«Άτυπος αυτισμός, F84.1»

Εικόνα Ηλίας

Καλησπέρα,

Προσπαθώντας να βρω απαντήσεις στα ερωτήματα – απορίες που έχω, βρέθηκα εδώ και αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια.

Είναι η πρώτη φορά που γενικώς γράφω στο διαδίκτυο για θέματα υγείας και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για τυχόν παραλείψεις αλλά και για τον μέγεθος του κειμένου…

Έχω έναν γιο 4 ετών και 5 μηνών και θα σας παραθέσω το ιστορικό εν συντομία:

Γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό

Το καλοκαίρι του 2018, εμφάνισε συμπτώματα πυρετικών σπασμών, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο (4 ημέρες), όπου πήρε εξιτήριο μετά την αντιμετώπιση του πυρετού χωρίς αντιβιωτικά

Εμφάνισε εκ νέου 3 συμβάντα πυρετικών σπασμών, τον Σεπτέμβριο του 2019, τα οποία αντιμετωπίστηκαν στο σπίτι και με φαρμακευτική αγωγή (αντιπυρετικά)

Λόγω των πυρετικών σπασμών, τότε η παιδίατρος μας «απαγόρευσε» επισκέψεις σε παιδότοπους, πολυσύχναστα μέρη, ενώ τότε ετέθη θέμα και με την παρουσία του μικρού στον παιδικό. Στον παιδικό ο μικρός συνέχισε κανονικά, τα υπόλοιπα τα «διαγράψαμε»…

Η προσαρμογή του στον παιδικό ήταν με πολύ θετικό πρόσημο. Αν και έιχαμε την υποψία με την σύζυγό μου ότι η δασκάλα του δεν ήταν και ότι καλύτερο, αλλά προσαρμόστηκε σχετικά εύκολα. Το ίδιο συνέβη φέτος και στο προνήπιο που συμμετέχει, η προσαρμογή του ήταν γρήγορη και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Το παιδί άργησε να μιλήσει. Δηλαδή θα έλεγε «μαμά», «μπαμπά», «μπάλα», δηλαδή λέξεις αλλά ΔΕΝ σύνθετε προτάσεις

18/2/2020 έγινε ακουόγραμμα και τυμπανόγραμμα, όλα φυσιολογικά

26/5/2020 έγινε η πρώτη επίσκεψη σε αναπτυξιολόγο όπου η τότε διάγνωση της ήταν συναισθηματική ανωριμότητα

ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ τότε την περίπτωση του αυτισμού («ξεχάστε το», μας έλεγε τότε…) μας συνέστησε εργοθεραπείες – λογοθεραπείες και συνέχιση του παιδικού, για το διάστημα που απέμενε…

Ξεκινήσαμε άμεσα τις θεραπείες. Παράλληλα το παιδί έκανε μικρά άλματα, ενώ είχε και στιγμές στασιμότητας (πριν και κατά την έναρξη των θεραπειών)

Σεπτέμβρη ξεκίνησε το προνήπιο και κλιμακώθηκε η πανδημία…

Η δασκάλα στο νηπιαγωγείο διέκρινε (Οκτώβριος 2020) την έλλειψη προσοχής και την μη συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια κλπ και μας συνέστησε παράλληλη στήριξη και ΚΕΣΥ. Η ίδια δασκάλα, τον Ιανουάριο του 2021, ένα μεσημέρι που πήγα να πάρω το παιδί από το νηπιαγωγείο, που έλεγε χαμηλόφωνα πίσω από το παιδί και με μεγάλο ενθουσιασμό «πάμε καλά -πάμε καλά»!!

14/10/2020 είχαμε επαναξιολόγηση με την αναπτυξιολόγο, όπου είδε σαφή βελτίωση και μάλιστα, επειδή εμείς κάνουμε 2 ώρες εργοθεραπεία και 2 ώρες λογοθεραπεία την εβδομάδα, μας συμβούλεψε πως είναι πολλές και πως από μια ώρα θα το κάλυπταν το παιδί.

Συζητώντας με την σύζυγο αποφασίσαμε (παρόλη την οικονομική αιμμοραγία..) να συνεχίσουμε στις 2 και 2 ώρες, αφενώς μεν για να προσπαθήσουμε να καλύψουμε την αποχή του μικρού από την κοινωνικοποίηση ελέω covid και lockdown και αφετέρου επειδή του ίδιου του μικρού του άρεσε!

Με το κέντρο θεραπείας, στην αρχική μας συνάντηση (Ιούνιος 2020) και αφού κλείσαμε την συμφωνία, όταν ρώτησα «πότε θα μπορούμε να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα», μου είχαν απαντήσει ΣΩΣΤΑ, «εξαρτάται τους στόχους που θα θέσουμε»

Επειδή δεν ετέθησαν στόχοι ποτέ, πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση (η σύζυγος συμμετείχε μόνο, λόγω covid) με την υπεύθυνη του κέντρου, όπου δεν έγινε ΚΑΜΜΙΑ στοχοθέτηση και αυτό γιατί η υπεύθυνη είπε στην σύζυγό μου πως «το παιδί μια μπαίνει στο φάσμα και λέμε έχει αυτισμό, αλλά την άλλη κάτι κάνει και μας κάνει να πιστεύουμε πως τελικά ΔΕΝ είναι αυτιστικό», η σύζυγός σοκαρίστηκε και δεν μπόρεσε να θέσει θέμα στόχων, πλάνου, λύσεων κλπ

Σήμερα, 1/4/2021, είχαμε συνάντηση για επαναξιολόγηση με την αναπτυξιολόγο. Το ραντεβού μας ήταν για τις 19:00, μας δέχθηκαν στις 20:20, όλο αυτό το διάστημα γυρνούσαμε πεζοί στον δρόμο καθώς δεν επιτρέπετε η αναμονή στο ιατρείο λόγω covid, ο μικρός ήταν από τις 08:30 ξύπνιος, χωρίς μεσημεριανό ύπνο και όταν έφτασε η στιγμή γύρω στις 20:50 να ξεκινήσει έναν διάλογο με τον μικρό η γιατρός, ο μικρός αργόσβηνε από νύστα μέχρι που κοιμήθηκε στην αγκαλιά της μάνας του. Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί ο μικρός όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί, ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ.- Θα σβήσει!

Κατόπιν τούτου, η γιατρός είπε πως και η εύκολη κόπωση είναι σύμπτωμα αυτισμού, πως δεν απάντησε σε καμία ερώτησή της -  την στιγμή που ο μικρός είχε αρχίσει να μπαίνει σε διαδικασία ύπνου κλπ

Κατέληξε δε, σε «διαταραχές συμπεριφοράς – συναισθήματος, γλωσσικών δεξιοτήτων – επικοινωνίας (ενδείξεις ΔΑΦ που επιμένουν) F84.1»

Όταν την ρώτησα που οφείλεται η απόκλιση στην διάγνωση από 26/5/2020 («αυτισμός; ξεχάστε το») με την διάγνωση της 1/4/2021 («άτυπος αυτισμός, F84.1) μου απάντησε είναι η διαφορά στην ηλικία

Το παιδί σήμερα:

Αυτοεξυπηρετείται μόνο του (τουαλέτα 90%, φαγητό 90%, ντύσιμο 60%), , θα ζητήσει - βάλει νερό να πιει μόνος του, κλπ

Οι προτάσεις αρχίζουν και μεγαλώνουν, εκφράζει απορίες, θα πει πονάει να πονέσει, κλπ. Παράλληλα βελτιώνουμε μέρα με την μέρα και την έκταση των διαλόγων, κλπ. Ταυτόχρονα όμως ΗΧΟΛΑΛΕΙ! Όπως επίσης και για να σου απαντήσει σε μια ερώτηση μπορεί να τον ρωτήσεις 3 και 4 φορές…

Έχει βελτιώσει σε τεράστιο βαθμό την βλεμματική επαφή

Έχει μεγαλώσει την γκάμα παιχνιδιών που ασχολείται στην διάρκεια της ημέρας

Μπαίνει με αργούς ρυθμούς στην αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά (παιδική χαρά, συγγενικά σπίτια κλπ), χωρίς όμως το επιθυμητό επίπεδο (πχ αν το ρωτήσει ένα άλλο παιδάκι πως σε λένε δεν απαντά, δεν πολύ επιδιώκει παιχνίδι με άλλα παιδιά κλπ)

Ξεκίνησε να κάνει τραμπολίνο, πατίνι, ΠΟΔΗΛΑΤΟ που ΔΕΝ έκανε

Αν ΘΕΛΕΙ να κάνει κάτι, θα το κάνει! Αν πάλι ΔΕΝ θέλει, ΔΕΝ θα το κάνει!!!


Αντί επιλόγου:

Γνωρίζω τις αδυναμίες που έχει το παιδί! Και σε καμία περίπτωση δεν θα τις αρνηθώ ή δεν θα κάνω τα πάντα για να το βοηθήσω!!!

Εμείς οι γονείς, μέρα με τη μέρα, όλο αυτό το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμακωτή βελτίωση (ΚΑΙ με σχολεία κλειστά ΚΑΙ με  και χαιρόμαστε απύθμενα, μην γνωρίζοντας κιόλας αν είναι αποτέλεσμα των θεραπειών, της ηλικίας ή και των δύο! Είμαι βέβαιος πως εφόσον βελτιώσει την επικοινωνία του, το παιδί θα αποκτήσει ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ και θα «ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ»!!!

