Ζώντας 11 χρόνια με τον αυτισμό (...η συνέχεια)

Εικόνα Roula K

...σύνδεση με το προηγούμενο επεισόδιο

Η επόμενη αξιολόγηση του Ανδρέα που έγινε περίπου στα 3 του χρόνια μας δυνάμωσε περισσότερο, γιατί η αναπτυξιολόγος μάς εξέφρασε τις ελπίδες της ότι είμασταν στο ποσοστό των παιδιών που εξελίσονται πιο "φυσιολογικά"!! Φανταστείτε τι χαρά και αισιοδοξία μας γέμισε η δήλωση αυτή και τι κουράγιο μας έδωσε να συνεχίσουμε τον αγώνα -ο οποίος δεν είχε ξεκινήσει ακόμα!!

Εδώ να προσθέσω κάτι το οποίο πολλοί μπορεί να μην πιστεύουν ή και να χλευάσουν. Στο χωριό καταγωγής μου, έχουμε το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που θεωρείται θαυματουργός και είναι και ο πολυούχος άγιος.

Παρ'όλο που η σχέση μου με την εκκλησία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, όχι από θέμα πίστης αλλά από θέμα αμέλειας, εκείνο το καλοκαίρι πριν την τελευταία αυτή διάγνωση του Ανδρέα ήμουν τόσο απελπισμένη έκανα μια λειτουργία όπου προσευχήθηκα στην χάρη του να κάνει καλά τον Ανδρέα μου και εγώ σαν αντάλλαγμα για το υπόλοιπο της ζωής μου, να κάνω κάθε χρόνο λειτουργία στο μοναστήρι του. Μπορώ να μην το συνδυάζω με την διάγωση που έγινε τον Σεπτέμβρη του 2001 και ακούσαμε αυτά τα ευχάριστα νέα? Πιστεύω ότι όταν σε κυριεύει η απελπισία και δεν έχεις από κάπου να πιαστείς, όταν σε καταβάλλουν αυτά τα "ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΥΧΕΙ ΣΕ ΜΑΣ", μπορεί πράγματα σαν αυτό που προανέφερα να σε στηρίξει και να βοηθήσει να προχωρήσεις.

Συνεχίζοντας λοιπόν την πορεία μας, γραφτήκαμε σε κέντρο για λογοθεραπεία, εργοθεραπεία (δεν θέλω να πω σε ποιό γιατί έχω τις χειρότερες των εντυπώσεων),όπου πηγαίναμε για 3 χρόνια. Θα μου πείτε αφού ήταν χάλια το κέντρο γιατί καθίσαμε. Είμασταν ακόμα άπειροι και με τον καιρό μαθαίναμε γιά όλα αυτά τα πλαίσια. Φύγαμε από αυτό το κέντρο με δική μας θέληση και ψαχτήκαμε για κάτι άλλο.

Επόμενο κέντρο που βρήκαμε που ήταν παρόμοιο με το προηγούμενο που πηγαίναμε το απορίψαμε αμέσως και εδώ θα αναφέρω τους λόγους. Δεν μας άφηναν να μιλάμε με τις θεραπεύτριες και η μόνη ενημέρωση ήταν μια φορά τον μήνα με την διευθύντρια/ιδιοκτήτρια του κέντρου. Επίσης δεν μας επιτρεπόταν η είσοδος στους χώρους των συνεδριών. Κοινώς μια σχέση τυπική και κρυψινίστικη θα έλεγα.

  • Κατά την γνώμη μου να φοβόσαστε τα πολύ "κυριλλέ" κέντρα με τις πολυτέλειες και τα αψεγάδιαστα decor, γιατί δεν συμβαδίζουν με το γεγονός ότι εκεί μέσα κυκλοφορούν παιδιά και δη υπερκινητικά.
  • Η να μην βλέπει ο γονιός τις αίθουσες που κάνει συνεδρίες το παιδί του-ή ακόμα και να μην του επιτρέπεται να παρακολουθεί τις συνεδρίες όπου αυτό είναι εφικτό από την πλευρά του παιδιού - ή να μην γνωρίζει και να ενημερώνεται άμεσα από τους θεραπευτές για την εξέλιξη του παιδιού του?

