Ερώτηση... σχολική δομή κατάλληλη για χαρισματικά παιδιά;

Εικόνα Μαριαλεξ
Καλησπέρα σε όλους... θα ήθελα να απευθύνω μια ερώτηση και παρακαλώ οποιος γνωρίζει ας μας δώσει τα φώτα του. Στο φιλικό μου περιβάλλον έχουμε ένα παιδάκι πέντε ετών που είναι ιδιαίτερα χαρισματικό. Διαβάζει ελληνικά, αγγλικά, διαβάζει εφημερίδα, κάνει πολλαπλασιασμό με διψηφιους αριθμούς και λύνει εξισώσεις. Έχει πρόβλημα στην αλληλεπίδραση με συνομηλικους και στη λεπτή κινητικότητα. Υπάρχει σχολική δομή κατάλληλη στην Ελλάδα για χαρισματικά παιδιά με αυτιστικά στοιχεία; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Μαρία

Σχόλια

Είχαμε δημοσιεύσει αυτό το άρθρο προ λίγων μηνών

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Δείτε εδώ: http://noesi.gr/post/proto-kentro-gia-harismatika-talantoyha-paidia

Μήπως και ένα τηλεφώνημα αξίζει - για πληοφορίες μόνο, γιατί είναι στη Θεσσαλονίκη.

like0

Χαρισματικοί μαθητές

Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης

Γεια σας. έχω ασχοληθεί με τα ταλαντούχα και χαρισματικά παιδιά, ιδίως με εκείνα με σύνδρομο Asperger. Το σχολικό σύστημα δεν προβλέπει τρόπους να εκμεταλλευτούμε μαθησιακά τις ικανότητες μεμονωμένων μαθητών, είτε είναι χαρισματικοί (δηλαδή ικανοί σε όλα τα αντικείμενα και την κοινωνική ζωή), είτε είναι ταλαντούχοι (δηλαδή σε ορισμένα αντικείμενα και ίσως με αυτιστικά στοιχεία). Πρόκειται για την διαίρεση των ικανοτήτων και των μαθητών σε gifted και talented, διαίρεση που δεν χρησιμοποιείται δυστυχώς στη χώρα μας, ενώ είναι πρακτικά πολύ χρήσιμη. Πιθανόν τα αγοράκι αυτό να ανήκει στη δεύτερη ομάδα. Από όσα ξέρω εμπειρικά, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να ρωτήσετε στο αμερικάνικο σχολειο (ACS). Δύο λόγοι υπάρχουν γι' αυτό: πρώτα, έχουν κάποια εμπειρία με τέτοιους μαθητές και ένα σύστημα στήριξής τους. δεύτερον, υπάρχει κάποια ευελιξία αλλαγής της ύλης όταν ένας μαθητής προχωρά γοργά (ή το αντίθετο), καθώς οι τάξεις σπάνε σε ευέλικτα blocks. Ελπίζω αυτά να σας φανούν χρήσιμα. Πάντως γενικότερα η μόνη περίπτωση να βρείτε ένα κατάλληλο πλαίσιο σύμφωνο με τους προβληματισμούς σας, είναι η φοίτηση σε αγγλόφωνο ιδιωτικό σχολείο. Δυστυχώς είναι αρκετά ακριβά...

like2

Σας ευχαριστώ για την απάντηση...

Εικόνα Μαριαλεξ
Σας ευχαριστώ για την απάντηση κύριε Καφανταρη.Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι ακόμη.Και τα δύο μου παιδιά έχουν διάγνωση ΔΑΔ και οι δύο ξεκίνησαν να διαβάζουν σε ηλικία τεσσάρων ετών χωρίς καν να έχουν διδαχτεί την αλφάβητο και μετά από λίγους μήνες άρχισαν να διαβάζουν και αγγλικές λέξεις.Τώρα που ο μεγάλος είναι στη Β δημοτικού βλέπω ότι είναι πολύ γρήγορος στην εκμάθηση και ιδιαίτερα στη Γλώσσα ...έχει όμως πρόβλημα με τους κανόνες που πρέπει να τηρεί και παρόλο που δεν παρακολουθεί ιδιαίτερα μάθημα είναι λες και έχει όλες τις πληροφορίες από πριν καταγεγραμμένες.Ιδιαίτερα στη Γλώσσα γράφει πολύ μεγάλα κείμενα και είναι άριστος στην ορθογραφία.Ο παιδίατρος μας έλεγε πάντα παρόλο που άργησε να μιλήσει επικοινωνιακά ότι είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο παιδί και πώς μάλλον είναι πολύ χειριστικος.Είναι δυνατόν παιδια χαρισματικά να έχουν συμπεριφορές περίεργες έως και αυτιστικες;Αυτό που βλέπω πάντως είναι ότι οι εκπαιδευτικοί σε πλειοψηφία δεν ξέρουν καν πωσ να χειριστούν τέτοια παιδιά.
like2

Δηλώσε συμμετοχή!

Εικόνα D.Mariliza
Καλησπέρα και απο εμένα. Δείτε λίγο αυτό γιατί αφορά σε μαθητές στην Αθήνα: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=557611
like1

Ημερίδα: Τα χαρισματικά παιδιά ως επένδυση στο μέλλον

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Τα χαρισματικά παιδιά ως επένδυση στο μέλλον» διοργανώνεται το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου από το Κέντρο Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα και με το Σωματείο «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. Αριστείας». ;Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, 10.00-14.00, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο).

Δείτε πληροφορίες και πρόγραμμα:
http://www.noesi.gr/event/ta-harismatika-paidia-os-ependysi-mellon

like1

Χαρισματικά παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων

Εικόνα anna kal
Καλησπέρα Μαρία Διάβαζα σήμερα ένα άρθρο για τα 25 χαρισματικά παιδιά που παρακολουθούνται στη Β' Παιδιατρική Κλινική - Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο νέο κτίριο του Νοσοκομείου Παίδων ''Αγλαϊα Κυριακού''. Πολλά από τα παιδιά αυτά παραπέμφθηκαν εκεί με την αιτιολογία ''μαθησιακές δυσκολίες'' και διαπιστώθηκε ότι ήταν χαρισματικά παιδιά. Ίσως εκεί να μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το πώς πρέπει να φοιτούν αυτά τα παιδιά στο σχολείο ή πού πρέπει ν' απευθυνθούν.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.