ΔΕΠΥ; Τι πρέπει να κάνουν; Πού να απευθυνθούν;

Εικόνα Όλγα

Νέος 22 ετών, παιδί φιλικής μου οικογένειας, οπως μου περιγράφουν οι γονείς, παρουσιάζει εδώ κι ένα χρόνο τα παρακάτω:

  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις, πιάνει το κεφάλι του, φτύνει συνεχώς στο δάπεδο.
  • Όταν του μιλούν, πολλές φορές, δεν αντιλαμβάνεται τι του λένε.
  • Κάποιες φορές, κραυγάζει χωρίς λόγο.

Παλιοτερα είχε διαγνωστεί διάσπαση προσοχής, αλλά δε δόθηκε η δέουσα σημασία; Τι πρέπει να κάνουν; Πού να απευθυνθούν;

Σχόλια

ΔΕΠΥ και θέλουν να τον διώξουν απο το σχολείο

Εικόνα Dimitra Koilakou

Καλημερα, 3η δημοτικου ο γιος μου με ΔΕΠΥ και θελουν να τον διωξουν απο το σχολειο.

Υπαρχει νομικη υποσταση σε κατι τετοιο;

Έχει παραλληλη στηριξη αλλά δυστυχως εχει αρκετες κρισεις χτυπωντας και σταματωντας το μαθημα καθως και βριζοντας τους παντες.

Δεν ξερω τι να κανω και τωρα με πιεζουν να φυγει απο το δημοτικο που ειναι και να παει λενε αλλου. 

like170

Θα ήταν χρησιμο να τον δει παιδοψυχίατρος

Εικόνα Kalma

Με προβληματίζουν τα συμπτώματα που αναφέρετε, ιδίως τα δύο πρώτα. Στο βαθμό που γνωρίζω τη ΔΕΠΥ, αμφιβάλλω αν τα συμπτώματα αυτά ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη διάγνωση. Το ότι κάποτε διαγνώστηκε διάσπαση προσοχής δεν αποκλείει το να υπάρχει συννοσηρότητα και με κάτι αλλο. Επίσης μου κανει εντύπωση το "εδώ κι ένα χρόνο", που γράφετε. Δηλαδή πιο πριν δεν υπήρχαν; Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως θα ήταν χρήσιμο να δει το παιδί κάποιος παιδοψυχίατρος.

like1

Ήρεμα Kalma

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Άλλο πράγμα ρωτά ο γονιός, το δικό σας άγχος του μεταφέρετε. Παρακαλώ θερμά να δεν γνωρίζετε, συμβουλές τύπου «καλύτερα να δει το παιδι ένας παιδοψυχίατρος» δεν βοηθούν όταν ένας γονιός λέει ότι θέλουν να διώξουν το παιδι του από το αχολειο. Δεν βοηθάτε ετσι, το αντίθετο μάλιστα. 

like186

Κυρία Δήμητρα πείτε μας κάποιες περαιτέρω πληροφορίες

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Αγαπητή κυρία Δήμητρα, ο γιος σας φοιτά σε γενικό σχολειο, σωστά; — ιδιωτικό ή δημόσιο; 

Τη διάγνωση για την ΔΕΠΥ την έχετε πάρει από κάποιον δημόσιο φορέα,  όπως Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή νοσοκομείο;

Το παιδί σας έχει περάσει από αξιολόγηση από το ΚΕΔΔΥ;

Όταν λέτε ότι θέλουν να διώξουν το παιδί από το σχολείο, τι εννοείτε; Πώς ακριβώς σας έχετε ενημερωθεί για αυτό το ενδεχόμενο;

like1

Απαντάω στην Όλγα που θετει την αρχική ερώτηση

Εικόνα Kalma

Κύριε Κουτουμάνο, θεωρώ υπερβολική την παρότρυνσή σας να "ηρεμήσω". Κανένα άγχος δε μεταφέρω, ούτε εχω αυτή την πρόθεση. Από την απάντησή μου καθίσταται σαφές θαρρώ ότι απευθύνομαι στην Όλγα που έκανε την αρχική αναρτηση. Παρακαλώ διαβάστε ξανά την ανάρτηση στην οποία απαντάω και μετά μπορείτε φυσικά να κρίνετε την αποψη που εξέφρασα. Άλλωστε την ώρα που έγραψα το δικό μου σχόλιο δεν μπορούσα καν να δω το σχολιο της Δήμητρας.