Έρχεται όμως αυτή η διάγνωση «άτυπος αυτισμός, F84.1» που με κάνει και απορώ… Και είμαι ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ πως, αν ο μικρός ΔΕΝ ήταν κουρασμένος – νυσταγμένος, η διάγνωση θα ήταν σίγουρα διαφορετική…

Έχει νόημα να ζητήσω και άλλη ιατρική συμβουλή, πχ παιδοψυχίατρου;

Έχει νόημα να αναζητήσω ένα νέο κέντρο για τις θεραπείες όπου μαζί θα θέτουμε στόχους και θα κρινόμαστε;

Έχει λογική να δεχθώ ή να μην δεχθώ το σημερινό F84.1;

 

Σας ευχαριστώ για τον χώρο, τον χρόνο και τις απαντήσεις σας! Είμαι έτοιμος να διαβάσω ΤΑ ΠΑΝΤΑ…

Σχόλια

Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε

Εικόνα Giannis88

Ηλία καλησπέρα, διάβασα με προσοχή αυτά που έγραψες και θα ήθελα αν γίνεται και μπορείς να επικοινωνήσουμε. Είμαι καινούριος και εγώ στο φόρουμ και δεν ξέρω πως μπορώ να στείλω προσωπικό μήνυμα. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

like7

Έχεις το δικαίωμα να πάρεις δεύτερη γνώμη

Εικόνα Vaso Br

Καλημέρα Ηλία!! Έχεις το δικαίωμα να πάρεις δεύτερη γνώμη απο άλλον γιατρό και εγώ στην θέση σου το ίδιο θα έκανα στην συγκεκριμένη περίπτωση αν δε με κάλυπταν οι απαντήσεις. Και με το κέντρο που πηγαίνει ο μικρός αν νιώθεις πως παραγκωνίζονται οι ανάγκες σας καλό θα ήταν να κάνεις πολύ καλή έρευνα για κάποιο άλλο. Και σου λέω πολύ καλή έρευνα γιατί δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να αλλάζουν συχνά περιβάλλον. Όσο αφορά την αποδοχή του αυτισμού εννοείται πως θα την αποδεχτείς όταν η αξιολόγηση του παιδιού θα είναι τεκμηριωμένη κ ο γιατρός έχει καλύψει όλες σου τις απορίες. Και τέλος θα σου πω πως το φάσμα του αυτισμού είναι μεγάλο. ΔΕΝ είναι όλα τα άτομα με αυτισμό το ίδιο, ούτε έχουν τις ίδιες δυσκολίες.
Με εκτίμηση 
Βάσω

like11

Απορίες

Εικόνα Giannis88

Βάσω καλησπέρα.. τι ηλικία είναι το παιδάκι σου τώρα; Έχεις δει διαφορά με τον καιρό στο παιδάκι σου;

like10

Ο γιος μου είναι τεσσάρων χρονών

Εικόνα Vaso Br

Καλησπέρα Γιάννη, ο γιος μου είναι τεσσάρων ακριβώς. Έχει ξεκινήσει κ μιλάει με λέξεις , απαντά σε απλές ερωτήσεις. Έχει βγάλει την πάνα, μπορεί τρώει μόνος του όχι τέλεια αλλά τα καταφέρνει. Γδυνεται, ντύνεται με ελάχιστη βοήθεια. Ξέρει ζωάκια, χρώματα, σχήματα, αριθμούς. Έχει ξεκινήσει ζωγραφιζει. Επικοινωνουμε αρκετά καλά, εκτελεί εντολές με δύο σκέλη. Γενικά είναι ήρεμος κ προσαρμοζεται εύκολα. Στο φανταστικό παιχνίδι υστερεί αρκετά. Δεν μπορεί να παίξει με άλλα παιδάκια κυνηγητό, κρυφτο ή παιχνίδια ρόλων. 

like9

Χαίρομαι πάρα πολύ..

Εικόνα Giannis88

Εμείς έχουμε περιορισμένη βλέμματικη εντολή κ εκτελεί οποίες εντολές θέλει..πχ πάμε βόλτα ?τρέχει κατευθείαν κ ερχετε να βάλει παπούτσια κ μπουφανακι..στο όνομα του γυρίζει οπότε θέλει αυτός..μερικές φορές μας γράφει κανονικά.. γενικά παρόλο που είμαστε 2 συννενοουμαστε..ξέρουμε αρκετά ζωάκια κάνουμε κ τους ηχούν.. γενικά θέλει αγκαλίτσες χαμογελάει μαζί μας παιζουμε κυνηγητό..ξεκινήσαμε έργο θεραπείες έχουμε κάνει 4 μαθήματα..το παιχνίδι του δν είναι πολύ λειτουργικό όμως..εσάς οι έργο θεραπείες κ το σχολείο σας βοήθησε όταν είσασταν στην ηλικία μας??

like8

Ο γιος μου γενικά είναι αργός

Εικόνα Vaso Br

Ο γιος μου γενικά είναι αργός, εξελίσσεται με αργά βήματα. Γενικά έχουν βοηθήσει οι θεραπείες κ το σχολείο.  Αλλά αυτό που έχει βοηθήσει τον γιο μου κ άργησα να το καταλάβω είναι να είμαι μέσα στις θεραπείες να βλέπω τι δουλεύουν οι θεραπευτες κ εγώ να του το δουλεύω στο σπίτι κ να του το γενικευω. Γενικά τα παιδιά στο φασμα έχουν επιλεκτική επικοινωνία. 

like12

Τι πιστεύεις?

Εικόνα Giannis88

Πιστεύεις ότι η βλεμματικη επαφή βελτιώνεται με τις θεραπείες κ όσο μεγαλώνει το παιδί???επίσης στην ηλικία που είστε τώρα μπορείτε σου δίνει το χεράκι να πάτε βόλτα?γενικά πάτε βόλτες για καφέ φαγητό κτλ ?εμάς τώρα 2 χρόνων μόλις τον βγάλω από καροτσάκι η ποδήλατακι μόλις πάω να του πιάσω το χεράκι προσπαθεί να το αποφύγει κ τρέχει όπου βρει..

like8

Εννοείται με τις θεραπείες όλα θα βελτιωθούν

Εικόνα Vaso Br

Εννοείται με τις θεραπείες και τον καιρό όλα θα βελτιωθούν. Υπάρχουν κάποιες απλές ασκησουλες που μπορεί να σου δώσει ο εργοθεραπευτης για την βλεμματική επαφή και να την δουλεύεις στο σπίτι. Ο γιος σου είναι μικρούλης και για αυτό μπορεί να αντιδρά έτσι στις βόλτες. Ο δικός μου  όταν ήταν δύο του άφηνα το χέρι και έτρεχε όπου να είναι όπως λες. Τώρα περιμένει π.χ στο σούπερ μάρκετ να βάλω τα ψώνια στις σακούλες και να πληρώσω. Αλλά πάντα είμαι σε εγρήγορση γιατί δεν του έχω 100% εμπιστοσύνη ακόμα. 

like8

Έχουμε πάει σε τρεις αναπτυξιολόγους

Εικόνα Giannis88

Σε ευχαριστώ πολύ Βάσω, για τις απαντήσεις.. Εμείς έχουμε πάει σε 3 αναπτυξιολογους στη Θεσσαλονίκη.. Ο πρώτος μας είπε ότι βλέπει ένα παιδί υψηλής νοημοσύνης με πολύ καλά στοιχεία και ότι δύσκολα αυτό το παιδί να είναι στο φάσμα, αν και έχει κάποια στοιχεία αλλά είναι και πολύ μικρός.. Πολλά παιδάκια μας είπε μπορεί να έχουν αυτιστικες συμπεριφορές, οι οποίες μεγαλώνοντας δεν υπάρχουν. Ο άλλος μας έκανε ένα τεστ, το παιδί δεν συνεργάστηκε καθόλου μαζί του, πολύ κρύος και απότομος.. Μας είπε για άτυπο αυτισμό.. Και έτσι πήγαμε και σε τρίτο παιδονευρολογο ο οποίος μας είπε ότι είναι μικρός ακόμη αλλά φλερτάρει με το φάσμα..

Και οι 3 όμως μας είπαν ότι έχουμε και πολλά θετικά.

like9

Βάγια Παπαγεωργίου

Εικόνα Vaso Br

Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει και η Βαγια Παπαγεωργίου παιδοψυχιατρος ειδικευμενη στον αυτισμό. Σίγουρα το αγοράκι σου είναι μικρό και δεν μπορούν να δώσουν διάγνωση σε τόσο μικρή ηλικία. Πάντα προτείνουν εργοθεραπεια για να βοηθήσουν τα παιδιά να καλύψουν τα αναπτυξιακα οροσημα. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο μικρός να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει και να πάνε όλα καλά!! 

like11

Θα κάνουμε θεραπείες έξι μήνες και βλέπουμε

Εικόνα Giannis88

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Ναι την εχω ακουστά την κυρία Παπαγεωργίου. Αλλά όπως λες και εσύ είναι μικρός ακόμη, θα κάνουμε τις θεραπείες 6 μήνες και βλέπουμε μετά πως θα είναι ο μικρούλης μας. Μας είπαν το Σεπτέμβριο και για παιδικό. Εσείς πήγατε σε δημόσιο παιδικό..; Προσαρμοστηκε εύκολα ο μικρούλης σου στον παιδικό;

like9

Όχι δεν τον πήγα σε δημόσιο

Εικόνα Vaso Br

Όχι δεν τον πήγα σε δημόσιο. Βρήκα ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης με λίγα παιδάκια στο οποία όμως κάνουν πολλά πράγματα. Έχει να πάει από τον Νοέμβριο λόγω καραντίνας. Μέχρι τότε καλά τα πήγαινε. Αλλά κάθε παιδάκι αντιδρά διαφορετικά. 

like6

Θα χαρώ αν ακούσω κάποια συμβουλή, αν θέλεις να μου δώσεις

Εικόνα Giannis88

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Βάσω για την βοήθεια κ τον χρόνο σου.. Αν θέλεις να μου δώσεις κάποια συμβουλή πολύ ευχαρίστως θα χαρώ να την ακούσω.. Εύχομαι τα καλύτερα σε σένα κ στον λεβέντη σου..

like12

Το ζήτημα είναι να είναι χαρούμενα παιδάκια και ευτυχισμένα

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Βασικά συμφωνώ σε ότι έχει γράψει η Βάσω.

