H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει τη γνώμη όλων μας για νέα στρατηγική για την αναπηρία στην Ευρώπη

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Σύμφωνα με τη δέσμευσή της για εξάλειψη των εμποδίων αυτών και βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, η ΕΕ έγινε μέλος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (Σύμβαση του ΟΗΕ). Η εφαρμογή της σύμβασης αυτής αποτελεί συνεχή διαδικασία και κοινή ευθύνη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών. Η ΕΕ μπορεί να ενεργεί μόνο εντός των ορίων των εξουσιών που της ανατίθενται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η πρώτη αναθεώρηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ, η οποία έγινε από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά περιλαμβάνει και ορισμένες συστάσεις για το μέλλον.

Σε επίπεδο ΕΕ, η Σύμβαση του ΟΗΕ εφαρμόζεται μέσω της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020. Η εν λόγω στρατηγική επισημαίνει οκτώ βασικούς τομείς δράσης σε επίπεδο ΕΕ:

  • Προσβασιμότητα,
  • Συμμετοχή,
  • Ισότητα,
  • Απασχόληση,
  • Εκπαίδευση και Κατάρτιση,
  • Κοινωνική Προστασία,
  • Υγεία
  • Εξωτερική Δράση.

Καθώς βρισκόμαστε στα μισά της περιόδου εφαρμογής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί αυτή τη δημόσια διαβούλευση για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της στρατηγικής και να διαπιστώσει κατά πόσον η πολιτική της ΕΕ εξακολουθεί να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Με ειδικό ερωτηματολόγιο μπορείτε να καταθέσετε τη γνώμη σας σχετικά με όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο ΕΕ, τις απόψεις σας για τα προβλήματα που συναντούν όλα τα άτομα με αναπηρία και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Θα είναι ευπρόσδεκτες όλες οι απαντήσεις από πολίτες, οργανώσεις, δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακούς και άλλους ενδιαφερομένους.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν για την αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 και για να εντοπίσουμε τα κενά που πρέπει να καλυφθούν σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.

Συμμετοχή: Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διαβούλευσης, εκεί θα βρείτε το ερωτηματολόγιο. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή έως 18/03/2016 οπότε ολοκληρώνεται η περίοδος της διαβούλευσης.

Προσβασιμότητα: Αν δυσκολεύεστε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή τη διαδικτυακή διαβούλευση, παρακαλούμε κατεβάστε το Ερωτηματολόγιο σε PDF (επισυνάπτεται και παρακάτω) και αποστείλετέ το συμπληρωμένο προς την ηλεκτρονική διεύθυνση: EMPL-C3-CONSULTATION@ec.europa.eu


Διαβάστε τα άρθρα για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020:

Τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε την κεντρική ιστοσελίδα της ΕΕ για τη Δημόσια Διαβούλευση για τη Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία.

Σχετικά αρχεία: 

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.