Συνδρομο Down και καρκίνος

Εικόνα Anonymous
Γιατί τα άτομα με σύνδρομο Ντάουν δεν παθαίνουν καρκίνο: Γενετική μελέτη αποκαλύπτει γιατί οι άνθρωποι που γεννιούνται με σύνδρομο Ντάουν είναι συνήθως απρόσβλητοι στις περισσότερες μορφές καρκίνου - διαθέτουν ένα επιπλέον αντίγραφο γονιδίου που εμποδίζει τους όγκους να τραφούν και να αναπτυχθούν. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον για την καταπολέμηση του καρκίνου, αναφέρει στο περιοδικό Nature η ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ και άλλων ιδρυμάτων. Τα άτομα με σύνδρομο Ντάουν (γνωστό και ως τρισωμία 21) φέρουν σε κάθε κύτταρό τους τρία χρωμοσώματα 21, αντί για δύο όπως οι υγιείς άνθρωποι. Το χρωμόσωμα αυτό περιλαμβάνει 231 γονίδια. Ένα από αυτά, το DSCR1, βρέθηκε να προστατεύει από τις περισσότερες μορφές καρκίνου -με εξαίρεση τη λευχαιμία- επειδή εμποδίζει το σχηματισμό των νέων αγγείων που χρειάζονται οι καρκινικοί όγκοι για να αναπτυχθούν. Προηγούμενη μελέτη σε 18.000 ασθενείς με Ντάουν έδειχνε ότι η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο σε αυτή την ομάδα είναι 10 φορές μικρότερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Στη νέα έρευνα, η προστατευτική ιδιότητα του γονιδίου DSCR1 διαπιστώθηκε αρχικά σε ποντίκια με τρισωμία 21, ένα ζωικό μοντέλο για τη μελέτη του συνδρόμου Ντάουν. Τα πειραματόζωα αυτά δεν ανέπτυσσαν εύκολα καρκίνους όταν οι ερευνητές τους μεταμόσχευσαν κύτταρα από ανθρώπινους όγκους. Για να εξετάσουν το ρόλο του ανθρώπινου γονιδίου DSCR1, οι ερευνητές δημιούργησαν βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα δέρματος από υγιείς ανθρώπους και από άτομα με Ντάουν. Όταν μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκια, τα βλαστοκύτταρα των υγιών ανθρώπων δημιούργησαν τερατώματα, ένα είδος όγκου, ενώ τα βλαστοκύτταρα με τρισωμία 21 δεν προκάλεσαν τέτοιες ανωμαλίες. Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να συνεχίζουν τη μελέτη του συνδρόμου με την υποψία ότι θα ανακαλύψουν κι άλλα προστατευτικά γονίδια. «Δεδομένου ότι το ανθρώπινο χρωμόσωμα 21 περιέχει πάνω από 200 γονίδια, θα ήταν απροσδόκητο αν το DSCR1 ήταν το μόνο γονίδιο του χρωμοσώματος που εμπλέκεται στην καταστολή των όγκων σε άτομα με σύνδρομο Ντάουν» γράφουν οι ερευνητές στο Nature. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1016077

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.