Να προσθέσω κι εγώ πόσο σημαντική είναι η πρώιμη παρέμβαση, εμείς ξεκινήσαμε όταν είμασταν 2 και μέχρι τώρα κάνουμε που είμαστε 6, 3 φορές λογοθεραπεία, 2 εργοθεραπεία και έχουμε παράλληλη στήριξη ιδιωτικά στο σχολείο.Το κορίτσι μας πάει πολύ καλά, αν και είναι χωρίς λόγο, συννενοούμαστε πάρα πολύ καλά.

Σημαντικό πολύ είναι οι θεραπευτές που θα βρείτε να σας ταιριάζουν και σαν χαρακτήρες και σαν φιλοσοσφία. Εμείς δε διστάξαμε να αλλάξουμε στους έξη μήνες (δυστυχώς στην πρώιμη παρέμβαση κάναμε λάθος επιλογή από άγνοια που είχαμε) κέντρο θεραπειών και πλέον είμαστε ήρεμοι, όπως και το παιδί πηγαίνει χαρούμενο.

Επίσης, με τίποτα δημόσιο παιδικό σταθμό. Πάρτε το ΕΣΠΑ και πηγαίνετέ το σε ιδιωτικό παιδικό, στο οποίο όμως θα σας δέιξουν ότι πραγματικά το θέλουν το παιδάκι για να το βοηθήσουν. Εμείς πάλι λόγω άγνοιας πήγαμε σε δημοτικό παιδικό σταθμό και το παιδί το απομονώναν σε μία γωνία γιατί δε συμμετείχε στην παρεούλα . 2 και 2,5 χρονών τότε το παιδί, και μάλιστα δε μας κάλεσαν στην γιορτή του καλοκαιριού στο τέλος της χρονιάς. Τες πα, θέλουν όλα αυτά ψάξιμο, και βοήθεια από την πολιτεία μην περιμένεις πέρα από κανένα ΕΣΠΑ.

Ηλία όσο για εσάς, οι ταμπέλες είναι μόνο ταμπέλες. Το παιδί θα το βλέπεις έξω από κάθε ορισμό, θα το βλέπεις ως παιδί. Και αν πολλές φορές σου φαίνεται σκληρά όσα ακούς, εσύ πάλι θα προσπαθείς και θα κάνεις το καλύτερο για το παιδί σου. Ωστόσο πρέπει να έχεις ανοικτό μυαλό.

Χαρείτε τα παιδιά σας πέρα και πάνω από κάθε γνωμάτευση και δυσκολία. Κάθε μέρα είναι ένας συνεχής αγώνας, είτε είναι τυπικής ανάπτυξης είτε παιδάκια με ΔΑΔ. Βημα βήμα και το ζήτημα είναι να είναι χαρούμενα παιδάκια και ευτυχισμένα. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν.

like6

Συμφωνώ απόλυτα με τον Θοδωρή

Εικόνα Vaso Br

Συμφωνώ απόλυτα με τον Θοδωρή. Γιάννη μου, παίξε όσο μπορείς μαζί του. Να τον πηγαίνεις πολλές βόλτες κ να του δείχνεις τα πάντα!! Θα υπάρχουν μέρες καλές κ μέρες όχι τόσο καλές. Ποτέ μην ρίχνεις ευθύνες στον εαυτό σου για ότι συμβαίνει. Να είσαι δυνατός εσύ και η γυναίκα σου και να τον στηρίζεται!! Σας εύχομαι τα καλύτερα!!

like10

Είστε υπέροχοι γονείς

Εικόνα Giannis88

Είστε υπέροχοι γονείς ειλικρινά.. Εμείς παρόλο που είμαστε δύο ακόμη βλέπουμε μέρα με τη μέρα κάποιες μικρές διαφορές εκεί που δεν εκτελούσε καθόλου διαταγές τώρα εκτελεί 4-5.. Όσο μπορούμε τον βγάζουμε βολτούλα..σε παιδικές χαρές αν και δεν παίζει με τις κούνιες τρέχει δεξιά αριστερά θα παίξει με πέτρες θα ανέβει μονο σε τσουλήθρα.. Δεν ανεβαίνει πουθενά αλλού συν ότι αν τον πάμε με τα πόδια δεν μπορούμε να τον μαζέψουμε.. Όταν πάμε με το ποδηλατακι όλα καλά.. Έχουμε κάνει μόνο 4 εργοθεραπειες.. Θέλω να πιστεύω στο 6μηνο θα δούμε μια μικρή διαφορά.. Γυρίζει μερικές φορές στο όνομα του που παρόλο είμαστε κ σε διαφορετικό δωμάτιο τρέχει κατευθείαν σε εμάς.. Έχει αρχίσει εδώ κ ένα μήνα πιάνει το κουταλάκι του κ το βάζει μόνος του στο στόμα κ το αφήνει πάλι στο πιατάκι του.. Έχω διαβάσει αυτά που έχετε γράψει με πολύ προσοχή και τους δυο σας.. Και σας ευχαριστω που μου απαντήσατε.. Σας θαυμάζω ειλικρινά..

like11

Ενδείξεις

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Δε θα ήθελα να σχολιάσω για το τι καταφέρνει ο γιος σου ή όχι. Ειλικρινά δεν εχει σημασία.

Ωστόσο, 2 χρονών είναι και πολύ μικρός ακόμα. Γνωμάτευση για αυτισμό οι επαγγελματίες υγείας δίνουν με ασφάλεια μετά τα 3,5 - 4 έτη και μάλιστα τα αγοράκια μπορούν να έχουν χρονικό όριο μεγαλύτερο.

Γνωστή μου πήγε το γιο της από μικρό σε πολλούς και είχε ακούσει από βαρύ αυτισμό έως δεν έχει κάτι. Το παιδί 6,5 χρονών και τελικά έχει απλά μία λεκτική ανωριμότητα, είναι πλήρως λειτουργικό και με λογοθεραπείες θα διορθωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

like10

Όντως όσες πιο πολλές γνώμες τόσο το χειρότερο

Εικόνα Giannis88

Συμφωνώ μαζί σου έχεις απόλυτο δίκαιο.. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου.. Όντως όσες πιο πολλές γνώμες τόσο το χειρότερο.. Σας εύχομαι τα καλύτερα σε εσάς και τις οικογένειες σας..

like12

Θα ήθελα να μάθω πως εξελίσσεται το παιδί;

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Καλησπέρα θα ήθελα να μάθω πως εξελίσεται το παιδί. Ελπίζω να συνεχίζουν να πηγαίνουν όλα καλά.

like10

Nα ηρεμήσετε και να χαρείτε το παιδάκι σας

Εικόνα Michele Pan

κ. Ηλία σας καταλαβαίνω απόλυτα. Έχω πάει σε πολλούς γιατρούς παιδοψυχιατρουε παιδοψυχολογους αναπτυξιολογους εργοθεραπευτες κτλ. Από όταν ο μικρός ήταν 2 χρονων και 2 μηνών τώρα είναι 3.5.  έχω ακούσει πάρα πολλά και το έχω ψάξει και παρά πολύ. Αυτό που θα σας πω είναι να ηρεμήσετε και να χαρείτε το παιδάκι σας. Η δουλειά όλων αυτών των ειδικών είναι να βάζουν ταμπέλες. Δυστυχώς στην Ελλάδα γίνεται υπερδιαγνωση αυτισμού. Υπάρχουν και άλλες διαταραχές όπως η ειδική γλωσσική διαταραχή που μοιάζει με τον αυτισμό σε πολλά χαρακτηριστικά. Ή σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην είναι και τίποτα. Η ανάπτυξη των παιδιών κρύβει μεγάλες εκπλήξεις και το βλέπω και εγώ στο παιδί μου το οποίο μεγαλώνει και αλλάζει με την βοήθεια της λογοθεραπευτριας του. Επίσης ο παιδικός σταθμός τον βοηθάει πάρα πολύ. Εγώ προσωπικά δεν θα αφήσω να βάλουν τόσο εύκολα ταμπέλα στο παιδί μου οποία και αν είναι αυτή. Είναι πολύ μικρά ακόμα

like11

Tο παιδάκι σας φυσικό είναι να μην ανταποκρίνεται

Εικόνα Michele Pan

Επίσης το παιδάκι σας φυσικό είναι να μην ανταποκρίνεται εφόσον είναι έτοιμο να κοιμηθεί. Και ο δικός μου βόμβες να πέφτουν αν νυσταξει δεν καταλαβαίνει τίποτα και δεν μου δινει καμία σημασία.

like9

Μετά από δύο μήνες

Εικόνα Ηλίας

Καλησπέρα σε όλους!

