Οι θέσεις του Υπουργείου για το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής (ΕΟΠΥΥ)

Εικόνα NOESI.gr

Διαβάστε παρακάτω όλη την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των κλάδων για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ.

«Επειδή γίνεται πολύ σπέκουλα γύρω από το θέμα της ειδικής αγωγής που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ,να πω μερικά πράγματα γιατί ορισμένοι δεν κατανοούν, επειδή δεν τους συμφέρει, ότι περνάμε σε νέο κοινωνικό συμβόλαιο αναδιανομής των υπαρχόντων πόρων με κριτήριο:

Α) το συμφωνημένο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι το 2018,

Β) την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ασθενών και

Γ) τον έλεγχο των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους ιδιώτες παρόχους.

Φέτος λοιπόν μετά την πρόσφατη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια, αυξήσαμε το όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας και των παροχών σε είδος από ιδιώτες παρόχους προς τους ασθενείς από 1 δις 402 εκατομ ευρώ σε 1 δις 525 εκατομύρια.

Αποφασίσαμε λοιπόν

ΠΡΩΤΟΝ να διανείμουμε αυτο το ποσο στις διάφορες κατηγορίες παρόχων (κλινικές εργαστήρια ,κέντρα αποκατάστασης ,γιατρούς, φυσικοθεραπευτές ,ψυχιατρικές κλινικές, μονάδες τεχνητού νεφρού, αποζημιώσεις ασθενών για ειδική αγωγή, σκευάσματα διατροφής, ειδική αγωγή, ιατροτεχνολογικά προϊόντα κλπ κλπ) με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες, το ύψος της δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια, την εκτιμώμενη παραοικονομία που ξέρουμε και υπολογίζουμε πόση είναι με συγκρίσεις τιμών από άλλες χώρες, τη δυναμικότητα του δημοσίου τομέα στην κάθε κατηγορία και βέβαια τη συχνότητα των παθήσεων στο γενικό πληθυσμό με βάση διεθνείς και ελληνικές στατιστικές.
Έτσι άλλες κατηγορίες αυξήθηκαν, άλλες κατηγορίες έμειναν στο ίδιο ύψος και άλλες μειώθηκαν .

ΔΕΥΤΕΡΟΝ αποφασίσαμε για το σύνολο σχεδόν των κατηγοριών αυτών να μπει ΟΡΙΟ ΔΑΠΑΝΗΣ όπως συνέβαινε εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές απο τις κατηγορίες αυτές (π.χ. κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσικοθεραπευτές κ.λπ. κ.λπ.). Υπέρβαση της δαπάνης αυτής σημαίνει πλέον για όλες τις κατηγορίες αυτόματη περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού από τους παρόχους.

ΤΡΙΤΟΝ αποφασίσαμε ότι ΟΛΟΙ οι πάροχοι πλέον θα υπογράφουν συμβάσεις με τον οργανισμό και θα αποζημιώνονται από αυτόν απευθείας και όχι όπως γινόταν σε αρκετές κατηγορίες μέχρι τώρα με πληρωμή των ασθενών που κατέθεταν τιμολόγια αφού πρώτα είχαν πληρώσει οι ίδιοι τις υπηρεσίες ή τα Υλικά (π.χ. την ειδική αγωγή, γυαλιά, διατροφή, ορθοπεδικά, ακουστικά κλ.π.). Αυτό αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ για τους ασθενείς και σε χρήμα και σε χρόνο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι από φέτος ο ΕΟΠΥΥ, εκκαθαρίζει με ΕΛΕΓΧΟ κάθε μήνα το σύνολο των υποβολών που δέχεται από τους παρόχους που είχε συμβάσεις και τους πληρώνει εντός τριών μηνών (και όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια προκαταβολή 90% χωρίς έλεγχο μετά από 6-7 μήνες και το υπόλοιπο το άφηνε χρέος που δεν πληρωνόταν ποτέ συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμα οφειλές)

Αυτός ο τρόπος εκκαθάρισης και πληρωμής θα επεκταθεί από φέτος ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

Μια από τις κατηγορίες νέων συμβάσεων είναι και η ειδική αγωγή. Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους γονείς των παιδιών για ένα πακέτο θεραπειών κάθε μήνα αφού κατέθεταν τιμολόγια έχοντας πληρώσει προηγουμένως τα κέντρα η τους θεραπευτές (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, φυσικοθεραπεία).

Η τιμολόγηση των θεραπειών αυτών ήταν εντελώς ΠΑΡΑΛΟΓΗ :λογοθεραπεία 15 ευρώ τη συνεδρία, φυσικοθεραπεία 15 ευρώ, εργοθεραπεία 1,25 ευρω (!!!!!!) ψυχοθεραπεία 2,26 ευρώ (!!!!)

