Διάγνωση παιδικού αυτισμού (f84), δικαιούται επίδομα το παιδί;

Εικόνα Μάρθα Φλωράτου

Καλημέρα! Έχω ένα κοριττσακι 6 χρονών με διάγνωση από δημόσιο νοσοκομείο για παιδικό αυτισμο, με κωδικό f84. Γνωρίζετε αν δικαιούται επίδομα απο ΚΕΠΑ. Να κάνω αίτηση η όχι;

Σχόλια

Να κάνετε αίτηση για το επίδομα

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Να κάνετε αίτηση.

Πάτε στα ΚεΚ της περιοχής σας και αιτηθείτε επιδομα και μετά ολα θα γινονται αυτοματα. Να σας προσκαλέσουν στα ΚΕΠΑ και οι αποφασεις. Εσεις μονο πρεπει να βρειτε γιατρο να σας συμπληρώσει τον εισηγητικό φάκελο.

Δικαιούται επίδομα βαρειάς αναπηρίας αν τα ΚΕΠΑ βγαλουν αποφαση για >67%. Εξαρταται απο το ποσο αυτο εξυπηρετούμενο είναι το παιδάκι και από άλλα που θα γραφει ο εισηγητικός φάκελος.

like3

Επίδομα παιδιού με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.

Εικόνα Litsaki

Σκέφτομαι να περάσω απο επιτροπή τόν γιό μου.Ειναι με διάγνωση είναι λειτουργικός με αρκετά προβλήματα κοινωνικά κυρίως.Αν καταλαβα καλά το αν θα πάρει επίδομα εξαρτάται από το πόσο μη λειτουργικός θά φανεί στην επιτροπή? Γιατί με μία δεκάλεπτη εξέταση δεν νομίζω οτό μπορούν νά έχουν πραγματική εικονα.Ειναι 13ετων και με φυσιολογική νοημοσυνη.Υπαρχουν ομως σοβαρά κοινωνικά θέματα και διαχείρισης θυμού πού σας διαβεβαιώνω πώς δεν φαίνονται εκ πρωτης όψης.Αξιζει να βάλω τό παιδί μου σέ αυτή την διαδικασία? Μίας φιληε το παιδί με την ίδια διάγνωση το αντιμετωπισαν με δυσπιστία και ειρωνευονταν την μαμα του.

like4

Γενικά από τις ΔΑΦ (αυτισμό) προσπαθούν να "κόψουν"

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Γενικά στις ΔΑΦ (αυστισμός) και ειδικά στα άτομα με υψηλή λειτουργικότητα, οι Επιτροπές εμφανώς προσπαθούν να μειώσουν τα επιδόματα και οι θετικές εισηγήσεις είναι όλο και λιγότερες. Η φίλη σας τελικά πήρε γνωμάτευση που παρέχει επίδομα; Γενικά, πάντως, δεν είναι μόνο τα 15 λεπτά που λέτε κατά το ραντεβού αλλά και τι θα αναφέρει ο εισηγητικός φάκελος που είναι, επίσης, σημαντικό. Οι Επιτροπές και οι ενστάσεις που μετά δικαιούνται οι πολίτες βασίζονται αρκετά στον εισηγητικό φάκελο. Δείτε μήπως υπάρχουν συνοδές διαταραχές ή δυσκολίες στο παιδί που μπορούν να αναφερθούν, εκτός από τη ΔΑΦ, όπως μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, συναισθηματικές δυσκολίες κ.ά. Αν υπάρχουν, καλό είναι να αναφερθούν στο εισηγητικό φάκελο (γνωμάτευση) γιατί συναθροίζονται προκειμένου να δοθεί το τελικό συνολικό ποσοστό αναπηρίας. Θα σας πρότεινα, αν έχετε το κουράγιο, να κάνετε την αξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ.

like3

Επίδομα παιδιού με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας

Εικόνα Litsaki

Ή αλήθεια είναι πώς όταν σκέφτομαι όλα οσα έχω ακούσει από εμπειρίες άλλων δεν θέλω να περάσω το παιδί μου από επιτροπή. Ο μόνος λόγος που με κάνει να το σκέφτομαι είναι πώς αν τελικά πάρει το επίδομα αυτό θά κάνει την ζωή του καλύτερη από οικονομικης άποψης. Η φίλη μου πήρε το επίδομα... αφου  πρώτα αναγκάστηκε να υποστεί τόν χλευασμό της παιδοψυχιατρου. Αυτο είναι πού δεν καταλαβαινω. Απο την στιγμή που υπάρχει μια γνωμάτευση, γιατί αμφισβητείται αυτή ή οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραπάνω δυσκολίες που αναφέρατε. Και βέβαια σαφώς δεν μπορούν νά τις διαπιστωσουν μέσα σέ 10 - 15 λεπτά. Στην φίλη μου μάλιστα σχολίασαν την εμφάνιση του παιδιού τής. Αμφισβητησαν ότι τό παιδί της δικαιούταν τό επίδομα γιατί όπως της είπαν ήταν περιποιημένος (καθαρός ομορόμ ρούχα καινούργια παπούτσια). Αυτα είναι τά κριτήρια;

like4

Διεκδικήστε

Εικόνα Verina Verti

Αφού τελικά δώσανε το επίδομα, τελικά τα κριτήρια δεν είναι τα ρούχα. Μην κρίνετε από την κακή συμπεριφορά κάποιου, μπορεί να μην είχε καν σκοπό τον χλευασμό και σε κάθε περίπτωση δεν εκπροσωπεί το σύστημα. Είμαστε και ευαίσθητοι οι γονείς στην κοινωνική κριτική αλλά τελικά είναι πολλά τα έξοδα και αν είναι ένα επίδομα να σας δώσει λίγα περισσότερα μέσα, να το διεκδικήσετε. 

like7

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.