Για τα αδέλφια των παιδιών με ΔΑΔ

Εικόνα irene sin
Αν καποιος γνωριζει να με κατευθηνε για Ομάδες η στήριξη των τυπικως αναπτυσσόμενων παιδιων που εχουν αδελφια στο φασμα. Έχω μια κορη στα 10 που μεγαλωνει διπλα στον αυτιστικο αδελφο της και θα ηθελα να την βοηθησω και αυτην να το αντιμετωπισει. Αποροφημενοι οπως ειμαστε ολοι οι γονεις με τα παιδακια μας που πασχουν και απαιτουν πολυ απο τον χρονο μας, ξεχναμε τα αδελφια τους που εχουν πολλες φορες να κανουν με σχολειο, φιλους, εφηβεια κ.λ.π και με το οικογενειακο αυτο θεμα. Ευχαριστω ολους σας, και μονο που σας διαβαζω, κατι καλο συμβαινει!!!!

Σχόλια

Kι εμένα με ενδιαφέρει αυτό το θέμα παρα πολύ

Εικόνα anna kal
Βέβαια εμείς αντιμετωπίζουμε εγκεφαλική παράλυση που είναι διαφορετική κατάσταση, ωστόσο με απασχολεί κι εμένα έντονα το θέμα των αδελφιών. Νομίζω, απ' όσο έχω ψάξει,ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο για τα αδέλφια των παιδιών με αναπηρίες. Εγώ τουλάχιστον μόνο με κάποια βιβλία και με κάποιες σποραδικές επισκέψεις σε παιδοψυχολόγο το αντιμετωπίζω, όταν δεν έχω από μόνη μου κάποια ιδέα. Για να δώσω ένα παράδειγμα: ο γιος μου με την εγκεφαλική παράλυση δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει κάποιο παιχνίδι κλπ από τον αδελφό του, γιατί η ισορροπία του δεν είναι καλή και μοιραία θα πέσει,άσε που ο άλλος μπορεί να του δώσει και καμιά. Έτσι υποχωρεί πάντα ή φωνάζει εμένα. Έχουμε λοιπόν απ' τη μια έναν που έχει μάθει να παίρνει ό,τι θέλει από τον άλλον και έναν που έχει μάθει να παρεμβαίνει πάντα η μητέρα ή τέλος πάντων κάποιος ενήλικος. Πολλές φορές το εκμεταλεύεται κι αυτός και λέει ότι ο άλλος τον χτύπησε, ενώ απλώς τον έχει αγγίξει. Πες μου τώρα εγώ τι να κάνω; Να μαλώνω συνέχεια τον άλλον; Είναι μικρός και δεν καταλαβαίνει. Να παρεμβαίνω συνέχεια; Μερικές φορές όταν υπάρχει αδελφός ή αδελφή με αναπηρία, ο άλλος καταλήγει με ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς. Πολλές φορές, ολόκληρη την ημέρα δεν ασχολούμαι καθόλου με το παιδί που έχει το πρόβλημα, είμαι με τον άλλον. Είναι λεπτό το θέμα. Η ψυχολόγος με είχε συμβουλεύσει καθώς θα μεγαλώνουν, να εντάξω το γιο μου στη φροντίδα του αδελφού του, όχι να του τον φορτώσω, αλίμονο. Απλά πράγματα π.χ φέρε μας το μπαστουνάκι για να στηριχτεί ο αδελφός σου. Μπράβο αγόρι μου. Αυτό τα κάνει να νιώθουν σημαντικά. Στην εφηβεία είναι αλλιώς τα πράγματα, αν δεν τον θέλει, δεν επιτρέπεται να τον πιέσεις, γιατί θα έχεις κακό αποτέλεσμα. Του λες ότι είναι ΟΚ να αισθάνεται έτσι, δεν είναι κακό. Υπάρχει ένα αμερικάνικο βιβλίο που λέγεται ''views from our shoes''. Εκεί παιδιά ηλικίας 5-20 ετών, αδέλφια παιδιών με διάφορες αναπηρίες, περιγράφουν πώς αισθάνονται τη σχέση με τον αδελφό τους. Εγώ το βρήκα πολύ χρήσιμο. Στις ΗΠΑ έχουν μια πρωτοβουλία που λέγεται sibshops. Είναι κάτι σαν εργαστήριο, όπου συναντιούνται και σχετίζονται παιδιά που έχουν αδέλφια με αναπηρία, υπό την καθοδήγηση ειδικών που έχουν επαφή και συζήτηση με τους γονείς. Επειδή τα παιδιά που έχουν αδελφό-ή με αναπηρία αισθάνονται μόνα και διαφορετικά, ειδικά αν η αναπηρία του αδελφού επηρεάζει τη δική τους εικόνα προς τα έξω, είναι τελικά χρήσιμο να βλέπουν ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά σαν κι αυτά, με τα ίδια προβλήματα. Μακάρι να υπήρχαν κι εδώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αν και εδώ όπως είμαστε τώρα, κλείνουνε κι αυτά που υπάρχουν. Τι να κάνουμε, μόνοι μας λοιπόν. Ακόμη κι αν δεν σε βοήθησα με πρακτικές λύσεις, να ξέρεις ότι κι άλλοι σκέφτονται τα ίδια θέματα και ψάχνουν.
like0