Δήμητρα, αυτό για το οποίο ειμαι σίγουρη είναι πως αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στο δημοτικό χωρίς τη συναίνεση γονέα δεν προβλέπεται. Δυστυχώς χρειάστηκε κι εγώ να το ψάξω πρόσφατα...

like167

Έχουν ξεσηκωθεί όλοι εναντίον μου

Εικόνα Dimitra Koilakou

Οταν λέω ότι θελουν να διωξουν το παιδι εννοώ οτι εχουν ξεσηκωθει ολοι εναντιον του, προφανως λογω της συμπεριφορας του που εινai ιδια με της Kalma.

Ψαχνω λοιπον το νομικο πλαισιο για να αμυνθω και να υπερασπισω το παιδι μου. 

like2

Απ’ όσο ξέρω δεν μπορούν να διώξουν ένα παιδί από το σχολείο

Εικόνα Litsaki

Απο οσο ξερω Δημητρα δεν μπορουν να διωξουν ενα παιδι απο το σχολειο. Ειναι υποχρεωμενοι να βοηθησουν το παιδι ειδικα αν υπαρχει γνωματευση απο ΚΕΔΔΥ (1) που λεει οτι μπορει να φοιτησει σε γενικο σχολειο. Ισως πρεπει να απευθυνθεις στην Πρωτοβαθμια Υπηρεσια (2) της περιοχης σου ζητωντας την βοηθεια τους.

Σημείωσεις από το noesi.gr:

(1) Μπορείτε να δείτε με τη λίστα με τα ΚΕΔΔΥ πανελλαδικά στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/pronoise/keddy

(2) Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας για τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/pronoise/perifereiakes-diefthinseis-ekpaidefsis

like2

Με αναγκάζετε να αποχωρήσω από το noesi.gr

Εικόνα Kalma

Επειδή, παρόλο που εξήγησα τους λόγους για τους οποίους ο κύριος Κουτουμάνος ήταν άδικος απεναντί μου στην κριτική που μου ασκησε παραπάνω, και παρόλο που ζήτησα από τη διαχείριση να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες εξακολουθεί και υπάρχει το σχόλιο με τίτλο "ήρεμα kalma", αναγκάζομαι να αποχωρήσω από το noesi.gr. Έλπιζα πως η υποχρέωση για σεβασμό της αξιοπρέπειας των άλλων σχολιαστών (που εμφανίζεται στους κανόνες λειτουργίας της ιστοσελίδας) θα περιλαμβανε την επανόρθωση απέναντι σε σχολιαστή που επικρίθηκε αναίτια επειδή ο κύριος Κουτουμάνος δεν κατάλαβε πού απευθυνόταν το "επίμαχο" σχόλιο. Ελπιζα επίσης πως θα υπήρχε στοιχειώδης σεβασμός απέναντι σε ταλαιπωρημένους γονείς που μαχονται καθημερινά. Μάλλον είχα υπερβολικές προσδοκίες.

Δήμητρα, θα μπορούσες να απευθυνθείς και στον αρμόδιο σύμβουλο ειδικής αγωγής, αν κρίνεις ότι συντρέχει λόγος. Εύχομαι ό,τι καλυτερο για το παιδάκι σου και μακαρι να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε ξανά σε καποιον άλλο διαδικτυακό χώρο.

Ευχαριστώ θερμά σε όσους ευγενικά απάντησαν στις αναρτήσεις μου για τα θέματα που αντιμετωπίζω με τα δυο παιδιά μου. Εύχομαι καλό κουραγιο και υπομονή σε όλους τους γονείς που δίνουν καθημερινό αγώνα.

like1

Σας ζητώ συγγνώμη Kalma

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Αγαπητή Kalma, κανείς δεν σας αναγκάζει να φύγετε – δώστε φυσικό χρόνο στα πράγματα για να εξελιχθούν (μόλις σήμερα κατάφερα να σας γράψω). Προφανώς είναι δικό μου λάθος, όπως σωστά το υποδεικνύετε άλλωστε, καθώς θεώρησα ότι απαντάτε στον δεύτερο γονέα που είχε γράψει πιο πρόσφατα.

Από εκεί και έπειτα, το "ήρεμα" είναι στο ίδιο μήκος κύματος – ως λογοπαίγνιο – με το "kalma" που χρησιμοποιείτε και δεν έχει καμία πρόθεση να σας προσβάλει. Το ότι "μεταφέρετε το δικό σας άγχος στον γονέα", επίσης βασίζεται στην λανθασμένη εκτίμηση ότι απαντάτε στον δεύτερο γονέα. 