Όπου σας κάνουν κάποια από τα παραπάνω με δικαιολογίες τύπου "είναι ο κανονισμός του κέντρου" αποχαιρετίστε τους άμεσα. Πρόκειται για το παιδί σας και εσείς είστε αυτός που θα αποφασίσει με ποιόν άνθρωπο και που θα εκπαιδεύεται το παιδί σας.

Και κάτι άλλο που γίνεται συχνά ειδικά σε "νεόυς".

  • Οι γιατροί προτείνουν συγκεκριμένα κέντρα με την δικαιολογία "αν θές το καλύτερο για το παιδί σου πρέπει να το πας εκεί". Οι καλύτεροι τελικά όλων είναι άλλοι γονείς που έχουν φάει τα χρόνια τους μέσα στα κέντρα αυτά κάθώς και το διαδίκτυο που προσφέρει απίστευτη βοήθεια. Εδώ να ζητήσω συγνώμη που παρασύρομαι και γράφω με μεγάλες παρενθέσεις, μα είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να μοιραστώ μαζί σας).

Συνεχίζω την πορεία του Ανδρέα που εν τω μεταξύ είχε τελειώσει ιδιωτικό παιδικό σταθμό (όπου βαριόταν φρικτά γιατί δεν του είχε κανένα ενδιαφέρον), τον ξαναπήγαμε σε άλλο νηπιαγωγείο γιατί δεν ήταν έτοιμος για το σχολείο(πάλι σε ιδιωτικό, αλλά και πάλι βαριόταν) και μετά έφτασε το ερώτημα του σχολείου. Πού θα πήγαινε ο Ανδρέας??

Τότε είχμε απευθυνθεί και την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Αγία Σοφία, που μετά τις απίστευτες εξετάσεις, αναφορές ιστορικού στον κάθε εξεταστή, βιντεοσκοπήσεις του Άνδρα - μόνο για στατιστικούς λόγους πιστεύω-)βγήκε μια διάγνωση να μας λέει τα ίδια με τις προηγούμενες που είχαμε από την αναπτυξιολόγο. Έπρεπε να περιμένουμε κοντά ένα χρόνο για να μάθουμε τα ήδη γνωστά. Καμία βοήθεια περαιτέρω, οι λόγοι άγνωστοι. Τους ψάχναμε στα τηλέφωνα και δεν τους βρίσκαμε.

Έμαθα για το ίδρυμα Θεοτόκος στο Ίλιον, στο οποίο ο Ανδρέας πήγε δοκιμαστικά για 2 εβδομάδες, αλλά για κακή μας τύχη δεν δημιουργήθηκε τμήμα στο επίπεδο του Ανδρέα.

Μετά άρχισα το ψάξιμο πρώτα στα ειδικά δημοτικά σχολεία που ρωτούσα αν μπορούσε να φοιτήσει ο Ανδρέας, αλλά αυτά ήταν για παιδιά με νοητική υστέρηση και δεν μας δέχονταν (λογικό). Μα κανένας τοτε να μην μας αναφέρει τα ΚΕΔΔΥ??? (παλιά ΚΔΑΥ) να πάμε για αξιολόγηση σχολείου?

Έφτασα και στη Μαράσλειο όπου η κοινωνική λειτουργός εκεί (η πολύ καλή κα Αθανασιάσου) με συμβούλεψε να αναζητήσω κανονικό δημοτικό με τμήμα ένταξης. Κι έτσι καταλήξαμε στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών με τον εξαίρετο δάσκαλο ειδικής αγωγής τον κο Περβανά. Δεν πέρασε και λίγα με τον Ανδρέα, με τις εκρήξεις του, την επιθετικότητά του, την πλήρη αδυναμία στο μαθησιακό και τόσα άλλα μέσα στα 6 χρόνια που φοίτησε εκεί. Τώρα εκτιμώ τα χρόνια που περάσαμε εκεί, γιατί κατά κάποιον τρόπο είμασταν προστατευμένοι, ο Ανδρέας γνώριζε τα παιδιά του σχολείου του, οι συμμαθητές του τον ήξεραν πια και δεν τον ενοχλούσαν ιδιαίτερα, το αντίθετο τον βοηθούσαν κιόλας, οι δάσκαλοι και ο διευθυντής προσπαθούσαν όσο μπορούσαν να βοηθήσουν, μα η βάση όλων αυτών ήταν ο δάσκαλος της ειδικής αγωγής, που παρακολουθούσε και ήταν πάντα παρών να βοηθήσει όπου χρειαζόταν με τον Ανδρέα.

