Μετά από επίσκεψη σε αναπτυξιολόγο

Εικόνα Marcella
Γεια σας! Όπως σας είχα γράψει στο προηγούμενο βιολόγιο "Aνησυχία για αυτισμό" επισκεφθήκαμε σήμερα αναπτυξιολόγο και σε συνεργασία με εργοθεραπεύτρια και λογοθεραπεύτρια, μας είπαν τα εξής: 1. Ο λόγος της είναι πίσω αλλά της δίνουν περιθώριο μέχρι 2 ετών, αλλιώς ξεκινάει λογοθεραπεία. 2. Υπάρχει επικοινωνία, αλλά όχι στον βαθμό που θα ήθελαν. Δηλ καλύτερη βλεμματική επαφή, πιο ζωηρές αντιδράσεις, πιο καλή εκτέλεση εντολών κτλ. 3. Καλύτερες κινήσεις δεξιοτεχνίας με τα χέρια, δηλ να χαιρετάει καλύτερα, να στέλνει φιλάκια κτλ. και πρότειναν να ξεκινήσουμε εργοθεραπείες προληπτικά και να τη ξαναδεί όταν θα είναι 18 μηνών, δηλ τον Ιούλιο. Εγώ φυσικά ρώτησα αν πρόκειται για αυτισμό, για άλλη μια φορά πήρα την απάντηση ότι είναι πολύ μικρή ακόμα για να πουν κάτι τέτοιο, ρώτησα για αυτιστικά χαρακτηριστικά και μου είπαν όχι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Αυτά τα νέα μας. Εγώ το έχω πάρει κάπως βαριά από τη μία, γιατί ήθελα να μου πει η γιατρός ότι είμαι τρελλή, ότι το παιδί δεν έχει τίποτα και να σταματήσω να το τρέχω στους γιατρούς, αλλά δεν το άκουσα. Από την άλλη σκέφτομαι ότι επιτέλους θα δράσω και θα δω τη βελτίωση που πρέπει και δεν θα κάθομαι παθητικά να σκέφτομαι ότι έχουμε πρόβλημα. Ξέρω ότι το δικό μου πρόβλημα είναι πολύ μικρό μπροστά σε άλλα βιολόγια που διαβάζω στο site αυτό και μπορεί να ακούγομαι αχάριστη που έχω ένα παιδί που κάνει τόσα πράγματα,αλλά εμείς οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι σε όλα εντάξει και τώρα έχω να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα που δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάτι για το μέλλον (αυτισμός). Όση έχετε εμπειρία από εργοθεραπεία, πείτε μου σας παρακαλώ, πότε είδατε βελτίωση στο παιδί σας; Μετά από πολλές συνεδρίες; Για τους ίδιους λόγους το πήγατε; Υπάρχει κανείς που να έκανε εργοθεραπείες για τους παραπάνω λόγους, να κατέκτησε το επίπεδο που έπρεπε, και να σταμάτησε, ή γίνονται εφ'όρου ζωής; Γνωρίζετε κανένα καλό κέντρο στην περιοχή Νέου Ηρακλείου Αττικής; Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας!

Σχόλια

Τα σημάδια που μας οδηγησαν (στη διάγνωση ΔΑΔ)

Εικόνα Anonymous
Καλημερα ο Γιαννης ξεκινησε εργοθεραπεια στα 3 του και τωρα ειναι περιπου 13. Τα σημαδια που μας οδηγησαν εκει ηταν
  • δεν γυριζε κατευθειαν οταν ακουγε το ονομα του,
  • δεν επαιζε με τα αλλα παιδια
  • γκρινιαζε οταν αλλαζαμε δρομο,
  • επαιζε παιχνιδια βαζοντας ξυλακια στην σειρα,
  • ηταν πολυ καλος και ειναι στα μαθηματικα.
  • Προβλημα με ιδιαιτερα φαγητα δεν ειχε (να θελει τα ιδια και τα ιδια), προβλημα με την αλλαγη του περιβαλλοντος χωρου δεν ειχε (να του αλλαξω διαρυθμηση στο δωματιο) ο λογος ηρθε φυσιολογικα απλα για 3 μηνες μιλουσε στο τριτο προσωπο (θες νερο ,πας βολτα κτλ.) Να σημειωσω οτι ο Γιαννης εχει διαγνωσθει με Διαχυτη αναπτυξιακη διαταραχη ,συγκεκριμενα εχει συνδρομο Asperger και ειναι ατομο υψηλης λειτουργικοτητας. Πρεπει να θυμασε οποια και να ειναι η διαγνωση που θα σας δωσουν πρεπει να εχεις υπομονη σε ολες τις περιπτωσεις. Καθε παιδι περνα τις φασεις του και εχει διαφορετικη εξελιξη απο καποιο αλλο. Σιγουρα θα το ψαξεις και δεν θα αρκεστεις σε μια γνωμη . Καλη συνεχεια με εκτιμηση Σουλα
    like0

