Πρόβλημα τουαλέτας

Εικόνα Paletacat
Νίκο, διάβασα το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις με την τουαλέτα του γιού σου και το οποίο αντιμετωπίζω κι εγώ με τον δικό μου. Περιληπτικά σου αναφέρω ότι ο γυιός μου είναι 6 ετών με διάγνωση ΔΑΔ, και το πρόβλημα υπάρχει εδώ κι ενάμισυ χρόνο. Μπορείς να δείς το "βιολόγιό" μου με τίτλο "Υπάρχει λύση;" για λεπτομέρειες. Μια πολύ καλή φίλη από το Νόηση μου σύστησε παιδογαστρεντερολόγο τα στοιχεία του οποίου μπορώ να στα δώσω με ένα e mail. Η εικόνα με τα σταυρωμένα πόδια που περιγράφεις μου είναι πολύ οικεία. Το θέμα της τουαλέτας μας καταδυναστεύει όλους. Δεν μπορεί να χαρεί το διάλειμμα στο σχολείο, δεν μπορεί να αποδώσει σωστά στα μαθήματά του, να χαρεί μια βόλτα περπατώντας . Την πάνα την έχει βγάλει από 3,5 ετών. Δεν ξέρω αν το πρόβλημα έχει να κάνει με αυτό το γεγονός (να μην ήταν έτοιμος να βγάλει την πάνα) ή με την δυσκοιλιότητα (πονάει όταν πηγαίνει κι έτσι τα κρατάει) ή όπως μια ψυχολόγος είπε πως η όλη κατάσταση αυτή είναι ένα μέρος της διαταραχής που έχει να κάνει γενικά με την αντίληψη του σώματός του. Θέλω να πιστεύω πως τώρα βρισκόμαστε κοντά στην λύση του προβλήματος. Δύο φορές την ημέρα κάθεται στην τουαλέτα και νομίζω ότι πραγματικά πλέον προσπαθεί . Εχουμε επιτύχει το αποτέλεσμα 3 φορές τελευταία αλλά μετά από χρήση κλισμάτων γλυκερίνης. Θέλουμε να πάει αυθόρμητα μια φορά κι έπειτα πιστεύουμε πως θα είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι αλήθεια ότι έχω χάσει την ψυχραιμία μου αρκετές φορές γιατί ο δικός μου δεν φοράει πάνα και καταλαβαίνεις ότι τα «ατυχήματα» έχουν και τις ανάλογες συνέπειες. Κι αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Δεν θέλουν ζόρισμα (πιστεύω πως το έχεις καταλάβει αυτό) πρέπει να γίνεται σαν παιχνίδι η όλη διαδικασία (έλα να τα πάρουμε φωτογραφία να τα δείξουμε στην γιαγιά ή έλα να κάνουμε χώρο στην κοιλίτσα για να βάλουμε καινούργιο φαγάκι μέσα) κ.λπ. Καλό είναι να αποφεύγεται η λέξη "πρέπει" και η λέξη "κακά" γιατί δεν ξέρουμε πώς αντιλαμβάνονται αυτή την λέξη. Ό,τι άλλο θελήσεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου και με Ε-mail γιατί εγώ δεν έχω το δικό σου.

Σχόλια

Για την τουαλέτα

Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
Φαντάζομαι ότι το παιδί είναι σε κάποιο πρόγραμμα. Ζητήστε από τους θεραπευτές του να το βοηθήσουν να λύσει το πρόβλημα. Κανονικά αυτά τα ζητήματα είναι μέρος της δουλειάς του Κέντρου, όπου πηγαίνει το παιδί. Εκτός αν δεν μιλάμε για αρκετά εξειδικευμένο Κέντρο. Αλλιώς, δεν χρειάζεται να προσπαθείτε μόνο οι γονείς στο σπίτι. Θα είχατε κερδίσει χρόνο. Ιγνάτιος Καφαντάρης-Ζεϊμπέγλου Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Επιστημονικός συνεργάτης NOESI.gr
like0

