15 μηνών, στο φάσμα;

Εικόνα Anonymous

Καλησπέρα αγαπητοί!

Χαίρομαι πολύ που βρήκα αυτό το υπέροχο site... γράφω τα παρακάτω γιατί ήθελα πρωτίστως να βάλω σε μία σειρά τις σκέψεις μου, αλλά και να μοιραστώ προβληματισμούς και -ίσως;- να ακούσω σκέψεις από άλλους γονείς.

Έχουμε ένα αγοράκι, τώρα θα γίνει λίγων μηνών. Το λατρεύουμε όσο δεν γίνεται - σκεφτείτε ότι ενώ ποτέ δεν είχα κάποια ιδιαίτερη έλξη προς τα μωρά και έλεγα πως αν κάνω παιδί θα ήθελα κόρη, είμαι από την πρώτη στιγμή ερωτευμένος με το γιο μου... Να σκεφτείτε πως, εδώ κι ένα χρόνο η πιο πολύτιμη στιγμή της ημέρας, κάθε μέρα, είναι όταν μπαίνω στη μπανιέρα μαζί του για να το κάνω μπανάκι.

Ο γιος μου, λοιπόν, είναι ένα απίστευτα γλυκό παιδάκι. Χαμογελαστό από τη στιγμή που θα ξυπνήσει μέχρι που θα τον βάλουμε για ύπνο, πονηρούλης (το πώς κάνει τον αδιάφορο πριν κάνει 'επίθεση' στη μαμά του είναι να σκας στα γέλια),τρυφερός (με τη μαμά του, και περισσότερο όταν είναι κουρασμένος - με εμένα περισσότερο έρχεται για να τον πετάξω στον αέρα), περίεργος για όλα, δείχνει συναισθήματα (χαρά αλλά και λύπη με κάποιες μουσικές) αλλά...

Λίγων μηνών λοιπόν και:
-δεν μιλάει. Βγάζει κάποια ηχάκια, πού και πού θα κάνει ένα "μπαουμπά" και "μαμ" ή τέτοια, κάνει "πρρρρρ" και όταν τρέχει τριγύρω στο σπίτι βγάζει φωνούλες χαράς, αλλά μέχρι εκεί. Α, και αρκετές φορές όταν δυσαρεστείται από κάτι κάνει τεταμένα "μμμμμμ!".
-δεν περπατάει. Άργησε να μπουσουλήσει γιατί -συνειδητοποιήσαμε- γλίστραγε στα πατώματα, αλλά μόλις βάλαμε μοκέτες μπουσούλησε με τη μία. Σηκώνεται και περπατάει πλαγίως πιασμένος από έπιπλε (coasting) ή, εσχάτως, τον τοίχο, κάνει βηματάκια -όχι πολύ πρόθυμα- όταν τον κρατάμε και από τα δύο χεράκια, καβαλάει έπιπλα και παιχνίδια αλλά μέχρι εκεί και πάλι.
-δεν δείχνει. Αν δείξεις θα γυρίσει να κοιτάξει.
-δεν μοιράζεται. Παίζει πολύ χαρούμενος με πολλά παιχνίδια αλλά δεν μας έχει δώσει ποτέ κάτι.
-με άλλα παιδάκια δεν έχει πολλές επαφές και γιατί δεν ξέρουμε ανθρώπους με μωρά στην ηλικία του και γιατί τώρα ελέω κορωναϊού λεχει σταματήσει και η παιδική χαρά. Την τελευταία φορά που πήγε η νταντά του μας είπε πως αγκαλιάστηκε με ένα άλλο μωράκι πάντως, και δείχνει τρελλό ενδιαφέρον για φωτογραφίες μωρών.
-δύσκολα θα γυρίσει στο όνομά του, και κυρίως στα "χχχ, έλα εδώ" ή "χχχ, κοίτα!". Γυρίζει σε ξαφνικούς θορύβους.

Θα προσθέσω κι άλλα αν μου έρθουν, αλλά νομίζω πως έχουμε αρκετά σαφή σημάδια πως είναι στο φάσμα. Ίσως βέβαια απλά να είναι λίγο πίσω και μέσα στα όρια, αλλά σε λίγες μέρες έχουμε ραντεβού με αναπτυξιολόγο.

