Αυτισμός, σε αγοράκι 2,5 ετών, ανησυχώ

Εικόνα Δωροθέα

Γεια σας, έχω ένα αγοράκι σχεδόν 2,5 χρόνων, έχει κάποια καθυστέρηση στην ομιλία, ενώ ξέρει αρκετές λέξεις δεν τις χρησιμοποεί. Ανησυχώ μήπως έχει αυτισμό, το ότι δεν μιλάει ακόμα, ενώ γνωρίζει αρκετές λέξεις με προβληματίζει. Από την άλλη υπάρχει επικοινωνία με τα μάτια, ακούει στο όνομα του, ακόμα και αν  βλέπει τηλεόραση θα γυρίσει να με κοιτάξει, καταλαβαίνει ότι του λέω, παίζει σωστά με τα παιχνίδια, μιμείται, προσποιείται, είναι χαρούμενος, του αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές. Επίσης όταν ακούει κάποιες συγκεκριμένες μελωδίες συγκινήται, δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό αυτό. Αρκει ένα σύμπτωμα για να έχει αυτισμό;; 

Σχόλια

Αγοράκια

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Καταρχήν πρέπει να δείχνετε εμπιστοσύνη στο παιδάκι σας.

Καλά κάνετε και δίνετε προσοχή βέβαια.

Αυτό που έχω ακούσει από διάφορους γιατρούς είναι ότι τα αγοράκια ωριμάζουν πιο αργά και μπορεί κάποιος να τα περιμένει να μιλήσουν περισσότερο καιρό από ότι στα κοριτσάκια.

Δεν είμαι ειδικός αλλά όσα περιγράφεται μου φαίνονται φυσιολογικά. Πάντα βέβαια σε σχέση με τη δική μου εμπειρία με το κοριτσάκι μας. Αφού μιμείται,έχει βλεμματική επαφή,  δεν έχει άναρχο παιχνίδι ή έχει φαντασία σε αυτό, τα πάει καλά με αγκαλιές και χάδια, όλα αυτά είναι καλά σημάδια.

Να είστε καλά.

like5

Έχοντας ένα παιδί στο φάσμα, δεν βλέπω κάτι ανησυχητικό

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Καλημερα, καταρχην ειναι καλο που ανησυχειτε και το ψαχνετε, συμφωνω με τον κυριο Θοδωρη και χωρις να ειναι ειδικος αλλα εχοντας ενα παιδι στο φασμα δεν βλεπω κατι ανησυχιτικο. Τωρα αν σας απασχολει το γλωσσικο κομματι μετα τα 3 ξεκινανε οι λογοθεραπειες, αν θελετε μπορειτε να επισκευθειτε 1-2 κεντρα με το παιδι για μια αρχικη εκτιμηση που μπορει να σας λυσει τις αποριες και να καλυψει τα κενα σας.

like2

Παιδοωρυλλά είδατε;

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Παιδοωρυλλά είδατε;

Να κάνετε προκλητά δυναμικά, είναι η πρώτη πρώτη εξέταση να βεβαιωθειτε οτι το παιδι ακουει.

like3

Λογοθεραπεία

Εικόνα Γεωργία

Αγορακια τι να πεις;

Έχω ενα γιο 3 ετων εμείς είχαμε ότι κι εσεις + θεματα βλέμματικης επαφής και υπερκινητικότητας και αναρχου παιχνιδιου.

Πρώτα πας σε ΩΡΛ να βεβαιωθείς ότι ακούει μετά σε παιδοαναπτυξιολογο και ξεκινάς λογοθεραπεία.

Εμείς μετά από 6 μήνες εργοθεραπεια εχουμε βλεμματική επαφή και παίζουμε οργανωμενα. Ξεκινήσαμε και λογοθεραπεία και αρχίσαμε να λέμε πολλές λέξεις. Χτες για πρώτη φορά ζήτησε κάτι(σοκολατα :-) ) 

Υπομονή η Παιδοαναπτυξιολογος που ρώτησα για τον δικό μου, μου είπε ότι δεν αναπτύσονται όλα τα παιδάκια το ίδιο και κάποια αργούν λίγο παραπανω.

Κι όπως ανέφερα πιο πριν εμείς είχαμε περισσότερα θέματα από εσάς. 

