Αγωνία για το δημοτικό σχολείο

Εικόνα Φωτεινή Ειρήνη
Καλημέρα. Πριν μερικές μέρες επισκεφθήκαμε το ειδικό δημοτικό σχολείο στο οποίο θα πάει η κόρη τον Σεπτέμβριο. Όλοι, ανεξαιρέτως, από τον διευθυντή έως τους δασκάλους μας φάνηκαν εξαιρετικοί άνθρωποι, κατηρτησμένοι, έμπειροι. Μας μίλησαν, ασχολήθηκαν και με εμάς τους γονείς αλλά και με το παιδί. Ένα απο αυτά που με απασχολεί και με κάνει ν' αγωνιώ είναι το εξής. Στο ίδιο συγκρότημα συστεγάζονται κι άλλα δημοτικά και νηπιαγωγεία γενικά όχι ειδικά. Στο διάλειμμα βγαίνουν όλα τα παιδιά μαζί. Η μικρή μου, πιστεύω ότι θα νιώθει μόνη της και χαμένη (και μόνο που φέρνω την εικόνα στο μυαλό μου φοβάμαι). Αν κάποιο άλλο παιδάκι της ρίξει το φαγητό της κάτω, σε ποιον θα το πει αφού δεν μιλάει; (Μου είπαν ότι στα διαλείμματα υπάρχουν 3 επιτηρητές) Αν κάποιο την σπρώξει κατά λάθος και πέσει σε ποιον θα πει ότι χτύπησε; Το σχολείο έχει σκάλες. Η κόρη μου δεν έχει ευστάθεια. Τι θα γίνει αν κάποιος τη σπρώξει; Τι θα γίνει αν θέλει να παει τουαλέτα; (δεν φοράει πάνα αλλά χρειάζεται βοήθεια) Στο διάλειμμα μόνη της τι θα κάνει; Δεν θα νιώθει ότι δεν τη θέλει κανείς; (είναι κοινωνικό παιδί αλλά δεν μιλάει οπότε είναι δύσκολο κάποιο άλλο παιδάκι να την κάνει παρέα) Μέχρι τώρα πηγαίνει σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο και ξέρω ότι την φροντίζουν. Μπορεί να είναι αστείες οι αγωνίες μου αλλά δεν μπορώ να τις αποφύγω.Φοβάμαι και θέλω να την προστατεύσω όσο μπορώ. Πιθανώς σας κούρασα αλλά πιστεύω ότι έχετε έρθει κάποια στιγμή στην θέση μου και ξέρετε τι περνάω.