Να πω πως το παιδάκι γενήθηκε με καισαρική λίγες μέρες πριν τους 9 μηνες, χαμηλό σχετικά βάρος. Γενικά έως τώρα παλεύουμε με το βάρος του (είναι απελπιστικά χαμηλά, και μάλιστα όταν κάποια στιγμή άρχισε να ανεβαίνει η γιατρός του μας έδωσε ελεεινές διατροφικές συμβουλές που τον ξανάριξαν... και ήταν και αναπτυξιολόγος!), ενώ ταυτόχρονα είναι και πολύ ψηλός.

Αυτά τα ολίγα και ευχαριστώ που με ακούσατε!

Σχόλια

Λίγες σκέψεις ακόμα...

Εικόνα Θάνος

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Ήθελα να καταγράψω λίγες σκέψεις ακόμα:

Ακόμα και να βγει ότι το παιδάκι μας είναι στο φάσμα, καταλαβαίνω ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου - κάθε άλλο. Έχω ένα καλό φίλο ο οποίος είναι στο φάσμα και, εκτός του ότι δεν θα το καταλάβαινα αν δεν μου το είχε πει, ο άνθρωπος είναι ιδιοφυία (στην κυριολεξία), πολύ επιτυχημένος και με μία ευτυχισμένη οικογέναια, οπότε...

Κάτι άλλο που έχω προσέξει, αλλά δυστυχώς δεν έχω μέτρο σύγκρισης, είναι ότι δεν κάθεται και πολύ στην αγκαλιά. Γενικώς είναι πολύ δραστήριος και ζουζούνι οπότε συνήθως αν πας να τον κρατήσεις θέλει να κατέβει για να παίξει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα - υπάρχουν στάνταρ στιγμές που κάθεται και για αρκετή ώρα - τις προάλλες που πήγαμε βόλτα στο πάρκο π.χ. τον είχαμε αγκαλιά για μπόλικη ώρα, στην μπανιέρα που τον κάνω μπάνιο ή λίγο πριν που τον κρατάει η μαμά του για να κάνω εγώ το δικό μου μπάνιο, και κάποιες φορές έρχεται και χώνεται στην αγκαλιά (κυρίως της μαμάς) όταν καθόμαστε στο πάτωμα. Του αρέσει και να κοιμάται μαζί μας και συνήθως θα κολλήσει πάνω μου.

Επίσης έχει καλή -νομίζω, και πάλι δεν έχω μέτρο σύγκρισης- βλεμματική επαφή - όταν παίζουμε, όταν τον κρατάμε, όταν του κάνουμε αστειάκια αλλά ακόμα και όταν παίζει μόνος του και γυρίσει να μας κοιτάξει. Μέχρι πριν λίγο καιρό στη μπανιέρα ξάπλωνε και γύριζε να με κοιτάξει - τώρα είναι πιο παιχνιδιάρης και δεν κάθεται ξαπλωμένος για πολύ, αλλά και πάλι δεν φάινεται να έχει πρόβλημα να με κοιτάξει στα μάτια.

Αυτά προς το παρόν. Την Τετάρτη, ιού επιτρέποντος, έχουμε ραντεβού με αναπτυξιολόγο...

like1

Πριν τα 3 έτη δεν είναι ασφαλές να μιλάμε για φάσμα

Εικόνα Λίζα Μακρή

Καλησπερα κ.Θανο,

Πριν τα 3 ετη δεν ειναι ασφαλες να μιλαμε για φασμα. Η γενικοτερη συμπεριφορα ( οχι συμπτωματα) του μικρου που περιγραφετε δεν παραπεμπει προς το παρον σε κατι που να σας ανησυχει.

Στην ηλικια του γιου σας, μας προβληματιζει οταν τον φωναζετε να ερθει απο ενα αλλο δωματιο του σπιτιου για παραδειγμα και δεν ερχεται μπουσουλωντας να σας βρει. Η εαν ειναι υπερβολικα "ησυχο" και δεν αποζητα την προσοχη σας. Δεν μπορει να παιξει ακομη με αλλα παιδια και δεν περιμενουμε να το κανει.

Γραφετε οτι δεν εχει περπατησει ακομα αλλα κανει παραλληλα βηματα στον τοιχο ή στηριζομενος καπου. Φαινεται οτι απλα θελει τον χρονο του και θα το κανει σε ανυποπτη στιγμη που ειναι μια θαυμασια στιγμη. 

