Ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση

Εικόνα Koinoniologos
Καλησπέρα σε όλους. Έχω ξαναγράψει εμμέσως για την συγκεκριμένη θεματική αλλά όχι για αυτή καθαυτή. Πρόκειται για τη συμπεριφορά του μικρού μου αδερφού (του Γιαννακη), η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη παρά τα "όρια" στα οποία υποβλήθηκε, πρακτική που βασίστηκε σε συμβουλές χρηστών (του οποίους και ευχαριστώ πάρα πολυ, καθώς πολλές συμβουλές αποτέλεσαν χρήσιμα εργαλεία). Τι εννοώ όταν μιλάω για ανεξέλεγκτη συμπεριφορά: Ο Γιαννάκης θέλει πάντοτε να περνάει το δικό του.
    Π.χ. Όποτε βγαίνουμε κάποια βόλτα και του τραβήξει κάτι την προσοχή δεν υπάρχει περίπτωση να μην χαλάσει τον κόσμο προκειμένου να φτάσει να κάνει αυτό που θέλει καθώς σε περίπτωση περιορισμού του, φωνάζει, τσιρίζει χτυπάει δαγκώνει, πέφτει κάτω κτλ. και όλα αυτά δημοσίως. Άλλο παράδειγμα είναι πως πλησιάζει κόσμο, βλέπει π.χ. μια γυαλιστερή τσάντα και του τραβάει την προσοχή, θα πάει να την πιάσει, παρά τις αποτροπές και τις απαγορεύσεις.
Βέβαια γνωρίζω πως ευθυνόμαστε εμείς για αυτή την κατάσταση, καθώς επειδή τον θεωρούσαμε ανίκανο για ορισμένες δραστηριότητες και του κάναμε κάθε χατίρι, να που όμως αποδείχθηκε πως τελικά ήταν κάθε άλλο παρά ανίκανος. Έχει συνηθίσει... Θα ήθελα λοιπον να ρωτήσω εαν υπάρχει κάποιος ειδικός που αναλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις, ή κάποιος σύμβουλος ως προς την συμπεριφορά (τον χρειαζόμαστε επειγόντος). Ο Γιαννάκης είναι θα γίνει 10 ετών τον Μάιο, δεν μιλάει και έχει στοιχεία αυτισμού. Η στάση μας απέναντι του έχει αλλάξει μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια. Υπάρχει χρόνος και τρόπος να αλλάξει;

Σχόλια

Καλησπέρα

Εικόνα Κυριάκος Καραμπατζιάκης
Ονομάζομαι Κυριάκος Καραμπατζιάκης, είμαι εργοθεραπευτής.
    Σημείωση από τον εκδότη τού NOESI.gr: "Μέρος του κειμένου έχει απομακρυνθεί λόγω προβολής στοιχείων επικοινωνίας".
Υπάρχει τρόπος και χρόνος να αλλάξει. Επικοινώνησε αν θες μαζί μου μέσω του προφίλ μου: http://noesi.gr/user/514.
like5

Εγώ δε βλέπω καμιά διαφορά

Εικόνα Σοφία
Δεν είμαι επί του θέματος, αλλά βλέπω στην εικόνα που δίνετε τη συμπεριφορά που έχει ένα οποιοδήποτε παιδί.
like7

Καλημερα, χρονος υπαρχει για όλα

Εικόνα Soula
Καλημερα, χρονος υπαρχει για ολα, απλα οσο πιο νωρις τοσο καλυτερα. Ο μικρος πιθανον εχει βρει τον τροπο να περναει το δικο του {το εκανε ο Γιαννης μου στην ηλικια των 3-4 αν δεν πηγαιναμε απο εκει που ηθελε γκρινιαζε και ξαπλωνε κατω φωναζοντας, εκει ειχα δυο επιλογες η να τον υπακουσω η να τον αφησω πηγαινοντας σιγα σιγα προς τα εκει που επρεπε να παμε. Επελεξα το δευτερο βλεποντας τον κοσμο να με κοιταζει σχολιαζοντας το ποσο απονη μανα ημουν} Ο τροπος παντα σε συνεργασια με τον θεραπευτη του παιδιου ειναι ..... περναει το δικο του εκει που κρινεται εσεις απαραιτητο και σε αλλες περιπτωσεις του εξηγητε γιατι πρεπει να γινει το δικο σας {αυτο ειχανε συμβουλεψει εμενα}. Ειναι μεγαλο παιδι και παντα να του εξηγητε γιατι περνεται την συγκεκριμενη αποφαση το οτι δεν μιλαει δεν σημαινει οτι δεν καταλαβαινει{θυμαμαι το ρητο του παιδιατρου οταν ο Γιαννης ηταν ακομη μωρο "ειναι οι μαγαλυτεροι εκμεταλλευτες αλλα και οι πιο αξιαγαπητοι". Σιγουρα οτι κι αν σας λεω μπορει να μην ταιριαζει με το δικο σας παιδι ψαξτε να βρειτε λυσεις που σας ταιριαζουν με τον θεραπευτη. Δεν θα ειναι ευκολο οπλιστειτε με πολυ υπομονη και θα τα καταφερεται. Καλη συνεχεια με εκτιμηση Σουλα.
like7

