Λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου (Ιωαννίδης Ανδρέας)

Εικόνα -Aναστασία
Tην προηγουμένη εβδομάδα ενημερώθηκα μέσω της ΕΤ3 για εναν Κύπριο ερευνητή ονόματι Ιωαννίδη Ανδρέα ο οποίος έχει κάνει πολλές ερευνές για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η έδρα του είναι στην Ιαπωνία όπου συνεργάζεται με την RIKEN ΒSI (Brain Science Institute). Ψάχνοντας βρήκα ένα άρθρο στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που είναι το ακόλουθο: ΑΠΘ Πρωτοποριακή έρευνα για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου Η προσοχή και ο τρόπος που αυτή ενεργοποιείται, όταν ο άνθρωπος λαμβάνει ένα οπτικό ερέθισμα, βλέπει για παράδειγμα μια εικόνα, είναι το αντικείμενο μεγάλης έρευνας που πραγματοποιούν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον πρωτοπόρο σε θέματα μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου Ανδρέα Ιωαννίδη.
    Της Στελίνας Μαργαριτίδου
"Μελετούμε την ανίχνευση συναισθήματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η έρευνα αυτή έχει μεγάλη σημασία και μπορούν τα αποτελέσματά της να αξιοποιηθούν άμεσα σε πολλούς τομείς, ακόμη και στον τομέα της επικοινωνίας, της προβολής της διαφήμισης προϊόντων", εξηγεί στη "Μ" ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου του ΑΠΘ έχουν ήδη δημιουργήσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα ηλεκτρονικής απεικόνισης του ανθρώπινου εγκεφάλου, το οποίο εντοπίζει με ακρίβεια τις περιοχές των νευρώνων που διεγείρονται στους ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία. "Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να καθοδηγούμε τους νευροχειρουργούς στις λεπτές επεμβάσεις του εγκεφάλου", εξηγεί ο καθηγητής. Η ομάδα του έχει διαρκή συνεργασία με τον καθηγητή Ανδρέα Ιωαννίδη, ο οποίος πρόσφατα δημιούργησε το Εργαστήριο του Ανθρώπινου Εγκεφάλου στη Λευκωσία. ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ "ΜΩΣΑΪΚΩΝ" ΤΟΥ ΝΟΥ Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και προσπαθώντας να αποτυπώσουν μέσα από μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών τον παράξενο και πολύπλοκο κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου δημιούργησαν μια σειρά εργαλείων για τα πειράματά τους, όπως για παράδειγμα ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι μπαίνουν στα άκρα ενός ανθρώπου και μετρούν με ρεύμα την εφίδρωση του δέρματός του. Ο καθηγητής Ανδρέας Ιωαννίδης στο πλαίσιο της διάλεξης που έδωσε χθες στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ αναφέρθηκε στα πρόσφατα δεδομένα της έρευνάς του. Είναι μέχρι σήμερα ο πρώτος στον κόσμο που χρησιμοποίησε ανιχνευτές "μωσαϊκών" του νου και απέδειξε ότι η ανθρώπινη αντίληψη δεν εκδηλώνεται με ενιαίο τρόπο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά τμηματικά. "Οι περιοχές του εγκεφάλου τη στιγμή που δέχονται ένα ερέθισμα ενεργοποιούνται σε χρόνο που μετριέται σε κλάσματα δευτερολέπτου και εκδηλώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν μια αυτόνομη οργάνωση. Μετρήσαμε ότι απαιτούνται 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της όρασης, ωστόσο ακόμη πιο γρήγορα ο εγκέφαλος προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το μηχανισμό της όρασης. Σε πειράματα που κάναμε για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο εγκέφαλος στο ερέθισμα της μουσικής, διαπιστώσαμε ότι στη διάρκεια ενός μουσικού κομματιού ενεργοποιούνται σταδιακά ακόμη περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου", εξηγεί ο καθηγητής Ανδρέας Ιωαννίδης. Ιαν 13, 2009 Στη παρακάτω διεύθυνση θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για πολλά θέματα καθώς επίσης & τα e-mail του ερευνητικού προσωπικού που εργάζονται εκει,συμπεριλαμβανομένου & του κ.Ιωαννίδη http://www.brain.riken.jp/ Ελπίζω να ήταν μια χρήσιμη πληροφορία για όλους σας! Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.