Ευθύμης

Εικόνα ninikos
Καλησπέρα σε όλους, πάντα είμαι δύσκολος στην έκφραση, αλλά θα το ξεπεράσω... Είμαστε γονείς ενός γλυκύτατου και πανέξυπνου μικρούλη που έλεγε ενάμισυ έτους το τρίγωνο "νινίκο" (εξ ού και η ονομασία), ήξερε τις μάρκες των αυτοκινήτων, ΟΛΕΣ, τα γράμματα της αλφαβήτα,τα νούμερα μέχρι το 10, αλλά τόσο δύσκολος στην συναναστροφή του με τά άλλα παιδάκια, να εννοεί να μή φοράει μπλούζες με "κουμπάκια" στα 4 χρόνια του γιατί τον "τσιμπάνε" και όταν λέει "παντελόνι" εννοεί παντελόνι, όχι φόρμα (ο αιώνιος πρωινός τσαμπουκάς πρίν τον παιδικό σταθμό). Είμαστε γονείς ενός παιδιού με διάγνωση Asperger, αρκετά πρόσφατα και όπως καταλαβαίνετε έχουμε μπεί σε μία αλληλουχία γεγονότων μέ ρυθμό πολυβόλου!. Δέν έχουμε προλάβει να στεναχωρηθούμε, να "πενθήσουμε" φυσιολογικά και βούρ στον αγώνα μαζί με ειδικούς και εναντίον τους μερικές φορές, παιδίατροι, παιδοαναπτυξιολόγοι, παιδοψυχίατροι, παιδοθεραπευτές, ειδικοί θεραπευτές, κλπ,κλπ, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, εκμάθηση κοινωνικής συμπεριφοράς, μπλα, μπλα... παιδοψυχιατρικά τμήματα, μπλα, μπλα... Είναι σε όλους σας γνωστά από όποια σκοπιά και εάν αντικρύζετε το "φάσμα" και δέν επιθυμώ σε καμμία περίπτωση να σας κουράζω. Το πόσο πρέπει να φανείς δίπλα στη γυναίκα σου, να πνίξεις συναισθήματά σου, να ενημερώσεις παππούδες και γιαγιάδες, τη θεία, το θείο του, κλπ. Και κυρίως να αισθανθείς αρκετά καλά πόσο έχουν ανέβει (σε τοξικά επίπεδα) των ενώσεων του λιθίου που κυκλοφορούν στο αίμα κάποιων που θεωρούσαμε και δικούς μας ανθρώπους, φίλους, και απομακρύνθηκαν. Αυτή είναι η ζωή όμως έτσι ή αλλιώς, και επειδή αισθανόμαστε ήδη με τή γυναίκα μου πως από δώ και πέρα ανήκουμε ΑΛΛΟΥ, ένα μόνο πράγμα θα ήθελα να πώ, πόσο συνειδητοποίησα πως του έλειπα λόγω της δουλειάς και πόσο ευχάριστο είναι ένα παιδί να σε κάνει παιδί, και να (ξανά)γίνεται ο κόσμος όλος! Ο αγώνας ποτέ δεν τελειώνει. Ευχαριστώ, και θα τα λέμε συχνά.

Σχόλια

για τον niniko

Εικόνα Soula
Καλησπερα δεν νομιζω οτι χρειαζεται να πενθησετε για κατι. Απλα θα ξεκινησετε εναν αγωνα για το καλο του παιδιου σας. Εναν αγωνα που θελει αγαπη φροντιδα και υπομονη. Μου θυμησες τον Γιαννη μου.Θα θελα να σας πω μονο οτι τα συναισθηματα μου τοτε ειναι τελειως διαφορετικα απο τωρα. Τοτε φοβος, πικρα,απογοητευση, κλαμα. Τωρα βλεπω οτι ναι μεν αντιμετωπιζουμε δυσκολιες {συγκριση, γκρινια,κτλ} αλλα δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα. Καλως ηρθατε, καλη συνεχεια να χαιρεστε το παιδακι σας. Με εκτιμηση Σουλα.
like0

Καλώς ήρθατε

Εικόνα Μαριλένα Κοιλανιώτη
να γράφετε πώς πάτε να σας διαβάζουμε, τα ΄χουμε περάσει και τα ζούμε :-).
like1