Δεν είναι λίγα 6 χρόνια, έγιναν κομμάτι της ζωής μας. Παράλληλα με το σχολείο πηγαίναμε στο κέντρο που είχε τότε η κα Γεννά στην Ν.Σμύρνη. Πολύ καλή συνεργασία, αλλά μετά από περίπου 3 χρόνια κούρασε πολύ η απόσταση και το παιδί βαριόταν να πάει και πολλές φορές γκρίνιαζε, άλλες κοιμόταν μέσα στο αυτοκίνητο, οπότε κι εμείς τον αφήσαμε σπίτι για περίπου ένα χρόνο και μετά ψαχτήκαμε για άλλο κέντρο. Το επόμενο κέντρο που πήγαμε και που πάμε ακόμα είναι το ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ. στο Ν.Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα πολύ καλό κέντρο, σοβαρό με πολύ καλούς θεραπευτές. Όσον αφορά το σχολείο, ο Ανδρέας τελείωσε φέτος το δημοτικό και σύμφωνα με την εκτίμηση των ΚΕΔΔΥ πρέπει να φοιτήσει σε Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο. Εδώ άρχισε το πραγματικό πανηγύρι. Υπάρχουν μόνο 3 στην Αττική εκ των οποίων ένα είναι στον Άγιο Δημήτριο / Μπραχάμι (Άλιμο θα έλεγα εγώ), ένα είναι στο Κορωπί και ένα στο Μενίδι. Αυτά εξυπηρετούν όλη την Αττική, το πιστεύετε??

Πήραμε τηλέφωνο στου Μενιδίου που θεωρείται κοντινότερο σε εμάς (μένουμε στα Άνω Πατήσια) και η απάντηση που πήρα από την διευθύντρια ήταν να μην πάω εκεί το παιδί γιατί είχε παιδιά με παραβατική συμπεριφορά και ένα παιδί με αυτισμό δεν θα προστατευόταν στο σχολείο αυτό!!! Μετά απο αυτό άρχισα το ψάξιμο στα ιδιωτικά μήπως και είχαμε καλύτερη τύχη - τουλάχιστον εκεί θα μας πρόσεχαν λίγο περισσότερο (?)- και εκεί αποτέλεσμα μηδέν.

Επισκεφθήκαμε με τον Ανδρέα πάνω από 10 ιδιωτικά, αλλά εις μάτην, όλοι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στην διαφορετικότητα, αλλά κανένας να πάρει κοντά του ένα παιδί τέτοιο. Λόγια, λόγια, λόγια.. βλέπετε είχαν και τον φόβο μήπως τους επιπλήξουν οι άλλοι γονείς - πελάτες. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μας βρήκε τελικά στο δημόσιο γυμνάσιο της περιοχής μας (κάπου έπρεπε και το δημοτικό να στείλει την καρτέλα του Ανδρέα), αλλά πήγαμε μόνο στον αγιασμό γιατί μετά από συζήτηση που είχα με τον διευθυντή - ο οποίος δικαίως μου είπε ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει χωρίς τα κατάλληλα μέσα όπως καθηγητές ειδκής αγωγής - αποφασίσαμε με τον σύζυγό μου ο Ανδρέας να μείνει στο σπίτι μέχρι να βρούμε ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον γι'αυτόν. Οι ενέργειές μας τώρα είναι ένα άμεσο ραντεβού με "Το Περιβολλάκι" για να δουμε το κέντρο ημέρας στον ξενώνα εφήβων για αυτισμό που έχουν δημιουργήσει και αναμένουμε και απο το ίδρυμα Θεοτόκος για αξιόλόγηση από αρχές Οκτώβρη.

