Δυόμιση ετών παιδάκι με συμπτώματα αυτισμού

Εικόνα Ιωάννης Μαρκ

Καλησπέρα σας.

Ονομάζομαι Ιωάννης και κατοικώ στην Αγγλία. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πειτε την γνώμη σας για τον γιο μου.

Ο γιος μου Αλέξανδρος είναι 2 ετών και 4 μηνών, δεν μιλάει (ούτε μαμά ούτε μπαμπά), του αρέσει να παίζει μόνος του (ότι έχει να κάνει με ζωάκια είναι η αδυναμία του), και μέχρι πριν 1μιση μήνα δεν γυρνούσε να μας κοιτάξει όταν τον φωνάζαμε και πότε δεν έδειχνε με το δάχτυλο του τι θέλει πάρα μόνο έκλαιγε και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι έχει.

Έφτασε σε σημείο να γελάει μόνος του, να πεταλιζει τα χεράκια του και να φέρνει τα δάχτυλα του μπροστά στα μάτια του και να τα κουνά.  Επίσης να σημειώσω ότι οπότε γυρνούσα στο σπιτι από την δουλειά δεν έδειχνε ενδιαφέρον, σε αντίθεση με την κόρη μου που πάντα έτρεχε στην αγκαλιά μου. 

Πολλά βράδια ξυπνούσε μέσα στην νύχτα και έκλαιγε σαν να έχει πόνο στο στομάχι του και γενικά δεν είναι πολύ του ύπνου (8 ώρες το πολύ).

Εκεί καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά και κλείσαμε ραντεβού να ελέγξουμε την ακοή του. Ο γιατρός τον εξέτασε και μας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Μιλήσαμε με νευροψυχολογο που μας έδωσε κάποιες ασκήσεις να κάνουμε ( πχ να δημιουργήσουμε ένα τούνελ με τους καναπέδες και να περνάει από μέσα, να τον τυλίξουμε σαν ρόλο με την κουβέρτα και να ξετυλίγεται μόνος του κ.τ.λ.) οι οποίες ασκήσεις βοηθούν να καταλάβει το σώμα του και να δημιουργηθούν νευρώνες στον εγκέφαλο του. 

Επίσης κόψαμε την τηλεόραση εντελώς! (συνήθως βλέπανε παιδικά 1 ώρα την μερα) και άρχισε δίαιτα ( κόψαμε εντελώς γλουτενη, ζάχαρη, και ότι περιέχει μαγιά). Πριν το αγαπημένο του φαγητό ήτανε η φέτα. Τώρα είναι οι μπανάνες. 

Πλέον σε κοιτάει στα μάτια πάντα,  γυρίζει όταν τον φωνάζεις,  τρέχει στην αγκαλιά μου με το που θα με δει, εξαφανίστηκε το πεταλισμα των χεριών και γενικά είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιδί. 

Όσο για την μίμηση την είχε πάντα (π.χ. έκανε τις κινήσεις από το χαρωπά τα δύο μου χέρια τα χτυπώ, και γενικά ότι έκανε η αδερφούλα του το έκανε και αυτός στα παιχνίδια).

Πλέον τον ρωτάς πως κάνει η αγελάδα, πως κάνει το προβατάκι και σου απαντάει. 

Πριν έδειχνε να μην καταλαβαίνει τον κίνδυνο και ανέβαινε σε τραπέζια κτλ ενώ τώρα το σκέφτεται και φοβάται.

Δείχνει με το δάχτυλο και όταν του δείχνω αεροπλάνο στον ουρανό κοιτάει να δει το αεροπλάνο και όχι την άκρη του δαχτύλου μου.

Όταν ακούει ελικόπτερο δείχνει στον ουρανό.

Γενικά έχουμε δει μια μεγάλη βελτίωση αλλά θα ήθελα και την δική σας γνώμη και επίσης να μας καθοδηγήσετε στα επόμενα βήματα μας.

Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι  ακούει 3 γλώσσες μέσα στο σπιτι μας. Ελληνικά, Ρώσικα και Αγγλικά και καταλαβαίνω ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την ομιλία του. 

Σας ευχαριστώ 

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.