Έναρξη προγράμματος για τη Διακήρυξη της Χάρτας Υπηρεσιών στην Αξιολόγηση, την Παρέμβαση, τη Συμβουλευτική Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα με τίτλο “Προνόησε κι εσύ” για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άτομα με αναπηρία, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των δράσεων για την παιδική προστασία.

Το ΕΕΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του NOESI.gr, θα εκπονήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα για οικογένειες μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ατόμων με αναπηρία, με στόχο να βοηθήσει τόσο τους μαθητές όσο και τα μέλη των οικογένειών τους να αποτυπώσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το πρόγραμμα σκοπεύει να διαμορφώσει τη Χάρτα* Υπηρεσιών στην Αξιολόγηση, την Παρέμβαση, τη Συμβουλευτική Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Ο διακριτικός τίτλος του προγράμματος είναι “Προνόησε κι εσύ” και οι βασικοί πυλώνες του είναι οι ακόλουθοι:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην οργάνωση ημερίδων ή εσπερίδων για γονείς και άλλους συγγενείς των άμεσα ωφελούμενων, με σκοπό την ανάδειξη, καταγραφή και αποτύπωση των σημαντικών προτύπων λειτουργίας από τη σκοπιά του έμμεσου λήπτη των υπηρεσιών, στον τομέα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην οργάνωση βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με σκοπό την ανάδειξη, καταγραφή και αποτύπωση βασικών αναγκών – επιθυμιών τους, ως γνώμονα για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη βασικών προτύπων λειτουργίας από τη σκοπιά του άμεσου λήπτη των υπηρεσιών.

Στο τέλος του προγράμματος, θα καταρτιστεί η Χάρτα των Δικαιωμάτων ώστε να καλύπτει διαφορετικά είδη των παρεχόμενων υπηρεσιών στην αποκατάσταση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση. Οι  ενότητες αυτές συμπεριλαμβάνουν τομείς όπως:

  • η διάγνωση, η παρέμβαση, η αξιολόγηση,

  • η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και αυτονομίας,

  • η αυτοδιάθεση / αυτοσυνηγορία,

  • ο επαγγελματικός προσανατολισμός, το επαγγελματικό προφίλ και η πρακτική άσκηση.

Η Χάρτα* θα αποτυπώσει αναλυτικά όλα τα απαραίτητα – δομικά στοιχεία στις παρεχόμενες υπηρεσίες, με απώτερο στόχο να λειτουργεί ως πρότυπο για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαμόρφωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η Χάρτα* διαμορφώνεται συνδυαστικά, από τις πρόσφατες τάσεις στην παροχή υπηρεσιών προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και από τα ίδια τα άτομα που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες (ωφελούμενους), ενώ επικυρώνεται, υιοθετείται και εξελίσσεται με στόχο τη διαρκή βελτίωσή της από τους φορείς που σχεδιάζουν ή παρέχουν τις υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την Περιφέρεια Αττικής και υλοποιείται με πεδίο δράσης την Αττική πιλοτικά, ώστε η Χάρτα* να αποτελέσει μοντέλο για την επέκτασή της σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση για όσους επιθυμούν να δηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή ή συνεργασία.

(*)Χάρτα (ετυμ.): μια σημαντική διακήρυξη ή ένας χάρτης (οδηγός). Συνηθέστερα, η Χάρτα καθορίζει τις βασικές αρχές, τις βέλτιστες πρακτικές, τα δικαιώματα και αποτελεί έναν ΟδηγόΠρότυπο που υιοθετείται από τους εμπλεκόμενους φορείς, προς αποδοχή των διακηρύξεών της (του περιεχομένου της). 


Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα” και η Νόηση στο διαδίκτυο “NOESI.gr

προσκαλούν

  • Σωματεία γονέων ατόμων με αναπηρία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ή να φιλοξενήσουν δράσεις τους προγράμματος, για την Διακήρυξη της Χάρτας Υπηρεσιών στην Αξιολόγηση, την Παρέμβαση, τη Συμβουλευτική Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, καλούνται να επικοινωνήσουν με τη Νόηση στο διαδίκτυο στα στοιχεία επικοινωνίας που παρατίθενται στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/contact.
     

Οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί είναι οι ακόλουθες

α) Ψυχολόγος

β) Κοινωνικός /-ή Λειτουργός

γ) Ειδικός /ή Παιδαγωγός

δ) Εργοθεραπευτής /-τρια ή Λογοθεραπευτής /-τρια

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο 2018. Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα νεότερα για το Πρόγραμμα "ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ" στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/pronoisekiesi.

Λογότυπο της Ομάδας για τη Χάρτα Δικαιωμάτων  στην Αξιολόγηση, την Παρέμβαση, τη Συμβουλευτική Ατόμων με Αναπηρία και Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στο Facebook.
"Προνόησε κι εσύ"

Επισκεφτεί την Ομάδα του Προγράμματος ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ στο Facebook. Επισκεφτείτε την Ομάδα του προγράμματος στο Facebook
 Τι είναι το νέο πρόγραμμα διαρκούς δράσης "Προνόησε κι εσύ!" από το NOESI.gr;
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.