Σχόλια

Αυτές τις αγωνίες τις έχουμε όλοι

Εικόνα anna kal
Ακόμη και οι γονείς παιδιών χωρίς θέματα, από τη στιγμή που τα παιδιά θα πάνε για πρώτη φορά στο δημοτικό, έχουν πολλές αγωνίες. Όταν βέβαια έχεις ένα παιδί με αναπηρία, οι αγωνίες είναι διαφορετικές και πολλαπλάσιες. Να σου πω ένα παράδειγμα: η μητέρα ενός παιδιού με τυφλότητα και ελαφριά κινητική αναπηρία έβγαλε κάποια στιγμή το παιδί από το ειδικό σχολείο και το πήγε στο γενικό. Ήταν τόση η αγωνία της, ώστε παρόλο που είχε ιδιωτική βοήθεια για το παιδί στο σχολείο, η ίδια της κοίταζε από το παράθυρο να βλέπει πώς τα πάει, ώσπου ο διευθυντής κόλλησε μπλε κόλλες στα παράθυρα για να μη βλέπει η μητέρα (άλλος αυτός....). Καμία αγωνία δεν είναι αστεία. Υποτίθεται ότι τα ειδικά σχολεία έχουν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και βοηθούς τάξης που βοηθάνε τα παιδάκια με την τουαλέτα και όλες τις άλλες ανάγκες. Βέβαια πάντα το προσωπικό δεν επαρκεί. Όσον αφορά το διάλειμμα πιστεύω ότι θα είναι μεν τα παιδάκια στο ίδιο προαύλιο, θα κάνουν όμως διάλειμμα σε διαφορετικά μέρη του προαυλίου. Τα παιδιά έχουν την τάση να το κάνουν αυτό από μόνα τους, αλλά πιστεύω ότι θα το έχουν φροντίσει και οι εκπαιδευτικοί. Θα έλεγα να συζητήσετε με τον Διευθυντή, τον εκπαιδευτικό τάξης όταν μάθετε ποιος είναι, το βοηθό τάξης κλπ όλες τις αγωνίες και τις απορίες σας. Η συμβουλή είναι να είστε συνεχώς σε επαφή με το σχολείο και να ενημερώνεστε συνεχώς. Αν μη τι άλλο μόνο να ξέρουν ότι είστε ένας γονιός που έρχεται, ρωτάει κλπ, αυτό θα τους κάνει να έχουν σε περισσότερη προσοχή το παιδί. Όσον αφορά τους φίλους, εγώ έχω ένα αγοράκι με εγκεφαλική παράλυση, που θα ακολουθήσει του χρόνου γενικό νηπιαγωγείο, μιας και το πρόβλημά του είναι ουσιαστικά τα πόδια του. Πιστεύω από τη μέχρι τώρα πείρα μου (αν και εύχομαι για το αντίθετο) ότι στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό δεν θα έχει κανένα φίλο. Σ'αυτή την ηλικία και ειδικά τ'αγόρια φτιάχνουν τις φιλίες τους τρέχοντας και πηδώντας μαζί, κάτι που ο γιος μου δεν μπορεί να κάνει. Το πιθανότερο είναι να κάθονται με τη συνοδό του στο διάλειμμα και αργότερα με τη δασκάλα, πιθανότατα και μέσα στην τάξη ή σε μια ασφαλή άκρη. Μπορεί όμως και να διαψευστώ, ποιος ξέρει. Τα παιδιά έχουν μέσα τους φοβερές δυνατότητες, τις οποίες εμείς δεν γνωρίζουμε. Είναι βέβαιο, ότι βγαίνοντας από την προστασία του σπιτιού, θα αντιμετωπίσουν και δύσκολες καταστάσεις. Πρέπει όμως να τ'αφήσουμε. Είναι δύσκολο αλλά πρέπει. Εύχομαι να έρθει η μέρα που θα κοιτάτε πίσω και θα σκέφτεστε ότι τελικά βρήκαν όλα το ρυθμό τους και η αγωνία ήταν τζάμπα.
like0

Όλοι,τις ίδιες αγωνίες έχουμε

Εικόνα Λένα Γκαντιά

Όλοι,τις ίδιες αγωνίες έχουμε,όλοι,όμως όλα θα παν καλά και θα κάνουνε και φίλους!Ο μικρός μου με κινητική αναπηρία,θα πάει με το καλό στο γενικό δημοτικό,αγχώνομαι για τα διαλείμματα,την ώρα του μαθήματος,για όλα..Όμως πάλι,λεω θα παν καλά.Κι αν δεν μπορούν να τρέξουν ή να μιλήσουν ή να δουν,θα υπάρχουν παιδάκια που θα΄ναι δίπλα τους και θα φτιάξουν ένα παιχνίδι στα μέτρα τους και φιλία.

Τα παιδιά είναι όλα παιδιά,αθώα,καλά,εμείς οι γονείς τα φτιάχνουμε τα πράματα δύσκολα,και ανάλογα με την ψυχή και ανθρωπιά του καθενός ακόμα πιο δύσκολα.

Εγώ αυτό εύχομαι,να΄χει καλούς γονείς...Όλα τα άλλα γίνονται.Γιατί έτσι όπως  λέει και η anna kal,θα υπάρχουν δυσκολίες βγαίνοντας από την προστασία του σπιτιού,αλλά πρέπει να τα αφήσουμε να βγουν και θα βγουν κερδισμένα!Θα φανεί στην πορεία του χρόνου...

ευχαριστώ,

Λένα

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.