Τι θα ήταν βοηθητικό;

Εικόνα Axpan
Καλησπέρα, άλλες φορές σας γράφω σαν μαμά μιας κούκλας με σπαστική διπληγία. Σήμερα θα ήθελα αν είναι εντάξει να σας γράψω σαν ψυχολογος και να σας συμβουλευτώ. Με μια υπέροχη ομάδα ειδικών ετοιμάζουμε μια ομάδα υποστήριξης/ ενημέρωσης για γονείς με παιδιά με αναπηρία. Έχω αρκετές σκέψεις για το πως θα ήταν πιο χρήσιμο να είναι μια τέτοια ομάδα αλλά ήθελα να ρωτήσω και άμεσα κάποιους άλλους γονείς. Θα ήθελα λοιπόν αν έχετε λίγο χρόνο να μου λέγατε αν πηγαίνατε σε μια τέτοια ομάδα τι θα θέλατε να βρείτε. τι νομίζετε πως θα σας βοηθούσε; τι θα ήταν χρήσιμο για εσάς; για παράδειγμα, θα ήταν πιο σημαντικό να βρίσκεστε με άλλους γονείς και να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας ή να υπάρχουν οργανωμένες ενότητες όπου σας παρουσιάζονται θέματα; ή ένας συνδυασμός των δύο; απο θεματολογία τι θα ήταν ενδιαφέρον. για παράδειγμα, συγκεκριμένες γνώσεις για την αναπηρία του παιδιού σας; τεχνικές για την καλύτερη υποστήριξη της εκπαίδευσης του παιδιού; θέματα που αφορούν την διαπαιδαγώγηση και την ενίσχυση επιθυμητώ συμπεριφορών; θα θέλατε να ακούσετε για τεχνικές αυτοφροντίδας για να στηρίξτε τον εαυτό σας καλύτερα (π.χ. ασκήσεις χαλάρωσης, οργάνωση χρόνου, θετικοί τρόποι σκέψης) ; για την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια ή με τους συγγενείς; για τα δικαιώματά σας; θα εκτιμούσα οποιαδήποτε σκέψη ή πρότασή σας. είμαι πολύ αισιόδοξη για αυτή την καινουργια αρχή και θα σας ενημερώσω μόλις πάρει μια οριστική μορφή ώστε όσοι και όσες θέλουν να συμμετέχουν (φυσικά δωρεάν). σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες συμβουλές σας!

Σχόλια

Ψυχολογική βοήθεια

Εικόνα Ρήνα
Πολυ καλη η πρωτοβουλια σου!Νομιζω οτι η απαντηση χωριζεται στα δυο. 1ον: Αυτοι που εχουν σχετικα κοντινη διαγνωση και τα παιδια ειναι μικρα,χρειαζονται υποστηριξη μαλλον οι ιδιοι οι γονεις,διοτι τα παιδια απευθυνονται στους ειδικους για τα υπολοιπα.Χρειαζεται οι γονεις να συνειδητοποιησουν βαθια τις αλλαγες που θα υποστει η ζωη τους και να τις αποδεχτουν.Μονο ετσι θα βοηθησουν και τα παιδια τους, και 2ον: Οσοι εχουν χρονια που παλευουν,χρειαζονται τροπους χαλαρωσης,επικοινωνια και βοηθεια για το πως θα αντιμετωπισουν τα μεγαλυτερα παιδια που αντιλαμβανονται τη διαφορετικοτητα τους η εχουν προβληματα στο σχολειο η εφηβικα κλπ Αλλωστε, οταν οι γονεις ερχονται σε επαφη ολα τα συζητανε,ειναι γνωστη η *σιωπη* που επικρατει τις ωρες της αναμονης στα ειδικα κεντρα. Ισως καπου αλλου χωρις τα παιδια θα ηταν πιο βοηθητικο. Για ποια περιοχη προσανατολιζεσαι;
like0