Καλα κανετε και πατε σε Αναπτυξιολογο για να σας φυγει η οποιαδηποτε αγωνια. Ελπιζω να σας πανε ολα καλα.

like3

Αγαπητή Λίζα πολύ καλή σου ημέρα!

Εικόνα Θάνος

Αγαπητή Λίζα πολύ καλή σου ημέρα!

Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Εννοείται με ανακουφίζει κάπως, αν και θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν ψάχνω απαραίτητα για ανακούφιση - δεν βρίσκομαι σε άρνηση, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα το συντομότερο δυνατό και γι αυτό βρέθηκα στην κοινότητα εδώ.

Δυστυχώς η αναπτυξιολόγος μας ακύρωσε το ραντεβού με όλα όσα συμβαίνουν και δεν ξέρω πότε θα μπορέσουμε... οπότε η αγωνία καλά κρατεί.

Γενικός τον μπόμπιρα "ήσυχο" δεν το λες. Ναι, υπάρχουν στιγμές που θα κάθεται ήρεμα στα παιχνίδια του αλλά αν π.χ. τον έχουμε κλέισμένο σε ένα περίκλειστο χώρο με φράχτη που έχουμε φτιάξει μετά από λίγο θα αρχίσει να φωνάζει για να έρθουμε να τον βγάλουμε ή να του κάνουμε παρέα. Συνήθως (ειδικά αν έχουμε ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού...) θα τρέχει γύρω-γύρω!

Να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν θα έρθει αν τον φωνάξω από άλλο δωμάτιο. Γενικά όταν ακούσει το όνομά του και "έλα εδώ" σκοτώνεται να έρθει όσο πιο γρήγορα μπορεί για να τον σηκώσουμε και να παίξουμε, αλλά δεν έχω δοκιμάσει από άλλο δωμάτιο. θα το κάνω απόψε, αν και έχω την εντύπωση πως αν είναι απασχολημένος από ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή έχουμε παίξει αρκετά απλά... θα μας γράψει :D

Ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιό σου κι εύχομαι τα καλύτερα για όλους εδώ μέσα σε αυτές τις δύσκολες μέρες!

like0

Δοκίμασα!

Εικόνα Θάνος

Πολύ καλησπέρα!

Το λοιπόν σήμερα μόλις γύρισα από τη δουλειά (και πλύθηκα κι απολυμάνθηκα :D ) κι ενώ η νταντά του τον είχε σε άλλο δωμάτιο και δεν με είχε δει, τον φώναξα. Σκοτώθηκε να έρθει να ανέβει πάνω μου για να παίξουμε.

Αυτό επαναλήφθηκε μερικές φορές ακόμα. Όταν χόρτασε παιχνίδι και απορροφήθηκε από τα δικά του παιχνίδια έγινε πιο δύσκολο το να τον φωνάξω και να έρθει.

Αλλά και πάλι, δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Θεωρητικά έρχεται κάθε φορά;

Ευχαριστώ και πάλι και καλό σας βράδυ. Ελπίζω να είστε όλοι και οι οικογένειές σας καλά!

like0

Δυστυχώς...

Εικόνα Θάνος

...η αναπτυξιολόγος θα μείνει κλειστή για 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Θα μείνουμε με την αγωνία λοιπόν...

like2

Ορόσημα

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα κι από μένα,

Αυτά που περιγράφετε όντως είναι κάποια red flag σημάδια. Παρόλαυτα το γεγονός ότι γεννήθηκε πριν τους 9 μήνες σε συνδυασμό με το ότι δε περπατάει ακόμη μπορεί να σημαίνει οτι είναι πιο πίσω σε κάποια ορόσημα πχ της επικοινωνίας. Σχετίζεται συχνά με την προωρότητα. Γι αυτό και δε μπορούμε να πούμε για φάσμα ακόμα. 

Μολις επανέλθουν τα πράγματα πηγαίνετε σε αναπτυξιολογο και παιδονευρολογο. Ίσως σας πουν για θεραπείες ώστε να ενισχυθεί η επικοινωνία πριν καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

Για ότι χρειαστείτε μη διστασετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Θερμές ευχές,
Βικυ

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.