Μας συμπαθάτε; Λάθη στα κείμενα, δεν είμαστε τελειομανείς!

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Αγαπητοί αναγνώστες και μέλη της κοινότητας του NOESI.gr, δημοσιεύω ένα μήνυμα που έφτασε προ καιρού στο ταχυδρομείο του NOESI.gr... για να σας εξηγήσω την τελειο(νοο)μανία μου να διορθώνω λάθη και σημεία στίξης στον ιστοτόπο μας. Ελπίζω, ότι διαβάζοντας το παρακάτω μήνυμα θα ριγήσετε!

Το παρακάτω μήνυμα έφτασε επώνυμα και υπογεγραμμένο από τον συντάκτη του. Για ευνόητους λόγους έχει αποκρυφτεί η ταυτότητα του αποστολέα...

    Προς κ. 'Aγγελο Γ. Κουτουμάνο, Ονομάζομαι ΑN, είμαι τελειόφοιτη ψυχολογίας και είμαι σχεδόν τυφλή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περίπου, από την εφηβεία. Πριν από ένα μήνα περίπου είχα την τύχη, ψάχνοντας σε μηχανή αναζήτησης στο Internet πληροφορίες για το σύνδρομο Pierre Robin - του οποίου κάποια χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με το σύνδρομο με το οποίο γεννήθηκα - να βρεθώ στη σελίδα σας, NOESI.gr. Κατ' αρχήν έχω να σημειώσω ότι σε γενικές γραμμές βρήκα εξαιρετική τη σελίδα! Δηλαδή προσβάσιμη, στο μεγαλύτερο μέρος της - καθότι χρησιμοποιώ πρόγραμμα screen reader στον υπολογιστή - κι επίσης πολύ κατατοπιστική σε ό,τι αφορά τις διαταραχές. Λόγω του προβλήματος όρασης που αντιμετωπίζω, είναι "ικανό" να διαβάζει μόνο κείμενο, όχι τα γραφικά δηλαδή. Δεν ξέρω λοιπόν, αν η σελίδα είναι αρκετά "γραφική". Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσω ακόμα πως υπάρχει κάποια δυσκολία στην πλοήγηση (βγαίνει το μήνυμα ότι υπάρχει σφάλμα...). Μάλιστα, διάβασα για τον Ιωακείμ Φροσύνη, το δεκατετράχρονο μαθητή με σύνδρομο Down, από τη Θεσσαλονίκη, που έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Επικοινωνώ με τον αδελφό του, ο οποίος μου έστειλε το DVD με το πρόγραμμα που ακολούθησε ο μικρός στην Αμερική. Θα ήθελα, σας παρακαλώ, να μου απαντήσετε πού και αν εργάζεσθε με παιδιά με σωματο-διανοητικές διαταραχές, όπως ορισμένες από αυτές που περιγράφονται στο Βιβλίο των Διαταραχών. Θα με ενδιέφερε - ως υποψήφια ψυχολόγος - να παρακολουθήσω ή / και να παράσχω εθελοντικά εργασία-βοήθεια. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, ATN


Ρώτησα και πληροφορήθηκα ότι τα κείμενα που έχουν τυπογραφικά, ορθογραφικά ή άλλα λάθη δυσχεραίνουν την ανάγνωση που τους αυτόματους αναγνώστες κειμένου. Ακόμη και η υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων αντί πεζών (μικρών) δημιουργεί προβλήματα. Φανταστείτε, ότι πρόκειται για προηγμένης τεχνολογίας προγράμματα, που "διαβάζουν" δυνατά ένα γραπτό κείμενο, ώστε να μπορεί κάποιο άτομo με σοβαρούς περιορισμούς στην όραση να "δει" το κείμενο. Ακόμη, προβλήματα προκαλούν στην "ανάγνωση" και σημεία στίξης που χρησιμοποιούμε συχνά όπως:
    ? αντί ; ;;;;;; αντί ; !!!!!! αντί ! .. αντί ... 'η αντί ή

Είχα δεσμευτεί παλαιότερα, ότι δε θα διορθώνονται λάθη στα "βιολόγια", για να έχουν τη "σφραγίδα" του συγγραφέα τους, από τον τρόπο σκέψης μέχρι τον τρόπο γραφής. Όμως άλλαξα γνώμη, γιατί τελικώς, τα "βιολόγια" είναι πιο σημαντικά από μία είδηση για κάποια ημερίδα. Μιλώντας για τον εαυτό μου, κι όχι τόσο με την ιδιότητα του διαχειριστή του NOESI.gr, νιώθω ότι αξίζει να διορθώνουμε τα πάντα, ώστε να είναι "προσβάσιμα", άρα πιο ευρυζωνικά! Έτσι, αποφάσισα να ρωτήσω πώς σας φαίνεται η ιδέα να διορθώνονται τα λάθη. Εξ ου και η ψηφοφορία: Θέλετε να διορθώνει το NOESI.gr τα ορθογραφικά λάθη στις δημοσιεύσεις; Δε σας κρύβω ότι έπεσα έξω. Πίστευα ότι θα θέλατε να τα αφήσουμε στην ησυχία τους. Ελπίζω να σας έπεισα, ότι η τελειο(νοο)μανία του NOESI.gr με τα λάθη στα κείμενα είναι για το καλό όλων, ακόμα και των πιο ξεχωριστών αναγνωστών μας! :) Με εκτίμηση, 'Αγγελος Γ. Κουτουμάνος Εκδότης NOESI.gr

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.