Ενδείξεις σε νήπιο 31 μηνών

Εικόνα Athina2

Καλησπερα. Αναφερω στοιχεία συμπεριφοράς νηπιου αγοριού 31 μηνών.

1. Δεν μιλάει καθόλου, ούτε μαμά ή μπαμπά ούτε συλλαβές όπως καλά, έχω και δυο μήνες βγάζει κραυγές που μοιάζουν με κρωξιμο, νομίζω κάποια στιγμή είπε γιαγιά, και ναι αλλά όχι καθαρά.

2. Δείχνει αντικείμενα και εικόνες σε βιβλία, αλλά δεν κρατάει χεράκια με άλλα παιδάκια, δεν χαιρετάει ούτε στέλνει φιλακια ούτε στη μαμά, δεν δίνει χεράκι εάν το ζητήσεις, κραταει συχνά τον καρπό του χωρίς λόγο.

3. Φτωχο και επαναλαμβανομενο παιχνίδι πχ τρέχει πολύ συχνά περιμετρικά γύρω από την αυλη ή πεταει πέτρες σε ένα δέντρο ή στοιβάζει παιχνίδια και αντικείμενα. Δεν κάνει συμβολικο παιχνιδι ούτε μιμειται.

4. Χαίρεται πολύ με τα παιδάκια που ξέρει αλλά είναι κτητικος με τα παιχνίδια του και πρέπει τα άλλα παιδιά να εμπλακούν στις δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν πχ να τρέχουν όλα μαζί γύρω γύρω.

5. Αν τον κρατήσεις στα πόδια και του μιλάς δεν σε κοιτάει, πιο πολυ κοιτάει περιμετρικά τριγύρω και κάποια στιγμή το βλέμμα μπορεί να πέσει πάνω σου αλλά φεύγει αμέσως.

6. Δίνει αντικείμενα και πράγματα εάν του το ζητήσεις και ακολουθεί απλές οδηγίες.

7. Δεν έχει καμία πρόοδο στο θέμα της τουαλέτας.

8. Εάν τον φωνάξεις από μακριά δυνατά γυρνάει.

9. Εάν είσαι κοντά του και τον λες με το όνομα του δεν γυρνάει αλλα αν του ζητήσεις κάτι θα στο φέρει χωρίς να σε κοιτάξει.

10. Από τότε που γεννήθηκε ζει σε δυσκολο περιβαλλον λόγω τεταμένων σχέσεων των γονιών.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σχόλια

Ο γιος μου κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα

Εικόνα Vaso Br

Καλησπέρα. Ο γιος μου που βρίσκεται στο φασμα του αυτισμού κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα. Με την διαφορά ότι έχει αρχίσει κ χρησιμοποιεί λέξεις κ δείχνει με το δικό μου δάχτυλο είναι 29 μηνών ο γιος μου. Δεν είναι απαραίτητο βέβαια ότι ο μικρός σας βρίσκεται στο φασμα. Μπορεί όλη κατάσταση στο σπίτι να τον κρατάει πίσω σε σχέση με άλλα παιδάκια. Εάν του ζητήσεις να φέρει κάτι που δεν βρίσκεται στο οπτικό του το φέρνει; εάν του πεις πάμε να αγοράσουμε π.χ παγωτό κάνει χαρουλες; το καταλαβαίνει; 

like1

Αναπτυξιολόγος

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Έχετε πάει για αξιολόγηση από αναπτυξιολογο;

Με τα στοιχεία που περιγράφετε θα πρότεινα να κλείσετε ένα ραντεβού για να δει το παιδί καλύτερα από κοντά και να σας κατευθύνει.

Θερμές ευχές

Βικυ

like0

Πρώιμη παρέμβαση

Εικόνα Verina Verti

Αυτά που περιγράφετε είναι συμπτώματα του αυτισμού αλλά διάγνωση μπορεί να κάνει μόνο ένας αναπτυξιολόγος. Ο γιος μου που εχει διάγνωση αυτισμού και είναι 4 ετών, έχει αρκετά από αυτά. Υπόψη ότι οι αυτιστικοί δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα. Ο δικός μου για παράδειγμα, δεν έχει σχεδόν καθόλου στερεοτυπίες. Το έντονο δικό του χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 2 και μετά άρχισε σταδιακά να χάνει δεξιότητες, σταμάτησε να ακούει στο όνομά του. 

Η ένταση στο σπίτι δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού αλλά σίγουρα δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος. 