Nα είσαι γονιός και για τα δύο παιδιά σου

Εικόνα irene sin
Σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση.Το βιβλιο δεν το ειχα υποψη μου, θα το ψαξω. Πιστευω οτι τα παιδια μας εχουν αναγκη να ξερουν, τουλαχιστον στην δικια μου εχω πει απο τι πασχει ο αδελφος της ακριβως (οσο μπορω να το ορισω). Θελει πολυ προσοχη να μην τα φορτωνουμε με φρουδες ελπιδες πανω στον ενθουσιασμο μας για καθε νεο επιστημονικο επιτευγμα. Εμενα τα παιδια μου αγαπιουνται πολυ ομως η μεταξυ τους σχεση δεν ειναι αυτη που εγω θα επιθυμουσα .Δεν τρελαινεται να ασχολειται μαζι του δηλαδη παρολο που χαιρεται με καθε του μικρη επιτυχια.. Αν κατι αλλο πεσει στην αντιληψη σου θα χαιρομουν να το μοιραστουμε...ολοι μας
like1

Για τα αδέλφια (irene δες αυτο)

Εικόνα D.Mariliza
http://www.autismhellas.gr/el/BrothersWithAutism.aspx δες αυτόν τον σύνδεσμο.
like0

Καλή ιδέα για τα αδέλφια

Εικόνα 3boyzmama
Ναί, σωστά το σκεφτήκατε. Εάν πάτε σε κάποιο κέντρο για θεραπείες, πρώτα να απευθυνθείτε εκεί να το δεί η ψυχολόγος... να κάνει πρόγραμμα συμβουλευτικής. Κι έγω πήγα το γιό μου γιατί μπαίνοντας στην εφηβεία, κλείστηκε και απομακρύνθηκε... και νιώθει θύμο για την όλη κατάσταση με τον αδελφό που έχει μιά ελαφριά νοητική καθυστέρηση. Στην εφηβεία βγαίνουν πολλά και τα αδέλφια είναι επιβαρήμενα. Ναί, και εμείς οι γονείς δεν τα προλαβαίνουμε όλα, έτσι πως είμαστε με τα δικά μας θέματα. ΜΗΝ "κολλάτε" στο παιδί με την διάγνωση. Δείτε και το άλλο, έχει κι αυτο ανάγκες και δικαίωμα στη παιδική ηλικία του.
like0

