01/02/2004: Μήνυμα καλωσορίσματος από το "Νόηση"

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Βρήκα και παραθέτω αυτούσιο, το πρώτο μήνυμα καλωσορίσματος του NOESI.gr, στις αρχές του 2004, μόλις μερικές μέρες μετά που ανέβηκε online στις 5/1/2004 (well 4/2/2004). Έχει ένα ενδιαφέρον, ότι τότε δεν είχαμε ακόμη σκεφτεί τα "βιολόγια"... Ούτε κοινότητα με 1000+ μέλη... Επίσης βλέπω ότι μιλούσαμε για χορηγούς... Να μας χορηγήσουν όμως, όχι να τους χορηγήσουμε... Δεν άλλαξαν πολύ οι εξαγγελίες μας. Τριάμισυ χρόνια μετά, κάναμε πολλά... Μαζί... [Η φράση είναι κλεμμένη από την TV - αλλά έχει ...νόημα!]

01/02/2004: ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΝΟΗΣΗ" 

Ένας νέος δικτυακός τόπος ξεκινά στη διεύθυνση http://www.noesi.gr. Το όνομα αυτού "Nόηση".

Κεντρικό θέμα των ιστοσελίδων είναι η αναπηρία, σε πρώτη φάση η νοητική υστέρηση, ένας τομέας με περισσότερα κενά online από τη σωματική αναπηρία που χάρη στο http://www.disabled.gr έχει βρει την ιντερνετική της υπόσταση. Με τον καιρό το "Νόηση" θα περιλαμβάνει σελίδες για τις αισθησιοκινητικές αναπηρίες και τις ψυχικές νόσους. Ενδεχομένως, να προκύψουν και άλλες θεματικές ενότητες με το χρόνο.

Σε συμφωνία με το όνομά του, πάντως, το "Νόηση" θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την ψυχική λειτουργία με την οποία γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Τα σχέδια για το "Νόηση" είναι άμεσα και σημαντικά. Κατ' αρχήν, θα συμπεριληφθούν τέσσερις μεγάλες βάσεις δεδομένων: - σύνδρομα που σχετίζονται με την αναπηρία - φορείς (προγράμματα και υπηρεσίες) πρόνοιας για άτομα με αναπηρία - νομοθεσία για την αναπηρία - κείμενα (δημοσιεύσεις).

Επιπροσθέτως, θα κρατήσουμε επαφή με την επικαιρότητα δημοσιεύοντας πληροφορίες για επίκαιρα θέματα (όπως, για παράδειγμα, οι Παρολυμπιακοί Αγώνες), από την τρέχουσα ειδησεογραφία ως επίσης και ανακοινώσεις για εκδηλώσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα.

Το "Νόηση" θα επιχειρήσει να στηρίξει τη λειτουργία του μέσω χορηγών, κάτι που θα προσφέρει εύφορο έδαφος για την ανάπτυξή του σε ένα δικτυακό τόπο ενημερωμένο, έγκυρο και πλούσιο σε υλικό.

Καθώς τα πάντα στο "Νόηση" είναι υπό κατασκευή, θα ήταν σημαντικό να στείλετε τις προτάσεις σας, για το τι θα περιμένατε από ένα χώρο με στόχους όπως του "Νόηση". Πείτε μας για την εμφάνιση και το υλικό των σελίδων. Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε υλικό προς δημοσίευση, ενδιαφέροντα άρθρα που βρήκατε ή γράψατε κατά καιρούς και θα επιθυμούσατε να τα μοιραστείτε.

Πληροφορίες επικοινωνίας θα βρείτε στις σελίδες του "Νόηση" (επικοινωνήστε άμεσα: Ε-mail στο NOESI.gr). Επαγγελματίες, άτομα με αναπηρία ή λοιποί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νοητικής υστέρησης, το "Νόηση" σας προσκαλεί να προσφέρετε υλικό που διαθέτετε σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, ώστε να δημιουργηθεί ένας τόπος γνώσης και ενημέρωσης για τη νοητική υστέρηση. Αποστείλατε χωρίς διαδικασίες διαλογής, ό,τι θεωρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο σχετικά με τη νοητική υστέρηση στο NOESI.gr ή επικοινωνήστε για περισσότερες διευκρινήσεις.

Εν αναμονή για την πρώτη ώριμη έκδοση του "Νόηση" περί την αρχή του φετινού καλοκαιριού, προσβλέπουμε στην επικοινωνία από άτομα που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ενός νέου τόπου για την αναπηρία: ΑμεΑ, ΑμΕΑ, ΑμΕΑ-Ι : Άνθρωποι με Αναπηρία, με Ειδικές Ανάγκες, με Ειδικές Ανάγκες-Ικανότητες. Όλοι εκείνοι με αισθησιοκινητική αναπηρία, νοητική υστέρηση ή ψυχική ασθένεια, είναι κατά τον επισήμως αποδεκτό όρο στην Ελλάδα... άτομα με αναπηρία.

Αρχή της λειτουργίας τού "Νόηση" αναφορικά με τη ανάπτυξη θεματολογίας περί της αναπηρίας είναι: "Η αναπηρία δεν είναι των αναπήρων".

Εις το επανειπείν.
Άγγελος Κουτουμάνος

Εκ μέρους του "Νόηση" "Νόηση": Η ψυχική λειτουργία με την οποία γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. http://www.noesi.gr

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.