Για τον Iakze

Εικόνα Paletacat
Δυστυχώς είδα το σχόλιό σας σήμερα. Το κέντρο στο οποίο πήγαινα τον γυιό μου, η εργοθεραπεύτρια και η ψυχολόγος δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν καμμιά βοήθεια. Είπαν θα το δούμε αυτό το πρόβλημα αργότερα. Ενας λόγος που διέκοψα τις θεραπείες εκεί είναι αυτός. Ισως να φανεί αστείο αλλά έχω την εντύπωση ότι το θέμα της τουαλέτας προκαλεί αποστροφή ακόμα και σε είδικούς. Ζήτησα βοήθεια από κάποιον άλλο φορέα που παρακολουθεί τον γυιό μου (δύο φορές τον χρόνο από 3 ετών γίνεται επανεξέταση από παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο και ειδική παιδαγωγό) και προσφέρθηκαν να κάνουμε συμβουλευτική από ψυχολόγο (χωρίς αμοιβή) εγώ και ο μπαμπάς του παιδιού για να μπορέσουμε να δούμε το πρόβλημα της κατακράτησης σε συνάρτηση με το όλο πρόβλημα του παιδιού. Αυτό διήρκεσε τρείς μήνες περίπου , μας βοήθησε πολύ και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε και κάναμε κάποια πρόοδο όπως έχω πραναφέρει. Παράλληλα ακολουθούμε ή προσπαθούμε να ακολουθήσουμε και τις οδηγίες του παιδογαστρεντερολόγου που επιμένει ότι το παιδί πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα κάθε 3 ημέρες. Αυτό δεν γίνεται πάντα γιατί το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μόνον με την χρήση κλισμάτων γλυκερίνης που είναι πολύ ψυχοφθόρο για το παιδί και για εμάς βέβαια. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο πραγματικά και δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Το παιδί καταλαμβάνεται από τρομερό άγχος εκείνη την στιγμή που προσπαθεί και βρίσκεται σε αποδιοργάνωση (λέει ασυναρτησίες, κλαίει γοερά κ.λ.π.). Πώς μπορούμε όμως να τον αφήσουμε χωρίς τουαλέτα για ....ένα μήνα μου έφθασε κάποια στιγμή και χρειάστηκε να τον πάμε στων Παίδων; Θα μ' ένδιέφερε πολύ η άποψή σας. Σας ευχαριστώ.
like0

Δυσκοιλιότητα

Εικόνα Soula
Καλημερα ΒΙβη, εχεις δοκιμασει το σιροπι "Importal", μαζι με διατροφη οπως δαμασκηνα, δημητριακα "All Bran" + "Golden Grahams", μαυρο ψωμι, λαχανικα, φρουτα και ωμο λαδι; Ρωτησε τον παιδιατρο σου να δεις τι θα σου πει. 'Οντως νομιζω οτι το κλισμα η τα υποθετα δεν ειναι και το καλυτερο που μπορει να σου συμβει (ακομα και για μενα ποσο μαλλον για ενα παιδι). Καλη σου μερα. Mε εκτιμηση, Σουλα
like0

'Oλα απέτυχαν

Εικόνα Paletacat
Δυστυχώς Σούλα τίποτα δεν λειτούργησε από αυτά. Παίρνει σκόνη importal 3 φορές την ημέρα εδώ και πολύ καιρό και σταγόνες που μας έδωσe ο γαστρεντερολόγος. Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για δυσκοιλιότητα αλλά για κατακράτηση. Για κάποιους λόγους είτε γιατί πόνεσε κάποια φορά είτε είναι κάτι άλλο πιο πολύπλοκο, ο μικρός έχει κάνει την κατακράτηση επιστήμη και δεν μπορείς να τον μεταπείσεις. Του δίνω πολύ συχνά "All Bran" (τα λέμε "Bran Chips"), χυμό από δαμάσκηνο με μεγάλη προσπάθεια, χυμό πορτοκαλιού επίσης με πολύ μεγάλη προσπάθεια, μέλι, πίτουρο μέσα σε φαγητά κλπ. Τρώει τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα σούπες γιατί είναι ο μόνος τρόπος να του αλέσω λαχανικά (εκτός πράσινου χρώματος) γιατί αλλιώς δεν τρώει άλλα λαχανικά. Τον βλέπω οτι θέλει να πάει τουαλέτα και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να τα κρατήσει. Δεν μπορούμε ούτε βόλτα να πάμε χωρίς να σταματήσουμε 4-5 φορές. Δυστυχώς οι γιατροί θέλουν με όλες τις θυσίες να πηγαίνει τουαλέτα τουλάχιστον κάθε τρείς ημέρες. Κι αυτό γιατί το έντερό του έχει γίνει πολύ μεγάλο πια και δεν κάνει τις κινήσεις που πρέπει όταν πρέπει. Τα παιδικά κλίσματα δεν έχουν καμμιά σχέση με των ενηλίκων. Είναι γλυκερίνη που διευκολύνει την αποβολή. Στο Παίδων μας έδωσαν πιό ...σοβαρά κλίσματα αλλά δεν μπορώ να του κάνω.
like0