Μετά από δύο μήνες:

  • Έχουμε σημαντικά βήματα εξέλιξης, προφανώς προς το καλύτερο. Φυσικά θα με ρωτήσει κάποιος πιο είναι το καλό ή το καλύτερο; Κάθε άνθρωπος και ειδικά ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ είναι διαφορετικό… Έχω παγιώσει μέσα μου πως είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ να συγκρίνουμε τα παιδιά μεταξύ τους…
  • Έχει αλματώδη βελτίωση η κοινωνικοποίηση του παιδιού. Αυτό φυσικά προήλθε με καθημερινή επαφή με την παιδική χαρά και τις περισσότερες φορές και σε διαφορετικές περιοχές. Πλέον μέρα με την μέρα μπαίνει όλο και περισσότερο σε παρέες (και δη διαφορετικές αφού επισκεπτόμαστε και άλλες περιοχές) και ανακαλύπτουμε νέα ευρήματα (πχ έμαθε να κάνει κούνια -την κλασσική- μόνος του, παίζει κρυφτό – κυνηγητό που δεν το είχε κάνει ποτέ, κλπ)
  • Η ηχολαλία ΜΗΔΕΝΙΣΕ. ΜΗΔΕΝΙΣΕ.
  • Οι προτάσεις μέρα με την μέρα μεγαλώνουν σε συντακτικό, η επικοινωνία γίνεται όλο και καλύτερη!
  • Στο σχολείο η συμπεριφορά του πλησιάζει το γενικό σύνολο. Εντάσσεται μέρα με την μέρα σαν ένα ισότιμο μέλος στην ομάδα.
  • Βλεμματική επαφή ΑΨΟΓΗ!

Να μην κουράζω και μακρηγορώ. Όλοι μας γνωρίζουμε τους τομείς που τα παιδιά ίσως έχουν «μείνει πίσω». Μας έτυχε και αυτή η αναποδιά με τον covid που σπείραμε προβλήματα στα παιδιά (όλα τα παιδιά, από 1 έτους εως και 17, 18) και θα τα θερίσουμε στο εγγύς μέλλον...

Εμένα ο στόχος μου είναι να μην αφήνω τίποτα στην τύχη του όσον αφορά το παιδί, προσπαθώ να καλύψω το χαμένο έδαφος (την μια χρονιά οι πυρετικοί σπασμοί, την επόμενη ο Η1Ν1 και την τρέχουσα χρονιά ο covid) και σε συνδυασμό με το κέντρο που κάνουμε τις εργολογοθεραπείες – που είναι ενθουσιασμένοι με την βελτίωση του παιδιού- προσπαθούμε για το καλύτερο…

Το είχα γράψει στο αρχικό μου post, θα το ξαναγράψω και τώρα: Γνωρίζω τις αδυναμίες που έχει το παιδί! Και σε καμία περίπτωση δεν θα τις αρνηθώ ή δεν θα κάνω τα πάντα για να το βοηθήσω!!! Εγώ όμως την αρχική διάγνωση του (κοιμώμενου) αυτισμού θα την καταρρίψω.- Όπως ολόσωστα γράφει και η φίλη Michele παραπάνω, υπάρχει μια οσμή υπερδιάγνωσης αυτισμού….

Αυτά και προχωράμε!

Καλή δύναμη σε όλους και να καμαρώνουμε για τα παιδιά μας!

like8

Χαίρομαι πάρα πολύ για το παιδάκι σας!!!

Εικόνα Michele Pan

Χαίρομαι πάρα πολύ για το παιδάκι σας!!!! Αδυναμίες έχουμε όλοι μας ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός Όλα τα παιδάκια είναι υπέροχα!!!!!! Nα τα χαιρόμαστε και να είμαστε δίπλα τους να τα στηρίζουμε και να τα βοηθάμε.

like10

Μπράβο σας και πολύ χάρηκα

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Μπράβο σας και πολύ χάρηκα που διάβασα αυτό το ποστ.

Μακάρι όλα να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, όχι μόνο σε εσάς αλλά  και σε όλους

Πολύ χάρηκα.

like9

Όλα τα παιδάκια είναι υπέροχα!!

Εικόνα Ηλίας

Όλα τα παιδάκια είναι υπέροχα!! Σωστά το γράφετε!! Όσον αφορά αυτό που με ρωτάτε, εμείς είμαστε Αθήνα

like12

Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας

Εικόνα Ηλίας

Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας. Πραγματικά χάρηκα πολύ με αυτό που διάβασα, ως προς την νοοτροπία... Με κάνετε χαρούμενο και με γεμίζετε ελπίδα !

Για όλους εμάς που είμαστε γονείς, το πρώτο και σημαντικότερο μέλημά μας, είναι τα παιδιά. Και όχι μόνο τα δικά μας, ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Προχωράμε, συνεχίζουμε, εξελισσόμαστε, αναζητούμε και θα τα καταφέρουμε!

Υγεία εύχομαι και καλή δύναμη σε όλους μας!

like12

Διαγνώσεις και θεραπείες

Εικόνα Ευγενία Εξακοΐδου

Καλημέρα Ηλία,

Διάβασα προσεκτικά τις σημειώσεις σου καθώς και των άλλων γονέων και τις σέβομαι όλες...

Ως μητέρα 26χρονης με βαρύ αυτισμό, αφού έχουμε περάσει από αμέτρητες εξετάσεις, γιατρούς και θεραπευτές και ως ιδρύτρια συλλόγου για άτομα με αυτισμό, έχοντας δει την πρόοδο και την εξέλιξη δεκάδων παιδιών, θέλω να σου πω από τα βάθη της καρδιάς μου να πάψεις να ενδιαφέρεσαι για τις διαγνώσεις. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν είναι στο F84.1 ή όχι. Αν δεν έχει παθολογικά προβλήματα τότε η εξέλιξή του δεν εξαρτάται από τις διαγνώσεις...

Κάθε παιδί που φλερτάρει με το φάσμα είναι μοναδικό καθώς και η εξέλιξή του δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανένα "ειδικό". Το μόνο που χρειάζεται είναι απεριόριστη αγάπη, ήρεμο περιβάλλον, θεραπεία από σωστούς θεραπευτές με συνεργασία με τους γονείς και στόχους. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι να του δώσεις χρόνο, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί τους ρυθμούς των νευροτυπικών παιδιών, θέλει το χρόνο του για κάθε τι που θα επιτυγχάνει, όμως μεγαλώνοντας θα καλύπτει τις διαφορές με τους συνομήλικους. Υπομονή και επιμονή χρειάζονται οι γονείς, όμως οι "ειδικοί" μόνο μας αναστατώνουν και μεγαλώνουν τα αμέτρητα "γιατί".

Η αγάπη και η αποδοχή σας θα τον δυναμώσει και όλα τα πάνε καλά. 

like14

Μία κυρία που γνώρισα εδώ μου άνοιξε τα μάτια

Εικόνα Michele Pan

Και εμένα κάποια κυρία που γνώρισα εδώ μου άνοιξε τα μάτια και την ευχαριστώ πολύ. Όπως έχω ξανά γράψει τον μικρό μου τον έχουν δει πολύ ειδικοί και έχω ακούσει πολλές απόψεις. Αλλοι μου λένε ότι επικοινωνεί και αλληλεπιδρα μια χαρά και άλλοι ότι δεν προσπαθεί καθόλου να επικοινωνήσει. Άλλος μου λέει ότι μιμείται τους άλλους και αυτό από μόνο του είναι θετικό και άλλος που τον έχει δει 20 λεπτά μου λέει το αντίθετο. Εγώ σαν μαμά του βλέπω ότι είναι παιδί που θέλει το χρόνο του τα καταφέρνει όλα όταν αυτός νιώθει έτοιμος. Φυσικά και επικοινωνεί και αλληλεπιδρα μια χαρά. Μια παιδοαναισθησιολογος μου είπε ότι η νάρκωση σε παιδιά κάτω των 4 ετών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη τους. Ο μικρός μου έκανε 2 χειρουργεία σε ηλικία 9 μηνών και 2 χρονών. Πλέον φιλτράρω ότι μου λένε και έχω πάρει απόφαση να μην ξανά πάω το παιδί σε άλλο γιατρό. Μόνο στην αναπτυξιολογο για γνωμάτευση. Όλο αυτό που συμβαίνει με τις διαγνώσεις με έχει αηδιάσει πραγματικά παντού ταμπέλες σε μικρά παιδάκια. Δώστε τους χρόνο και όλα θα τα καταφέρουν. Στη δική μας γενιά υπήρχαν τόσες διαγνώσεις για Δεπυ αυτισμό μαθησιακές δυσκολίες κτλ. ΟΧΙ εχει γεμίσει ο τόπος με κέντρα ειδικής αγωγής τα οποία είναι γεμάτα. Οι δάσκαλοι στα σχολεία κάνουν από μόνοι τους διάγνωση και πανικοβάλλουν τους γονείς οι οποίοι θέλοντας το καλύτερο για το παιδί τους τρέχουν στους ειδικούς .Υπάρχουν καλά στημένες επιχειρήσεις πίσω από όλο αυτό. Το έζησα γι'αυτό το λέω. Φυσικά υπάρχουν και επαγγελματίες πολύ αξιόλογοι και παιδιά που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια. Όμως όλοι οι γονείς πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. 

like12

Ηλία, πώς είναι ο μικρούλης σου;

Εικόνα Φένια

Αγαπητέ Ηλία.. θα ήθελα να μας πεις πως πάει ο μικρούλης σου; Και γενικά όσοι έχετε  πάρει αυτή τη διάγνωση του άτυπου αυτισμού πως είναι τα μικρα σας.. είμαι πελαγωμενη..

like9

Έχουμε την ίδια διάγνωση του άτυπου αυτισμού (για Φένια)

Εικόνα Bloublou

Καλησπέρα σας! Έχουμε την ίδια διάγνωση του άτυπου αυτισμού για το γιό μου και ομολογώ πως κι εγώ το ίδιο πελαγωμενη νιώθω. Παίρνω κουράγιο όμως από τις ιστορίες που ακούω για καλή πρόγνωση των παιδιών με τη συγκεκριμένη διάγνωση, κάτι που μας επιβεβαιώνει προσωπικά και ο γιατρός μας.