    Είδες αλλαγή με την εργοθεραπεία

    Εικόνα Marcella
    Καλημέρα! Ήθελα να σε ρωτήσω:
  • Είδες αλλαγή με την εργοθεραπεία;
  • Κάνει ακόμα εργοθεραπεία;
  • Τώρα πως είναι ο Γιάννης;
  • Πάει σε κανονικό σχολείο;
  • Φαίνεται τώρα η διαταραχή;
  • Χθες ήρθε μια εργοθεραπεύτρια να εκτιμήσει την κατάσταση της μικρής και είπε ότι αν δεν της λέγαμε τι είπε η αναπτυξιολόγος θα έλεγε ότι βλέπει ένα φυσιολογικό παιδί και ότι σίγουρα δεν έχει αυτισμό, προς το παρόν τουλάχιστον. Τέλος πάντων, από τη στιγμή που οι ειδικοί είπαν ότι χρειάζεται εργοθεραπείες, θα γίνουν και αν είναι περιττές, το πολύ πολύ να είναι πιο προχωρημένη, φαντάζομαι.
    like2

    Η αλλαγή είναι εμφανής αλλά θέλει χρόνο

    Εικόνα Soula
    Η αλλαγη ειναι εμφανης αλλα θελει χρονο. Οταν ηταν 3 ετων ουτε ο παιδιατρος ειδε κατι αλλα ουτε οι ανπτυξιολογοι. Ναι κανει ακομα εργοθεραπεια, πηγαινει απο την αρχη σε κανονικο σχολειο, παντα φαινοταν και φαινεται η διαταραχη, οχι τοσο απο τους ενηλικες αλλα απο τους συνομιληκους του. Ο Γιαννης ειναι τρυφερος ,γλυκος τρελλιαρης, αγχωδης με μεγαλη δυναμη αφου διαχειριζεται την διαφορετικοτητα του αλλες φορες με απιστευτη προσπαθεια αλλα καποιες φορες απογοητευεται. Η διαφορα με τα αλλα παιδια ειναι πιο πολυ στο γεγονος οτι δυσκολευεται να κρατησει μια συζητηση,φοβαται την απορριψη και δεν δοκιμαζει να πλησιασει καποιον,αλλες φορες θελει να ειναι μονος του και να τρεχει η να χοροπηδα. Δυσκολευεται να κατανοησει κοινωνικα περιστατικα η τον αγχωνουν παρα πολυ. Πρεπει παντως να σου πω οτι αν ηξερα τοτε πως θα ειναι η εικονα του παιδιου μου τωρα δεν θα αγχωνομουν τοσο πολυ. Οπως και να εχει αυτο που δουλευω τωρα πολυ ειναι να μαθει τροπους προσεγγισεις των αλλων,δυσκολο επιχειρημα αλλα οχι αδυνατο!! Αν παρεις οποιοδηποτε αποτελεσμα μην ξεχασεις, θα παρεις πολλες γνωμες, να εισαι σιγουρη, αν ειναι ΔΑΔ θα το ψαξεις να βρεις σωστα ατομα να σας βοηθησουν ,να σας εκπαιδευσουν και οχι να σας εκμεταλλευτουν ,ο τομεας της ειδικης αγωγης θελει προσοχη ,οπως καθε αλλος αλλωστε. Καλη συνεχεια με εκτιμηση, Σουλα
    like1

    Κατανοήση στη ΔΑΔ

    Εικόνα ΕΖaxaria
    To πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να συνυπάρχουμε αρμονικά με ανθρώπους με δαδ είναι η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ του τι ειναι και τι κατανοούν εκείνοι. Με δυο άτομα στο οικογενειακό περιβάλλον μου που "φλερτάρουν" με το φάσμα, μαθαίνω να αφουγκράζομαι, να ερμηνεύω και με τη δική τους λογική, να τους βοηθώ να καταλάβουν και τη δική μου. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και προσπάθεια. Εγώ μεσα από όλο αυτό, αποφάσισα να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να το αντιμετωπίσουν, εκπαιδεύομαι και μαθαίνω διαρκώς και η ζωή μου πλέον είναι πιο ήρεμη. Θα χαρώ να βοηθήσω όποιον θέλει βοήθεια.
    like0

    Προς Marcella για τις εργοθεραπείες

    Εικόνα Natassa
    Marcella, κι εμείς Ηράκλειο μένουμε. Η κόρη μου έχει ξεκινήσει Εργοθεραπείες εδώ κι ένα μήνα, σ ενα κέντρο στο Μαρούσi.. έχει πολλά και στην περιοχή αλλά μας είπαν καλά λόγια για το συγκεκριμένο κι έτσι πηγαίνουμε με το τραίνο. Αν θέλεις γράψε μου: natassa_b@hotmail.com.
    like0

    Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

    Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
    ✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
    Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
    Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.