Ίσως βοηθήσει

Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
Οι παιδίατροι έχουν δίκιο. Ίσως να υπάρχει κίνδυνος πλέον να αποκτήσει το λεγόμενο "μεγάκολο", μια διάταση του παχέος εντέρου που οδηγεί σε μια μορφή παράλυσης και άλλα δυσάρεστα... γι' αυτό η τόση επιμονή τους για μια αραιή έστω, αλλά τακτική κένωση. Εάν τυχόν πίνει το παιδί χυμούς, ίσως να βοηθούσε το πίτουρο που πωλούν σε παραφαρμακευτική μορφή. Κάποτε υπήρχε το "Psilion", αλλά άκουσα ότι έχουν βγει και άλλα. Πρόκειται για υδρόφιλο πίτουρο που προκαλεί διόγκωση στο έντερο και το αναγκάζει να κινείται. Με τη σκόνη αυτή γίνεται ένας νόστιμος χυμός. Κυκλοφορούσε και χωρίς γεύση, για να το βάζετε σε όποιο χυμό θέλετε εσείς. Ο μικρός έχει εγκόπριση εξ υπερχειλίσεως, πράγμα που αντιμετωπίζεται εύκολα σε παιδιά με καλό λόγο / επικοινωνία. Εάν αυτό φαίνεται ανέφικτο στη δική του περίπτωση, καλά κάνετε και του βάζετε τα υποθετάκια γλυκερίνης. Τι εννοείτε όμως λέγοντας πως αυτά καταντούν τραυματική εμπειρία για όλους σας; Πώς ακριβώς αντιδρά το παιδί και εσείς; Συγνώμη που δεν αντιδρώ άμεσα στα ερωτήματά σας, ο χρόνος είναι δύσκολη υπόθεση στους καιρούς μας... Ιγνάτιος Καφαντάρης-Ζεϊμπέγλου Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Επιστημονικός συνεργάτης NOESI.gr
like0

Ουπς

Εικόνα Soula
ουπς ,ακυρα οτι σου εγραψα. Νομιζω οτι ηρθε η ωρα να παιξεις τους δικους του ορους και κανονες. Αν οντως ειναι ψυχολογικο συζητησε το μαζι με τον παιδοψυχιατρο να βρεις ενα τροπο να του βγαλεις την φοβια που εχει. Συζητησε το μαζι με το παιδι {πως λειτουργει το σωμα μας και γιατι πρεπει να πηγαινουμε τουαλετα} και βρες να κανει μια δραστηριοτητα στην τουαλετα τα 15 λεπτα που καθεται{εμενα ο δικος μου καθεται 15 -20 λεπτα με το game boy }. Ελπιζω στην καλυτερη συνεχεια. Να ειστε καλα με εκτιμηση Σουλα.
like0

Τουαλέτας συνέχεια

Εικόνα Paletacat
Είναι τραυματική εμπειρία γιατί λέει πως το κλισματάκι πονάει και γενικά επειδή ίσως ξέρει πως αυτό θα τον αναγκάσει να πάει στην τουαλέτα αντδράει άσχημα. Κλαίει πολύ και εννοείται πως και για εμάς δεν είναι καθόλου ευχάριστο να τον ακινητοποιούμε για να του βάζουμε το κλισματάκι. Πάντοτε του υπενθυμίζουμε ότι αυτό γίνεται γιατί τον αγαπάμε και δεν θέλουμε να πονάει η κοιλίτσα του . Οταν αρχίζουν να βγαίνουν τα κακά του σφίγγεται τρομερά με αγωνία και φωνάζει φύγετε κακά κλαίγοντας. Εγώ τον κρατάω αγκαλιά και τον παροτρύνω για να "κάνει χώρο στην κοιλίτσα του" για να φάμε kinder και άλλα τέτοια. θα ρωτήσω για το υδρόφιλο πίτουρο. Χυμούς πίνει μόνο συγκεκριμένους αλλά πάντως πίνει. Ποιος μπορεί να κατά την γνώμη σας να βοηθήσει τον μικρό μου? Ειδικός παιδαγωγός, ψυχολόγος, ψυχίατρος? Κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι παρών όταν πηγαίνει ο μικρός στην τουαλέτα γιατί ίσως καταλάβει κάτι περισσότερο από εμάς. Μπορεί όντως να είναι αποτέλεσμα της διαταραχής που έχει σχέση με τον εαυτό του? Ερχόταν κάποτε μια ειδική παιδαγωγός στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, η οποία είχε μεγάλη εμπειρία και ήταν η πρώτη φορά που ο Γιώργος πήγε στην τουαλέτα μόνος του.Αυτό πριν ενάμισυ χρόνο. Θυμάμαι που μου είπε ότι το παιδί χαλάρωσε και κατάφερε να πάει μόνος του στην τουαλέτα. Δυστυχώς έχουμε διακόψει την συνεργασία μαζί της. Πιστεύω πως πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος αυτό το πρόβλημα. Εγώ προσωπικά έχω κουραστεί πάρα πολύ και δεν ξέρω αν του κάνω πια καλό ή κακό.Καταλαβαίνω ότι ο χρόνος σας είναι πολύ περιορισμένος και σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.