Πάντως σίγουρα πρέπει να πάτε σε αναπτυξιολόγο και κατά τη γνώμη μου να ζητήσετε και αξιολόγηση από δομή του εοπυυ για να σας γράψουν θεραπείες αν χρειαστεί. Ο γιος σας είναι στην κατάλληλη ηλικία για πρώιμη παρέμβαση. Είναι πολύ σημαντικές οι θεραπείες σε μικρή ηλικία και μπορούν να βοηθήσουν γιατί πολλά πράγματα μαθαίνονται. Ο δικός μου έμαθε να δείχνει, να χαιρετάει, και σιγά σιγά βελτιώθηκε η βλεμματική επαφή και άρχισε να λέει και κάποιες λέξεις. Όλη η προσπάθεια γίνεται γύρω από την ενίσχυση της επικοινωνίας. 

Σας εύχομαι τα καλύτερα

like1

Δεν είναι δικό μου το παιδί, αυτά παρατήρησα στις διακοπές

Εικόνα Athina2

Καλησπερα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δεν είναι δικό μου το παιδί, αυτά παρατήρησα στις διακοπές μέσα σε δέκα μέρες. Έχει αυτή τη συμπεριφορά που περιγράφω αλλά αντιλήφθηκα ότι καταλαβαίνει αυτό που του λες, πχ όταν ζητάς να φέρει κάτι το φέρνει, όταν ζητάς βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού πχ να φέρει τα μανταλάκια να απλώσεις τα ρούχα ανταποκρίνεται. Για αυτό αναρωτιέμαι μήπως αυτή η στασιμότητα σε αναπτυξιακά θέματα είναι πιο πολύ λόγω ψυχολογικής πίεσης εξαιτίας των πολύ καλών σχεσεων των γονιών πάρα λογω κάποιας βιολογικής αιτίας. Εν ολίγοις ρωτάω εάν ο αυτισμός συνοδεύεται και από αδυναμία κατανόησης/αντιληψης - που δεν φαίνεται να υπάρχει, ή αν είναι μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη που δεν σημαίνει απαραίτητα και διανοητική καθυστέρηση.

like1

Με ποσοστό βαριάς νοητικής υστέρησης

Εικόνα Βάσια Κασάπη

Καλησπέρα, μια ερώτηση. Με ποσοστο βαριάς νοητικής υστέρησης 70% δεν δικαιούστε για το παιδι επίδομα;

like0

Ένα παιδάκι ακόμα και με ήπιο αυτισμό

Εικόνα Vaso Br

Ένα παιδάκι ακόμα κ με ήπιο αυτισμό δεν μπορεί να εκτέλεσει εντολές όπως λες να σου φέρει τα μανταλακια. Εάν ζει σε περιβάλλον με εντάσεις μάλλον έχει υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά να είναι νευρικος δηλαδή. Η καθυστέρηση λόγου δεν σημαίνει αυτισμος. Μπορεί το παιδάκι να θέλει τον χρόνο του. Αφού εκτελεί απλές καθημερινές εντολές  με άνεση κ δείχνει όλα πάνε καλά. Μπορεί απλά να χρειάζεται να πάει παιδικό σταθμό να έρθει σε επαφή με παιδάκια, να μάθει να παίζει, να μοιράζεται. 

like0

Γονιός με παιδιά με μεταβολικό νόσημα

Εικόνα Ιωάννα

Καλησπερά σας

Εχω δυο παιδια τα οποια εχουν ενα σπανιο μεταβολικο νοσημα. Ο μεγαλος που ειναι 2.5 ετων τωρα ειχε μερικα απο τα στοιχεια που αναφερετε παραπανω. Ο αναπτυξιολογος ειναι απαραιτητος, για να πει μετα μηπως χρειαζεται το παιδι να δει καποιον γιατρο αλλης ειδκοτητας (συνηθως παιδονευρολογο). 

Αυτο που μπορω σιγουρα να σας δωσω σα συμβουλη ειναι να οταν μιλα καποιος στο παιδι να κοιτα να ειναι στο ιδιο υψος, να του τραβα την προσοχη (ακομα & με γκριματσες) για να εχει βλεματικη επαφη. Επειδη εχουμε παει σε πολλους γιατρους, αυτο ειναι απο τα ελαχιστα που ολοι μας ειχαν πει. Ειναι η αρχη!

Μακαρι να ειναι ολα καλα

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.