Μην με παρεξηγήσετε που δεν αναφέρομαι καθόλου στο άλλο μου παιδί, που μεγάλωσε σχεδόν μόνη της και στην σκιά του αδερφού της. Πού διάβαζε τα μαθήματά της στο αυτοκίνητο ή στο σαλόνι του εκάστοτε Κέντρου που πηγαίναμε για τον αδερφό της, που άντεξε την επιθετικότητά του, που τον λατρεύει όσο τίποτε άλλο στον κόσμο, που όταν είναι σπίτι με τον Ανδρέα είναι μάνα και πατέρας γι'αυτόν, που έμαθε να αγαπάει την διαφορετικότητα όχι μόνο στον Ανδρέα μα σε όλα τα παιδιά και να τα βοηθάει όπου μπορεί...μα ότι και να θέλω να πω δεν χωράει εδώ μέσα και όσοι είστε στην ίδια θέση με μένα θα καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Εδω θέλω να πω ότι δεν γίνεται και δεν μπορώ να χωρέσω 11 χρόνια καταστάσεων και γεγονότων που μας συνέβησαν, μέσα σ'αυτό το "βιολόγιο". Γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν δεν μένουν απλά, αλλά χαράσονται μέσα στην καρδιά και την ψυχή μας, άλλες φορές μας δυναμώνουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, άλλες φορές πάλι φτάνοντάς μας ένα βήμα πριν...αλλά όχι, δυστυχώς είμαστε τόσο υπόλογοι σ'αυτά τα παιδιά που όχι μόνο δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αρνητικά αλλά πρέπει και να φροντίσουμε να ζήσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Θέλω να προσθέσω ότι η μέχρι τώρα πορεία μας με τον Ανδρέα μας δίδαξε κάτι πολύ σημαντικό. Το θαύμα της ανάπτυξης, το οποίο δεν θα παρατηρούσαμε αν δεν χρειαζόταν να πάρουμε τόσο πολύ μέρος σ'αυτό. Και όση στενοχώρια κι αν μου δίνει η κατάστασή μας, άλλη τόση χαρά μου φέρνει όταν σκέφτομαι ότι αυτό το παιδί ήρθε σε μένα και μ'αυτά που μπορούσα το φρόντισα, το προστάτεψα, το δίδαξα,και όλη του η ανταπόδωση είναι αυτά τα βηματάκια εξέλιξης που κάνει κάθε μέρα, η κάθε νέα έκφραση που θα πει και θα μας εκπλήξει ευχάριστα, η αγκαλιά που έμαθε να μας κάνει (ακόμα και με λίγη προσπάθεια) μα πάνω απ' όλα η αγάπη που μας δείχνει και αυτό το πραγματικά αθώο "Μανούλα σ' αγαπάω".

Πόσο λυπάμαι που δεν μπορώ πια να τον παίρνω αγκαλίτσα και να τον κλείνω στην αγκαλιά μου για να τον προφυλάξω από τους "κακούς ανθρώπους" .Βλέπετε είναι αντράκι πια, είναι πλεόν 1,70 ύψος και 80 κιλά (και άρχισε και η τριχοφυία)!! Τώρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες καταστάσεις, εφηβεία, φίλους, σχέσεις.. κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Αλλά δεν πειράζει πια, έχουμε συνηθίσει να παλεύουμε και ότι κι αν προκύψει θα το καταφέρουμε... γιατί μάθαμε να είμαστε δυνατοί :)

Σχόλια

Καλώς ήρθατε!

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Γειά σας Ρούλα και ...Ανδρέα! Είχαμε μία αγωνία μετά από το πρώτο "to be continued" και περιμέναμε να διαβάσουμε τη συνέχεια! Όντως, 11 χρόνια δε χωρούν σε ένα "βιολόγιο". Όμως είναι καιρός πια που βλέπουμε "βιολόγια" να χωρούν πολλά μέσα τους, εμπειρίες, γνώσεις, συμβουλές, παθήματα, μαθήματα, ιστορίες αληθινές και ανθρώπινες. Και μέσα από αυτά προσπαθούμε να βγάζουμε ...νόημα για να γινόμαστε καλύτεροι, πιο δυνατοί, όπως το λέτε το τέλος του "βιολογίου" σας. Ωραία, λοιπόν, καλώς ήρθατε στην γειτονιά! Ελπίζουμε να μας πείτε σύντομα καλά νέα για τις επαφές σας για το πλαίσιο όπου θα φοιτήσει μετά ο μικρός! Παραδίδω, τη σκυτάλη στον επόμενο για το "καλώς όρισες"! :))
like1

Agkou...

