου λέει το όνομα, με μπέρδεψε και το "φοιτήτρια στην Ειδική Αγωγή", που αναφέρεις στο προφίλ σου (και σκέφτηκα από κει θα την ξέρω). Αλλά θυμήθηκα από πού (δε) "γνωριζόμαστε" (διαδικτυακώς). Όσα γράφεις είναι τόσο διαλεγμένα... Διάβασα πολύ προσεκτικά τις σκέψεις σου. Χαίρομαι που άρχισες να ...παραμιλάς στις του NOESI.gr. Όχι μόνο λόγω των σπουδών σου αλλά και λόγω της παιδείας σου. Ξέρεις έχουμε νέους γονείς στην παρέα μας, με παιδιά που προσπαθούν πολύ για να μάθουν, που χρειάζονται να ακούσουν μία νέα κοπέλα, γερή, δυνατή που πέρασε μέσα από κύμματα για να φτάσει ως εδώ. Διαβάζω στην προτελευταία σου πρόταση κάτι πίσω από τη γραμμή που πιάνει το κείμενο, και με στεναχωρεί... «Το παραμύθι δεν τελειώνει...» Ούτε το τελειώνουμε ούτε τελειώνει μόνο του... Τα παραμύθια περνούν από γενιά σε γενιά. Από προπάπου σε εγγόνι... Έτσι και οι άνθρωποι και οι ζωές τους, νομίζω. Αφήνουν το στίγμα τους, γερό ή ασθενές, για φάρο ή για φως. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω κι άλλα κείμενά σου.
like2

Από τα καλύτερα που εχω διαβάσει...

Εικόνα mairipapa
Μας επεξεργαζεσαι αντικανονικα, κοινως μας δουλευεις αντικανονικα. Κι αυτο γιατι:
    1) Εχεις αυτογνωσια 2) Αρα μπορεις να προβλεπεις 3) Και αφου προβλεπεις, αποφασιζεις σε τελικη αναλυση εσυ για το μελλον σου 4) Και το μελλον σου οπως λες ειναι συμβιβαστικο 5) Αρα αφου γνωριζεις τον συμβιβασμο που εισαι διατεθημενη να κανεις 6) Τον κατευθυνεις και τον ωραιοποιεις 7) Και καπως ετσι βρισκεσαι αυτη τη στιγμη στο "νεκρο σημειο" 8) Ακριβως εκει που αποφασιζεις αν θα δωσεις κλοτσια στο παρελθον και θα αγναντευεις μονο το μελλον.
Αντε λοιπον μη περιμενεις, δωσε τη κλοτσια... και δρομο.
like0

Γνωριμία

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
Κατερίνα καλωσόρισες! επειδή δεν υπάρχει το e-mail σου μπορείς να μου το στείλεις στο δικό μου, mageandi@yahoo.gr, προκείμενου να επικοινωνήσουμε σε προσωπικό επίπεδο; σε ότι αφορά το βιολόγιο σου απλά να σου πω ότι λίγα βιολόγια με έχουν αγγίξει τόσο όσο το δικό σου. καλή επιτυχία σε ότι κι αν κανείς στη ζωούλα σου. με αγάπη και φιλική διάθεση Μαίρη Βελλή
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.