Η διαδικασία της διάγνωσης ξεκίνησε όταν ο μικρός ήταν 2,5 και ακόμα δε μιλούσε, πέρα από μεμονωμένες λέξεις. Νοητικά και αντιληπτικα ήταν οκ. Αναγνώριζε χρώματα, αριθμούς, γράμματα, ζώα, φρούτα κτλ, βλεμματική και ανταπόκριση ήταν μια χαρά, εκτελούσε εντολές από πολύ μικρός, αλληλεπιδρουσε με τα οικεία πρόσωπα (γέλια, παιχνίδια, κρυφτό κτλ). Παράλληλα βέβαια με την καθυστέρηση ομιλίας παρατηρούσα ψυχαναγκασμούς, που αν δεν ικανοποιούνταν οδηγούσαν σε κλάμα και νεύρα.

Σήμερα λοιπόν, ενάμιση χρόνο μετά, ο μικρός έχει κλείσει τα 4. Κάνουμε έργο και λόγο από τα 2,5. Έχει απίστευτη μνήμη, αποστηθίζει και τραγουδάει συνεχώς, χρησιμοποιεί προτάσεις κυρίως για να εκφράσει επιθυμίες (κάνοντας βέβαια συχνά λάθη σε αντωνυμίες) και γενικώς η ομιλία εξελίσσεται, αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ελλείμματα. Απαντάει σε πολλές ερωτήσεις. Αν δε γνωρίζει όμως την απάντηση σε μια ερώτηση και πιεστεί, ηχολαλει την ερώτηση. Επίσης ηχολαλει ενώ παίζει ή πριν κοιμηθεί διαλόγους από κάποιο παιδικό πχ. Θα έλεγα πως ο λόγος του είναι κατά 60% αυθορμητος- λειτουργικός και 40% ηχολαλια. 

Στον παιδικό σταθμό φέρνει σε πέρας ο,τι ασχολία κάνουν αλλά έχει την τάση να φεύγει από τον κύκλο και να απασχολείται μόνος του. 

Κατά τα άλλα είναι λειτουργικότατος στο θέμα της αυτοεξυπηρετησης και γενικώς αντιγράφει ο,τι κάνουμε, από προσωπική περιποίηση μέχρι όλες τις δουλειές του σπιτιού και θέλει να τα κάνει ο ίδιος χωρίς βοήθεια.

Επιζητά την επιβράβευση, θα έλεγε κανείς ότι ζει για να βλέπει το θαυμασμό στα μάτια μας αλλά ματαιώνεται εύκολα και εγκαταλείπει αν κάτι δεν πάει όπως το σχεδίαζε.

Οι ψυχαναγκασμοί και οι τελετουργίες υπάρχουν και είναι αυτό που με δυσκολεύει περισσότερο. Θέλει όλα να γίνονται με τον τρόπο του. Το "όχι" δεν το δέχεται με τίποτα, θα κάνει αυτό που θέλει αντιδρώντας στην άρνηση.

Διάφορα έχουμε ακούσει από την περιοδεία μας στους γιατρούς. Απ' ο,τι έχω καταλάβει οι διαγνώσεις "αυτιστικά στοιχεία", "ΥΛΑ", "Asperger", "άτυπο αυτισμός" είναι πολύ κοντά. 

Δε με ανησυχεί το τώρα αλλά το μέλλον. Ελπίζω σε μια καλή εξέλιξη όπως έχω ακούσει από γονείς με ανάλογη εμπειρία.

Εσείς σε τι φάση βρίσκεστε?

like8

Είμαστε 3 χρόνων και 3 μηνών

Εικόνα Φένια

Είμαστε 3 χρόνων κ 3 μηνών. Λέμε λέξεις και από αρκετές την πρώτη ή τελευταία συλλαβή. Έχει βελτιώσει πάρε πολύ τη βλεμματικη επαφη. Αναγνωρίζει αριθμούς χρώματα γράμματα φρούτα. Άμα κάνω ότι κλάιω ή στεναχωριέμαι όταν τον μαλώνω π.χ. σταματάει και με αγκαλιάζει. Γενικά όταν ξέρει ότι θα κάνει σκανταλιά γυρίζει και μας κοιτάζει πάντα. Εκτελεί εντολες απλές και τώρα σιγά σιγά ξεκινάω να του μάθω τσιτσα, αλλά έχουμε μέλλον πιστεύω. Θέλει να γίνονται πράγματα με τον τρόπο του συνήθως και εμάς.

Όταν λέτε ψυχαναγκασμους τι εννοείτε; Δεν έχω ιδέα από αυτά. Εμμονές είναι αυτό;

Επίσης στον σταθμο είναι με παράλληλη; 
και εμένα το μέλλον μόνο με απασχολεί… να είναι λειτουργικός, αυτόνομος, να έχει σχέσεις, φίλους.. να έχει μια ζωή υπέροχη όπως εκείνος..

like16

Έχουμε παρόμοια εικόνα

Εικόνα Bloublou

Πριν 8 μήνες που ο μικρός ήταν στην ηλικία του γιού σου, το επίπεδο του λόγου του ήταν ίδιο με το δικό σας. Το ότι έχει ενσυναίσθηση ο γιος σου είναι πολύ θετικό. Άλλωστε η άτυπη δαδ δεν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του τυπικού αυτισμού αλλά κάποια μόνο και μάλιστα εξελιξιμα.

Όταν λέω ψυχαναγκασμούς εννοώ τις εμμονές. Όχι συγκεκριμένες, ο,τι του έρθει. Κι αυτό με δυσκολεύει γιατί δε μπορώ να τις προβλέψω. Πχ κάποια στιγμή πηγαίνουμε τράπεζα, βγαίνει απόδειξη, την τραβάω και αρχίζει να κλαίει γοερα και να φωνάζει "να την τραβήξω εγώ"! Γυναίκα που μας έβλεπε τον άφησε να τραβήξει τη δική της απόδειξη και τότε μόνο ηρέμησε. 

Παράλληλη ακόμα δεν έχουμε, δεν μας έχουν πει από το σταθμό ότι το κρίνουν απαραίτητο. 

Σχετικά με την πάνα, εμείς κόψαμε τσισα και κακά στα 3,5 με την πρώτη προσπάθεια, αν και με τρόμαζε η ιδέα και φοβόμουν ότι θα του είναι δύσκολο. Περίπου ένα μήνα κράτησε η εκπαίδευση αλλά από τη στιγμή που το έπιασε, δεν είχαμε ξανά "ατύχημα", ούτε μέρα ούτε νύχτα.

Εννοείται, η ευτυχία τους μας αγχωνει. Τα αγαπάμε τόσο πολύ που πονάει. 

Κάνω κι εγώ τη δική μου προσπάθεια να μη σκέφτομαι το μέλλον και να εστιάσω στο παρόν του. Να γελάει και να περνάει όσο καλύτερα γίνεται! 

like6

Θέμα τουαλέτας (για Φένια)

Εικόνα Bloublou

Πάντως μη διστάζεις με το θέμα της τουαλέτας, είναι καλό να ξεκινήσετε προσπάθεια. Κι εμένα η διαδικασία αυτή μου προκαλούσε τρομερό άγχος και πίστευα πως θα παιδευτουμε πολύ, αλλα δεν έγινε έτσι. Από δική μου ανασφάλεια δεν τόλμησα να ξεκινήσω προσπάθεια πριν τα 3,5. Το κουμπί του δικού μου ήταν ο απόλυτος ενθουσιασμός και η απλόχερη επιβράβευση που έδινα όταν άρχισε να τα καταφέρνει!

Καταλήγοντας, νομίζω ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τα παιδάκια μας και να τους δίνουμε ευκαιρίες! Όταν τα καταφέρνουν είναι μια μεγάλη γιορτή και για εμάς και για αυτά!

like10

Bloublou

Εικόνα Φένια

Αυτό το εξελίξιμα που έγραψες μπορεί να το διάβασα κ δέκα φορές..,, μακάρι να χεις δίκιο μακάρι.. έχει ενσυναίσθηση ναι κ το δείχνει σε αρκετά σημεία.. στο οχι εχει αρχισει κ αντιδραει κ δεν ξέρω πως να το διαχειριστω καθόλου. Κόψαμε τελείως κ οθόνες κ έχω αφήσει μόνο όταν τρώει γιατί αλλιως δύσκολα τρώει το φαγητό κ ζητάει να φάει κάτι πιο εύκολο.. πχ ψωμί, γλυκό κλπ. Αν βλέπει τραγουδάκια που του αρέσουν θα φάει τα πάντα. Τώρα τον βάζω κ τρώει μονος του κ βοηθάω που κ που κ εγώ.. ναι τον φοβάμαι στο θέμα της τουλετας. Όσες φορές τον βάζω δεν θέλει. Γενικά ματαιώνεται κ ορισμένες φορές θεωρώ οτι από αυτοπεποίθηση μηδέν.. κ με πληγώνει γιατί ξέρω οτι μπορεί.. παρατήρησα οτι κ εμένα ηχολαλει. Λέει πχ την αλφαβήτα, τραγουδάκια.. συνήθως στο παιχνίδι. Δηλαδή εσείς τώρα πχ μπορείτε να κάνετε διάλογο για κάτι;

like14

Σε ποιους πήγατε στη Θεσσαλονίκη;

Εικόνα Θοδωρής

Καλημέρα Giannis88,

σε ποιους πήγατε στη θεσσαλονίκη; Μπορείτε να μου στείλετε email αν δεν θέλετε να γράψετε εδώ. Σε τι ηλικία ήταν το παιδί όταν πήγατε στους αναπτυξιολόγους;

like7

Άνετο διάλογο δεν κάνουμε (για Φένια)

Εικόνα Bloublou

Άνετο διάλογο δεν κάνουμε. Απαντάει σε κάποιες ερωτήσεις της καθημερινότητας όπως "τι φάγατε στο σχολείο, με τι παίξατε κτλ". Μονολεκτικά απαντάει αλλά και για αυτό ακόμα χαίρομαι γιατί είναι ερωτήσεις που απαιτούν διαφορετική απάντηση κάθε φορά. Τις στάνταρ ερωτήσεις τύπου "που μένει ο παππούς, που δουλεύει ο μπαμπάς κτλ" τις ξέρει απ' έξω σαν ποίημα, οπότε αυτό δεν το μετράω τόσο. Από μνήμη και αποστήθιση είναι άψογος. Εγώ θέλω να ενισχύσω την επικοινωνία, να μπορεί να τροποποιεί τα λόγια του ανά περίπτωση. Πιστεύω πως απέχουμε ακόμα από το να ρωτάω και να μου απαντάει αυθόρμητα, εύκολα και πλούσια.

