Γνωριμία με τον μικρό μου (6 ετών με ΔΑΔ)

Εικόνα Paletacat

Έχω κι εγώ ένα αγοράκι σχεδόν 6 ετών τώρα, με διάγνωση διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (ΔΑΔ), που στα 4 χρόνια του δεν έλεγε ούτε μία λέξη. Παρόλο που μ' εμάς ήταν επικοινωνιακός, φαινόταν χαμένος όταν ήταν σε πολύ κόσμο. Το θετικό ήταν ότι ήθελε να επικοινωνήσει χωρίς όμως να ξέρει τον τρόπο. Περάσαμε από την αναπτυξιολόγο (Θωμαϊδου Λωρέττα) στα 3 του χρόνια.

Για 1,5 χρόνο έκανε ειδική αγωγή στο σπίτι και χρησιμοποιούσαμε κι εμείς εικόνες (δεν έχει και πολλή σημασία αν ήταν PECS ή όχι). Δεν θα σας δώσω συμβουλές, γιατί κάτι που κάνει σε ένα παιδί μπορεί να μή κάνει για το άλλο. Εμείς του φτιάξαμε ένα βιβλίο με όλες τις μάρκες των αυτοκινήτων που του άρεσαν πολύ και σιγά σιγά έρχισε να λέει τις μάρκες. 'Ετσι η πρώτη λέξη του μικρούλη μου ήταν Daewoo! Σ' αυτό το βιβλίο προστέθηκαν αποκόμματα από περιοδικά με φωτογραφίες τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών, κολλήσαμε κομμάτια από μακαρόνια, το καπάκι από το γιαούρτι που του άρεσε και διάφορα άλλα.

Επειδή του άρεσε να ασχολείται με τους υπολογιστές ο μπαμπάς του καθόταν με τις ώρες μαζί του και του μάθαινε διάφορα πράγματα, και πολλές εκφράσεις τις έμαθε από το DVD του RanKid (περιοδικό για ηλεκτρονικού υπολογιστές). Ακόμα το βοήθησε πολύ η επαφή που είχε στο εξοχικό μας με τις γάτες. Αρχισε να τους λέει ότι άκουγε από εμένα και τώρα τους μιλάει σαν να είναι παιδάκια! Φυσικά τώρα έχει και μια γατούλα στο σπίτι της Αθήνας που έχει δώσει νόημα στην ζωή του! Στα τέσσερα χρόνια του παρόλο που κανένας από τους ειδικούς δεν το πρότεινε τον πήγα για λογοθεραπεία. Η λογοπεδικός του είναι εξαιρετική και το σπουδαιότερο έχει μια πολύ δυνατή σχέση μαζί του.

Πέρασε αρκετός χρόνος πάντως για να καταλάβω πώς ακριβώς λειτουργεί ο λόγος σε παιδιά με τέτοιου είδους προβλήματα. Μέσα στον πανικό μου πίστευα πως δεν ήταν αρκετά έξυπνος για να χρησιμοποιεί εκφράσεις σαν εμάς. Οταν άρχισε να λέει λεξούλες νόμιζα πως αυτό ήταν τώρα θ αρχισει να μιλάει. Ομως η λειτουργία της επικοινωνίας και όχι μόνον του λόγου είναι πολύ πολύπλοκη. ΄Οταν κάποιος μας ρωτάει "τι κάνεις", όλοι ξέρουμε αυθόρμητα πως πρέπει να απαντήσουμε "καλά". Αυτό στον μικρούλη μου δεν έρχεται αυθόρμητα. Ξέρει τι πάει να πεί "καλά" αλλά το να το πει σαν απάντηση πρέπει να του το μάθουμε. Το "τι έφαγες σήμερα" μας πήρε πολύ καιρό για να το απαντήσει. Το "γιατί το έκανες αυτό" αποτελεί μακρινό όνειρο.

Η λογοπεδικός του είναι ενθουσιασμένη μαζί του. Η τόσο μεγάλη πρόοδος που έχει κάνει είναι αντικείμενο έρευνας μας είπε. Εν συντομία σου λέω ότι ο Γιώργος ξέρει να μετράει μέχρι το άπειρο (όχι σαν παπαγάλος), ξέρει εδώ και 2 χρόνια την αλφαβήτα, διαβάζει πολλές λέξεις, έχει εξαιρετικά καλή οπτική μνήμη. Οταν τα βρίκει σκούρα με τους συνομηλίκους του τους βάζει να κάτσουν και τους διαβάζει τα βιβλία του οπότε όλοι τον θαυμάζουν γιατί κάνει κάτι που αυτοί δεν μπορούν. Α! Προσπαθεί να μάθει και Αγγλικά.

