Άγχος για αυτισμό: 10 μηνών

Εικόνα Χριστίνα Σ.

Καλησπέρα σας. Εχω τρομερή αγωνία και αγχος για τον μικρό μου. Απο 7 μηνών που ήταν ειχα παρατηρήσει κάποιες παράξενες συμπεριφορες έως και τώρα που ειναι 10 μηνών. Παράδειγμα δεν αντιδρούσε όταν έβλεπε στον εαυτό του στον καθρέφτη ή πολλές φορές αποφεύγει να κοιτάξει. Συνήθως δεν γυρνάει στο όνομά του ειδικά όταν εχει το μυαλό του στην τηλεόραση η σε κάποιο παιχνίδι. Παίζει με τις ρόδες ενός αυτοκίνητου και του αρεσει να στριφογυρναει πράγματα και παρατηρεί πολυ μικρά αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια βίδες κτλ. Ουτε κανει παλαμάκια. Από βλέμματικη επαφή όχι πολλα πράγματα. 

Τα θετικά τώρα ειναι πως μας αναγνωρίζει εμενα και τον μπαμπά του. Όταν μπαίνει στο σπίτι γελάει και μπουσουλαει στα πόδια του να τον πάρει αγκαλιά. Λεει μπαμπάμπα και ντανταντα αλλα όχι μαμα. (ασυνείδητα φαντάζομαι)αν του πω εντονα οοοοχι αφήνει αυτό που κάνει και πάει να κάνει κάτι αλλο. Του αρέσει να παίζουμε κουκου τσα. Και χαίρεται όταν βλέπει αλλα παιδάκια.

Δεν ξέρω σε ποιον να απευθύνθω. Δεν εχω μιλήσει σε κανεναν για το αγχος μου δεν θέλω να ανησυχήσω και τον άντρα μου. 

Σχόλια

Δώστε χρόνο

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Χαίρετε, δώστε χρόνο στο παιδάκι και αν συνεχίζει να έχει κάποια ανησυχητική συμπεριφορά απευθεινθείτε μετα τους 18 με 20 μήνες σε κάποιον ειδικό, όπως παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο.

Προς το παρών χαρείτε το παιδάκι σας και παίξτε μαζί του.

Είναι πού μικρό για να πει κάποιος οτιδήποτε. Ειδικά τα αγοράκια ωριμάζουν αρκετά αργότερα. 

like0

Βλέπω σιγά σιγά κάποια πρόοδο αλλα το άγχος μου δεν με αφήνει

Εικόνα Χριστίνα Σ.

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. 

Αυτο θα κανω γιατί βλέπω σιγά σιγά κάποια πρόοδο αλλα το ανχος μου δεν με αφήνει να την αποδεχτώ.

Ίσως φταίει που έχουμε παιδάκια με αυτισμό σε συγγενικά πρόσωπα (παιδιά ξάδερφου) και εχω επηρεαστεί από εκείνα 

like2

Κατανοητό

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Κατανοητό αυτό που λέτε, αλλά αποφύγετε οποιαδήποτε σύγκριση και ασχοληθείτε με την καθημερινότητά του μωρού. Όταν έρθει η ώρα, θα κάνετε ότι είναι απαραίτητο, απλά τώρα είναι κρίμα να μπαίνετε σε αυτή την ψυχοφθόρα κατάσταση και να χάνετε τις μικρές χαρές με το μωρό σας.

Η ψυχραιμία θα είναι σύμμαχός σας, θα το αντιληφθείτε.

like1

Θα σου πρότεινα να πας το μωράκι σου σε έναν αναπτυξιολόγο

Εικόνα Vaso Br

Θα σου πρότεινα να πας το μωράκι σου σε έναν αναπτυξιολόγο. Θα σου κάνει καλό γιατί εάν δεν συμβαίνει κάτι θα ηρεμήσεις και από την άλλη πολλά μωρά έχουν ξεκινήσει πρώιμη παρέμβαση. Διάγνωση σίγουρα δεν μπορεί να πάρει σε αυτή την ηλικία. Απλά αν έχει κάποια στοιχεία πάντα ξεκινούν πρώιμη παρέμβαση. Σας εύχομαι να πάνε όλα καλά!! 

like1

Δεν ξέρω σε τι ειδικό να απευθυνθώ

Εικόνα Χριστίνα Σ.

Δεν ξέρω από που να αρχίσω.

Τον παρατηρώ κάποιες φορές αν τον φωνάζω από μακριά ακούει στο όνομα του και έρχεται σε μενα.

