«Κράτος λιγοστό...»

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ όλη τη γη μοναδικό εκατό να ξοδεύει και πενήντα να μαζεύει; Να τρέφει όλους τους αγρούς, να χει επτά Πρωθυπουργούς, ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα. Να χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά, κι ενώ αυτοί σε κλέβουν τον κλεφτή να γυρεύουν. Όλα σ αυτή τη γη μασκαρεύτηκαν ονειρατα, ελπίδες και σκοποί, οι μούρες μας μουτσούνες εγινηκαν δεν ξέρουμε τι λέγετε ντροπή. Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι, κάτι μισομαθε κι ολα τα ξέρει. Κι από προπάππου κι απο πα που κι συγχρόνως μπούφος και αλεπού. Θέλει ακόμα - κι αυτό είναι ωραίο - να παριστάνει τον Ευρωπαίο. Στα δυο φορώντας τα πόδια που 'χει στα δυο φοστο 'να λουστρίνι, στ άλλο τσαρούχι. Σουλούπι μπόι, μικρομεσαίο, ύφος του γόη, ψευτομοιραιο. Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης, λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης. Και ψωμοτύρι και για καφέ το "δε βαριέσαι" κι "ωχ αδερφέ". Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς σαν πιάσει πόστο: Δερβέναγας. Δυστυχία σου, Ελλάς, με τα τέκνα που γέννας! Ω Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαιδαρους βγάζεις τώρα. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ (1853 - 1919)

Σχόλια

αιωνια ελαττωματα

Εικόνα Ρήνα
φαινεται οτι οι αδυναμιες μας ειναι διαχρονικες αλλα και των Ευρωπαιων επισης,ημουνα νια και γερασα που μια ζωη μαθαιναμε στο σχολειο για τις "μεγαλες δυναμεις" και πως μας φερονταν παντα,με υπολογισμο και εκμεταλλευση.Εμεις διναμε αιμα και εκεινοι βασιλιαδες,αρμοστιες και δανεια επαχθη,δε πανε λιγα χρονια που ξοφλησαμε το δανειο του Κολοκοτρωνη,μας αντιμετωπιζουν σαν αποικια.Ομως και μεις.....τι να πω,ολα τα εργα πληρωθηκαν 10 φορες απανω απο τους μεσαζοντες και τις κλεψιες,ολα τα πακετα Ντελορ και Σαντερ κλπ γινανε βιλες και καταθεσεις στην Ελβετια,οποτε ειχαμε παλια προβλημα σαν χωρα, εμφανιζοντουσαν οι εθνικοι ευεργετες και προσφερανε απο νοσοκομεια γηροκομεια οικοτροφεια κ.α.με αυτα πορευομαστε μεχρι σημερα ενω τωρα ολοι βγαζουν τα λεφτα εξω για να ερθουν μετα να αγορασουν καμμια επιχειρηση φτηνα εκμεταλλευομενοι τη πατριδα.Τις μεγαλυτερες σοφιες τις εχει πει ο λαος που λεει-εχεις νυχια να ξυστεις; μη περιμενεις να σε ξυσει αλλος-
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.