Πρώτη λέξη: DAEWOO

Εικόνα Paletacat
Αυτή ήταν η πρώτη λέξη του μικρού μου : Daewoo. Προσπαθώντας να ακούσουμε τις πρώτες λεξούλες του φτιάξαμε ένα βιβλίο με όλα τα σήματα από τις μάρκες αυτοκινήτων γιατί τον ενδιέφεραν πολύ. Του δείχναμε και του λέγαμε. Και κάποια στιγμή το είπε μόνος του. Ο γυιός μου δεν έχει διάγνωση Asperger. Εχει ΔΑΔ και ο λόγος του ήταν πολύ περιορισμένος. Τώρα είναι 8 ετών το λεξιλόγιό του είναι απεριόριστο, βεβαίως ο λόγος του είναι σχετικά ιδιόμορφος (που τον κάνει και πολύ χαριτωμένο θα έλεγα) αλλά σας διαβεβαιώ ότι η ζωή μας δεν διαφέρει από την ζωή άλλων γονιών με συνομήλικα παιδιά. Υπάρχουν πράγματα που τα παιδιά μας τα κάνουν εξαιρετικά καλά και πολλοί συνομίληκοί τους εντυπωσιάζονται. Τα παιδιά ωριμάζουν και προχωρούν και έχουν δικαίωμα να ζούν μια φυσιολογική ζωή. Καταλαβαίνω πως χρειάζεται λίγος χρόνος απομόνωσης για να ανασυγκροτήσετε τις δυνάμεις σας. Το "πένθος" που αναφέρατε είναι μια συνηθισμένη έκφραση των ειδικών. Προσωπικά έχω ζήσει πολλές ευτυχισμένες στιγμές εξαιτίας του γυιου μου και δεν ένοιωσα ποτέ την ανάγκη να πενθήσω. Ναι, έγινα πιο δυνατή για να διεκδικήσω αυτά που δικαιούται, για να τον στηρίξω όταν χρειάστηκε να ξεπεράσει τις φοβίες του, τις ανασφάλειες που έτσι κι αλλιώς όλα τα παιδιά έχουν. Αυτοί που απομακρύνονται από το περιβάλλον μας είναι οι αδύναμοι που δεν ξέρουν πως να μας αντιμετωπίσουν. Από την δική μου εμπειρία σας λέω να προσπαθήσετε να συντομεύσετε το διάστημα αυτό της απομόνωσης γιατί εκεί είναι το κλειδί για να μπορέσει ο μικρός σας να αποκτήσει τις δεξιότητες στις οποίες υπολείπεται. Τώρα κάθε Σαββατοκύριακο έρχονται φίλοι μας με παιδιά στο σπίτι που θαυμάζουν τον Γιώργο γιατί διαβάζει τόσο ωραία και μαζί τους ο μικρός μου μαθαίνει τους κανόνες του ποδοσφαίρου και όλα τα παιχνίδια που τον δυσκόλευαν. Τώρα μαθαίνει γεωγραφία για τις σημαίες, τις πρωτεύουσες και έτσι κρατάει το ενδιαφέρον όλων αμείωτο! Φαίνεται δύσκολο αλλά είναι πολύ σημαντικό ο μικρός σας να βρίσκεται με παιδιά. Οσο κι αν γινόμαστε εμείς παιδιά μαζί τους ε..... όλο και κάτι μας ξεφεύγει που προδίδει είτε την ανησυχία μας ή την απογοήτευσή μας. Τα παιδιά έχουν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας κι αυτούς πρέπει να μάθουν τα δικά μας παιδιά. Καλως ήρθατε στο Νόηση.
like1

Εγώ μετά από από 1,5 χρόνο που άκουσα Asperger

Εικόνα ανώνυμο
Καλησπέρα. Εγώ μετά από εναμιση χρόνο από τη μέρα που άκουσα τη λέξη άσπεργκερ ακόμα παλεύω να το καταπιώ. Κάνουμε όλα όσα χρειάζονται, έργο/λόγοθεραπείες, ομάδα κοινωνικοποίησης το παιδί τα πάει πάρα πολύ καλά. Αλλά ώρες ώρες με πιάνει το παράπονο γιατί κάποια στιγμή πρέπει να του εξηγήσουμε τι συμβαίνει και δεν ξέρω πως θα γίνει αυτό. Είναι ένα πανέξυπνο αγόρι τουλάχιστον δύο χρόνια πάνω απ΄την ηλικία του και μου λέει συνέχεια ότι η δασκάλα μαθαίνει στα άλλα παιδιά αυτά που εκείνος ήδη ξέρει...
like1

Ξέρεις γιατί πηγαίνεις;

Εικόνα Soula
"Ξερεις γιατι πηγαινεις στην κ. Ερασμια"; ρωτησα τον Γιαννη "μηπως για αυτο το προβλημα συμπεριφορας και νευρων ,που εχω;" μου απαντησε ο Γιαννης. Απο κει και περα ξεκινησε μια μαραθωνια συζητηση που συνεχιζεται μεχρι και σημερα και αυριο και παντα. Καλημερα λοιπον με αυτη την αρχη, οπως θα του εξηγησεις καποια στιγμη το σεξουαλικο ετσι θα του εξηγεις τα παντα. Ακομα και το γεγονος οτι ηδη ξερει κατι που οι αλλοι τωρα το μαθαινουν για οποιοδηποτε λογο. Τα παιδια μας πιανουν τα παντα στον αερα. Καλη συνεχεια με εκτιμηση Σουλα
like1

Τι είναι τελικά το 'Ασπεργκερ?