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνταγογραφείται παράλογα υψηλός αριθμός λογοθεραπειών προκειμένου να «φτιαχτεί» ένα πακέτο θεραπείας από 240 έως 450 ευρώ το μήνα ανά παιδί ,αναλόγως τη νόσο ,τη βαρύτητα και τη χρονική διάρκεια της θεραπείας για να καλυφτεί ένα μέρος του μηνιαίου κόστους από τον ΕΟΠΥΥ .(γιατι πολλοί θεραπευτές εισπράττουν παραπάνω από αυτές τις τιμές ,οι εργοθεραπευτές και οι ψυχοθεραπευτές δικαιολογημένα )

Τέλος για να έχουμε μια συνολική εικόνα της τάξης μεγέθους αυτής της κατηγορίας για τον ΕΟΠΥΥ να πω ότι το 2015 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε για ειδική αγωγή σε όλη τη χώρα 106 εκατομμύρια ευρώ και το 2016 85 εκατομ ευρώ (για σύγκριση σημειώστε ότι το σύνολο της δαπάνης για τους γιατρούς που έχουν σύμβαση είναι 110 εκατομ ευρώ με κόστος επίσκεψης 20 ευρω).

Τι κάναμε λοιπόν

Α) Θέσαμε όριο δαπάνης για αυτή την κατηγορία τα 60.000.000 ευρώ που το θεωρούμε ένα λογικό ύψος δαπάνης.

Β) Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει πλέον τους ασθενείς αλλά θα πληρώνει απευθείας τα κέντρα ή τους μεμονωμένους θεραπευτές οι οποίοι θα υπογράψουν συμβάσεις με τον οργανισμό και θα καταθέτουν παραστατικά θεραπειών ανά μήνα με βάση την πάθηση και τις ανάγκες του κάθε παιδιού όπως θα περιγράφονται στον νέο ΕΚΠΥ (κανονισμό παροχών) που εκπονείται ήδη και για τον οποίο δεχόμαστε και διαβουλευόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς της κάθε κατηγορίας παροχών.

Γ) Η αποζημίωση των εργοθεραπευτων θα εξομοιωθεί με των λογοθεραπευτών (15 ευρω) και των ψυχοθεραπευτών θα αυξηθεί σημαντικά αναλόγως το επίπεδο εκπαίδευσης τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία δεν νομίζω ότι σηκώνει καταστροφολογικού χαρακτήρα προσεγγίσεις περί μαζικών απολύσεων και κλεισιμάτων κέντρων ,ούτε εκβιασμούς Γονέων. ΟΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ (με έλεγχο), έτσι θα καταγράψουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανάγκη και ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές

Δεσμευόμαστε ότι η εκκαθάριση των δαπανών θα γίνεται με τον τακτικό τρόπο που γίνεται ήδη και στους άλλους παρόχους.

Δεσμευόμαστε σε συνεργασία και με το υπουργείο παιδείας να επιταχυνθεί η διαδικασία της γνωμάτευσης για τα παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής

Καλούμε σε διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ τους φορείς του χώρου που πρέπει να τελειώσει αυτό το μήνα για να υπογράφουν οι συμβάσεις και να μπούμε σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας που ανακουφίζει τους γονείς των ασθενών ,αμείβει την πραγματική υπηρεσία και διαφυλάσσει το δημόσιο χρήμα .

Αυτά και άλλα ειπώθηκαν από μένα στη συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους των φορέων της ειδικής αγωγής κατά τη χθεσινή κινητοποίηση που είχαν στο υπουργείο ,δίνοντας την εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να συζητήσει τις προτάσεις που έχουν για να γίνουν όποιες βελτιώσεις μπορούν στο παραπάνω βασικό πλαίσιο».

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Παύλος Πολάκης
17/01/2017

Δείτε ακόμη: Όλες τις εξελίξεις σε μία σελίδα: Επικαιρότητα — Νέα Σύμβαση ΕΟΠΥΥ

Σχόλια

60.000.000 € για πόσα παιδιά

Εικόνα Γιάννης_1970

60.000.000 / 12 μηνες = 5.000.000 ευρω 

Με 420 € για καθε παιδι (οπως εμεις) εχουμε καλυψη 11.904 παιδιων.

Με 220 € το παιδι θα εναι 22.727 παιδια.

ΕΚΠΥ 2017, υπάρχει κάποια ενημέρωση;

Εικόνα Γιάννης_1970

Υπάρχει ενημέρωση για τον νέο ΕΚΠΥ?

Αν μειωθεί ο αριθμός των μηνιαίων συνεδριών από 15 εργο- λογο- και από 10 φυσικο- που είναι σήμερα, ώστε να "βγαίνουν" τα νούμερα των 60.000.000€ με 15€ / συνεδρία.

Δεν μας εξηγεί ο υφυπουργός, γιατί μειώνεται ο χρόνος της λογοθεραπείας σε 30 λεπτά;

Ειναι προς το συμφερον των παιδιων;

Παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να κάνει μάθημα σε μισή ώρα;

ΚΕΠΑ, ΚΕΔΔΥ, Ειδική αγωγή

Εικόνα Γιάννης_1970

Ποσα παιδια εχουν βεβαιωσεις αναπηριας απο τα ΚΕΠΑ;

Ποσα παιδια εχουν χαρτι απο ΚΕΔΔΥ;

Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, ώστε να διευκολύνονται ενημέρωση, υποστήριξη και συμβουλευτική, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.

Βρείτε μια "γειτονιά" εδώ.
 

Νέος Οδηγός "Προνόησε"!

Κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr. Απευθύνεται σε γονείς, φοιτητές, εθελοντές, ιδιώτες επαγγελματίες και στελέχη εταιριών ή οργανισμών. Για να λάβετε ηλεκτρονικό δικό σας αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.