Τι θα ήθελα από μια τέτοια ομάδα

Εικόνα anna kal
Είμαι μαμά ενός αγοριού 3 ετών με εγκεφαλική παράλυση (σπαστική τετραπληγία που εξελίσσεται σε διπληγία. Αυτά που θα ενδιέφεραν εμένα σε αυτή τη φάση έχουν ως εξής: Θα προτιμούσα οργανωμένες ενότητες όπου θα παρουσιάζονται διάφορα θέματα, οι οποίες μπορούν να περιέχουν και εμπειρίες γονέων, παρουσιασμένες από τον ομιλητή. Και στη συνέχεια να γίνονται ερωτήσεις από τους γονείς που παρακολουθούν. Τα θέματα που με ενδιαφέρουν κυρίως είναι τα εξής: α)Ιδέες για την καθημερινότητα των παιδιών, για την παροχή κινήτρων κλπ. Να δώσω ένα δυο παραδείγματα:
  • Σου λέει ο ειδικός (γιατρός, φυσιοθεραπευτής κλπ): το παιδί πρέπει να μπουσουλάει περισσότερο, να κάνει ραχιαίους, να μάθει να πηγαινοέρχεται με το πόνυ ως μέσο μετακίνησης κλπ κλπ. Για να τα κάνει αυτά ένα τόσο μικρό παιδί χρειάζεται κίνητρα. Εκεί ο γονιός καλείται να στίψει το μυαλό του να βρει κίνητρα.
  • Χρειάζομαι διάφορους εξοπλισμούς και είδη (π.χ μπάρες για το μπάνιο, ανελκυστήρα σκάλας, παπούτσια κλπ). Μας ενημερώνει η φυσιοθεραπεύτρια αλλά θα ήθελα να έχω μια πληρέστερη ενημέρωση για το τι κυκλοφορεί, πού να πάω κλπ γιατί έχω χάσει πολύ χρόνο ψάχνοντας.
β)Μια συνολική πληροφόρηση για την εκπαίδευση των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, κυρίως για τα πρακτικά θέματα του σχολείου, τις διαδικασίες κλπ γ)Όσον αφορά την ψυχολογία, αυτό που με ενδιαφέρει προς το παρόν είναι οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, όταν υπάρχει ένα παιδί με αναπηρία και κυρίως οι σχέσεις με τα άλλα αδέλφια, η θέση του γονέα σ'αυτήν κλπ. Δίνω ένα παράδειγμα: Σε μία οικογένεια όπου δεν υπάρχει αναπηρία, μπορεί δύο αδέλφια να μαλώνουν για ένα παιχνίδι. Εκεί, τα αφήνεις να το διαχειριστούν μόνα τους και επεμβαίνεις μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει κάποιος. Εδώ που το παραμικρό λίγο πιο δυνατό άγγιγμα μπορεί να κάνει το παιδί με την αναπηρία να πέσει κάτω, τι πρέπει να κάνεις; Είναι σωστό να επεμβαίνεις συνεχώς; Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος; Υποθέτω πώς όταν πάει το παιδί σχολείο θα έχω άλλες σχετικές απορίες προσαρμοσμένες σ'εκείνο το χώρο. Ελπίζω να σας βοήθησα.
like1

Όλα όσα περιγράφονται είναι άκρως ενδιαφέροντα

Εικόνα Μαρία Ανδρονίκου
Noμίζω ότι όλα όσα περιγράφονται είναι άκρως ενδιαφέροντα και θα ήταν καλό να συμπεριληφθούν. Επίσης σημαντικό για μένα είναι το να γνωρίσεις από κοντά και άλλους γονείς με τα ίδια προβλήματα, να ανταλλάξεις τις εμπειρίες σου και γιατί όχι να κάνεις νέους φίλους και τα παιδιά μας να μπορούν να κάνουν παρέα μεταξύ τους.
like0

Axpan, πάρα πολύ χρήσιμη η συμβολή σας

Εικόνα Ιωάννα
παρα πολυ χρησιμη η συμβολη σας... Αν και λιγακι μακρυα.. Αν υπαρχει περιπτωση να γινει σαββατο καποια στιγμη αυτη η συναντηση θα ηθελα να βρεθω και εγω μεταξυ σας... Να ακουσω να μαθω να ρωτησω να μοιραστω και εντελει να ηρεμησω την ψυχη μου που τοσο πολυ βασανιζεται πολλες φορες για το αν κανω το σωστο ή το λαθος... Δεν ξερω αν υπαρχει σωστο και λαθος στην περιπτωση μας... Αλλα σιγουρα ξερω οτι θελω να ακουσω και να ακουστω... Συμφωνω με ολες τις αλλες μαμαδες που σου απαντησαν... Αυτες ειναι οι ανησυχιες μου... Φιλικα, Ιωαννα
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.