Αλλα με ανησυχεί πολύ αυτό που κανει με τις ρόδες. Δεν το κάνει έντονα βέβαια αλλα αν δει ρόδα σίγουρα θα την γυρίσει.

like2

Αυτό από μόνο του δεν είναι στοιχείο αυτισμού

Εικόνα Vaso Br

Αυτό από μόνο του δεν είναι στοιχείο αυτισμού. Ο αυτισμος είναι πολλά. Οι ειδικότητες που μπορείς να απευθυνθείτε είναι αναπτυξιολογος, παιδοψυχίατρος και παιδονευρολόγος. 

like1

Μην τo αμελείς πάνε σε αναπτυξιολόγο

Εικόνα Νίκος Παρασκευόπουλος

Μην το αμελείς πάνε σε αναπτυξιολογο κλείσε ραντεβού όσο ποιο νωρίς τόσο καλύτερα, ο γιος μου σήμερα είναι τριών ετών και έκανε ακριβώς τα ίδια και η γνωμάτευση του ειδικού ήταν φάσμα αυτισμού. Αυτό που μας τόνισε είναι ότι είναι νωρίς κι έχουμε πολλά θετικά όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλό για το παιδί. 

like1

Πώς πάει ο μικρός μετά από τόσους μήνες;

Εικόνα Marina

Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να ξέρω πώς πάει ο μικρός μετά από τόσους μήνες.. έχω και εγω μια κόρη που τώρα είναι 9,5 μηνών και από τους 6,5/7 μήνες είδα και εγώ μερικές διαφορές στη συμπεριφορά της. Σχεδόν ίδιες με της Χριστίνας.  

like0

Τρομερή βελτίωση

Εικόνα Χριστίνα Σ.

Καλησπέρα σας. 

Ο μικρός τώρα είναι 16 μηνών.

Πλέον ο μικρός έχει βελτιωθεί σε πολλά πράγματα που μέχρι πριν με ανησυχούσαν. Γυρνάει στο όνομα του 9 στις 10 φορές. Κάνει παλαμάκια όταν καταφέρνει κάτι όπως να βάλει ένα σχήμα στην σωστή θέση σαν επιβράβευση στον εαυτό του. Δείχνει αυτό που θέλει με τον δείκτη. Ζητάει νερό λέγοντας μπρρρ όπως του έχω μάθει. Το φαγητό το ζητάει επίσης λέγοντας μαμ μαμ. Την πιπίλα λέγοντας πα πα. Όταν του ζητάω να μου φέρει κάτι μου το φέρνει χωρίς να του το δείξω εγώ. Παίζει με αυτοκινητάκια κάνοντας βρρρ βρρρ και μου δίνει τα παιχνίδια του να παίξουμε μαζί. Βέβαια έχει αρχίσει κάποιες φορές και σηκώνεται στις μύτες των ποδιών αλλά η ειδικός μας είπε ότι δεν το κάνει συνέχεια και ότι είναι φυσιολογικο στην ηλικία  δώστε λίγο χρόνο στο μωράκι σαν Μαρίνα και θα δείτε μεγάλη εξέλιξη. Βέβαια και να πάρετε γνώμη από κάποιον ειδικό όπως κάναμε εμείς θα σας βοηθήσει αρκετά. Θα κάνουμε ξανά αξιολόγηση στα 2 έτη να δούμε πως θα είναι τότε. 

like0

Χαίρομαι πολύ!

Εικόνα Marina

Σε ευχαριστώ πολύ Χριστίνα που απάντησες στο μήνυμα μου μετά από τόσο καιρό! Χαίρομαι πολύ που τα πάτε καλά!!! Η μικρή μου είναι 11,5 μηνών τώρα .. ανησυχώ για την εξέλιξη της και θα απευθυνθώ σύντομα σε αναπτυξιολογο. Ακόμη δεν γυρνάει στο όνομα της ούτε και με κοιτάει στα μάτια. Όλοι οι άλλοι μου λένε πως είμαι υπερβολική κλπ κλπ ... αλλά με τρώει μέσα μου και είμαι δυστυχώς μόνη σε όλο αυτό! Το ξέρω πως όλα θέλουν το χρόνο τους .. θα δούμε! Να είσαστε καλά πάντα!!!

like1

Μη σας περιβάλλει το άγχος

Εικόνα Χριστίνα Σ.

Να πάτε σίγουρα σε κάποιον ειδικό αφού κάτι δεν σας κολλάει καλά.

Καλύτερα να σας πουν πως ήρθατε άδικα, πάρα πως ήρθατε αργά.

Μιλήστε μου λίγο για την μικρούλα, αν θέλετε. Περπατάει, μπαμπαλιζει; Τι σας ανησυχεί σε εκείνη; Αν θέλετε φυσικά. 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.