Mαρτυρία

Εικόνα Epapado
Αγαπητή Irene, καλημέρα. Μεγάλωσα δίπλα στην αυτιστική αδελφή μου αν και με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ημουν ηδη 17 ετών όταν γεννήθηκε και σε πληροφορώ ότι πολυ σωστά σκέφθηκες ότι η κορή σου θέλει και εκείνη στηρηξη. Tα αδέλφια που βιώνουν την συμβίωση με αυτιστικό αδελφό πολλές φορές νιώθουν ενοχικά είτε γιατι δεν μπορούν να βοηθήσουν ή γιατι πολλές φορές ενδόμυχα εύχονται να μην ήταν έτσι ο δικος τους αδελφός. H κόρη σου χρειάζεται κάποιον να του μιλάει για όλα αυτά που την κατακλύζουν. Αγαπά πολύ τον αδελφό της αλλά η διαφορετικότητα του είναι τοσο διαφορετική απο τα άλλα συνδρομα (νοητική στέρηση, Down κλπ) που δυσκολεύεται να το κατανοήσει ακόμα και μεγαλύτερο παιδι. Σε σένα δεν μπορεί να πει όλα όσα αισθάνεται γι αυτό εγω θα την πήγαινα αραιά και που σε συνεδρίες με παιδιψυχολόγο κάπου που να μπορέσει να εφράζει ελεύθερα τα συναισθήματα της που μερικές φορές πολυ ανθρώπινα - ίσως να είναι και αρνητικά (πχ γιατι σε μένα αυτό το διαφορετικό αδελφάκι). Εγω το βίωσα και θυμωνα με τον ευατό μου που σκεφτόταν έτσι μερικές φορές και παρόλη την αγάπη μου θύμωνα και μαζι της γιατι δεν μπορούσε να καταλάβει την αγάπη μας και να προσπαθήσει παραπάνω (αδυνατο για την καταστασή της) και ας ήμουν μεγάλη κοπέλα. Πόσο μάλλον ένα παιδάκι 10 ετών. Επίσης τώρα είναι μικρή αλλά αργότερα πρέπει να της παρέχεις ένα ήσυχο μέρος για την μελέτη της. Εχω γνωρίσει πολλά παιδιά που αδυνατούν να απορροφηθούν στα μαθήματα τους και αποτυγχάνουν στις σπουδές τους επειδή το περιβάλλον μελέτης τους στο σπίτι λόγω του αδελφού δεν έίναι ήρεμο και ήσυχο. Ελπίζω να σε βοήθησα και είμαι στην διάθεση σου όποτε με χρειαστείς. Ευτυχία
like0

ποσο βοηθας να ηξερες...

Εικόνα irene sin
αλλο να το σκεφτεσαι κ αλλο να το ακους απο καποιον που το εχει βιωσει. χιλια ευχαριστω... σκεφτομαι οτι μαλλον εκανα λαθος που εστειλα τον μικρο στο ιδιο δημοτικο με την κορη μου, κ ας εχει ιδιωτικο συνοδο μαζι του. δεν εκτιμησα σωστα την κατασταση, η μαλλον ημουν αισιοδοξη κ υπερεκτιμησα την αντιληψη κ τη δυναμη του κοριτσιου μου.να υποθεσω οτι θα δειξει το μελλον η ειναι απλα ηλιθια αποφαση???????????
like0

Εμένα ηπαιδοψυχίατρος με είπε να πάει σε διαφορετικό σχολείο

Εικόνα Nia
Εμένα ηπαιδοψυχίατρος με συμβουλέψε ο μικρός μου να πάει σε διαφορετικό σχολείο απο τον αδερφό του. Πιστεύω ότι ειναι σωστό για να μην επιβαρρύνετται ακκόμη ππιο πολύ το - τυπικής ανάπτυξης - αδελφάκι.
like3

Ας μην τα φορτώνουμε από τώρα

Εικόνα Almak
Θα ήθελα κι εγώ να πω πως θα είναι καλύτερα σε διαφορετικά σχολεία. Είναι μεγάλο το βάρος για το τυπικής ανάπτυξης παιδί να πρέπει να εξηγεί - να απολογηθεί ίσως - σε συμμαθητές του για την κατάσταση του αδελφού/φης του. Είναι πολύ μεγάλο το φορτίο που του φορτώνουμε μέσα στο σχολείο. Είναι αρκετά αυτά που φαντάζονται ότι ίσως πρέπει να κάνουν στο μέλλον με τα αδέλφια τους, ας μην τα φορτώνουμε από τώρα!!!
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.