Δεν θυμάμαι από τη συζήτηση μας, εσείς έχετε περάσει από αναπτυξιολογο και έχετε πάρει κάποια διάγνωση?

like7

Τι ωραία που έχετε αρχίσει και κάνετε συζήτηση

Εικόνα Φένια

Τι ωραία που έχετε αρχίσει κ κάνετε συζήτηση… ποσό όμορφο! Πόσο μακρινό μου φαίνεται.. Πηραμε διάγνωση για άτυπο.. ο μικρος δεν έχει στερεοτυπίες. Στην εξέταση του έβγαλε  ένα πορτακι που το κλειδώνεις κ ο μικρος του ανοιγόκλεισε 5-6 φορές. Του το πέρνει κ λέει αυτό είναι στερεοτυπια. Στον λόγο μου ποτέ δεν έχει κάνει κάτι αντίστοιχο σπιτι.κ γενικά δεν κάνει γιατί όλη την ώρα τον παρατηρώ. Του δίνει να κάνει ένα Πύργο με κάτι κυβάκια που είχαν πάνω τα γράμματα της Α-Β. Έλα όμως που μαθαίνουμε την αβ.. κ άρχισε να τα λέει! Εστιάζει λέει στις λεπτομεριες κ δεν παίζει όπως πρέπει! Τι να πω τώρα εγώ.. όλα τα αλλά ενσφηνωματα κάρτες πχ τα έκανε όλα. Κ μας είπε άτυπος κ αν είχε ξεκινήσει από τα 2 συστηματικά τώρα δε θα φαινόταν κάτι λέει.. εγώ τον ξεκίνησα από 2,5 αλλά όχι συστηματικά λόγω κοβιντ κ ιώσεων.. μπορεί να κάνει κ 2-3 εβδομάδες να κάνει μαθημα. Παρολαυτα έχει μεγάλη βελτίωση κ πιστεύω ότι πιο πολύ μονος του την έκανε παρά με Τα μαθήματα.. προνήπιο πάτε;;

like11

Φένια, σε λιγότερο από χρόνο θα συζητάει μαζί σου

Εικόνα Bloublou

Ο γιός μου πηγαίνει παιδικό σταθμό. Θα δεις Φένια μου ότι και το δικό σου παιδάκι σε λιγότερο από χρόνο θα συζητάει μαζί σου!! Το λέω με βάση το γιό μου, που ήταν ακριβώς στη δική σας φάση όταν ήταν στην ηλικία του μικρούλη σου! Αυτό που έχω καταλάβει από συζητήσεις επί του θέματος σε 2 φόρουμ και από δύο καλές μου φίλες που είναι ψυχολόγοι σε ΚΕΔΑΣΥ, είναι πως ο άτυπος αυτισμός έχει πολύ καλή πρόγνωση και πραγματικά η ταμπέλα δεν έχει αξία. Όπως λένε οι φίλες μου που κάνουν αξιολογήσεις σε μικρά παιδάκια, μεγάλη σημασία για την εξέλιξη του παιδιού έχει το νοητικό δυναμικό. Αν είναι φυσιολογική η νοημοσύνη, πολλά από τα στοιχεία που τώρα κάνουν μπαμ, αργότερα μπορεί να είναι δυσδιάκριτα. Δε θέλω να υποτιμήσω την κατάσταση, ούτε να την ωραιοποιησω επειδή το παιδί μου έχει αυτιστικά στοιχεία. Είμαι από τους γονείς που προσπαθώ να δω αντικειμενικά τα πράγματα. Όσοι έχουμε επισκεφθεί, γιατροί και θεραπευτές, διαβλέπουν πολύ καλή εξέλιξη. Επιλέγω να σταθώ σε αυτό και εφόσον κι ο γιός σου έχει αντίστοιχη εικόνα με το δικό μου, το ίδιο θα έλεγα και σε εσένα. Σίγουρα θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε πολύ περισσότερο από τους γονείς των τυπικής ανάπτυξης παιδιών και θα υπάρξουν και μέρες αρκετά δύσκολες, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι αφού τα "προγνωστικά" είναι με το μέρος μας!

like10

Bloublou, τι βάλσαμο είναι τα λόγια σου

Εικόνα Φένια

Αχ… να ηξερες τι βάλσαμο είναι τα λόγια σου.. ποσό αγχωμένη είμαι. Έχω χάσει τον ύπνο μου.. θα έχει μια ζωή φυσιολογική;βλέπω την εξέλιξη του μικρού μου κ παίρνω δύναμη όμως όταν σκέφτομαι την διάγνωση.. άσε.. δε με φοβίζουν οι καλές κ οι κακές μέρες.όλοι οι άνθρωποι έχουμε.. κ όλοι έχουμε δικαίωμα να έχουμε..με έχει πάρει από κάτω πολύ.. μας είπε κ εμάς η αναπτυξιολογος ότι έχει καλή πρόγνωση όλο αυτό αλλά ξέρεις ποτέ τι γίνεται;; Θα πάμε κ προνήπιο κ θα είμαστε κ από τα μικρα γιατί γεννηθήκε τέλος του 2018.. μέχρι κ η επιτροπή από τα κεσυ με αγχώνει.. ποσό δύναμη μου εδωσες με αυτά που μου είπες κ με τη πρόοδο του μικρού σου…

like7

Αυτισμός, πρόγνωση, εξέλιξη

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Θα ήθελα να σας μιλήσω για την κόρη μου. Από την αρχή έβλεπα τη διαφορετικότητα της.

Από 6 μηνών δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στην κοινωνική επικοινωνία. Σε τραγούδια μου, γκριμάτσες, μόνο με κοιταγε. Έκανε 12 μηνών αντίο κ φιλάκια, μουτσουνακια μηχανικά. Χωρίς να αντιλαμβάνεται τη σημασία τους, ως μέσου επικοινωνίας. Έδειξε μεν, αλλά με το μεσαίο δάχτυλο (...) Περπάτησε 14,5 μηνών. Η βλεμματική επαφή υπήρχε, αλλά όχι σταθερή κ ολοκληρωμένη.

Δυστυχώς, είχαμε κ 2-3 ατυχήματα στο σπίτι, στον πρώτο χρόνο της, που έπεσε από τον καναπέ κ χτύπησε στο κεφάλι. Μετά από αυτά επηρεάστηκε η ικανότητα βάδισης της, κ γενικά η αδρή της κινητικότητα. Πίεσα παρά πολύ τον παιδίατρο μας, να το δει-ψαξει, παραπάνω, αλλά με καθησύχασε. Πήγα κ σε δεύτερο, γιατί έβλεπα αλλαγή (εκεί που περπατούσε με σταθερά κ γρήγορα βήματα σιγουριάς, ξαφνικά στραβωσαν τα πόδια κ περπατούσε αργά κ με δυσκολία). Κ ο δεύτερος μου είπε, δεν είναι, τίποτα το ανησυχητικό. Ίσως παλινδρόμησε η ανάπτυξη, κ θα το βρει μετά!!!!!!

Το πρώτο ραντεβού το έκλεισα με τη γνωστή Βάγια Π. στη Θεσσαλονίκη στους 20 μήνες. Δεν έλεγε κανονικές λέξεις, πάρα μόνο μα μα μα μα μα για μαμά κ μπα μπα μπα μπα για μπαμπά. Επίσης αν θύμωνε χτυπούσε τα χεράκια της στο κεφάλι, όχι όμως επίμονα κ την αποσυντονιζα εύκολα.

Παρόλο που ήταν κουρασμένη ,στο ραντεβού μας έκανε την έκπληξη. Συνεργάστηκε άψογα σε όλα, κ η ειδικός μας είπε ότι δε βλέπει αυτισμό. Να δώσουμε χρόνο.

Στα 2 χρόνια έλεγε μόνο 4 λέξεις κ 8 φωνήματα ζώων. Επικοινώνησα με την προαναφερόμενη κ μου είπε αν θέλω να την πάω σε ένα κέντρο λόγο-εργο, να τη δούνε, κι αν χρειαστεί αυτή θα την ξαναδεί.

Στο κέντρο λογοθεραπείας- εργοθεραπείας, τη βρήκαν με πολύ καλό δυναμικό, όμως όντας πίσω στην ομιλία,να δώσω χρόνο ως τα 2,5.

2 χρόνων κ ενός μηνός πήγαμε κ στον παιδονευρολογο Παύλου. Διέκρινε ήπια αναπτυξιακή καθυστέρηση.. κατάλαβα ότι με προετοίμαζε σταδιακά για διάγνωση στο φάσμα. Απλά στα 3 θα ήταν σίγουρος. Έδωσε οδηγίες ως τα 2,5 αν δεν υπάρχει σαφής βελτίωση, να ξεκινήσει πρώιμη παρέμβαση.