Εικόνα Ιωάννα
Αγγελε θα πω εγω... νιώθω τόση οικιοτητα μαζι σου τόσα χρόνια εδω μέσα στο σπίτι σου...που έγινε σπίτι μας... έχω να πω σε σένα το εξής... θα πρέπει να έχεις πάρει τόσο πολλές ευχές απ ολους αυτούς τους γονείς που γράφουν εδω μέσα γι αυτο που ξεκινησες με το noesi που πρέπει συνέχεια να έχεις μαζι σου ένα φύλακα άγγελο με λευκα τεραστεια φτερα να σε προστατεύει συνέχεια και σε κάθε σου βήμα... εχε και την δική μου ευχή να σαι πάντα πάντα καλα... Φιλικά, Ιωάννα
like1

Roula τα λόγια είναι τόσο λίγα...

Εικόνα Ιωάννα
Τα λόγια είναι τόσο τόσο λίγα...τα όσα μας έκανες να νιώσουμε με τα όσα εβγαλες απο την ψυχή σου δεν χωράνε σε κανένα υπολογιστή...φτάνει που μοιραζεσαι ...που καταθετεις την ψυχή σου...και εμείς με την σειρά μας περνουμε δύναμη απο σένα...γιατί δεν νιώθουμε μόνοι...και το κυριότερο ξέρουμε ότι κάπου κάποιος μας νιώθει απόλυτα...όπως και ΕΣΥ εγραψες...να έχεις καλα τον Ανδρέα σου αλλα και το κορίτσι σου που είναι φύλακας άγγελος του... Φιλια πολλα, Ιωάννα
like3

Ρούλα

Εικόνα Λένα Γκαντιά
...καλώς όρισες κι από εμάς!Μια αγκαλιά μεγάλη είμαστε όλοι εδώ,ένας ώμος,το γαϊτανάκι των μεγάλων! Με εκτίμηση, Λένα
like1

Άγγελε..

Εικόνα Ιουλία Σαββα
...και εγώ με τη σειρά μου, θα πω οτι μας δίδαξες αυτό ακριβώς που μας διδάσκουν τα παιδιά μας. Να δίνουμε αγάπη απλόχερα. Γιατί και εσυ αυτό κάνεις...Ευχαριστουμε..
like1

Ρούλα... με έκανες και δάκρυσα

Εικόνα Ιουλία Σαββα
Άλλη μια μάνα ηρωίδα. Keep walking..
like1

Όλα από κάπου ξεκινούν...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Ξεκίνησε και το Νόηση και βρήκε στην πορεία του ανθρώπους καλούς που θέλουν να μοιραστούν, να μάθουν, να ακούσουν, να φροντίσουν. Και γίναμε και μεις λίγο καλύτεροι στην πορεία... Οι ευχές είναι πάντα ένα δώρο από το Νόηση, και η δική σας πολύ ιδιαίτερη. 'Αγγελος
like4

Και συνεχίζουμε...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Αν και τελευταία, προσωπικά, τα έχω σκατώσει λίγο με το θέμα της απλόχερης αγάπης.. Το είπα και δημόσια, για να αρχίσω να διορθώνω! Συγγνώμη για το "σκατώσει" αλήθεια έψαξα να το πω αλλιώς, αλλά αυτό είναι πιο αληθινό. Πάντα μου άρεσε οι άνθρωποι να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, να ομορφαίνουν οι σχέσεις. Το 'χασα λίγο εδώ και καιρό, γενικότερα αυτό, οπότε μόνο για "δάσκαλος" δεν κάνω. Δε συγκρίνεται αυτό που δίνουν τα παιδιά σας και σεις σε αυτά. "Εμείς ευχαριστούμε"...
like4

Όλοι έρχονται

Εικόνα Λένα Γκαντιά
σε τέτοια θέση κάποια στιγμή...Ή τουλάχιστον,έτσι νομίζουμε.Εσυ Άγγελε μας έδωσες αγάπη και μεις απλά ανταποδίδουμε,εσυ μας έδωσες αυτόν τον ''τόπο'' και μεις ταξιδεύουμε,σεργιανούμε εδω,χάρη σε σένα...Είσαι ο δάκαλος του τόπου μας και της ψυχής μας και να'σαι πάντα καλά! Με όλη μου την εκτίμηση και αγάπη, Λένα,Νικάνωρας...
like7

Aγγελε...