Τέλος, αναλαμβάνω και την ευθύνη (ως συντονιστής του noesi.gr) για την αρνητική απάντηση από μέρος της ομάδας διαχείρισης του noesi.gr στο αίτημά σας να παρέμβει κάποιος /-α για να διαγραφούν τα "προσβλητικά" σχόλια σε αυτή την ανάρτηση, με το σκεπτικό ότι παραβαίνουν τους κανόνες δεοντολογίας του ιστότοπου (που περιγράφονται εδώ www.noesi.gr/stateofplay).

Λυπάμαι από αποχωρείτε από το www.noesi.gr – είναι μία κάπως παρορμητική απόφαση, αν θέλετε την άποψή μου.

Δεν υπάρχει τίποτα προσβλητικό εδώ παρά μόνο ένα λάθος, για το οποίο σας ζητώ συγγνώμη.

Άγγελος Κουτουμάνος

Υ.Γ. Οι διαγραφές των αναρτήσεων που δεν μας / σας αρέσουν δεν είναι η πρώτη λύση για την ομάδα διαχείρισης του noesi.gr αλλά η απολύτως τελευταία. Συνοδοιπόρους αναζητούμε και φιλοξενούμε, όχι τις τέλειες στιχομυθίες σε όσα λέγονται εδώ.

like156

Καλό θα είναι να επισκεφτούν ένα ΚΨΥ

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Αγαπητή Όλγα, θα ήταν πολύ θετικό αν μπορέσεις να παροτρύνεις τους γονείς ή τον ίδιο τον ενήλικα που αναφέρεις να απευθυνθεί σε ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ). Ανάλογα με την περιοχή κατοικίας του ατόμου, μπορείς να βρεις ποιο είναι το πιο κοντινό από τη λίστα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα εδώ: ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ & ΚΕΝΤΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (1)

Η δική μου συμβουλή θα ήταν ότι επειδή πρόκειται για ενήλικο άτομο, 22 ετών όπως αναφέρεις, θα είναι σημαντικό να εμπλακεί και το ίδιο — όσο γίνεται — στη διαδικασία αυτή της αναζήτησης της πηγής των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Θα είναι χρήσιμο οι γονείς να συζητήσουν με το παιδί τους τους λόγους, για τους οποίους είναι σκόπιμο να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Όντως η διάγνωση ΔΕΠΥ (2) μπορεί να μην περιγράφει καλά τις τωρινές δυσκολίες.

(1) https://www.noesi.gr/pronoise/iatropaidagogika-kpsy​​​​​​​
(2) https://www.noesi.gr//book/syndrome/adhd

like168

Προφανώς αντέδρασα υπερβολικά

Εικόνα Kalma

Κύριε Κουτουμάνο, μετά την έντιμη και ευγενική απάντησή σας συνειδητοποιώ ότι αντέδρασα υπερβολικά. Συνεχίζω να γράφω γιατί θεωρώ πως οι γονείς που αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους δυσκολίες πρέπει να αλληλοβοηθούμαστε. Μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν από τη μεταξύ μας επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Δήμητρα, ενημέρωνέ μας αν θέλεις για εξελίξεις από το σχολείο του γιου σου. Πέρα από το νομικό πλαίσιο για το οποίο ήδη μιλήσαμε, είναι σημαντικό να μη νιώθει το παιδί ότι βρίσκεται σε "εχθρικό" περιβάλλον.

like169

Επικοινωνία με τον Σχολικό Σύμβουλο της περιοχής σας;

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

κ. Δήμητρα, έχετε σκεφτεί να επικοινωνήσετε με τον Σχολικό Σύμβουλο της περιοχής σας. Στη σελίδα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (1) θα βρείτε σε ποια ανήκετε (π.χ. Αττικής) θα καλέσετε ή θα τους επισκεφτείτε και θα ζητήσετε να μιλήσετε ή συναντηθείτε με τον Σχολικό Σύμβουλο που καλύπτει το σχολείο του παιδιού σας. Θα είναι σκόπιμο να τον / την ενημερώσετε για τα προβλήματα στο σχολείο και να ζητήσετε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές ή και την παρέμβασή του.

(1) https://www.noesi.gr/pronoise/perifereiakes-diefthinseis-ekpaidefsis

Kalma, ευχαριστώ για την κατανόηση — xαίρομαι που μένετε :)

like159

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.