Συμβουλευτική Γονέων

Εικόνα αναβάτης
Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον τρόπο που γίνονται οι συμβουλευτικές γονέων στα ειδικά σχολεία. Διαπιστώνεται μια δυστοκία από την πλευρά των γονιών αλλά και πολλές φορές και από τους ειδικούς όσον αφορά την σωστή ενημέρωση και την συνεργασία μεταξύ τους. Είναι απαραίτητη νομίζω η συχνή παρακολούθηση της εξέλιξης των παιδιών και εκτός σχολείου. Οι γονείς αρκετές φορές βρίσκονται πελαγωμένοι και τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι, ή να μη γνωρίζουν με πιο τρόπο να απασχολήσουν τα παιδιά τους. Σαν να μη φτάνει αυτό έχουν και τις εργασίες τους. Πιστεύω εδώ η δουλειά του Κοινωνικού Λειτουργού (που δυστυχώς δεν αναφέρεται συχνά αυτό το επάγγελμα στο σαίτ σας που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό) είναι να παρακολουθεί από κοντά την οικογένεια για τυχόν παρεμβάσεις και επισημάνσεις που θα έχουν το θεμιτό αποτέλεσμα. Αυτο θα ανακουφίσει αρκετά τους γονείς και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό της συμβουλευτικής γονέων.

Σχόλια

Ομάδες συμβουλευτικής γονέων

Εικόνα Gina Skourti
Πριν απο λιγες εβδομαδες, στο σχολειο οπου εργαζομαι οργανωσαμε μια ημεριδα για την Ειδικη Αγωγη, οπου μιλησαμε 3 ειδικοι παιδαγωγοι. Μετα απο την ημεριδα, ηρθαν πολλοι γονεις να μου μιλησουν. Το ιδιο συνεχιστηκε και τις επομενες μερες. Σκεφτηκα λοιπον οτι αυτοι οι ανθρωποι εχουν αναγκη απο καποιον ειδικο να ασχοληθει μαζι τους και να μοιραστουν τους προβληματισμους τους. Ετσι, αποφασισα να οργανωσω μια ομαδα συμβουλευτικης γονεων. Επειδη ο ρολος του ειδικου παιδαγωγου δεν προϋποθετει και τις αναλογες δεξιοτητες συμβουλευτικης σκεφτηκα να ζητησω τη βοηθεια ενος συμβουλου - ψυχολογου. Η ομαδα θα αρχισει σε λιγες μερες. Πολλοι γονεις ενδιαφερθηκαν, αν και σιγουρα λιγοτεροι απ οσοι πιστευα. Οι γονεις εχουν παρα πολυ μεγαλη αναγκη την υποστηριξη μας. Πρεπει να ειμαστε μαζι τους. Συμφωνω μαζι σας οτι ο ρολος του κοινωνικου λειτουργου ειναι παρα πολυ σημαντικος. Δυστυχως ειναι ενας ρολος του οποιου η σοβαροτητα αγνοειται. Θεωρω οτι πρεπει να αναρωτηθουμε το γιατι. Βασικη προυποθεση ειναι η συνεργασια των γονεων αλλα θεωρω οτι και εμεις ως επαγγελματιες ειμαστε υποχρεωμενοι να κερδισουμε την εμπιστοσυνη τους αλλα και να τους επιστησουμε την προσοχη. Πρεπει να μας εμπιστευτουν και ισως μεσα απο την πραξη αντιληφθουν μονοι τους τη σημαντικοτητα του θεσμου αυτου.
like1

Ποιος ασκεί συμβουλευτική;

Εικόνα mary_intze
Αγαπητή συνάδελφε, διακρίνω την πολύ καλή προαίρεση για συνεισφορά στο χώρο της ειδικής αγωγής και της υποστήριξης γονέων. Ωστόσο, έχω να επισημάνω τη σοβαρότητα του να ασκεί κανείς συμβουλευτική και δη σε ομάδες. Τυπικά απαιτείται να έχει λάβει κάποιος εκπαίδευση συμβούλου. Θεωρώ επικίνδυνο να αναλαμβάνουμε ομάδες χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. Με όλο το σεβασμό για την καλή πρόθεση που διακρίνω εκ μέρους σας! Κάποιος ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος θα μπορούσε κάλλιστα να συντονίζει τέτοιες ομάδες, όπως και συμβαίνει σε κάποια πλαίσια. Αυτό που εντοπίσατε ως μια ανάγκη των γονέων, δηλαδή να μοιράζονται τους προβληματισμούς τους, το έχω διαπιστώσει και εγώ και είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να είμαστε εκεί για αυτούς. Θα ήταν πολύ βοηθητικό και για αυτούς αλλά και για μας να έχουμε μια σχετική κατάρτιση, η οποία θα διευκόλυνε πάρα πολύ την μεταξύ μας επικοινωνία. Δυστυχώς πολλά πράγματα στην ειδική αγωγή δε λειτουργούν όπως χρειάζεται, όπως και ο θεσμός του/της κοινωνικού λειτουργού. Τα περισσότερα, αν όχι όλα αφήνονται στην καλή διάθεση του εκάστοτε συναδέλφου.
like2

