"Αριθμός ρεκόρ" ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές και νοητική υστέρηση αναμένεται να ψηφίσει φέτος

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

"Αριθμός ρεκόρ" ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές και νοητική υστέρηση αναμένεται να ψηφίσει φέτος! Η τάση αυτή αφορά την αλλαγή τους καθεστώτος σε αρκετές χώρες μέλη (όχι στην Ελλάδα) που επιτρέπουν πλέον την ψήφο σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), που βρίσκονται υπό δικαστική συμπαράσταση. Από τις Ευρωεκλογές το 2014, 6 κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν αλλάξει το καθεστώς του δικαιώματος ψήφου σε ΑμεΑ ανεξάρτητα από την δικαιοπρακτική ικανότητά τους, ονομαστικά οι εξής χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Δανία, Ιρλανδία, Σλοβακία.

  • Οι αλλαγές στις τρεις μεγαλύτερες από αυτές (τρεις πρώτες) έγιναν το διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

Βέλγιο και Τσεχία ακολουθούν με τη λήξη της αυτόματης στέρησης του δικαιώματος ψήφου σε άτομα υπό δικαστική συμπαράσταση (χρειάζεται να υποβληθεί ξεχωριστά αίτημα για αφαίρεση δικαιώματος ψήφου).

Υπολογίζεται ότι 500.000 Ευρωπαίοι πολίτες στερούνται δικαιώματος ψήφου, λόγω του καθεστώτος της δικαστικής συμπαράστασης. Από την άλλη, φέτος με την αλλαγή του σχετικού νόμου σε χώρες της Ε.Ε., υπολογίζεται ότι 80.000 άτομα στη Γερμανία, επανάκτησαν το δικαίωμα ψήφου, και αντίστοιχα 65.000 και 100.000 άτομα σε Γαλλία και Ισπανία.

#ThisTimeWeAreVoting 

Πηγή: εδώ (στην αγγλική γλώσσα)

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.