Έχω έναν γιο στα 10, που ίσως έχει Άσπεργκερ

Εικόνα Ioanna

Καλησπέρα, έχω έναν γιο στα 10, που ίσως έχει Άσπεργκερ. Ακόμα κάνουμε διερεύνηση, υπάρχει κάποιος Συλλογος ή κάποιοι γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα, ώστε να με κατατοπίσουν στην Θεσσαλονίκη; Ευχαριστώ.

Σχόλια

Asperger και υποστηρικτικές υπηρεσίες

Εικόνα Ζωή Καληγέρη

Καλημέρα σας, 

προς απάντηση στο ερώτημά σας μπορώ να παραθέσω τις εξής οδηγίες ως ειδική παιδαγωγός απόφοιτη Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εργαζόμενη στο δημόσιο σχολείο:

εφόσον το παιδί σας φοιτά στο δημόσιο δημοτικό σχολείο μπορείτε αρχικά να απευθυνθείτε στον/στην ειδικό/ή παιδαγωγό του σχολείου, ώστε να γίνει άμεσα παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού και να λάβετε μια πρώτη εκτίμηση.

Κυρίως, όμως, μπορείτε να απευθυνθείτε σε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, όπως σε αυτό του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ώστε να έχετε μια γνωμάτευση επικυρωμένη από Παιδοψυχιάτρο αναφορικά με το σύνδρομο ή σε ΚεΨΥ (Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής) για τον ίδιο σκοπό.

Στη συνέχεια και εφόσον έχετε τη σχετική διάγνωση θα επικοινωνήσετε με το ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης) για να ζητήσετε συνάντηση με σκοπό την Διεπιστημονική Αξιολόγηση των ικανοτητών και αδυναμιών του παιδιού ως μαθητή/ τριας, με στόχο την παροχή ανάλογης υποστήριξης στο σχολικό περιβάλλον.

Στο σημείο αυτό ας σημειωθεί ότι είναι πάντα δυνατή η επικοινωνία σας με το ΚΕΔΔΥ, ακόμη κι αν δεν έχετε στα χέρια σας γνωμάτευση από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή ΚεΨΥ. Ωστόσο, η ύπαρξη της γνωμάτευσης διευκολύνει τη διαδικασία για εσάς, καθώς δεσμεύει τους φορείς παροχής υποστήριξης σε μια άμεση εξέταση του αιτήματός σας. 

Πιθανόν είναι το παιδί να μην λάβει γνωμάτευση που να αναφέρει τον όρο Asperger, καθώς ο όρος αυτός στην πρόσφατη έκδοση (2013) του DSM (πρόκειται για το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, το οποίο ακολουθούν οι ψυχίατροι για να ομαδοποιούν τα συμπτώματα που εντοπίζονται στη συμπεριφορά του παιδιού και να προσδιορίζουν τις διαταραχές), έχει αντικαταταθεί από την περιγραφή "Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας".

Το επόμενο βήμα για εσάς, εφόσον λάβετε τη γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ είναι να υποβάλετε στο ΚΕΔΔΥ αίτηση για παροχή Ειδικού Παιδαγωγού "Παράλληλης Στήριξης" κατά συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα σας υποδειχθούν από την ίδια υπηρεσία. Ο Ειδικός Παιδαγωγός "Παράλληλης Στήριξης" θα είναι το πρόσωπο που θα λειτουργεί υποστηρικτικά τόσο σε σχέση με τα γνωστικά, όσο και με τα συμπεριφορικά ελλείμματα του παιδιού σας στο σχολικό περιβάλλον, χωρίς να αποσπά το παιδί από τη γενική τάξη. Εφόσον το πρόβλημα που απασχολεί το παιδί εντάσσεται στις ΔΑΔ (Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές) και συγκεκριμένα στις ΔΑΦ (Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος) θα απαιτήσετε να έχει τον Ειδικό Παιδαγωγό κατ' αποκλειστικότητα, ήτοι 24 διδακτικές ώρες την εβδομάδα.

Πιθανόν η παροχή Ειδικού Παιδαγωγού "Παράλληλης Στήριξης" να σας παρασχεθεί από την επόμενη σχολική χρονιά. Εντούτοις, εάν λειτουργεί στο σχολείο σας "Τμήμα Ένταξης", που προνοεί για την ένταξη του παιδιού τόσο στο περιβάλλον της γενικής σχολικής τάξης, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου, παρέχοντάς του εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική ενίσχυση, μπορείτε να εντάξετε το παιδί σας με μια υπεύθυνη δήλωση (δηλαδή, χωρίς γνωμάτευση), την οποία θα παραδώσετε στον/στην Διευθυντή/τρια του σχολείου, και στην οποία θα δηλώνετε την επιθυμία σας.

Σας ενημερώνω, τέλος, ότι σε περίπτωση που στο σχολείο, στο οποίο φοιτά το παιδί σας υπάρχει Ειδικός/ή Παιδαγωγός Τμήματος Ένταξης, πιθανή είναι και η λειτουργία ΕΔΕΑΥ (Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης).

Η ΕΔΕΑΥ περιλαμβάνει τους κάτωθι αξιολογητές: 1) τον/την Ειδικό/ή Παιδαγωγό του Τμήματος Ένταξης, 2) Ψυχολόγο και 3) Κοινωνικό Λειτουργό. Η εν λόγω ομάδα προβαίνει σε μια πρώτη εκτίμηση των ελλειμμάτων του παιδιού μετά από δικό σας αίτημα. Οπότε μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΕΔΕΑΥ, η οποία συχνά αποτελεί και προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση από τα ΚΕΔΔΥ, εφόσον λειτουργεί στο σχολείο σας. Επειδή, όμως, η επιτροπή αυτή ως επί το πλείστον δεν ξεκινά να λειτουργεί στο σχολικό περιβάλλον πριν τα Χριστούγεννα, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε άμεσα σε Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο και να προχωρήσετε στην επικοινωνία με το ΚΕΔΔΥ.

Τα ΚεΨΥ είναι ερευνητικά κέντρα με επικεφαλής Καθηγητές Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας υψηλού κύρους. Μπορούν να σας παρέχουν ατομικές συνεδρίες ψυχοεκπαίδευσης για το παιδί, αλλά και οικογενειακή ψυχοθεραπεία προς επίρρωση του πρώτου υποστηρικτικού περιβάλλοντος του παιδιού, που είναι η οικογένειά του, με το ελάχιστο κόστος των 3Ε/ώρα. Συνεδρίες που στον ιδιωτικό τομέα κοστολογούνται με 40Ε/ώρα και άνω. Θα πρότεινα να αιτηθείτε της υποστήριξής τους ούτως ή άλλως.

Ελπίζω να μην σας κούρασα και να σας έδωσα μια κατά το δυνατόν πλήρη ενημέρωση. 

Σας χαιρετώ τονίζοντας πως τα πάντα αντιμετωπίζονται με υπομονή, πίστη και διάθεση για συνεργασία δική σας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και των φορέων μεταξύ τους. Μην πτοηθείτε ούτε στιγμή.

Με εκτίμηση,

ΖΚ

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.