Ξεκινά και μην φοβάσαι όσο πιο γρήγορα το βαλεις σε σειρά τόσο πιο γρήγορα θα δεις και βελτίωση.

Κι αν σου πουν ότι είναι μικρούλης μην ακούσεις κανέναν ξεκινά νωρίς εγώ αυτό έκανα γιατί συνήθως λένε μετά τα 3 ετη!  

like3

Να πάρεις μια πρώτη αποψη!

Εικόνα Ευγενία Παύλου

2,5 ετών αγορακι που δεν μιλάει! Απο μόνο του δεν λέει τίποτα. Μην αγχώνεσαι... Ο αυτισμός δεν είναι καθυστέρηση ομιλίας...

Παρολα αυτά επειδή ειναι 2,5 και ακόμα δεν μιλάει, ως λογοθεραπευτρια θα σου πρότεινα να πας το παιδάκι σου για μια αξιολόγηση. Μπορεί να μην χρειαστεί τίποτα, μπορεί να ειναι μια απλή καθυστέρηση ομιλίας και ενας λογοθεραπευτής να τον βοηθήσει. Είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσεις κάτι εφόσον χρειάζεται, ώστε αργότερα να μην υπάρχουν ελλείμματα. Ειτε στον λόγο είτε σε άλλους τομείς...Η πρώιμη παρέμβαση ειναι πολύ σημαντική.

Σε δεύτερη φάση θα σου πρότεινα έναρξη παιδικού, βοηθάει πάρα πολύ στην ομιλία και στην κοινωνικοποίηση!

like3

Ο μικρός ανταποκρινόταν στο ονομά του;

Εικόνα Vaso Br

Ήθελα να σε ρωτήσω ο μικρός ανταποκρινόταν στο ονομά του; εντολές εκτελούσε; είχε βλεμματική επαφή κ ξαφνικά την έχασε; Αναφέρομαι στην Γεωργία.

like1

Έλλειψη ακοής

Εικόνα Evi

Θα ηθελα να ρωτησω ποσο η ελλειψη ακοης, λογω υγρου στο αυτι απο 14 μηνων επηρεάζει την αναπτυξη του παιδιου. Τωρα ειναι 25 μηνων αγορακι με περιπου 60 οχι καθαρες λεξεις με θεματα επικοινωνιας και κοινωνικοτητας. Στα 2,5 θα κάνουμε επέμβαση και ελπιζω να αλλαξει κατι. 

like4

Καταρχάς το παιδάκι ακούει;

Εικόνα Vaso Br

Καταρχάς το παιδάκι ακούει; Και αν ναι, εντολές εκτελεί; Με σας πώς είναι; 

like4

Έλλειψη ακοης

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Αναλόγως το βαθμό της έλλειψης ακοης επηρεάζεται η ανάπτυξη λεξιλογίου και η καθαρότητα του λογου.

Η επικοινωνία και η κοινωνικότητα δεν έχουν άμεση σχεση με την έλλειψη ακοης. Βέβαια εξαρτάται τι εννοείτε δυσκολίες επικοινωνίας και κοινωνικότητας. Αν θέλετε να γράψετε κάποια παραπάνω στοιχεία ίσως μπορέσω να σας δώσω μια πιο σαφή απάντηση..

Θερμες ευχές
Βικυ

like4

Ενώ λέει περίπου 120 λέξεις

Εικόνα Evi

Ενω λεει περιπου 120 λεξεις, δεν μας φωναζει μαμα, μπαμπα, μας τραβαει απο το χερι για κανουμε οτιδηποτε, ενω αγκαλιαζει τον μεγαλο του αδερφο αγνοει η σπρωχνει την αδερφη του. Καταλαβαινει σχεδον τα παντα, αλλα εκτελει ελαχιστες εντολες.

like1

Να επισκεφτείτε έναν Αναπτυξιολόγο

Εικόνα Vaso Br

Θα σου πρότεινα να επισκεφτείς έναν αναπτυξιολόγο. Αυτός κ μόνο θα σε καθοδηγήσει σωστά. 

like5

Νομίζω ότι τώρα ξεκίνησε να παίρνει μπρος!

Εικόνα Γεωργία

Όχι δεν ανταποκρίνονταν στο όνομά του και δεν είχε αρχικά βλεμματική επαφή.