Τώρα είναι 2 χρόνων κ 3 μηνών κ έχει επιπλέον θέματα: δε χοροπηδάει,όταν έχουμε κόσμο σπίτι κλαίει τα πρώτα 10 λεπτά κ μετά προσαρμόζεται, όταν θυμώνει πλέον κουνάει τον κορμό της καθιστή μπρος πίσω κ κουτουλαει το κεφάλι, ευτυχώς για λίγο, όταν αλλάζει η ρουτίνα της κλαίει κ ζοριζεται. Κάνει πύργους με τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο κ λίγα στη σειρά. Όμως έχει μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι της, παζλ, ενσφηνωματα, κουζινικα, ξύλινα φρούτα, ζωγραφική,κούκλες barbie, που ντύνει κ ξεντυνει, τις βάζει για ύπνο, τις σκεπάζει κτλ. Επίσης λατρεύει να της διαβάζω παραμύθια. Στο θέμα λέξεων.... έχει προσθέσει ελάχιστες πολύ απλές. Δισυλλαβες. Πάει παιδικό. Ακολουθεί τη ροή του σχολείου, συμμετέχει σε όλα, παίζει με παιδιά, μόνη της κ με τις δασκάλες, λαμβάνω γενικά θετικά σχόλια, με μόνο μειονεκτήματα το ότι φαίνεται να είναι κλειστό παιδί. Έτσι μου την περιγράφουν.

Έχω φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν ξέρω από πού να αντλήσω δύναμη..Ο σύζυγος δε συμμερίζεται τις ανησυχίες μου. Είμαι μόνη κ δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η πορεία της. Σκέφτομαι ότι έρχονται τα χειρότερα μπροστά. Ότι πρέπει να είμαι δυνατή για να τη βοηθήσω για τον κόσμο που την περιβάλλει. 

Για αυτά τα παιδιά, μεγαλώνοντας βελτιώνονται τα συμπτώματα με θεραπεία; 

Η κόρη μου, έχει ήπια μορφή αυτισμού, η μέτρια;

Σας παρακαλώ, οποιαδήποτε γνώμη, ευπρόσδεκτη.

like9

Αυτισμός, πρόγνωση, εξέλιξη-συνέχεια

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Να προσθέσω ότι από 2 χρόνων κ ενός μηνός, ξεκίνησε να έχει ένα τικ, όταν νευριάζει. Συσπώνται οι μύες του προσώπου κ των χεριών της για κάποια δευτερόλεπτα. Επίσης, υπάρχουν στιγμές που "κολλάει" το βλέμμα της σε ένα σημείο κ χάνεται για 20-30 δευτερόλεπτα. Δεν επικοινωνεί τότε.

Αυτά μου μετέφεραν ότι είναι στοιχεία νηπιακής επιληψίας...που πολλές φορές συνυπάρχει με αυτισμό... Δυστυχώς δε συνέβαιναν στο ραντεβού μου με τον παιδονευρολογο για να τα αναφέρω κ να τα αξιολογήσει...

Στη συμμετοχή της σε τμήματα με αθλοπαιδιές που την πάω φαίνεται ότι υστερεί να κάνει ότι κάνουν οι υπόλοιποι κ κάνει τα δικά της. Αν κ θα προσπαθήσει ως ένα σημείο, κ μετά θα απογοητευτεί που δεν μπορεί κ σταματά.

Στα θετικά ότι συνεργαζόμαστε άψογα σε όλα, τρώει μόνη της, λέει πότε έκανε κακά, δείχνει κάτι που την ενδιαφέρει να της το εξηγήσεις, φέρνει παραμύθια να τη διαβάσεις, κοιμάται σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, προσπαθεί να επικοινωνήσει με λέξεις συνεχώς, έστω κ με τις λίγες που ξέρει..

Της δίνω από 2,2 χρόνων μουρουνέλαιο κ από 2,3 το Νευροπροτεκτ. Έχω δει σαφέστατη βελτίωση στη βλεμματική επαφή κ στον έλεγχο της κακής της διάθεσής, των ξέσπασματων κ κρίσεων..

Πώς να τη βοηθήσω; Το επόμενο μας ραντεβού με τον παιδονευρολογο αργεί, σε 2 μήνες. Να αρχίσω μόνη μου εργοθεραπεία; Να δώσω κ λάδι κάνναβης; Η να περιμένω;

like9

Με άγγιξε πολύ το μήνυμα σου, Ίριδα

Εικόνα Bloublou

Καλησπέρα Ίριδα,

με άγγιξε πολύ το μήνυμα σου καθώς έχω περάσει από αυτό το στάδιο και πολλές φορές νιώθω πως ακόμα βουλιάζω με το άγχος του μέλλοντος. Ο πατέρας του μικρού και όλο του το σόι, έχουν το δικό τους τρόπο να βλέπουν τα πράγματα και μια μόνιμη άρνηση της κατάστασης. Μιλάμε για τόση ξεροκεφαλια που ακόμα και τώρα που έχουμε τη διάγνωση του άτυπου αυτισμού, θεωρούν πως εγώ είμαι η υπερβολική και η παράλογη και ότι προσπαθώ να υποβιβασω το παιδι μου που δεν έχει τίποτα!! Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία κι επειδή λόγω επαγγέλματος ήμουν σίγουρη ότι είμαστε στο φάσμα, η αντιμετώπιση που είχα από τον άντρα μου ήταν αυτή της τρελής που χρήζει φαρμακοθεραπείας! Έφτασα στο σημείο να χωρίσω γιατί η αντιμετώπιση του για πολύ καιρό ήταν η σταγόνα που ξεχυλισε το ποτήρι, στην ήδη διαλυμένη ψυχολογική μου κατάσταση λόγω της αγωνίας μου για το παιδί. Προς Θεού και για να μην παρεξηγηθω, δεν συγκρίνω τη δική σου περίπτωση (που δεν την ξέρω) με τη δική μου. 

Ως προς την κορούλα σου, θεωρώ από την εμπειρία μου με το γιό μου, ότι είστε πολύ καλά. Καταρχάς δεν έχετε διάγνωση φάσματος, σας έχουν μιλήσει για αναπτυξιακή καθυστέρηση που είναι άλλο πράγμα. Επίσης, το γεγονός και μόνο ότι στα 2 χρόνια της λέει έστω και 4 λέξεις, είναι από μόνο του θετικό και προμηνύει καλή εξέλιξη! Θα έλεγα να της δώσεις χρόνο να ωριμάσει και να αποφεύγεις να τη συγκρίνεις με συνομήλικα που μπορεί να είναι πιο ανεπτυγμένα. ΑΝ υποθέσουμε ότι υπάρξει διάγνωση στο μέλλον, πιστεύω πως θα είναι κάτι ήπιο έως δυσδιάκριτο, αυτό που λένε "στοιχεία". Δεν είμαι γιατρός, μιλάω μόνο με βάση τα λεγόμενα σου και την προσωπική μου εμπειρία. Σίγουρα η εικόνα που περιγράφεις δεν αντιστοιχεί σε παιδί 2 ετών με μετρίου βαθμού αυτισμό. Στο λέω γιατί γνωρίζω παιδάκι με μέτριο αυτισμό που στα 4 του δε μιλάει καθόλου, δεν κοιτάζει και γενικώς δεν αλληλεπιδρά παρά μόνο με τους γονείς του.

Να είσαι αισιόδοξη!!

like11

Αυτά δεν είναι αυτισμός

Εικόνα Bloublou

Διαβάζοντας ξανά το μήνυμα σας έχω να πω πως για την ηλικία της η μικρή δε μου φαίνεται να παρουσιάζει συμπτώματα αυτισμού, το οποίο έχει σαν επίκεντρο την απουσία επικοινωνίας. Η μικρή προσπαθεί να επικοινωνήσει, όπως λες με οποίες λέξεις ξέρει και δείχνει ο,τι την ενδιαφέρει επιδιώκοντας την επικοινωνία μαζί σας. Αυτά ΔΕΝ είναι αυτισμός, ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο μικρό παιδί!! Όλα θα πάνε τέλεια!!

like8

Θα συμφωνήσω με τη bloublou

Εικόνα Φένια

Θα συμφωνήσω με τη bloublou σε όλα. Εγώ το μόνο που θα έκανα θα ξεκινούσα εργοθεραπεία απλά κ μόνο για να είμαι πιο «ήσυχη» πως κάνω κάτι. Αν κ «ήσυχη» μαμα δε νόμιζω πως υπάρχει.. το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει κ αυτό ειναι παρά πολύ καλό. Σίγουρα αν υπάρχει κάτι, λέμε αν, θα ειναι κάτι ήπιο το οποίο θα δουλεύεται..μια ερώτηση μόνο, γιατί νευροπροτεκτ; Για πιο λόγο;

like8

Bloublou και Φένια πόσο δύναμη μου δώσατε...

Εικόνα Ίριδα Λιλ

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα μηνύματα σας, είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ με τον άντρα μου, που δε βλέπει πρόβλημα. Προσπαθεί όμως, να μου δώσει κουράγιο κ κυρίως ελπίδα, να πιστεύω στο παιδί μας. Αλλιώς μου λέει ότι θα καταλήξω με ψυχοφαρμακα κ κυρίως το μικρό θα αντιληφθεί τα πάντα με τις οποίες άσχημες συνέπειες για όλους...