Οταν ήταν 3 ετών και δεν μιλούσε καθόλου, μια μέρα ήθελε να σηκωθεί από το καρότσι του για να πάει να παίξει με άλλα παιδάκια. Εγώ δεν τον άφηνα, αυτός έκλαιγε και μου φώναξε με απελπισία: "θελω να πάω εκεί"!!! Από τότε πέρασαν 2 χρόνια περίπου για να ξαναπεί μια μεγάλη φράση. Για τον παιδικό σταθμό. Ο μικρούλης μου πήγε δύο χρόνια σε παιδικό σταθμό. Παρόλο που λατρεύει τα παιδιά και παρόλο που τον άφηνα μόνο τρεις ώρες, πιστεύω ότι ήταν αρκετά κουραστικό γι αυτόν.

Εφέτος πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και έχει τον δικό του δάσκαλο και πιστεύω πως είναι πολύ καλύτερα. Σχετικά με την αισθητηριακή ολοκλήρωση οι εργοθεραπευτές δε με βοήθησαν και πολύ. Τα μαλλιά του τα κόβω εγώ και τώρα πια δεν έχει κανένα πρόβλημα. Για τους θορύβους κυρίως τα μηχανάκια στον δρόμο του έδειξα την εξάτμιση μιά φορά και του εξήγησα και από τότε σταμάτησε να κλείνει τα αυτιά του. Και πάντα μου λέει: "Μη φοβάσαι, είναι η εξάτμιση!" 'Εχει πολύ πλάκα. Όμως όπως σας είπα κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Πέρασε πολύς καιρός για να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα του μικρού μου.

Σχόλια

Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο

Εικόνα Angela Papastavrou
Μετά από πολύ καιρό ξαναδιαβάζοντας το βιολόγιό σου Βιβή, ανακαλύπτω πως τα παιδιά μας ακολουθούν τον ίδιο δρόμο! Είμαστε στη φάση 2 χρόνια πριν τον Γιώργο σου , στα τέσσερα δηλαδή, που ο Νεκτάριος ξέρει την αλφαβήτα , ξέρει να μετράει μέχρι το 10 τουλάχιστον και εκφράζεται πολύ έντονα με κινήσεις , μορφασμούς, χαμόγελα και επιφωνήματα!!! Του αρέσουν τα αυτοκίνητα και μας κυνηγάει με ένα περιοδικό αυτοκινήτου για να του διαβάσουμε τις μάρκες που μας δείχνει με το δακτυλάκι του! Θέλω να πιστεύω πως θα ακούσω σύντομα την φωνούλα του και από την δική σας πορεία παίρνω δύναμη και κουράγιο!
like1

Στο εύχομαι

Εικόνα Paletacat
Στο εύχομαι με όλη μου την καρδιά. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος μας έχει δώσει μεγάλη χαρά και μας έχει κάνει πολύ περήφανους για όλη την προσπάθεια που κάνει. Έχουμε βέβαια δρόμο μπροστά μας αλλά νομίζω πως είμαστε πάλι κοντά σε ένα μεγάλο βήμα που φαίνεται ότι κάνει τώρα. Ακομα και το παιχνίδι του μετά το Πάσχα έχει αλλάξει, ξεκόλλησε από τον υπολογιστή και το play station, με κυνηγάει να παίξουμε κουκλοθέατρο, και τον "έπιασα" να παίζει και μόνος του κουκλοθέατρο με μια θαυματουργή κούκλα "Ντόρα" που μιλάει και στην οποία όταν παίζουμε κουκλοθέατρο απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις της! Τον "έπιασα" λοιπόν να παίζει κουκλοθέατρο και να λέει "Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας. θα σας δείξουμε το φρούριο των ....... (δεν κατάλαβα). Και επειδή φαίνεται υπήρχε κενό στην ....παράσταση τραγούδησε και "το ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά"! Αυτή η ταλαίπωρη δε γάτα μας το τί χειροβομβίδα έχει φάει στο κεφάλι από τον εξοπλισμό του Γιώργου δεν μπορείτε να φανταστείτε ενώ συχνότατα την κυνηγάει μ΄ένα αυτόματο πλαστικό όπλο. Οχι πως δεν της αρέσει...Το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το κρυφτό. Εχθές μου είπε ξαφνικά "Θα τους γρατζουνίσει όλους τους κακούς η γάτα μας". Ακριβώς όπως στο λέω. Αν είχε και περισότερη βοήθεια στο σχολείο για να συμμετέχει στο παιχνίδι με τα άλλα παιδιά νομίζω πως θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Αλλά η νηπιαγωγός της παράλληλης στήριξης είναι απλή νηπιαγωγός όχι ειδική παιδαγωγός και κάπου διστάζει. Παρόλα αυτά έχει πολύ καλή σχέση με τον Γιώργο και θα πρέπει να αρκεστώ στο ότι έκανε την ένταξη του πολύ πιο ελυκολη. Μπράβο στον Νεκτάριο και στον Γιώργο λοιπόν!
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.