Πλέον ανταποκρίνεται μια χαρά, αρχίσαμε να εκτελούμε φωνητικές εντολές και να ζητάμε λεκτικά λίγα πράγματα έχουμε δρόμο ακόμα αλλά πάμε, δόξα το θεό, καλά.

Η Παιδοαναπτυξιολογος που τον παρακολουθεί μας είπε πριν μια εβδομάδα ότι βελτιώνεται γρήγορα και ότι είναι αισιόδοξη απλά περιμένουμε να του κάνει το κλικ.

Για να είναι ειλικρινής νομίζω ότι τώρα ξεκίνησε να παίρνει μπρος! Σήμερα σχημάτισε και πρόταση.

Για τα παιδάκια που δεν έχουν καλή βλεμματική επαφή συστήνω να βρουν λογοθεραπευτή που να έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο για ταχεία αλληλεπίδραση. Εγώ θεωρώ ότι μας βοήθησε πολύ! 

like4

Αναπτυξιολογος

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Αυτά που περιγραφετε σπανια προκαλούνται από δυσκολιες ακοής. Θα σας προτεινα να πάτε άμεσα σε αναπτυξιολογο ώστε αν χρειαστεί παρέμβαση να μη χαθεί χρόνος.

like3

Κυρία Βίκυ θέλω να σας κάνω μια ερώτηση

Εικόνα Vaso Br

Κυρία Βίκυ θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω ένα αγοράκι 2 ετών που είναι στο φάσμα του αυτισμού με καλή πρόγνωση. Ο μικρός λέει κουβεντούλες, μιμίται κάποιες φωνές ζώων όταν τα βλέπει. Αλλά περνούν και μέρες που δεν λέει τίποτα. Π.χ την προηγούμενη εβδομάδα έλεγε μαμά τώρα τίποτα. Δεν κάνει λογοθεραπεία ακόμα. Και μιλάει πολύ μια δική του γλώσσα. Είναι σοβαρό αυτό που συμβαίνει; 

like2

Πρώιμη παρέμβαση

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Δε μπορώ να σας πω αν είναι σοβαρο χωρίς να έχω κλινική εικόνα.

Νομίζω όμως είναι απαραίτητο να αρχισει λογοθεραπεια ώστε να αρχισει να χρησιμοποιεί το λόγο λειτουργικά και κοινωνικα. Δεν είναι νωρις. Αρχίζουμε πρώιμη παρέμβαση και 17 μηνών ακόμα.

Αν έχετε κάποια άλλη απορία μη διστασετε να επικοινωνήσετε μαζί μου 

Θερμες ευχές

Βικυ

like3

Ο μικρός καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα

Εικόνα Vaso Br

Ευχαριστώ. Ο μικρός καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα. Αλλά δυσκολεύεται να τα εκφράσει. Εκτελεί απλές εντολές. Σύνθετες όχι ακόμα για τον λόγο ότι δεν ψάχνει για αντικείμενα. Η αναπτυξιολόγος μου είπε όχι ακόμα λογοθεραπεία κ με αγχώνει. Με την εργοθεραπεύτρια συνεργάζεται άψογα. 

like2

ΔΑΦ ή όχι?