Εικόνα Ιωάννα
...όλοι μπορει κάποια στιγμή να τον...χάνουμε τον δρομο μας...σημασία έχει ότι το αντιλαμβανόμαστε...κ αυτο ίσως είναι η αιτία κ η αφορμή για μια νέα αρχη...και αυτο μας κάνει και καλύτερους... Και παλι να σαι καλα... Ιωάννα
like1

Καλή δύναμη...

Εικόνα Stathis
Καλημέρα Ρούλα, Είμαι η Ρένα, Η μαμά του Στάθη 12,5 ετών. Με τον Άγγελο γνωρίζομαστε πολλά χρόνια και αν και είμαι παλιό μέλος γράφω σπάνια λόγω πολύ περιοσμένου χρόνου. Πόσο γνώριμα είναι όλα τελικά !!!! Λές και διάβαζα το δικό μας βιολόγιο. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι αν και πολλές φορές στεναχωριέμαι για όσα δεν ήξερα να κάνω τα πρώτα χρόνια της διάγωνσης του παιδού για να το βοηθήσω περισσότερο, είμαι πολύ περήφανη για όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Εμείς αργήσαμε να πάμε στην Αγγελική, αλλά έστω και αργά έχουμε την τύχη να μας έχει αναλάβει μια εξαιρετική επόπτρια, η Κατερίνα, το τρίτο μου παιδί. Πήγαμε μόνο ένα χρόνο στη Ν.Σμύρνη και επειδή χάναμε πολύ χρόνο και η κούρτασή μας ήταν μεγάλη αποφασίσαμε να ζητήσουμε ή παρέμβαση να γίνεται με συνεδρείες στο σπίτι γιατί αυτό ήταν το καλύτερο για το παιδί, να εκπαιδεύεται στο χώρο του και στη γειτονιά του και γιατί αυτό θα ανακούφιζε και εμάς τους γονείς, γιατί και εμείς έχουμε ένα ακόμα παιδί 11 ετών. Ευτυχώς αυτό το σχήμα λειτούργησε πολύ καλά και 3 χρόνια μετά, βρίσκεται ο Στάθης στην 1η γυμνασίου φέτος, στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μας, με πολλές δυσκολίες προσαρμογής βέβαια, αλλά και με το Μάκη συμπαραστάτη.(ιδιωτική παράλληλη στήριξη). Αυτό που εκ πείρας έχω καταλήξει ότι είναι σημαντικό, είναι για ότι απόφαση παίρνουμε για τα παιδιά μας, γιατί εμείς οι γονείς πρέπει να την παίρνουμε κι όχι εκπαιδευτές, όσο καλοπροαίρετοι και ειδικοί και να είναι, πρέπει να έχει γνώμονα το καλό του παιδού και της οικογένειας. Το παιδί πρέπει να βρίσκεται σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, με δυσκολίες μεν αλλά να περνάει καλά, να είναι χαρούμενο και να του ζητάμε να φτάνει ως εκεί που έχει δυνατότητα. Η σωστή αξιολόγηση του επιπέδου των δεξιοτήτων και δυνατοτήτων του παιδιού μας είναι πολύ σημαντική, και η βασική αρχή για ότι κάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό γι' αυτά τα παιδιά να κατεβαίνουμε εμείς στο επίπεδο που βρίσκονται και σταδιακά να τα βοηθήσουμε να φτάσουν όσο παραπάνω μπορούν παρά να βάζουμε υψηλούς στόχους που είναι απραγματοποίητοι, δημιουργούν έλλειψη αυτοπεποίθησης, άγχος και οπισθοδρόμηση (η εκπαίδευση στο RDI με βοήθησε πολύ, και έχω πολύ δρόμο ακόμη). Θέλω να πω ότι δεν είναι απαραίτητο να δεχόμαστε όσα απαιτεί το σχολείο, το εκπαιδευτικό κέντρο, η γειτονιά μας ......... Ζητάμε αυτό που έχει ανάγκη το παιδί μας, π.χ. εξατομικευμένη ύλη. λιγότερες ώρες παρακολούθησης, άλλο τρόπο διδασκαλίας στο σχολείο με χρήση λέξεων-φράσεων κλειδιά κ.α. και τα διεκδικούμε με ωραίο τρόπο αλλά και πολύ επίμονο ταυτόχρονα γιατί μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Και τελευταίο και πολύ σημαντικό, γνωρίζουμε τα δικαιώματα βάσει νόμων του παιδιού μας και τα διεκδικούμε. Για το γυμνάσιο υπάρχει και η λύση της κατ' οικον διδασκαλίας με γνωμάτεύση από Παιδονευρολόγο ή άλλη σχετική ειδικότητα από Δημόσιο Νοσοκομείο..... βολεύει κατά περίπτωση γιατί ο γονέας επιλέγει ποιές ώρες θα παρακολουθήσει το παιδί στο σχολείο. Καλή δύναμη σε όλους.... Με εκτίμηση, Ρένα
like3