Σίγουρα

Εικόνα Gina Skourti
Σίγουρα συμφωνώ μαζί σας. Γι αυτο κι εγω βρηκα συμβουλο ψυχολογο να συντονισει αυτη την ομαδα εθελοντικα. Πρεπει επιτελους στην Ειδικη Αγωγη να ξερει ο καθενας τα διακριτα ορια του ρολου του! Εχεις απολυτα δικιο και τα περισσοτερα αφηνονται στην καλη διαθεση του εκαστοτε συναδελφου! Τουλαχιστον ας προσπαθουμε με τη σταση μας να αλλαξουμε αυτη τη νοοτροπια... οσο μπορει ο καθενας, απο τη θεση που βρισκεται!
like0

Οι γονείς κάνουν, οι γονείς δείχνουν...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Λέμε για τους γονείς... αναλύουμε πώς νιώθουν... τι κάνουν... τι δεν κάνουν... Προσωπικά, νιώθω ότι στις συναντήσεις με τους γονείς δεν τους ακούμε! Όχι για να καταλάβουμε πώς νιώθουν... Αλλά για να τους ακούσουμε, χωρίς να καταλάβουμε τίποτε. Απλώς, να δούμε τι έχουν να πουν, όπως έχουν να το πουν. Και μετά, πολύ μετά, έρχεται η συμβουλευτική! Προσωπικά, νιώθω ότι οι νέοι συνάδελφοι "ακούν" (νιώθουν) μία ανάγκη και αμέσως σπεύδουν να την αναλύσουν... και να την καλύψουν... Αλλά, θέλει καιρό για να ακούσεις κάποιον να μιλά. Και είναι καλό να τον ακούσεις πολλές φορές - μερικές θυμωμένο, μερικές στεναχωρημένο, μερικές προβληματισμένο, μερικές ήρεμο. Και μετά, ας πιάσουμε και τη συμβουλευτική. :) - agkou of noesi.gr :)
like0

Αγαπητε Αγγελε

Εικόνα Soula
Αγαπητε Αγγελε,ειναι δυσκολο να καταλαβεις καποιον σε ενα θεμα αν δεν το εχεις ζησει. Αξιζει ομως να αναφερω οτι η προσπαθεια πολλων ειδικων ειναι αξιολογη καθως προσπαθουν και με το παραπανω να μας νιωσουν. Αυτο κανουν οι δικοι μου ειδικοι, τους ευχαριστω και εκτιμω την προσπαθεια τους. Καποια πραγματα ειναι και στον ανθρωπο, αν πας να κανεις την δουλεια σου τυπικα για να πληρωθεις η για να βρεις την περιπτωση που θα σε αναδειξει ε, τοτε αστο. Αν ομως δεν εχεις ξεχασει για ποιο λογο σπουδασες και τι ηθελες τοτε να προσφερεις και δουλευεις με πληρη συνεργασια μυαλου, εμπειριας, ψυχης και καρδιας τοτε εισαι το ιδανικο για μας. Να εισαι καλα, Σουλα
like1

Ναι γιατί δεν ακούτε;

Εικόνα ανώνυμο
Λέτε ότι πρέπει να ακούτε τους γονείς "θέλει καιρό για να ακούσεις κάποιον να μιλά. Και είναι καλό να τον ακούσεις πολλές φορές - μερικές θυμωμένο, μερικές στεναχωρημένο, μερικές προβληματισμένο, μερικές ήρεμο" ... Την Star που κάνει τόση προσπάθεια να σας μιλήσει γιατί δεν την ακούτε;
like0

Μα αυτό κάνω

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Εβδομάδες τώρα αυτό κάνω. Ακούω, ή μάλλον διαβάζω. Και για να μη τα μπερδεύουμε, δεν είναι το ίδιο. - agkou of noesi.gr :)
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.