Εικόνα Roula Pana

Καλησπέρα κ καλή χρονιά!Έχω 1 γιό 28 μηνών.Όλα ξεκίνησαν για μας το καλοκαίρι όντας ο γιος μας 22 μηνων σε μια τυπική επίσκεψη στον παιδίατρο τον ρώτησα γιατί δε μιλά?Δε μου έδωσε κάποια απάντηση,ως τότε δεν είχε παρατηρήσει κάτι στο παιδί..μου έδωσε 1 M chat να το συμπληρώσω κ να το συζητήσουμε.Εντόπισα οτι το παιδι μ δεν έδειχνε με το δείκτη μα με ολη την παλάμη,οτι του αρεσε να περιστρεφει αντικείμενα όπως καπάκια απο κατσαρόλες ή τους κρίκους της fisher price κ οτι σε εντονη χαρά ή ενθουσιασμό έσφιγγε τα χεράκια δυνατά.Αυτά τα είχα δει κ απο πριν αλλά επειδή είχα άγνοια δεν τα θεώρησα''κακά''.Η συνέχεια ήταν αναπτυξιολόγος που μας μίλησε για σφαιρική αναπτυξιακή καθυστέρηση.Ξεκινήσαμε άμεσα πρώιμη παρέμβαση με λογοθεραπεία,εργοθεραπεία κ ειδική παιδαγωγό για συμβουλευτική.5 μήνες μετά ο μικρός κολλά 5,στέλνει φιλάκια,βουρτσίζει δόντια,πηγαίνει κανονικά παιδικό,εκτελεί απλές εντολές κ κάποιες σύνθετες,συμμετέχει ενεργά στην αυτοεξυπηρέτησή του,παιζει συμβολικό παιχνίδι αλλά σχετικά στερεοτυπικό δηλ κάνει τα ίδια κτα ίδια..εχει σταθερή βλεμματική επαφή,ακούει στο όνομα του,αγκαλιάζει φιλά εμάς κ την αδερφή του,δεν εχει πρόβλημα προσαρμογής,ύπνος,φαγητό μια χαρα’..τα προβλήματα μας..συνεχίζει να περιστρέφει αντικείμενα,τρώει κόλλημα με ανεμιστήρες αν δει,συνεχίζει τα σφιξίματα σε ενθουσιασμο...ενώ λέει γύρω στις 25 λέξεις με νόημα δε λέει μαμά κ μπαμπά,δυσκολεύεται παρα πολύ να δείξει με το δείκτη ενώ το πρασπαθεί..

Στη δεύτερη αξιολόγηση πριν λίγες μέρες ο αναπτυξιολόγος μας ανέφερε..άτυπο αυτισμό..οτι δηλ εχει καποια στοιχεία που επίκεινται στο φάσμα.

Η παιδοψυχίατρος που τον είδε σε δημόσιο νοσακομειό το Σεπτέμβρη μας είπε οτι μάλλον είναι σοβαρη γλωσσική διαταραχη κ να βγλουμε απ´το μυαλό μας τον αυτισμό. Όπως και να χει τί είναι αυτό το άτυπος αυτισμός που μας είπε ο αναπτυξιολόγος? Εχει κάποιος παρόμοια εμπειρία.Θα εκτιμούσα τις απόψεις σας.

Καλή χρονιά κ καλή δύναμη σε όλους μας.

like4

Μήπως μπορείτε να μου γράψετε;

Εικόνα Φάντια Αποστόλου

Μήπως μπορείτε να μου γράψετε ή να συνεννοηθούμε να σας στείλω τφ ή E-mail μου για το όνομα του λογοθεραπευτή σας; Το κοριτσάκι μου είναι 27 μηνών αλλά δε μιλάει πέρα από λίγες λεξούλες. Όλα τα άλλα, βλεμματική επαφή, μίμηση, αγκαλιές, πολύ κοινωνική τα έχει. Ενώ μιμείται τις κινήσεις μας δεν μπορεί να μιμηθεί τη λέξη που θα της πούμε. Μας δείχνει ή μας τραβάει να της δώσουμε κάτι. Αν τυχόν δείτε την απάντησή μου ενημερώστε με παρακαλώ. Φοβάμαι για λεκτική δυσπραξία με αυτά που διαβάζω στο ίντερνετ.

Γεωργία,είδα ότι η  ανάρτησή σου έχει γίνει 2 χρόνια πριν. Επειδή κι εγώ έχω κοριτσάκι 29 μηνών που δε μιλάει πέρα από κάποιες λέξεις αλλά μιμείται κι είναι κοινωνική,θα ήθελα αν τυχόν δεις το μήνυμα επειδή είχες βελτίωση στο κέντρο που πήγαινες να μου γράψεις σε ποιο το πήγαινες, γιατί εγώ έχω πολύ ταλαιπωρηθεί. Αν θέλεις να σου στείλω το μέιλ μου ή το τφ μου να μιλήσουμε...

Σε παρακαλώ πολύ μπορείς να μου γράψεις την παιδοαναπτυξιολόγο που παρακολουθεί το παιδάκι σου; Επίσης, σε ποιο κέντρο το πηγαίνεις ή ποια είναι η εργοθεραπεύτρια και λογοθεραπεύτρια που υποστηρίζουν το παιδί, ώστε να έρθω σε επαφή μαζί τους;

like3

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.