Ρένα ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες

Εικόνα Roula K
Ρένα καλησπέρα, Κατ'αρχάς να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο που διέθεσες να μου γράψεις κα να με εμψυχώσεις. Κι εγώ δυστυχώς μόνο από το γραφείο "ξεκλέβω" στιγμές για να δω κάποιες σελίδες που με ενδιαφέρουν και την Νόηση. Χθες είχα ξανά συνάντηση στα ΚΕΔΔΥ για να δούμε τι θα γίνει με τον Ανδρέα και μου απέκλεισαν την κατ'οίκον διδασκαλία γιατί θα έπρεπε το παιδί να έχει ψυχώσεις και να μην μπορεί να συνυπάρξει με άλλα παιδιά.Το θέμα είναι ότι ο Ανδρέας δεν μπορεί-αντικειμενικά- να φοιτήσει σε κανονικό δημόσιο σχολείο (το μαθησιακό του επίπεδο είναι χαμηλό), οπότε και η παράλληλη στήριξη δεν θα βοηθούσε (άσε που το κράτος δίνει στα γυμνάσια 13 ώρες για όλη την εβδομάδα!!!)Ότι να 'ναι... Την Δευτέρα έχουμε ραντεβού στα ΕΕΕΕΚ του Ν.Ηρακλείου (όταν το έκλεισα σήμερα τηλεφωνικα, όλοι στο γραφείο με ρωτούσαν μήπως κέρδισα το ΛΟΤΤΟ από την φάτσα ευτυχίας που είχα!) για να συζητήσουμε και να δούμε το επίπεδο παιδιών που έχουν εκεί μήπως και μας κάνουν και τους κάνουμε, και εκκρεμεί και η συνάντησή μας στο ΠΕΡΙΒΟΛΛΑΚΙ. Αυτή τη στιγμή δεν κλείνουμε πόρτες, αλλά κοιτάμε να βρούμε το ιδανικό πλαίσιο για τον Ανδρέα μας. Παρ'όλη την κούραση, το τρέξιμο,τα τηλεφωνήματα και την επιμονή που χρειάζεται, έχω την ελπίδα ότι θα την βρούμε την άκρη. Εύχομαι στον Στάθη σου να έχει μια πολύ καλή σχολική χρονιά και να ενταχθεί στο περιβάλλον του νέου του σχολείου όπως όλα τα παιδιά και πολύ πολύ κουράγιο σε σένα :)) Με "συναδελφικούς" χαιρετισμούς Ρούλα
like5

Ειλικρινα... Σε ευχαριστω που τα μοιραστηκες ολα αυτα μαζι μας!