Μέρος του κειμένου έχει απομακρυνθεί

Εικόνα Κυριάκος Καραμπατζιάκης
Σημείωση από τον εκδότη τού NOESI.gr: "Μέρος του κειμένου έχει απομακρυνθεί λόγω προβολής στοιχείων επικοινωνίας". Αυτή είναι η σημείωση του εκδότη του NOESI.gr επειδή τροποποίησε του μήνυμά μου. Δεν ξέρω που εξυπηρετεί αυτή η παρέμβαση του εκδότη. Επειδή το email γράφεται για να υπάρχει επικοινωνία θεωρώ την κίνηση αυτή αυθαίρετη και προσβλητική. Εϊχα την εντύπωση ότι το σάιτ υποστηρίζει την επικοινωνία των χρηστών και δεν την ανακόπτει. Επίσης θεωρώ απαράδεκτη την αντικατάσταση του email μου με το προφίλ μου μέσω του noesi, ώστε να ελέγχεται το τι γράφεται ή τι αποστέλλεται σε μένα από τα άλλα μέλη. Επειδή πιστεύω ότι ο Άγγελος Κουτουμάνος έχει κάνει πολλά θετικά βήματα στο παρελθόν για να βοηθήσει τους γονείς και τους ειδικούς αλλά και εμένα προσωπικά, νομίζω ότι ήταν ένα λάθος της στιγμής. Θα περιμένω την απάντησή του. Φιλικά Κυριάκος
like3

Για koinoniologo

Εικόνα Enlogo
Η likavgh έχει δίκιο. Αυτή την συμπεριφορά την συναντάμε και σε παιδιά που δεν έχουν άλλα ειδικά προβλήματα. Υπάρχει ένα βιβλίο με τον τίτλο "ο μικρός τύραννος" της Jirina Prekop από τις εκδόσεις Θυμάρι. Νομίζω οτι έχει εξαντληθεί, οπότε ίσως μπορείς να το βρεις σε κάποια δημόσια δανειστική βοβλιοθήκη. Είναι πάραπολύ καλό, γιατί βοηθάει να καταλάβουμε τί υπάρχει πίσω απ' αυτήν τη συμπεριφορά (η έλλειψη ορίων είναι βασανιστική και για το ίδιο το παιδί), έχει τρόπους αντιμετώπισης, και κάποιες τεχνικές. Πιστεύω πως αν καταφέρεις να το βρεις θα σου φανεί χρήσιμο.
like3

Έχοντας δύο παιδάκια, το ένα με αυτισμό

Εικόνα ALIKI VOUGIDOU
Έχοντας δύο παιδάκια, το ένα αγοράκι στο σύνδρομο του αυτισμού (υψηλής λειτουργικότητας) και ένα κοριτσάκι χωρίς καμία διάγνωση θέλω να τονίσω ότι το κοριτσάκι είναι περισσότερο στις περιγραφές που αναφέρεις παρά το αγοράκι μου. Πολλές φορές νομίζουμε ότι το παιδί έχε πρόβλημα συμπεριφοράς, αλλά δεν συμβαίνει, απλά πρέπει να ανακαλύψουν τον κόσμο με το τα δικό τους τρόπο και χρόνο. Αν εκείνη την στιγμή που έχει τις εκρήξεις θυμού γίνει το δικό του και του εξηγήσεις όλη την κατάσταση την επόμενη φορά το ίδιο πράγμα υπάρχει πιθανότητα να το προσπεράσει γιατί το έχει ήδη κάνει και το έχει κατακτήσει... Σταματάμε τα παιδιά μας μόνο όταν πρόκειται να χτυπήσουν αυτά ή να χτυπήσουν κάποιους άλλους, όταν θέλουν κάτι που δεν είναι και τόσο τραγικό γιατί να τα σταματήσουμε. Τα όρια μπαίνουν σιγά σιγά μέσα από τις εμπειρίες, πιστεύω ότι πάντα υπάρχουν τρόποι αρκεί να έχουν χρόνο και υπομονή.
like1

Ναι αλλά ο μικρός επιμένει

Εικόνα Koinoniologos
Ο μικρός, επιμένει και αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα καθώς παρατηρήσεις και όρια μπαίνουν σε κάθε μη αποδεκτή συμπεριφορά, ωστόσο αυτός συνεχίζει ακάθεκτος. Τώρα το θέμα είναι είναι οτι καταλαβαίνει, και πολύ καλά μάλιστα, δηλ έχει επίγνωση των πράξεων του. Η συμπεριφορά του εντείνεται όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Εκεί είναι που ξεφεύγει τελείως. Βέβαια πρέπει να τονίσω πως η συμπεριφορά του τον τελευταίο χρόνο, μήνες έχει βελτιωθεί.
like3

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.