Μετά τα δεύτερα γενέθλια της, ήμουνα εξαιρετικά προβληματισμένη κ πολύ ανήσυχη. Η βλεμματική της επαφή κρατούσε μόνο 3 δευτερόλεπτα, κ δεν καθόταν να βγει φωτογραφία, δε μπορούσε να κοιτάξει το φακό αρκετά. Όταν θύμωνε είχε ένα τικ, σα νευρικό σπασμό στα χεράκια κ το πρόσωπο, ή θα είχε μια αυτοτραματικη συμπεριφορά (να χτυπά με τα χέρια το κεφάλι, ή να κουνάει το κορμό καθιστή μπρος πίσω κ να κοπαναει την πλάτη- κεφάλι, όχι πολύ ώρα ευτυχώς). Επιπλέον, είχε "αφαιρέσεις", δηλαδή για εστίαζε σε ένα σημείο κ χανόταν για 20-30 δευτερόλεπτα, δεν είχε επαφή.

Όλα αυτά, κ πάνω στην απόγνωση μου, με έκαναν να δοκιμάσω το Νευροπροτεκτ, μαζί με μουρουνέλαιο. Αρχικά, συντηρητικά. Για ένα μήνα, ένα χάπι, κ στο δεύτερο μήνα, 2 χάπια ημερησίως. Είναι απίστευτο, γιατί μετά το μήνα, η βελτίωση στη βλεμματική είναι απίστευτη. Κ μετά από 40 μέρες , έχει σχεδόν εξαληφθει το τικ(νευρικός σπασμός) όταν θυμώνει, δε βλέπω πλέον "αφαιρέσεις" κ πετάει κ νέες λεξουλες.

Κάποιος θα πει, ότι είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής διαδικασίας. Εγώ σα μαμά, ενστικτωδώς είδα βοήθεια από τα προαναφερόμενα..

Εμείς μπορεί τελικά να μην έχουμε αυτισμό, η να είναι κάτι όπως λέτε πολύ ήπιο. Θα δείξει στα 3. Δυστυχώς, είχαμε κ τις πτώσεις με το κεφάλι, που μπορεί να άφησαν μικροβλαβες σε νευρώνες, να κάνουμε επιληψία, δε ξέρω, θα μας πει ο παιδονευρολογος το Μάιο που είναι το ραντεβού...

Θα αρχίσω σύντομα εργοθεραπεία, να δουλέψουμε την αδυναμία στα άκρα της(ακόμη δε χοροπηδάει, δύσκολα ανεβαίνει σκάλα, δύσκολα κλωτσά κ πετάει μπάλα), κ βλέπουμε..

Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, που διαβάσατε τη δική μας ιστορία της μικρής μου, και θα σας γράψω τα αποτελέσματα του ραντεβού μας με τον παιδονευρολογο το Μάιο. Έως τότε, ας έχουμε πίστη στα παιδιά μας κ δύναμη να αντέχουμε ότι έρχεται...

like8

Γνωρίζετε τόσα πολλά για τον αυτισμό, θα μου λύσετε απορίες;

Εικόνα Michele Pan

Κυρία bloublou εσείς που γνωρίζετε τόσα πολλά για το θέμα του αυτισμού ίσως θα μπορούσατε να μου λύσετε κάποιες απορίες. Σχετικά με το φάσμα και πόσο μεγάλο είναι γιατί θα τρελαθω. εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα βασικά προβλήματα στον αυτισμό είναι η έλλειψη επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης όμως καταλαβαίνω ότι τα τελευταία χρόνια στο φάσμα ανήκουν και παιδιά που είναι πίσω σε κάποια ορόσημα ανάπτυξης. π.χ ο δικός μου ο μικρούλης αργεί να κατακτήσει κάποια από τα ορόσημα (είναι πίσω περίπου 9 μήνες τα καταφέρνει απλώς αργεί ) στην ομιλία κυρίως αν και από 13 μηνών έλεγε μαμά μπαμπά ποτε παπί και από 2 χρονων κάθε μέρα έλεγε καινούργιες λέξεις ,2 χρονών και 2 μηνών έλεγε πανω από πενήντα λέξεις  επίσης στην ίδια ηλικία έλεγε θέλω και δεν θέλω αντί για ναι ή όχι . επίσης δεν ζωγράφιζε καθόλου και τώρα ακόμα μόνο στο σχολείο και δεν έφτιαχνε παζλ. έχει λίγο καιρό που ξεκίνησε με λίγα κομμάτια. κάνει ψιλό κουβέντα αλλά όχι όπως τα παιδιά της ηλικίας του. δείχνει με το δάκτυλο από μικρός δεν θυμάμαι όμως από πότε και φυσικά ότι του άρεσε και του αρέσει το δείχνει και μας λέει κοίτα μαμά πχ. μια πασχαλίτσα  επίσης γυρνούσε από μικρός να δει αυτό που του έδειχνες και γυρνάει στο όνομα του απλώς πέρασε μια μικρή περίοδος που γυρνούσε μετά από ώρα. μιμείται και γενικά ανταποκρίνεται σε όλα και έχει πολύ καλή εν συναίσθηση κοιταζει στα μάτια και εκτελεί όλες τις εντολές παίζει με παιδιά κάποιες φορές όμως προτιμάει τα ήσυχα, γενικά επικοινωνεί μαζί τους. αυτό που μας κινητοποίησε ήταν  ότι ήταν πίσω στην ομιλία φοβόταν κάποιους φίλους μας και περπατούσε κάποιες φορές στις μύτες των ποδιών του δεν συγκεντρωνόταν σε μια δραστηριότητα και δεν έκανε συμβολικο παιχνίδι επίσης έτρωγε και έκανε απότομους εμετούς. όλα αυτά όταν ήταν 2 χρονών και τώρα είναι 4.5. κάποιοι μας είπαν ανωριμότητα ένας στοιχεία αυτισμού και η Παπαγεωργίου ήπιος αυτισμός. έχω γράψει πολλές φορές για όλα αυτά. απλώς επειδή 2.5 χρόνια τώρα παλεύω να καταλάβω και με στεναχωρεί απίστευτα γιατί όλα τα παιδιά μπαίνουν στο φάσμα πλέον; όλα αυτά που γράφω για το παιδί δεν δείχνουν ότι το παιδί επικοινωνεί και αλληλεπιδρά; μιλάω και με άλλες μανουλες και όλες έχουν την ίδια απορία. έχει εξαιρετική εξέλιξη και μου το λένε όλοι αλλά όταν μπαίνει αυτό το άτιμο το σαράκι σε τρώει και δεν σε αφήνει σε ησυχία.

like7

Από τότε που έκοψε την πιπίλα έγινε πιο επικοινωνιακός

Εικόνα Michele Pan

επίσης από τότε που έκοψε τη πιπίλα έχει γίνει ακόμα πιο επικοινωνιακός. κάνει περισσότερες ερωτήσεις όπως τι κάνεις μαμά; που είναι το τάδε τι κάνεις ο κύριος ή κυρία ( όταν ήμαστε έξω) τι είναι αυτό; κτλ. σταμάτησε και η ηχολαλια η οποία δεν ήταν έντονη και μου είχαν πει ότι τη χρησιμοποιεί για να μάθει να μιλάει και ότι το κάνουν πολλά παιδιά

like7

Όση εξέλιξη και να βλέπουμε πάντα θα μας τρώει

Εικόνα Φένια

Έχω παρακολουθήσει ό,τι έχεις γράψει εδώ μέσα με μεγάλο ενδιαφέρον.. Η αλήθεια είναι πως όση εξέλιξη και να βλεπεουμε στα παιδιά μας πάντα θα μας τρώει όλο αυτό το πραγμα. Πάντα.. στο σχολείο πως είναι; Πώς συμπεριφέρεται ο μικρος; Του έχεις κάποια βοήθεια; 

like11

Από το σχολείο μου λένε ότι είδαν μεγάλη αλλαγή

Εικόνα Michele Pan

Από το σχολείο μου λένε ότι ξαφνικά από τα Χριστούγεννα και μετά είδαν μεγάλη αλλαγή στο παιδί σαν να ωρίμασε ξαφνικά. Συμμετέχει στις δραστηριότητες απλά δεν ακολουθεί όλους τους κανόνες π.χ δεν περιμένει την σειρά του. Επικοινωνεί και αλληλεπιδρά κανονικά και.με τα παιδιά παίζει δίπλα δίπλα όχι μαζί. Δεν απομονώνεται ούτε βλέπουν κάτι που τους απασχολεί. Από 2.5 ετών κάνει λογοθεραπεία και εργοθεραπεία. Με απασχολεί πολύ, γιατί σκεφτόμαστε για δεύτερο παιδί και φοβάμαι μήπως είναι και αυτό στο φάσμα αν τελικά είναι και ο Μιχάλης μου.

like11

Κάθομαι και αναλύω τις συμπεριφορές του γιου μου συνέχεια

Εικόνα Φένια

Michele Είναι σε τμήμα ενταξης ο μικρος; Και ρωτάω λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό που λένε και στον τόπο μου.. αυτή συμπεριφορά που έχει ο μικρος σου στο σχολείο ειναι δηλαδή περίεργη; Όπως και άλλες συμπεριφορές πιο πάνω που αναφέρθηκαν. Δηλαδή αποκλείεται ένα παιδί να είναι πιο κλειστό πχ; Πρέπει δηλαδή να ανήκει στο φάσμα επειδή είναι έτσι; Δε ξέρω είναι τόσο ψυχοφθόρο είναι αυτό. Κάθομαι και αναλύω τις συμπεριφορές του γιου μου συνέχεια. Και αν κάποιες φορές τσιρίζει ή νευριάζει με κάτι ή επιμένει αντί να σκέφτομαι ότι είναι ένα 3 χρόνο που δεν μιλάει σκεφτομαι δες τώρα τα κάνει επειδή μου έχουν πει ότι έχει άτυπο.. Και εννοείται ότι δεν χαίρομαι το παιδί μου και κλαίω σχεδόν κάθε μέρα. Όσο αφορά το δεύτερο παιδί έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών και ειναι φοβερή! Να κανείς…

like8

Σελίδες

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.