Εικόνα georafa
Δεν ξερω ακομη τι ανηφορα εχουμε να ανεβουμε μιας κ ο μικρουλης μου (2χρ) ακομη δεν εχει διαγνωση... αλλα... Ευχαριστω μεσα απ την καρδια μου κι 'σενα, τον Αγγελο κι ολους δυνατους γονεις που μας δειχνουν τον δρομο! Μακαρι να μπορεσω κι γω να σταθω σαν κι εσας..!
like3

Το πρώτο βήμα έγινε...

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
... συμφιλιώθηκες με το παιδί σου,με μία εικόνα που ίσως δεν ήθελες να δείς ή να αποδεχτείς .Αυτό είναι και το δυσκολότερο ..η αρχή τα υπόλοιπα έρχονται πιο ομαλά και λέω΄΄ ομαλά΄΄ και όχι΄'' εύκολα''.Να ήξερες πόσες αρχές έχω αξιωθεί να κάνω στην ζωή μου.Ολες επίπονες αλλά κάπου εκεί αρχίζει και ο δρόμος προς την καλλιέργεια της ψυχής και του νου.Ξυπνάς και ξαφνικά συνειδητοποιείς την πραγματική υπόσταση και το νόημα της ζωής και απορρίπτεις την επίφαση της ζωής που σου έχουν μάθει ότι πρέπει να βιώνεις.Οι χαρούμενες οικογένειες που τρώνε αμέρημνες πρωινό,είναι όλοι πολύ λαμπεροί και ευτυχισμένοι ..βρίσκονται μόνο στα διεστραμμένα μυαλά των διαφημιστών.Δύσκολο το μονοπάτι που υποχρεώνεσαι να πάρεις αλλά ποτέ μονότονο,αδιάφορο,πληκτικό.Η ανάγκη για προσπάθεια διαρκής και η εξέλιξη με αργά βήματα αλλά πάντα γιορτή όταν εμφανίζεται.Θρίαμβος της ψυχής και εσύ χαμαιλέων να προσπαθείς να επιβιώσεις σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και πολλές φορές γίνεται αφιλόξενο αλλά οι άνθρωποι που έχουν πονέσει πολύ βρίσκουν και εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης.
like2

Δάκρυσα!

Εικόνα Alex Pazi
Τι δάκρυσα... έκλαψα να πω καλύτερα! ειλικρινά ένιωσα την αγωνία σου! αισθάνθηκα την ελπίδα σου όταν έκανες τη λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο! θαύμασα τον αγώνα σου για το καλύτερο! μα πιο πολύ συγκινήθηκα με την κόρη σου! να της δίνεις ένα φιλί κάθε μέρα για να την ευχαριστείς που είναι παιδί σου! Καλή δύναμη κορίτσι μου!
like0

Ρούλα, αύριο ξημερώνει του Αγίου Δημητρίου

Εικόνα Ρήνα
καλησπερα, αυριο ξημερωνει του Αγιου Δημητριου. Να σκεπαζει το σπιτι σου και να μαλακωνει τα τραυματα και τις πληγες ολων μας. Η σχολικη περιοδος ειναι μια μονιμη πηγη εντασης για γονεις και... γιαγιαδες. Ας ευχηθουμε να κυλησει κι αυτη η χρονια απλα υποφερτα απ ολες τις πλευρες.
like2

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας!

Εικόνα Roula K
Ρηνα καλημέρα, Ευχαριστώ για τις ευχές που μου έστειλες και εύχομαι η χάρις του Αγίου να δοθεί σε όλους σας, να έχετε το κουράγιο και την δύναμη να στηρίζετε τα παιδάκια σας και να μην το βάζετε κάτω. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς εδω μέσα, γιατί είστε η καλύτερη παρηγοριά που θα μπορούσα να έχω στις δυσκολες στιγμές μας. Άγγελε,μακάρι να σας είχα ανακαλύψει νωρίτερα!!
like1

Έχετε κάνει πολύ δρόμο...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Γιαυτό το λέτε αυτό. Νωρίς μας βρήκατε, όταν ψάξατε, νωρίς σας καλοδέχτηκαν οι συνοδοιπόροι σας! Και για να μη χάσει κανείς, λέξη από το μήνυμά σας, στείλαμε ένα φιλικό E-mail σε όσους σας σκέφτονται από αυτές τις σελίδες :) Καλή συνέχεια :)
like4

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.