Εικόνα ανώνυμο
συγγνωμη που ισως κανω μια χαζη ερωτηση... αλλα δεν εχω καταλαβει τι ειναι τελικα το ασπεργκερ, σε ποια ηλικια γινεται η διαγνωση, τι "σημαδια" υπαρχουν απο μικρη ηλικια και πως τελικα ειναι ενας εφηβος με ασπεργκερ? δεν εχουμε ολοι μας "προβληματα συμπεριφορας" και εκκεντρικοτητες? ευχαριστω και παλι συγγνωμη αλλα εχω μπεδευτει!
like1

Καλώς ορίσατε!

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Έτσι όπως γράφετε, μου έρχεται στο μυαλό η σκέψη ότι είστε (οικογενειακώς) πιο πιεσμένοι από τις αντιδράσεις των γύρω σας παρά από τον καθημερινό αγώνα να μεγαλώσετε τον Ευθύμη. Γιατί, τόσοι άνθρωποι να σας δυσκολεύουν; Λόγω των δυσκολιών του Ευθύμη όταν είναι με άλλους, που τους κάνει να μη τον αποδέχονται, ή λόγω του "πένθους" που αναφέρετε, που σας κάνει να νιώθετε μόνοι; Ρωτώ γιατί με τον τρόπο που βλέεπτε τα πράγματα, μου φαίνεται παράδοξο να μη υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον σας, οικογενειακό και περισσότερο φιλικό, που δεν μπορούν να δουν τον Ευθύμη όπως εσείς, ένα παιδί που σας κάνει νιώθετε ευχάριστα μαζί του. Πάντως, ελπίζω ότι εδώ (στο NOESI.gr) θα είναι λίγο διαφορετικά, και ίσως πιο ευχάριστα για εσάς. Και ακόμη περισσότερο ελπίζω ότι ίσως γνωρίσετε ανθρώπους με τους οποίους να μη αισθάνεστε ότι ανήκετε αλλού... Άγγελος Γ. Κουτουμάνος
like1

Αγγελε οσο παραδοξο κι αν φαίνεται

Εικόνα Soula
Αγγελε οσο παραδοξο κι αν σου φαινεται ετσι ειναι, φευγουν σαν τις κατσαριδες, λες και εχουμε κατι κολλητικο!! Ετσι καταλαβαινουμε και εμεις πιοι πραγματικα αξιζουν οσο κι αν ποναει. Με εκτιμηση, Σουλα
like0

Προς Σούλα

Εικόνα D.Mariliza
Συμφωνώ μαζί σου πως κολλητικό δεν είναι... Απλά οι άλλοι φοβούνται να το διαχειριστούν... δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Η φυγή είναι πάντα ο πιο εύκολος τρόπος. Πρέπει εσείς να δείξετε τον δρόμο της επικοινωνίας σε όποιον μείνει δίπλα σας. Καλή συνέχεια.
like0

Δεν ξερουν να το διαχειριστούν;

Εικόνα Soula
Δεν ξερουν να το διαχειριστουν;; Μαλλον δεν τους αρεσει η ιδεα να ασχοληθουν η να εχουν επαφες με εναν "διαφορετικο ανθρωπο". Να παρακαλεσω ,να ικετεψω δεν προκειτε !! Απλα ξεχωριζω τα καλα απο τα σαπια και μαθαινω και το παιδι μου να κανει το ιδιο. Καλη συνεχεια, με εκτιμηση Σουλα.
like1

Η ζωή συνεχίζεται...

Εικόνα D.Mariliza
Σε όλους συμβαίνει αυτό με τα καλά και τα σάπια! Σε όλες τις φάσεις της ζωής μας και χωρίς τη διαφορετικότητα... Ίσως αυτό δίνει και νόημα στις καλές στιγμές όταν έρχονται.
like2

Xαρουμενίτιδα

Εικόνα ninikos
Σούλα, το πρόβλημα είναι πως γενικά παρατηρούμε με μερικούς ανθρώπους δικούς μας "διάχυτη καλοπερασιακή διαταραχή", δηλαδή μία συνειδητή ή ασυνείδητη, ανάλογα απώθηση, κάποιων καταστάσεων που βέβαια, στην όψη δέν είναι και τόσο ενοχλητικές! Αλλά να θυμάσαι πάντα αυτό, πως δέν χρειάζεται να ικετεύεις κανένα, αλλά να τον χρησιμοποιείς για χάρη του παιδιού σου.΄Εστω και εάν δέν σου αρέσει, εάν μπορεί το παιδί του να κάνει παρέα με το δικό σου, χρησιμοποίησε τον κάθε κύριο Καλοπερασόπουλο, έστω και εάν χρειασθεί να υποκριθείς! Εδώ έχουμε πόλεμο.
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.